Τι είναι μια γέφυρα blockchain (blockchain bridge);

    Για να κατανοήσετε τι είναι μια γέφυρα blockchain, πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι ένα blockchain. Το Bitcoin, το Ethereum, το Cosmos, το Cardano είναι μερικά από τα κύρια οικοσυστήματα blockchain, όλα βασισμένα σε διαφορετικά πρωτόκολλα συναίνεσης, γλώσσες προγραμματισμού και κανόνες συστήματος.

    Μια γέφυρα είναι ένα πρωτόκολλο που συνδέει δύο οικονομικά και τεχνολογικά ξεχωριστά blockchains για να επιτρέψει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Αυτά τα πρωτόκολλα λειτουργούν σαν μια φυσική γέφυρα που συνδέει ένα νησί με ένα άλλο, με τα νησιά να αποτελούν ξεχωριστά οικοσυστήματα blockchain.

    Έτσι, οι γέφυρες επιτρέπουν αυτό που ονομάζεται διαλειτουργικότητα, που σημαίνει ότι τα ψηφιακά στοιχεία και τα δεδομένα που φιλοξενούνται σε ένα blockchain μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ένα άλλο. Η διαλειτουργικότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Διαδικτύου, τα συστήματα παγκοσμίως χρησιμοποιούν το ίδιο σύνολο ανοιχτών πρωτοκόλλων για να συνομιλούν μεταξύ τους. Στον χώρο του blockchain, όπου υπάρχουν πολλά διαφορετικά πρωτόκολλα, οι γέφυρες blockchain είναι απαραίτητες για να επιτρέψουν παρόμοια ευκολία ανταλλαγής δεδομένων και αξίας.

    Γιατί χρειαζόμαστε τις γέφυρες αυτές; #

    Καθώς ο χώρος του blockchain αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε, ένας από τους πιο σημαντικούς περιορισμούς ήταν η έλλειψη ικανότητας των διαφορετικών blockchain να συνεργαστούν. Κάθε ;ena έχει τους δικούς του κανόνες, tokens, πρωτόκολλα και έξυπνα συμβόλαια. Οι γέφυρες βοηθούν στη διάσπαση αυτών και ενώνουν τα απομονωμένα οικοσυστήματα κρυπτονομισμάτων. Ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο από blockchains μπορεί να επιτρέψει την ομαλή ανταλλαγή tokens και δεδομένων μεταξύ τους.

    Εκτός από την ενεργοποίηση των μεταφορών μεταξύ των αλυσίδων, οι γέφυρες παρέχουν και άλλα οφέλη. Επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε νέα πρωτόκολλα σε άλλες αλυσίδες και επιτρέπουν σε προγραμματιστές από διαφορετικές κοινότητες blockchain να συνεργάζονται. Με άλλα λόγια, οι γέφυρες αποτελούν κρίσιμο στοιχείο ενός διαλειτουργικού μέλλοντος της βιομηχανίας του blockchain.

    Πως δουλέυει μια γέφυρα blockchain; #

    Η πιο κοινή περίπτωση χρήσης για μια γέφυρα είναι η μεταφορά tokens. Για παράδειγμα, θέλετε να μεταφέρετε το Bitcoin σας (BTC) στο δίκτυο του Ethereum. Ένας τρόπος είναι να πουλήσετε το BTC σας και στη συνέχεια να αγοράσετε ETH. Ωστόσο, αυτό θα επιφέρει χρεώσεις συναλλαγής και θα σας εκθέσει στις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών.

    Εναλλακτικά, μπορείτε να επιτύχετε αυτόν τον στόχο χρησιμοποιώντας μια γέφυρα blockchain χωρίς να πουλήσετε τα κρυπτονομίσματα σας. Όταν γεφυρώνετε 1 BTC σε ένα πορτοφόλι Ethereum, ένα συμβόλαιο μιας γέφυρας θα κλειδώσει το BTC σας και θα δημιουργήσει ένα ισοδύναμο ποσό από το λεγόμενο Wrapped BTC (WBTC), το οποίο είναι ένα ERC20 token συμβατό με το δίκτυο του Ethereum.

