Από την οπτική γωνία του χρήστη, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ μιας αποκεντρωμένης εφαρμογής που τρέχει στο blockchain και μιας παραδοσιακής εφαρμογής που τρέχει στο διαδίκτυο ή σε ένα λειτουργικό σύστημα.

    Η κύρια διαφορά είναι ότι οι αποκεντρωμένες εφαρμογές – τα DApps δηλαδή – λειτουργούν σε κατανεμημένα και αμετάβλητα δίκτυα blockchain και όχι σε κάποιο κεντρικά ελεγχόμενο λειτουργικό σύστημα. Αυτό τα καθιστά ουσιαστικά αδύνατο να λογοκριθούν.

    Όσον αφορά το τι μπορούν να κάνουν, τα DApps τρέχουν τα πάντα, από παιχνίδια και αγορές έως πλατφόρμες δανεισμού σε εφαρμογές αποκεντρωμένων οικονομικών (Decentralized Finance – DeFi).

    Στον πυρήνα τους όμως τα DApps γενικά μοιράζονται αρκετά βασικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφέρουν από τις αντίστοιχες centralized εφαρμογές.

    • Πρώτον, το DApps πρέπει να είναι open-source, πράγμα που σημαίνει ότι ο κώδικας είναι διαθέσιμος για να τον δει ο καθένας και οι ενημερώσεις και οι αλλαγές τους αποφασίζονται μέσω ενός consensus mechanism που ισοδυναμεί σε κάποια μορφή πλειοψηφίας και όχι από κάποιον συγκεκριμένο προγραμματιστή.
    • Δεύτερον, τα DApps πρέπει (προφανώς) να είναι αποκεντρωμένα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα δεδομένα και οι εγγραφές που δημιουργούνται από τα DApps αποθηκεύονται σε ένα αμετάβλητο, δημόσιο blockchain.
    • Τρίτον, τα DApps δημιουργούν και χρησιμοποιούν tokens με σκοπό την επιβράβευση των validators οι οποίοι είναι αυτοί που διατηρούν το δίκτυο ασφαλές.

    Πλεονεκτήματα των DApps #

    Τα DApps έχουν μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα:

    • Censorship-resistant: Χωρίς κανένα single point of failure (σημεία που μπορούν να αποτύχουν η να τεθούν υπό τον έλεγχο άλλου), είναι πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις ή για κάποιο πολύ ισχυρό άτομο να ελέγξει το δίκτυο τους
    • No downtime: Το γεγονός ότι βασίζονται σε ένα σύστημα peer-to-peer διασφαλίζει ότι τα DApps θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν μεμονωμένοι υπολογιστές ή τμήματα του δικτύου πέσουν.
    • Blockchain-based: Δεδομένου ότι είναι κατασκευασμένα από smart contracts, μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν κρυπτονομίσματα στις βασικές λειτουργίες τους.
    • Open-source: Αυτό ενθαρρύνει την ευρεία ανάπτυξη του οικοσυστήματος των DApp γενικότερα μιας και έχει ως συνέπεια ότι επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν καλύτερα DApps με πιο χρήσιμες ή ενδιαφέρουσες λειτουργίες.

    Μειονεκτήματα των DApps #

    Ενώ τα Dapps υπόσχονται να επιλύσουν πολλά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κανονικές εφαρμογές, έχουν τα μειονεκτήματα τους:

    • Hacks: Μιας και πολλά εκτελούνται με open-source smart contracts, αυτό επιτρέπει στους χάκερ τη σπάνια ευκαιρία που μπορούν οι ίδιοι να διερευνήσουν τα δίκτυα και να αναζητήσουν αδυναμίες και ευπάθειες. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια σειρά από hacks σε πολλά δημοφιλεί DApps.
    • Ευχρηστία: Πολλά DApps έχουν κακές διεπαφές χρήστη και είναι δύσχρηστα, το οποίο είναι ένας σημαντικός λόγος που απομακρύνονται χρήστες.
    • Χρήστες: Όπως πολλές εφαρμογές στο Web 2.0, όσο περισσότεροι χρήστες έχει ένα DApp, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το δίκτυο για την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Αυτό συχνά αναφέρεται ως network effect. Τα DApps δυσκολεύονται όταν έχουν λίγους χρήστες. Μπορεί επίσης να τα κάνει λιγότερο ασφαλή, καθώς η ασφάλεια ενός DApp μπορεί συχνά να βασίζεται στο πόσους χρήστες έχει.