Τι είναι τα Stablecoins;

    Τα Stablecoins είναι μια κατηγορία κρυπτονομισμάτων που επιχειρούν να προσφέρουν σταθερότητα στις τιμές τους και υποστηρίζονται από ένα απόθεμα ενός περιουσιακού στοιχείου. Τα Stablecoins έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον καθώς προσπαθούν να προσφέρουν τα θετικά και από τους δύο κόσμους – την άμεση επεξεργασία, την ασφάλεια και το απόρρητο των πληρωμών των κρυπτονομισμάτων και τις σταθερές τιμές χωρίς μεγάλη μεταβλητότητα των νομισμάτων fiat (Fiat ονομάζονται τα παραδοσιακά νομίσματα όπως ευρώ, δολάριο κλπ).

    Κατανόηση των Stablecoins #

    Ενώ το bitcoin παραμένει το πιο δημοφιλές cryptocurrency, τείνει να έχει πρόβλημα λόγω της υψηλής μεταβλητότητας της τιμής του. Για παράδειγμα, αυξήθηκε από το επίπεδο των 13.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2020 σε πάνω από 60.000 δολάρια τον Μάρτιο του 2021 και στη συνέχεια μειώθηκε κατά περίπου 50% στο επίπεδο των 33.000 δολαρίων τον Ιούνιο του 2021. Ακόμη και οι ενδοημερήσιες μεταβολές των τιμών μπορεί να είναι μεγάλες. Είναι σύνηθες να βλέπουμε ένα cryptocurrency να έχει μεταβολές ακόμα και πάνω από 10% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (είτε θετικές είτε αρνητικές) μέσα σε λίγες ώρες.

    Αυτό το είδος βραχυπρόθεσμης αστάθειας καθιστά το bitcoin και άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα ακατάλληλα για καθημερινή χρήση από το κοινό. Ουσιαστικά, ένα νόμισμα θα πρέπει να λειτουργεί ως μέσο χρηματικής ανταλλαγής και ως τρόπος αποθήκευσης της χρηματικής αξίας και η αξία του θα πρέπει να παραμείνει σχετικά σταθερή σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι χρήστες δεν θα το υιοθετήσουν αν δεν είναι σίγουροι ότι η αγοραστική τους δύναμη θα είναι η ίδια στο άμεσο μέλλον.

    Ιδανικά, ένα cryptocurrency θα πρέπει να διατηρεί την αγοραστική του δύναμη και να έχει τον χαμηλότερο δυνατό πληθωρισμό, αρκετό ώστε να ενθαρρύνει τη δαπάνη των tokens αντί για την αποθήκευση τους. Τα Stablecoins παρέχουν μια λύση προς την επίτευξη αυτού.

    Λόγοι για την σταθερότητα των τιμών #

    Δύο βασικοί λόγοι για τη σταθερότητα των τιμών των νομισμάτων fiat είναι τα αποθεματικά που τα υποστηρίζουν και οι έγκαιρες ενέργειες στην αγορά από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, όπως οι κεντρικές τράπεζες. Δεδομένου ότι τα νομίσματα fiat συνδέονται με ένα περιουσιακό στοιχείο, όπως με αποθέματα χρυσού ή συναλλάγματος που ενεργούν ως εγγύηση, οι τιμές τους δεν κινδυνεύουν από μεγάλες μεταβολές.

    Ακόμα και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, όταν οι τιμή ενός νομίσματος μπορεί να κινηθεί δραστικά, οι αρμόδιες αρχές ελέγχου επεμβαίνουν και ελέγχουν τη ζήτηση και την προσφορά του νομίσματος για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της τιμής. Το μεγαλύτερο μέρος των κρυπτονομισμάτων στερείται και των δύο αυτών βασικών χαρακτηριστικών – δεν έχουν κάποιο αποθεματικό που υποστηρίζει την αξία τους και δεν έχουν κάποια κεντρική αρχή ελέγχου που θα ελέγχει τις τιμές όταν απαιτείται.

    Τα Stablecoins προσπαθούν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα μεταξύ των νομισμάτων fiat και των κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες stablecoins, όλες με βάση το πως δουλεύουν.

    Fiat-Collateralized Stablecoins #

    Τα Fiat-Collateralized Stablecoins διατηρούν αποθεματικό ενός fiat νομίσματος, όπως το δολάριο των ΗΠΑ, ως εγγύηση για την έκδοση κατάλληλου αριθμού κρυπτονομισμάτων. Άλλες μορφές εγγύησης μπορεί να περιλαμβάνουν πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός ή το ασήμι, καθώς και εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο, αλλά τα περισσότερα από τα σημερινά fiat-collateralized stablecoins χρησιμοποιούν αποθέματα σε δολάρια.

    Τα αποθεματικά αυτά διατηρούνται από ανεξάρτητους θεματοφύλακες και ελέγχονται τακτικά για την τήρηση της απαραίτητων κανόνων. Το Tether (USDT) και το USDC είναι δημοφιλή stablecoins που έχουν αξία ισοδύναμη με αυτήν ενός δολαρίου ΗΠΑ και υποστηρίζονται από καταθέσεις σε δολάρια.

    Crypto-Collateralized Stablecoins #

    Τα Crypto-Collateralized Stablecoins υποστηρίζονται από άλλα κρυπτονομίσματα. Δεδομένου ότι το αποθεματικό κρυπτονομισμάτων μπορεί επίσης να είναι επιρρεπές σε υψηλή μεταβλητότητα, τέτοια σταθερά νομίσματα συνήθως είναι “υπερ-εξασφαλισμένα” – δηλαδή, ένας μεγαλύτερος αριθμός από cryptocurrency tokens διατηρείται ως αποθεματικό για την έκδοση χαμηλότερου αριθμού stablecoins.

    Για παράδειγμα, Ethereum αξίας 2.000 δολαρίων μπορεί να διατηρηθεί ως αποθεματικό για την έκδοση stablecoins αξίας 1.000 δολαρίων που αντέχουν για έως και 50% μεταβολών του αποθεματικού. Οι συχνότεροι έλεγχοι των λογαριασμών αυξάνουν τη σταθερότητα της τιμής. Με την υποστήριξη του Ethereum, το DAI του MakerDAO συνδέεται με το δολαρίο (δηλάδη 1 DAI = 1 USD) και επιτρέπει τη χρήση ενός κρυπτονομισμάτων ως αποθεματικό.

    Non-Collateralized (algorithmic) Stablecoins #

    Τα Non-Collateralized Stablecoins δεν χρησιμοποιούν κανένα αποθεματικό αλλά περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό λειτουργίας, όπως αυτός μιας κεντρικής τράπεζας, για να διατηρήσουν μια σταθερή τιμή. Για παράδειγμα, το Ampleforth (AMPL) χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης για να αυξήσει ή να μειώσει τo supply των tokens ανάλογα με τις ανάγκες καθημερινά.

    Τέτοιες ενέργειες είναι παρόμοιες με την εκτύπωση τραπεζογραμματίων από μια κεντρική τράπεζα για τη διατήρηση της τιμής ενός νομίσματος fiat. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας ένα smart contract σε μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που μπορεί να λειτουργεί με αυτόνομο τρόπο.