Τι είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς (market cap);

    Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς (ή market cap) είναι για παράδειγμα η συνολική αξία όλων των μετοχών μιας εταιρείας σε δολάρια ή για παράδειγμα του Bitcoin ή άλλου κρυπτονομίσματος, είναι η αξία όλων των νομισμάτων που έχουν γίνει mined. Στα crypto το market cap υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό των νομισμάτων ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος που έχουν γίνει mined με την τιμή του ενός ανά πάσα στιγμή.

    Ένας τρόπος για να κατανοήσετε το market cap είναι ως ένα πρόχειρο δείκτη για το πόσο σταθερό είναι ένα περιουσιακό στοιχείο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και το Bitcoin, που έχει το μεγαλύτερο market cap στα crypto, εξακολουθεί να έχει διακυμάνσεις στην τιμη. Αλλά με τον ίδιο τρόπο που ένα μεγαλύτερο πλοίο μπορεί να πλοηγηθεί με ασφάλεια σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ένα κρυπτονόμισμα με πολύ μεγαλύτερο market cap είναι πιο πιθανό να είναι μια πιο σταθερή επένδυση από ένα κρυπτονόμισμα με πολύ μικρότερο market cap. Αντίθετα, τα ψηφιακά νομίσματα με μικρότερα market cap είναι πιο ευαίσθητα στις κινήσεις της αγοράς και μπορούν να δουν τεράστια κέρδη ή δραματικές απώλειες.

    Σημείωση: μπορεί να δείτε αναφορές να γράφουν “circulating supply” market cap ή “fully diluted supply” market cap (αυτό αναφέρεται και ως “total max supply”). Με το Bitcoin, αυτοί οι δύο αριθμοί είναι τα 18,75 εκατομμύρια (Ιούλιος 2021) που έχουν γίνει mined και είναι σε κυκλοφορία (“circulating supply”) ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα 21 εκατομμύρια που τελικά θα γίνουν mined (“fully diluted supply” ή “total max supply”). Ανάλογα με τη μεθοδολογία τους, ορισμένοι αναλυτές θα μετρήσουν το market cap χρησιμοποιώντας το circulating supply, ενώ άλλοι θα χρησιμοποιήσουν το fully diluted supply.

    Γιατί είναι σημαντικό το market cap? #

    Η τιμή είναι ένας μόνο τρόπος μέτρησης της αξίας ενός κρυπτονομίσματος. Οι επενδυτές χρησιμοποιούν το market cap για να δείξουν μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση για την αξία ενός νομίσματος και να συγκρίνουν την αξία μεταξύ των κρυπτονομισμάτων. Ως βασικό στατιστικό στοιχείο, το market cap, μπορεί να δείξει την προοπτική ανάπτυξης ενός κρυπτονομίσματος και εάν είναι ασφαλές να το αγοράσετε, σε σύγκριση με άλλα.

    Ας συγκρίνουμε το market cap μεταξύ δύο πλασματικών κρυπτονομισμάτων:

    • Αν το κρυπτονόμισμα A έχει 400.000 νομίσματα σε κυκλοφορία και κάθε νόμισμα αξίζει 1$, το market cap είναι 400.000 $.
    • Αν το κρυπτονόμισμα Β έχει 100.000 νομίσματα σε κυκλοφορία και κάθε νόμισμα αξίζει 2$, το market cap είναι 200.000 $.
    • Παρόλο που η τιμή του μεμονωμένου κρυπτονομίσματος B είναι υψηλότερη από το εκείνη του A, η συνολική αξία του A είναι διπλάσια σε σχέση με του B.

      Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το market cap πολλών κρυπτονομισμάτων μπορεί να αλλάξει δραματικά λόγω διακυμάνσεων στην τιμή.

    Τι μπορείς να κάνεις με το market cap? #

    Το market cap σας επιτρέπει να συγκρίνετε τη συνολική αξία ενός κρυπτονομίσματος με ένα άλλο, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε πιο σωστές επενδυτικές αποφάσεις. Τα κρυπτονομίσματα ταξινομούνται με βάση το market cap τους σε τρεις κατηγορίες:

    • Τα Large-cap κρυπτονομίσματα συμπεριλαμβανομένων των Bitcoin και Ethereum, έχουν market cap άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επενδυτές τους τα θεωρούν επενδύσεις χαμηλότερου κινδύνου επειδή έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό ανάπτυξης και συχνά έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερο όγκο ατόμων που θέλουν να πουλήσουν χωρίς να επηρεαστεί δραματικά η τιμή.
    • Τα Mid-cap κρυπτονομίσματα έχουν market cap μεταξύ 1 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γενικά θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης αλλά ταυτόχρονα και μεγαλύτερο ρίσκο.
    • Τα Small-cap κρυπτονομίσματα έχουν market cap μικρότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και είναι πιο ευαίσθητα σε δραματικές μεταβολές με βάση το πως πάει η αγορά.

    Συμπέρασμα #

    Το market cap είναι ένας χρήσιμος δείκτης για τη σύγκριση της συνολικής αξίας των κρυπτονομισμάτων, αλλά οι τάσεις της αγοράς, η σταθερότητα ενός κρυπτονομίσματος και η δική σας οικονομική κατάσταση πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη στάθμιση των κινδύνων οποιασδήποτε επένδυσης.