Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto;

    Το Satoshi Nakamoto είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιήθηκε από τον(-ους ) δημιουργό(-ους) του Bitcoin. Παρόλο που το όνομα Satoshi Nakamoto είναι συχνά συνώνυμο με το Bitcoin, το πραγματικό πρόσωπο που αντιπροσωπεύει το ψευδώνυμο αυτό δεν βρέθηκε ποτέ, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι το ψευδώνυμο για ένα άτομο με διαφορετική ταυτότητα ή για μια ομάδα ανθρώπων.

    Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο Satoshi Nakamoto είναι ο πιο αινιγματικός χαρακτήρας στον χώρο του cryptocurrency. Μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφές εάν το ψευδώνυμο αυτό αναφέρεται σε ένα άτομο ή σε μια ομάδα ανθρώπων. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε ένα έγγραφο το 2008 που ξεκίνησε την ανάπτυξη του cryptocurrency.

    Το έγγραφο αυτό, Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System (και στα Ελληνικά εδώ), περιέγραψε τη χρήση ενός δικτύου peer-to-peer ως λύση στο πρόβλημα του double spending. Το πρόβλημα αυτό είναι ότι ένα ψηφιακό νόμισμα ή ένα token θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές συναλλαγές πράγμα το οποίο δεν συναντάται στα φυσικά νομίσματα, καθώς ένας χαρτονόμισμα ή ένα κέρμα μπορεί, από τη φύση του, να υπάρχει μόνο σε ένα μέρος κάθε φορά. Δεδομένου ότι ένα ψηφιακό νόμισμα δεν υπάρχει σε κάποιο φυσικό χώρο, η χρήση του σε μια συναλλαγή δεν το αφαιρεί απαραίτητα από την κατοχή κάποιου.

    Οι λύσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος του double spending περιλάμβαναν τη χρήση από αξιόπιστους μεσάζοντες ως τρίτα μέρη που επαληθεύουν εάν ένα ψηφιακό νόμισμα είχε ήδη δαπανηθεί από τον κάτοχό του ή οχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα τρίτα μέρη αυτά μέρη, όπως οι τράπεζες, μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις συναλλαγές αυτές χωρίς να προσθέσουν κάποιο σημαντικό κίνδυνο.

    Ωστόσο, αυτό το μοντέλο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη εξακολουθεί να ελωχεύει τον κίνδυνο να συμβεί κάποια απάτη εάν το αξιόπιστο τρίτο μέρος (ο μεσάζοντας) δεν είναι πραγματικά αξιόπιστο. Η κατάργηση του τρίτου μέρους θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη χρησιμοποίηση της κρυπτογραφίας στις συναλλαγές.

    Ο Nakamoto πρότεινε μια decentralized προσέγγιση στις συναλλαγές, που τελικά κατέληξε στη δημιουργία των blockchain. Σε ένα blockchain, οι χρονικές σημάνσεις για μια συναλλαγή προστίθενται στο τέλος των προηγούμενων χρονικών σημάνσεων με βάση το Proof of Work (PoW), δημιουργώντας έτσι ένα ιστορικό αρχείο που δεν μπορεί να αλλάξει.

    Επειδή η καταγραφή των συναλλαγών διανέμεται σε πολλούς nodes (κόμβους) στο σύστημα, είναι δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, για έναν κακόβουλο χρήστη να αποκτήσει αρκετό έλεγχο του συστήματος για να ξαναγράψει το ledger προς όφελός του. Έτσι το blockchain παραμένει ασφαλές, επειδή το ποσό της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για κάποια κακόβουλη επίθεση αποθαρρύνει τις επιθέσεις μικρής κλίμακας.

    Η ιστορία του Satoshi Nakamoto #

    Ο Satoshi Nakamoto συμμετείχε από την αρχή στο Bitcoin και δούλεψε στην πρώτη έκδοση του λογισμικού το 2009. Η επικοινωνία με το Nakamoto πραγματοποιούνταν ηλεκτρονικά και η έλλειψη προσωπικών στοιχείων του σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να ανακαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα πίσω από το ψευδώνυμο αυτό.

    Η συμμετοχή του Nakamoto στο Bitcoin, ωστόσο, έληξε το 2010. Η τελευταία αλληλογραφία που υπήρξε με το Nakamoto ήταν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν άλλο προγραμματιστή crypto, λέγοντας ότι “προχώρησαν σε άλλα πράγματα”. Η αδυναμία συσχέτισης ενός ατόμου με το ψευδώνυμο αυτό έχει οδηγήσει σε διάφορες υποθέσεις σχετικά με την ταυτότητα του Nakamoto, ειδικά από την στιγμή που τα κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν σε αριθμό, δημοτικότητα και φήμη.

