Τι είναι ένα fork;

    Τα cryptocurrencies όπως το Bitcoin και το Ethereum τροφοδοτούνται από ένα decentralized και open-source λογισμικό στο οποίο ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει, το blockchain. Ονομάζονται blockchains επειδή κυριολεκτικά αποτελούνται από ομάδες δεδομένων – σκεφτείτε το σαν ένα πολύ μεγάλο τρένο – που μπορεί να εντοπιστεί μέχρι και η πρώτη συναλλαγή στο δίκτυο. Και επειδή είναι open source, βασίζονται στις κοινότητές τους για να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τον υποκείμενο κώδικα τους.

    Ένα fork συμβαίνει κάθε φορά που μια κοινότητα κάνει μια αλλαγή στο πρωτόκολλο του blockchain ή σε ένα βασικό σύνολο κανόνων. Όταν συμβεί αυτό, η αλυσίδα χωρίζεται – παράγοντας ένα δεύτερο blockchain που μοιράζεται όλη την ιστορία του με το πρωτότυπο, αλλά κατευθύνεται προς μια νέα κατεύθυνση περιέχοντας τις αλλαγές.

    Γιατί είναι σημαντικά τα fork; #

    Τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα έχουν ανεξάρτητες ομάδες ανάπτυξης που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις στο δίκτυο, με τον ίδιο τρόπο που οι αλλαγές στα πρωτόκολλα Διαδικτύου επιτρέπουν την περιήγηση στο Web να βελτιωθεί κατά την πάροδο του χρόνου. Έτσι, μερικές φορές ένα fork συμβαίνει για να κάνει ένα cryptocurrency πιο ασφαλές ή για να προσθέσει άλλες λειτουργίες ή βελτιώσεις.

    Αλλά είναι επίσης πιθανό οι προγραμματιστές ενός νέου κρυπτονομίσματος να χρησιμοποιήσουν ένα fork για να δημιουργήσουν ολόκληρα νέα νομίσματα και οικοσυστήματα.

    Τύποι fork: #

    • Soft fork: Σκεφτείτε ένα soft fork ως μια αναβάθμιση λογισμικού για το blockchain. Εφόσον υιοθετηθεί από όλους τους χρήστες, ουσιαστικά γίνεται το νέο σύνολο κανόνων ενός νομίσματος. Τα soft forks έχουν χρησιμοποιηθεί για να φέρουν νέες δυνατότητες ή λειτουργίες, συνήθως σε επίπεδο προγραμματισμού, τόσο στο Bitcoin όσο και στο Ethereum. Επειδή το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό blockchain, οι αλλαγές είναι συμβατές με τα blocks πριν το fork.
    • Hard fork: Ένα hard fork συμβαίνει όταν ο κώδικας αλλάζει τόσο πολύ, που η νέα έκδοση δεν είναι πλέον συμβατή με τα προηγούμενα blocks έτσι οσοι δεν υποστηρίξουν την αναβάθμιση, δεν μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην καινούργια έκδοση. Στο σενάριο αυτό, το blockchain χωρίζεται στα δύο: στο αρχικό blockchain και στη νέα έκδοση που ακολουθεί το νέο σύνολο κανόνων. Τα hard forks χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, τα Planned Hard Forks και τα Contentious/Unplanned Hard Forks:
      • Τα Planned Hard Forks σχεδιάζονται όταν η κοινότητα συμφωνεί απόλυτα για την νέα κατεύθυνση του blockchain στο οποίο ανήκουν. Αυτό σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν να αναβαθμίσουν το λογισμικό, να δημιουργήσουν ένα νέο blockchain και να αφήσουν πίσω το παλιό blockchain. Ένα από τα πιο διάσημα Planned Hard Forks ήταν στο Ethereum. Ονομάζεται Byzantium, και πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 για να βελτιώσει το scalability του Ethereum.
      • Τα Contentious/Unplanned Hard Forks είναι συνήθως το αποτέλεσμα διαφωνιών στην κοινότητα. Αυτά οδηγούν σε διαχωρισμό στο blockchain με αποτέλεσμα να εμφανίζονται δύο ξεχωριστά blockchain. Η κοινότητα χωρίζεται ουσιαστικά στα δύο και η κάθε πλευρά αποφασίζει να δουλέψει και να εκμεταλλευτεί μόνο το blockchain που υποστηρίζει. Τα cryptocurrencies όπως το Bitcoin Cash, το Bitcoin SV και το Bitcoin Gold δημιουργήθηκαν από το αρχικό blockchain Bitcoin μέσω ενός hard fork.

    Γιατί συμβαίνουν; #

    Όπως όλα τα λογισμικά χρειάζονται αναβαθμίσεις, τα blockchains ενημερώνονται για διάφορους λόγους:

    • Για να προστεθόυν καινούργιες λειτουργίες
    • Για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας
    • Για την βελτιώση των υφιστάμενων λειτουργιών
    • Για να επιλυθεί μια διαφωνία εντός της κοινότητας σχετικά με την κατεύθυνση του κρυπτονομίσματος

    Πως συνεχίζουν τα forks να επηρεάζουν τον χώρο των cryptocurrencies; #

    • Το blockchain του Ethereum έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί «smart contracts», τα οποία είναι κομμάτια κώδικα που εκτελούν αυτόματα ένα σύνολο προκαθορισμένων ενεργειών όταν πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Οι εφαρμογές των smart contracts περιλαμβάνουν τα πάντα, από παιχνίδια έως εργαλεία logistics μέχρι και DeFi DApps.
    • Ως μια πλατφόρμα που εκτελεί όλες αυτές τις εφαρμογές, μπορείτε να θεωρήσετε το blockchain του Ethereum παρόμοιο με το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή. Σε αυτήν την αναλογία, τα διάφορα forks που έχουν συμβεί – το Ethereum, το Ethereum Classic, το Ethereum 2.0 – μοιάζουν με νεότερες εκδόσεις ενός λειτουργικού συστήματος που προσθέτουν δυνατότητες ή βελτιώσεις που ενδέχεται να είχαν λείπουν από τις προηγούμενες εκδόσεις.
    • Ένα παλαιότερο fork μπορεί να συνεχιστεί ως μια σταθερή (το οποίο έχει αποδειχθεί ήδη) πλατφόρμα, ενώ ένα νεότερο fork μπορεί να προσφέρει στους προγραμματιστές εντελώς νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με αυτό. Οι παλαιότερες και οι νεότερες εκδόσεις μπορούν εν τέλει να συγχωνευτούν ή να συνεχίσουν να εξελίσσονται ακόμα περισσότερο.
    • Σκεφτείτε ένα soft fork ως μια «αναβάθμιση λογισμικού» (όπως όταν το τηλέφωνό σας σας ζητά να κάνετε ενημέρωση στο πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα) και ένα hard fork ως ένα ολόκληρο νέο λειτουργικό σύστημα (όπως το Linux και το Mac OS είναι εξελίξεις του παλαιού UNIX το οποίο είναι ήδη ηλικίας μισού αιώνα).