Τι είναι ο κινητός μέσος όρος (Moving Average – MA);

    Η τεχνική ανάλυση (TA) δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο του trading και των επενδύσεων. Από τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια έως τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum, η χρήση των δεικτών της τεχνικής ανάλυσης έχει έναν απλό στόχο, να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα δεδομένα ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι πιο ενημερωμένες για να είναι πιο πιθανό να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καθώς οι αγορές γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, οι τελευταίες δεκαετίες παρήγαγαν εκατοντάδες διαφορετικούς τύπους δεικτών τεχνικής ανάλυσης, αλλά λίγοι έχουν δει τη δημοτικότητα και τη συνεπή χρήση των κινητών μέσων όρων ή σε συντομογραφία ΚΜΟ (Moving Averages – MA).

    Αν και υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές των κινητών μέσων όρων, ο βασικός σκοπός τους είναι να αποσαφηνίσουν τα trading διαγράμματα. Αυτό γίνεται εξομαλύνοντας τα διαγράμματα για να δημιουργήσετε με εύκολο τρόπο έναν δείκτη που δείχνει την τάση της κατεύθυνσης του cryptocurrency. Επειδή αυτοί οι κινητοί μέσοι όροι βασίζονται σε δεδομένα του παρελθόντος όμως, θεωρούνται ότι παρουσιάζουν μια καθυστέρηση ή ένας δείκτης της τάσης που ακολουθεί άλλους δείκτες. Ανεξάρτητα από αυτό, εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ικανότητα να δείξουν αυτό που θέλουν με μεγάλη ευκολία και να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του προς τα που μπορεί να κατευθυνθεί μια αγορά.

    Διαφορετικοί τύποι των κινητών μέσων όρων #

    Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι των κινητών μέσων όρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους traders όχι μόνο στο day trading και στο swing trading αλλά και σε μακροπρόθεσμα trades. Παρά τους διάφορους τύπους, οι ΚΜΟ συνήθως χωρίζονται σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες, στους απλούς κινητούς μέσους όρους (Simple Moving Averages – SMA) και στους εκθετικούς κινούμενούς μέσους όρους (Exponential Moving Averages – EMA). Ανάλογα με την αγορά και το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι traders μπορούν να επιλέξουν ποιος δείκτης πιθανότατα θα ωφελήσει περισσότερο το trade που θέλουν να κάνουν.

    Απλός κινητός μέσος όρος (Simple Moving Average – SMA) #

    Ο SMA λαμβάνει δεδομένα από μια προκαθορισμένη χρονική περίοδο και παράγει τη μέση τιμή αυτού του cryptocurrency για το σύνολο των δεδομένων. Η διαφορά μεταξύ ενός SMA και ενός παραδοσιακού μέσου όρου των προηγούμενων τιμών είναι ότι με τον SMA, μόλις εισαχθεί ένα νέο σύνολο δεδομένων, το παλαιότερο σύνολο δεδομένων αγνοείται. Έτσι, εάν ο απλός κινητός μέσος όρος (SMA) υπολογίζει τον μέσο όρο βάσει δεδομένων αξίας 10 ημερών, ολόκληρο το σύνολο δεδομένων ενημερώνεται συνεχώς για να περιλαμβάνει μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες οι εισαγωγές δεδομένων σε έναν SMA σταθμίζονται εξίσου και έχουν την ίδια σημασία, ανεξάρτητα από το πόσο πρόσφατα εισήχθησαν. Οι traders που πιστεύουν ότι έχουν μεγαλύτερη σημασία τα νεότερα διαθέσιμα δεδομένα συχνά δηλώνουν ότι η ίση σημασία των δεδομένων του SMA είναι επιζήμια για την τεχνική ανάλυση. Ο εκθετικός κινητός μέσος όρος (Exponential Moving Average – EMA) δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

    Εκθετικός κινητός μέσος όρος (Exponential Moving Average – EMA) #

    Οι εκθετικοί κινητοί μέσοι όροι είναι παρόμοιοι με τους απλούς κινητούς μέσους ορους στο ότι παρέχουν τεχνική ανάλυση με βάση τις προηγούμενες διακυμάνσεις της τιμής. Ωστόσο, η εξίσωση είναι λίγο πιο περίπλοκη επειδή ένας EMA αποδίδει περισσότερο βάρος και αξία στις πιο πρόσφατες τιμές. Παρόλο που και οι δύο κινητοί μέσοι όροι έχουν αξία και χρησιμοποιούνται ευρέως, ο EMA ανταποκρίνεται περισσότερο στις ξαφνικές διακυμάνσεις και ανατροπές της τιμής.

    Επειδή οι εκθετικοί κινητοί μέσοι όροι είναι πιο πιθανό να προβλέψουν μια ανατροπή της τιμής πιο γρήγορα από τους απλούς κινητούς μέσους όρους, συχνά προτιμώνται ιδιαίτερα από τους traders που ασχολούνται με βραχυπρόθεσμο trading. Είναι σημαντικό για έναν trader ή έναν επενδυτή να επιλέξει τον τύπο του κινητού μέσου όρου σύμφωνα με τις προσωπικές του στρατηγικές και στόχους, προσαρμόζοντας ανάλογα και τις ρυθμίσεις.

    Τρόπος χρησιμοποίησης #

    Επειδή οι κινητοί μέσοι όροι χρησιμοποιούν τις παλαιότερες τιμές αντί για τις τρέχουσες τιμές, έχουν και μια ορισμένη περίοδο καθυστέρησης. Όσο πιο εκτεταμένο είναι το σύνολο των δεδομένων, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η καθυστέρηση. Για παράδειγμα, ένας κινητός μέσος όρος που αναλύει τις τελευταίες 100 ημέρες θα ανταποκριθεί πιο αργά σε νέες πληροφορίες από έναν που λαμβάνει υπόψη μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή μια νέα καταχώρηση σε ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων θα έχει μικρότερη επίδραση συνολικά.