    Πιθανά άτομα πίσω από τον Satoshi Nakamoto #

    Παρόλο που η ταυτότητα του Nakamoto δεν έχει αποδοθεί σε κάποιο αποδεδειγμένο άτομο ή άτομα, εκτιμάται ότι η αξία των bitcoins υπό τον έλεγχο του – τα οποία πιστεύεται ότι είναι περίπου 1 εκατομμύρια σε αριθμό – μπορεί να υπερβαίνει την αξία των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (Ιούλιος 2021). Δεδομένου ότι ο μέγιστος δυνατός αριθμός bitcoin που δημιουργούνται είναι 21 εκατομμύρια, το μερίδιο του Nakamoto είναι στο 5% των συνολικών bitcoin, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σημαντική ισχύ στην αγορά. Αρκετοί άνθρωποι έχουν προταθεί ως ο «πραγματικός» Satoshi Nakamoto, αν και κανένας δεν έχει αποδειχθεί σίγουρα ότι είναι αυτός.

    Dorian Nakamoto #

    Ο Dorian Nakamoto είναι ακαδημαϊκός και μηχανικός στην Καλιφόρνια, ο οποίος θεωρήθηκε ως δημιουργός του Bitcoin από τον Leah McGrath Goodman σε ένα άρθρο του Newsweek τον Μάρτιο του 2014. Το άρθρο του McGrath λέει, “Η έρευνα που διεξήχθη από το Newsweek οδήγησε σε έναν 64χρονο Ιάπωνα-Αμερικανό άντρας του οποίου το όνομα είναι πραγματικά Satoshi Nakamoto”, αλλά οι περαιτέρω έρευνες που διεξήχθησαν απέκλεισαν τον Nakamoto.

    Hal Finney #

    Το Bitcoin είναι ένα προϊόν της cypherpunk σκηνής και ένας από τους πυλώνες της σκηνής αυτής ήταν ο Hal Finney. Ο Finney πέθανε το 2014. Ο Finney ήταν ενεργός στην κοινότητα του Bitcoin τόσο πριν όσο και μετά την κυκλοφορία του, και ο Finney είναι το πρώτο άτομο που έλαβε Bitcoin σε μια συναλλαγή. Επίσης, ζούσε όλως τυχαίως λίγα τετράγωνα μακριά από τον Dorian Nakamoto, ο οποίος, υποτίθεται ότι, θα μπορούσε να ήταν η έμπνευση του για το ψευδώνυμο που εφευρέθηκε από τον Finney.

    Nick Szabo #

    Όπως ο Finney, έτσι και ο Szabo ήταν ένας από τους πρώτους της cypherpunk σκηνής και ήταν φίλος με πολλά άτομα στην κοινότητα αυτή. Ένας ερευνητής που ονομάζεται Skye Gray έκανε εκτεταμένη έρευνα για να βρει ασυνήθιστες φράσεις στο White Paper του Bitcoin και πραγματοποίησε ανάλυση σε σχέση με τα δημοσιευμένα έργα γνωστών και ικανών κρυπτογράφων, και επικαλέστηκε ότι βρήκε κάποιες ομοιότητες στις φράσεις με τον Szabo. Παρόλο που ο Szabo δημιούργησε την ιδέα του BitGold το 1998 και το 2005, έγραψε μια αναλυτική ανάρτηση σε ένα blog που περιγράφει ένα ψηφιακό νόμισμα που ονομάζεται “BitGold” που δεν θα εξαρτάται από την εμπιστοσύνη σε τρίτα μέρη, ο ίδιος επιμένει ότι δεν είναι ο δημιουργός του Bitcoin .

    Craig Wright #

    Ένας από τους πιο γραφικούς χαρακτήρες που πιθανολογούνται ως το πρόσωπο πίσω από τον Satoshi Nakamoto είναι ο Craig Wright, Αυστραλός ακαδημαϊκός και επιχειρηματίας. Δύο άρθρα στο Wired και το Gizmodo ανέφεραν ότι ο Wright μπορεί να είναι το άτομο πίσω από το Bitcoin, αλλά οι μεταγενέστερες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απλά ο Wright έχει διαπράξει μια περίτεχνη φάρσα.

    Elon Musk #

    Άλλες θεωρίες ισχυρίστηκαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο Elon Musk θα μπορούσε να είναι ο ιδρυτής του Bitcoin, με έναν συγγραφέα του Hacker Noon να δίνει έμφαση στην ιστορία του με το PayPal, το ότι είναι αυθεντία στην γλώσσα προγραμματισμού C++ και ότι έχει πολύ φιλόδοξες ιδέες. Και πάλι, αυτό υπήρχε μια ξεκάθαρη άρνηση, με τον Musk να τονίζει ότι δεν έχει στην κατοχή του περισσότερα από 0,25 Bitcoin.