    Το ποσό του BTC που θέλετε να μεταφέρετε κλειδώνεται σε ένα έξυπνο συμβόλαιο και τα ισοδύναμα token στο blockchain προορισμού εκδίδονται ή δημιουργούνται. Ένα wrapped token είναι μια εκδοχή ενός άλλου κρυπτονομίσματος. Είναι συνδεδεμένο με την αξία του περιουσιακού στοιχείου που αντιπροσωπεύει και συνήθως μπορεί να εξαργυρωθεί για αυτό (unwrapped) ανά πάσα στιγμή.

    Από την πλευρά του χρήστη, αυτή η διαδικασία απαιτεί μερικά βήματα και δεν είναι όμως ακόμα τόσο εύκολη και φιλική όσο ακούγεται.

    Τι είδους γέφυρες υπάρχουν; #

    Οι γέφυρες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τις λειτουργίες, τους μηχανισμούς και τα επίπεδα centralization.

    Custodial vs non-custodial γέφυρες #

    Μια κοινή κατηγοριοποίηση είναι να χωριστούν οι γέφυρες σε δύο είδη: custodial (centralized) και non-custodial (decentralized).

    Οι custodial γέφυρες απαιτούν από τους χρήστες να εμπιστεύονται μια centralized οντότητα για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του συστήματος. Οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν εκτενή έρευνα για να διασφαλίσουν ότι αυτή η οντότητα είναι αξιόπιστη.

    Οι non-custodial γέφυρες λειτουργούν με αποκεντρωμένο τρόπο, βασισμένες σε έξυπνα συμβόλαια για τη διαχείριση των διαδικασιών κλειδώματος και δημιουργίας κρυπτονομισμάτων, καταργώντας την ανάγκη να εμπιστευόμαστε έναν χειριστή μιας γέφυρας. Σε αυτήν την περίπτωση, η ασφάλεια του συστήματος είναι εξίσου καλή όσο είναι ο υποκείμενος κώδικας.

    Γέφυρες blockchain βάση του τρόπου λειτουργίας #

    Μια άλλη ταξινόμηση βασίζεται στον τρόπο λειτουργίας μιας γέφυρας. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν wrapped περουσιακών στοιχείων γέφυρες και sidechain γέφυρες.

    Οι wrapped περουσιακών στοιχείων γέφυρες επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρυπτονομισμάτων, για παράδειγμα, τη μεταφορά Βitcoin στο δίκτυο του Ethereum μέσω του Wrapped BTC (WBTC), ενός ERC20 token συμβατό με το δίκτυο του Ethereum. Οι sidechain γέφυρες συνδέουν το μητρικό blockchain με τη θυγατρική της πλευρική αλυσίδα (sidechain), επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο. Χρειάζονται επειδή ο γονέας και η πλευρική αλυσίδα μπορεί να έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς συναίνεσης.

    Ένα παράδειγμα είναι το xDai Bridge, το οποίο συνδέει το κεντρικό δίκτυο του Ethereum με το Gnosis Chain (πρώην xDai blockchain), μια σταθερή πλευρική αλυσίδα πληρωμών που βασίζεται στο Ethereum. Το xDai προστατεύεται από ένα σύνολο επικυρωτών διαφορετικών από αυτούς που υπάρχουν στο δίκτυο του Ethereum. Η γέφυρα xDai επιτρέπει την εύκολη μεταφορά αξίας μεταξύ των δύο αλυσίδων.

    Γέφυρες βάση μηχανισμού #

    Υπάρχουν μονόδρομες γέφυρες και αμφίδρομες γέφυρες. Μια μονόδρομη γέφυρα σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να γεφυρώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μόνο σε ένα blockchain προορισμού, αλλά όχι πίσω στο εγγενές blockchain του. Οι αμφίδρομες γέφυρες επιτρέπουν τη γεφύρωση περιουσιακών στοιχείων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

    Πλεονεκτήματα των γεφυρών #

    Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των γεφυρών blockchain είναι η ικανότητα βελτίωσης της διαλειτουργικότητας.

    Επιτρέπουν την ανταλλαγή tokens, περιουσιακών στοιχείων και δεδομένων μεταξύ διαφορετικών blockchain. Για παράδειγμα, το WBTC επιτρέπει στους χρήστες Bitcoin να εξερευνήσουν τις αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) και τις υπηρεσίες DeFi του οικοσυστήματος του Ethereum. Η διαλειτουργικότητα είναι κρίσιμή για τη μελλοντική επιτυχία του κλάδου.