    Και οι δύο όμως μπορεί να έχουν πλεονέκτημα ανάλογα το είδος του trading. Μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων ωφελούν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές επειδή είναι λιγότερο πιθανό να τροποποιηθούν σημαντικά λόγω μίας ή δύο μεγάλων διακυμάνσεων. Οι βραχυπρόθεσμοι traders συχνά προτιμούν ένα μικρότερο σύνολο δεδομένων που επιτρέπει πιο το είδος του trading που αντιδράει πιο εύκολα στις αλλαγές.

    Στις παραδοσιακές αγορές, οι κινητοί μέσοι όροι των 50, 100 και 200 ​​ημερών χρησιμοποιούνται συχνότερα. Οι ΚΜΟ των 50 ημερών και των 200 ημερών παρακολουθούνται στενά από τους trades των μετοχών και τυχόν τιμές πάνω ή κάτω από αυτές τις γραμμές θεωρούνται συνήθως ως σημαντικά σήματα για την έναρξη ενός πιθανού επιτυχημένου trade, ειδικά όταν ακολουθούνται από crossovers (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Το ίδιο ισχύει και για το cryptocurrency trading, αλλά λόγω των 24/7 ασταθών αγορών και των συνεχών απότομων διακυμάνσεων, οι ρυθμίσεις των ΚΜΟ και η στρατηγική του trading μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προφίλ του trader.

    Crossover σήματα #

    Φυσικά, ένας αυξανόμενος κινητός μέσος όρος υποδηλώνει μια ανοδική τάση και ένας καθοδικός μια καθοδική τάση. Ωστόσο, μόνο ένας ΚΜΟ δεν είναι ένας πραγματικά αξιόπιστος και ισχυρός δείκτης. Ως εκ τούτου, οι ΚΜΟ χρησιμοποιούνται συνεχώς σε συνδυασμό για τον εντοπισμό bullish (που δείχνουν πιθανή άνοδο) και bearish (που δείχνουν πιθανή πτώση) crossover σημάτων.

    Ένα crossover σήμα δημιουργείται όταν δύο διαφορετικοι ΚΜΟ διασταυρώνονται (κάνουν δηλαδή “crossover”) σε ένα διάγραμμα. Ένα bullish crossover (γνωστό και ως golden cross) συμβαίνει όταν o βραχυπρόθεσμος ΚΜΟ περνάει πάνω από ένα μακροπρόθεσμο ΚΜΟ, υποδηλώνοντας την έναρξη μιας ανοδικής τάσης. Αντίθετα, ένα bearish crossover (ή death cross) συμβαίνει όταν ένας βραχυπρόθεσμος ΚΜΟ περνάει κάτω από έναν μακροπρόθεσμο ΚΜΟ, το οποίο υποδεικνύει την αρχή μιας καθοδικής τάσης.

    Άλλοι παράγοντες που πρέπει να έχετε υπόψη #

    Τα παραδείγματα μέχρι τώρα ήταν όλα σε ημέρες, αλλά αυτή δεν είναι μια απαραίτητη απαίτηση κατά την ανάλυση των ΚΜΟ. Όσοι ασχολούνται με day trading μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για την απόδοση ενός περιουσιακού στοιχείου τις τελευταίες δύο ή τρεις ώρες και όχι τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες. Όλα τα διαφορετικά χρονικά πλαίσια μπορούν να συμπεριληφθούν στις εξισώσεις που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των κινητών μέσων όρων, και εφόσον αυτά τα χρονικά πλαίσια είναι συνεπή με τη στρατηγική του trading που ακολουθεί κάποιος, τα δεδομένα και τα αποτελέσματα μπορεί να του φανούν χρήσιμα.

    Ένα σημαντικό μειονέκτημα των ΚΜΟ είναι ο χρόνος καθυστέρησής τους. Δεδομένου ότι οι ΚΜΟ είναι δείκτες που λαμβάνουν υπόψη τις προηγούμενες τιμές, τα σήματα που δείχνουν είναι συχνά πολύ αργά. Για παράδειγμα, ένα bullish crossover μπορεί να προτείνει την αγορά ενός περουσιακού στοιχείου, αλλά μπορεί να συμβεί μόνο μετά από μια ήδη σημαντική αύξηση της τιμής.

    Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το πιθανό κέρδος μπορεί να έχει χαθεί κατά την περίοδο μεταξύ της αύξησης της τιμής και του crossover σήματος. Ακόμα χειρότερα, ένα ψευδές golden cross σήμα μπορεί να οδηγήσει έναν trader να αγοράσει την τοπική κορυφή λίγο πριν από την πτώση της τιμής. Αυτά τα ψεύτικα σήματα αγοράς συνήθως αναφέρονται ως παγίδα ταύρων (bull trap). Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα με το ψευδές death cross το οποίο καταλήγει σε μια παγίδα αρκούδων (bear trap).

    Συμπέρασμα #

    Οι κινητοί μέσοι όροι είναι ισχυροί δείκτες της τεχνικής ανάλυσης και από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους. Η ικανότητα ανάλυσης των τάσεων της αγοράς με βάση τα δεδομένα παρέχει μια μεγαλύτερη εικόνα για την απόδοση της. Λάβετε υπόψη ωστόσο, ότι οι ΚΜΟ και τα crossover σήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνα τους και είναι πάντα ασφαλέστερο να συνδυάζετε διαφορετικούς δείκτες της τεχνικής ανάλυσης για να αποφεύγετε τα ψευδή σήματα που θα οδηγήσουν σε αποτυχημένα trades.