    Ενδείξεις στο Blockchain του Bitcoin #

    Η ανάλυση του blockchain του Bitcoin βοήθησε να εξαχθεί το συμπέρασμα όσον αφορά το ποιες διευθύνσεις είναι πιθανώς του Satoshi Nakamoto με σχετικά υψηλό βαθμό βεβαιότητας. Σύμφωνα με την ανάλυση της αλυσίδας από τον Sergio Demián Lerner, επικεφαλής επιστήμονα του RSK Labs, ο Satoshi έχει περίπου 1 εκατομμύριο bitcoin ή 30 δισεκατομμύρια δολάρια (Ιούλιος 2021). Αυτές οι διευθύνσεις χρονολογούνται από την αρχή του Bitcoin το 2009.

    Με την πάροδο των ετών, τα bitcoin από κάποιες πολύ πρώιμες διευθύνσεις έχουν μετακινηθεί, οδηγώντας πολλούς να υποθέσουν εάν αυτές ήταν ή όχι του Satoshi (παρόλο που ακόμα και τότε υπήρχαν κάποιοι άλλοι ενεργοί miners). Μέχρι στιγμής, αυτή η ανάλυση έχει δείξει ότι κάθε μία από αυτές τις συναλλαγές πιθανότατα δεν προήλθε από διευθύνσεις του Satoshi και ότι τα bitcoin του παραμένουν αδρανή.

    Στις 21 Μαΐου του 2020, ένας λογαριασμός στο Twitter που παρακολουθεί διάφορα blockhains και αναφέρει τις μεγάλες συναλλαγές, που ονομάζεται @whale_alert έκανε ένα tweet:

    40 #BTC (391,055 USD) transferred from possible #Satoshi owned wallet (dormant since 2009) to unknown wallet. The coins in this transaction were mined in the first month of Bitcoin’s existence.

    Αυτό προκάλεσε αμέσως προκάλεσε χαμό στο Twitter. Το @Bitcoin στο Twitter έκανε μια δημοσκόπηση που ρωτούσε εάν οι χρήστες του Twitter ήταν bullish (αισιόδοξοι), neutral (ουδέτεροι) ή bearish (απαισιόδοξοι) για το μέλλον της αγοράς στα νέα ότι αυτός θα μπορούσε να ήταν ο Satoshi. Στην αρχή, το bearish είχε το προβάδισμα. Μια μέρα αργότερα, το 34% εκείνων που απάντησαν είπαν ότι ήταν bullish, το 35,6% είπε ότι ήταν neutral και το 30% είπε ότι ήταν bearish.

    Παρόλο που οι δείκτες στο blockchain έδειχναν ότι ήταν κάποιος άλλος εκτός του Satoshi, πολλοί χρήστες του Twitter φάνηκαν να υποθέτουν ότι ήταν αυτός και άρχισαν να αντιμετωπίζουν με άγχος το υποτιθέμενο γεγονός ότι ο Satoshi άρχισε να πουλάει τα bitcoin του. Ο φόβος και η αβεβαιότητα φάνηκαν να κυριαρχούν στα σχόλια, με κάποιους να ρωτούν εάν πρέπει να πουλήσουν και τα δικά τους και άλλοι να τους λένε ότι θα τα πουλούσαν όλα αμέσως.

    Ενώ άλλοι προσπάθησαν να επέμβουν και να εξηγήσουν ότι αυτές οι διευθύνσεις πιθανότατα δεν ήταν του Satoshi και ότι, ακόμα κι αν ήταν, θα μπορούσαν να είχαν μετακινηθεί σε κάποια άλλη διεύθυνση παρά του ότι τα έστελνε σε κάποιο ανταλλακτήριο με σκοπό την πώληση. Πολλοί επίσης ρωτούσαν γιατί έχει σημασία ακόμη και αν ο Satoshi θέλει να μετακινήσει τα bitcoin του ή να τα πουλήσει μιας που το Bitcoin είναι decentralized και οι ενέργειες ενός ατόμου, είτε είναι ο Satoshi είτε όχι, δεν θα πρέπει να επηρεάζουν.

    Ανεξάρτητα από αυτό, η τιμή έπεσε αμέσως 4% μετά την κυκλοφορία αυτών των ειδήσεων, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πόσο ασταθείς είναι αυτές οι αγορές και πόσο εύκολα οι ειδήσεις, ακόμη και αν είναι αναπόδεικτες ή αναληθείς, μπορούν να επηρεάσουν μια αγορά είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι, παρόλο που το Bitcoin είναι decentralized, χωρίς κάποιο μοναδικό ηγέτη ή κάποιο σημείο ελέγχου, η κοινότητα εξακολουθεί να είναι παθιασμένη με τους δημιουργούς της, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κινήσεις αυτού του ατόμου ή των ατόμων να μπορούν να έχουν επηρέαζουν και να ασκούν κάποιο έλεγχο στο σύστημα.