Γιατί το Decentralization (Αποκέντρωση) είναι σημαντικό;

    Τι είναι το Decentralization; #

    Πριν μάθετε πώς τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν το decentralization και τι τεράστιο όφελος φέρνει, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την έννοια του decentralization – ή στα Ελληνικα της Αποκέντρωσης. Με αυτόν τον τρόπο, ας ρίξουμε μια ματιά στο πως γίνεται η διαχείριση των δεδομένων ή των χρημάτων.

    Ας πάρουμε μια τράπεζα ως παράδειγμα. Η τράπεζα κρατάει τα χρήματα των πελατών της. Όλα αυτά γίνονται σε ένα μέρος: μέσα στην τράπεζα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκονται σε ένα θησαυροφυλάκιο. Υπάρχει επίσης μία οντότητα που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά τα χρήματα, δηλαδή η τράπεζα. Δεδομένου ότι υπάρχει ένας ενιαίος χώρος αποθήκευσης ή ένας υπεύθυνος φορέας, αυτό θεωρείται centralized.

    Το decentralization βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά αυτής της λογικής. Με το decentralization, δεν υπάρχει ούτε ένας ενιάιος χώρος αποθήκευσης – ούτε ένας μόνο υπεύθυνος φορέας. Τα κρυπτονομίσματα είναι αυτή τη στιγμή η μόνη μορφή decentralized χρημάτων. Μια άλλη γνωστή decentralized πλατφόρμα είναι το Διαδίκτυο, δεν είναι υπεύθυνο για αυτό για καμία εταιρεία ή άτομο. Όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο σε αυτό. Σίγουρα, το Διαδίκτυο θεωρείται ως «το μεγαλύτερο decentralized σύστημα επικοινωνίας που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα».

    Οπότε, πως είναι τα κρυπτονομίσματα decentralized; #

    Προτού αναφερθούμε σε αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι εξ’ορισμού decentralized όλα τα κρυπτονομίσματα. Τα πιο γνωστά όπως το Bitcoin και το Ethereum είναι, καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων, αλλά όχι όλα. Σας συνιστούμε να κάνετε λίγη έρευνα για το κρυπτονόμισμα που σας ενδιαφέρει για να δείτε αν είναι ή οχι.

    Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι πράγματι decentralized επειδή χρησιμοποιούν την τεχνολογία Blockchain. Εν ολίγοις, ένα blockchain είναι ένα decentralized δίκτυο, όπου πολλοί χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να συμμετάσχουν και να επαληθεύσουν την εγκυρότητα των δεδομένων σε αυτό. Σε αντίθεση με ένα centralized δίκτυο, δεν υπάρχει ένα άτομο, εταιρεία ή άλλη οντότητα που είναι υπεύθυνη για τα δεδομένα. Αντ ‘αυτού, είναι μια τεράστια ομάδα που συνεργάζεται για να τα διατηρήσει σε ένα δίκτυο το λεγόμενο peer-to-peer.

    Τα θετικά και τα αρνητικά του Decentralization; #

    Στην περίπτωση των χρημάτων, το decentralization επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

    Στην αρχή, αναφέραμε το παράδειγμα με το ότι η τράπεζα είναι υπεύθυνη για τα χρήματα που διαχειρίζεται. Αυτό σημαίνει πράγματι ότι τα χρήματα που αφήνετε στα χέρια τους δεν είναι πλέον στον έλεγχό σας. Το απλούστερο παράδειγμα είναι εάν η τράπεζα έχει οποιοδήποτε είδος διακοπής λειτουργίας, δεν θα έχετε πρόσβαση στα δικά σας χρήματα. Από την άλλη πλευρά, τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum είναι decentralized. Ως εκ τούτου, έχετε πλήρη ιδιοκτησία και έλεγχο των χρημάτων σας. Επειδή δεν υπάρχει κανένας άλλος υπεύθυνος για τα χρήματά σας, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε χωρίς να μπορεί κανένας να σας επηρεάσει.

    Επιπλέον, τα decentralized συστήματα δεν έχουν ούτε ένα σημείο εισόδου – και συνεπώς ούτε ένα μεμονωμένο σημείο αποτυχίας. Εάν μπορούσατε να θέσετε σε κίνδυνο ένα node σε ένα blockchain, δεν θα καταφέρνατε τίποτα επιβλαβές για το δίκτυο, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι που θα παρέχουν τις σωστές πληροφορίες. Αντίθετα, ένα centralized σύστημα έχει μεμονωμένα σημεία αποτυχίας που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν και επίσης ενώ τα χρήματα είναι ασφαλισμένα συνήθως, αυτό δεν ισχύει για όλα τα ποσά και για όλα τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν.

    Το Decentralization προάγει επίσης τη διαφάνεια, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να συνδεθεί στα συστήματά του. Το Διαδίκτυο, για παράδειγμα, φέρνει προσβάσιμα δεδομένα σε όλους. Για τα κρυπτονομίσματα, μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο κάθε λογαριασμού και το ιστορικό συναλλαγών του σε ένα εντελώς δημόσιο ledger. Αυτό το είδος διαφάνειας φέρνει αυτό που είναι γνωστό ως verifiable trust – που σημαίνει ότι μπορείτε κάθε φορά να ελέγχετε τα πάντα μόνοι σας.

    Εφόσον ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε αυτά τα decentralized, δημόσια δίκτυα, το decentralization δεν προάγει την αποκλειστικότητα. Για τα κρυπτονομίσματα πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία σημασία το σε ποια χώρα βρίσκεται είναι ένας χρήστης ή για την ηλικία του. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στο δίκτυο, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι.

    Όσο για τα αρνητικά, υπάρχει ένα που έρχεται απευθείας στο μυαλό, η αποτελεσματικότητα. Πράγματι, όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, ο μηχανισμός του Proof-of-Work μπορεί να λειτουργεί καλά, αλλά δεν είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την διεκπεραίωση των συναλλαγών. Στην πραγματικότητα, ένα σημείο συζήτησης για το Bitcoin ήταν πώς θα καταφέρει να κάνει scale μόλις φτάσει το mass adoption και το χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του πληθυσμού. Ευτυχώς, για το Bitcoin υπάρχουν τρόποι για να επιλυθεί αυτό – όπως το Lightning Network . Άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Ethereum εξετάζουν την απομάκρυνση από το Proof-of-Work και την μετάβαση στο Proof-of-Stake πράγμα το οποίο πιθανότατα θα λύσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την απόδοση του δικτύου.