    Ένα άλλο πλεονέκτημα των γεφυρών blockchain είναι η βελτίωση της επεκτασιμότητας. Ορισμένες γέφυρες μπορούν να χειριστούν μεγάλο αριθμό συναλλαγών, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, η γέφυρα Ethereum-Polygon είναι μια αποκεντρωμένη αμφίδρομη γέφυρα που λειτουργεί ως λύση κλιμάκωσης στο δίκτυο του Ethereum. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από ταχύτερες συναλλαγές και χαμηλότερο κόστος συναλλαγής.

    Ρίσκα και κίνδυνοι των γεφυρών #

    Ταυτόχρονα, οι γέφυρες έχουν ορισμένους περιορισμούς. Οι επιτιθέμενοι έχουν εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία ορισμένων έξυπνων συμβολαίων των γεφυρών blockchain. Τεράστιες ποσότητες κρυπτονομισμάτων έχουν κλαπεί από κακόβουλους παράγοντες σε πολλές γέφυρες.

    Οι custodial γέφυρες ενδέχεται να εκθέσουν τους χρήστες σε κινδύνους λόγω του centralization. Η κεντρική οντότητα πίσω από μια τέτοια γέφυρα θα μπορούσε θεωρητικά να κλέψει τα κεφάλαια των χρηστών. Όταν χρησιμοποιείτε τέτοιες γέφυρες, αναζητήστε εταιρείες από πίσω που είναι γνωστές και αξιόπιστες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για αυτά που προσφέρουν.

    Ένας άλλος πιθανός τεχνικός περιορισμός είναι τα σημεία συμφόρησης στο ρυθμό των συναλλαγών. Η συμφόρηση χωρητικότητας μιας ενιαίας αλυσίδας θα μπορούσε να εμποδίσει σε μεγάλη κλίμακα τη διαλειτουργικότητα ενός blockchain.

    Ενώ μια γέφυρα μπορεί να μετριάσει τη συμφόρηση σε ένα πολυσύχναστο δίκτυο, η μετακίνηση στοιχείων σε άλλη αλυσίδα δεν λύνει το πρόβλημα της επεκτασιμότητας, καθώς οι χρήστες δεν θα έχουν πάντα πρόσβαση στην ίδια σουίτα εφαρμογών και υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ορισμένα DApps του Ethereum δεν είναι διαθέσιμα στη γέφυρα του Polygon, γεγονός που περιορίζει την αποτελεσματικότητά της κλιμάκωσης.

    Τέλος, οι γέφυρες θα μπορούσαν να εκθέσουν τα υποκείμενα πρωτόκολλα σε κινδύνους που σχετίζονται με την ανισότητα στην εμπιστοσύνη. Επειδή οι γέφυρες συνδέουν διαφορετικά blockchains, η συνολική ασφάλεια των διασυνδεδεμένων δικτύων είναι τόσο ισχυρή όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος.

    Ποιο είναι το μέλλον των γεφυρών; #

    Το Διαδίκτυο είναι ένα επαναστατικό σύστημα εν μέρει λόγω της υψηλής διαλειτουργικότητάς του. Οι γέφυρες είναι κρίσιμες για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της μαζικής υιοθέτησης της βιομηχανίας του blockchain. Έχουν εισάγει ορισμένες βασικές καινοτομίες, επιτρέποντας στους χρήστες να ανταλλάσσουν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ πολλών πρωτοκόλλων blockchain. Οι γέφυρες έχουν αυξηθεί σημαντικά ως προς τον αριθμό των γεφυρών, τους χρήστες και τον συνολικό όγκο συναλλαγών.

    Η ανάγκη για γέφυρες πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς το διαδίκτυο κινείται προς το Web3. Οι μελλοντικές καινοτομίες ενδέχεται να παρέχουν μεγαλύτερη επεκτασιμότητα και αποτελεσματικότητα στους χρήστες και τους προγραμματιστές. Θα μπορούσαν να υπάρξουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφαλείας που σχετίζονται με τις γέφυρες. Οι γέφυρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την οικοδόμηση ενός διαλειτουργικού, ανοιχτού και αποκεντρωμένου χώρου blockchain.