Relative Strength Index – RSI #

    Η τεχνική ανάλυση (TA) είναι, ουσιαστικά, η εξέταση των προηγούμενων γεγονότων της αγοράς ως ένας τρόπος για να προσπαθήσουμε και να προβλέψουμε τις μελλοντικές τάσεις και την μελλοντική δράση των τιμών. Από τις παραδοσιακές αγορές έως αυτές των κρυπτονομισμάτων, οι περισσότεροι traders βασίζονται σε εξειδικευμένα εργαλεία και δείκτες για να πραγματοποιήσουν αυτές τις αναλύσεις και το RSI είναι ένας από αυτούς.

    Ο δείκτης σχετικής ισχύος (Relative Strength Index – RSI) είναι ένας δείκτης της τεχνικής ανάλυσης που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ως ένα εργαλείο που οι traders θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εξετάσουν την απόδοση μιας μετοχής για μια ορισμένη περίοδο. Είναι, βασικά, ένας ταλαντωτής (oscillator) που μετράει το μέγεθος των κινήσεων των τιμών καθώς και την ταχύτητα αυτών των κινήσεων. Το RSI μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ανάλογα με το προφίλ του trader και το είδος του trading που κάνει.

    Ο δείκτης αυτός δημιουργήθηκε από τον J. Welles Wilder το 1978. Παρουσιάστηκε στο βιβλίο του New Concepts in Technical Trading Systems, μαζί με άλλους δείκτες της τεχνικής ανάλυσης, όπως το Parabolic SAR, το Average True Range (ATR) και το Average Directional Index (ADX).

    Πριν γίνει τεχνικός αναλυτής, ο Wilder εργάστηκε ως μηχανολόγος μηχανικός και με real estate. Ξεκίνησε να διαπραγματεύεται μετοχές γύρω στο 1972 αλλά δεν ήταν πολύ επιτυχημένος. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Wilder συνέταξε την έρευνα του γύρω από το trading και την εμπειρία του σε μαθηματικούς τύπους και δείκτες που υιοθετήθηκαν αργότερα από πολλούς traders σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο εκδόθηκε σε μόλις έξι μήνες και παρά το γεγονός ότι χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, εξακολουθεί να αποτελεί μια χρήσιμη αναφορά για πολλούς traders σήμερα.

    Πως δουλεύει; #

    Από προεπιλογή, το RSI μετρά τις αλλαγές στην τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου σε 14 περιόδους (14 ημέρες στα ημερήσια διαγράμματα, 14 ώρες στα ωριαία διαγράμματα κ.ο.κ.). Ο τύπος διαιρεί το μέσο κέρδος που είχε η τιμή εκείνο το διάστημα με τη μέση απώλεια που υπέστη και στη συνέχεια σχεδιάζει τα αποτελέσματα σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100.

    Όπως αναφέρθηκε, το RSI είναι ένας δείκτης ταλαντώσης, ο οποίος είναι ένας τεχνικό εργαλείο για το trading που μετράει τον ρυθμό με τον οποίο αλλάζει η τιμή (ή τα δεδομένα) σε ένα διάγραμμα. Όταν η ταλάντωση πηγαίνει προς τα πάνω και η τιμή αυξάνεται, δείχνει ότι το περουσιακό στοιχείο αγοράζεται ενεργά στην αγορά. Εάν η ταλάντωση πηγαίνει προς τα κάτω, είναι ένα σημάδι ότι η πίεση των πωλητών αυξάνεται.

    Το RSI είναι επίσης ένας δείκτης που διευκολύνει τους traders να εντοπίσουν υπερβολικές αγορές (overbought) ή υπερβολικές πωλήσεις (oversold) σε μια αγορά. Αξιολογεί την τιμή του περιουσιακού στοιχείου σε κλίμακα από 0 έως 100, λαμβάνοντας υπόψη τις 14 περιόδους. Ενώ μια τιμή του RSI 30 ή λιγότερο υποδηλώνει ότι το περιουσιακό στοιχείο είναι πιθανότατα κοντά στο κατώτατο όριο του (oversold), μια τιμή άνω του 70 δείχνει ότι η τιμή του περιουσιακού στοιχείου είναι πιθανότατα κοντά στο υψηλό του (overbought) για εκείνη την περίοδο.

    Παρόλο που οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για το RSI είναι 14 περίοδοι, οι traders μπορούν να επιλέξουν να το τροποποιήσουν προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθησία (λιγότερες περιόδους) ή να μειώσουν την ευαισθησία (περισσότερες περιόδους). Επομένως, ένα RSI 7 ημερών είναι πιο ευαίσθητο στις κινήσεις των τιμών από αυτό που έχει 21 ημέρες. Επιπλέον, τα βραχυπρόθεσμα trades μπορεί να προσαρμόσουν τον δείκτη RSI για να θεωρήσουν τα 20 και 80 ως τα oversold και overbought επίπεδα (αντί για τα 30 και 70), οπότε είναι λιγότερο πιθανό να δώσουν ψευδή σήματα.

    Τρόπος χρησιμοποιήσης του βάση των αποκλίσεων (divergences) #

    Εκτός από τις τιμές του RSI 30 και 70 – που μπορεί να υποδηλώνουν δυνητικά oversold και overbought συνθήκες της αγοράς – οι traders κάνουν επίσης χρήση του RSI για να προσπαθήσουν και να προβλέψουν ανατροπή της τάσης ή να εντοπίσουν τα επίπεδα στήριξης (support) και αντίστασης (resistance). Μια τέτοια προσέγγιση βασίζεται στις λεγόμενες bullish και bearish αποκλίσεις ή στα αγγλικά όπως συνηθίζεται, divergences.

    Μια ανοδική απόκλιση είναι μια κατάσταση όπου η τιμή του περουσιακού στοιχείου και οι τιμές του RSI κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Έτσι, η τιμή του RSI αυξάνεται και δημιουργεί υψηλότερα χαμηλά ενώ η τιμή του περουσιακού στοιχείου μειώνεται, δημιουργώντας χαμηλότερα χαμηλά. Αυτό ονομάζεται «bullish divergence» και δείχνει ότι η αγοραστική δύναμη γίνεται ισχυρότερη παρά την καθοδική τάση των τιμών.

    Αντίθετα, οι καθοδικές αποκλίσεις ενδέχεται να υποδηλώνουν ότι παρά την αύξηση της τιμής του περουσιακού στοιχείου, η αγορά χάνει την δυναμική της. Επομένως, η τιμή του RSI πέφτει και δημιουργεί χαμηλότερα υψηλά, ενώ η τιμή του περιουσιακού στοιχείου αυξάνεται και δημιουργεί υψηλότερα υψηλά. Αυτό ονομάζεται «bearish divergence».

    Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι αποκλίσεις του RSI δεν είναι τόσο αξιόπιστες κατά τη διάρκεια των ισχυρών τάσεων της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι μια ισχυρή καθοδική τάση μπορεί να παρουσιάσει πολλές ανοδικές αποκλίσεις πριν φτάσει τελικά στο κατώτατο σημείο. Εξαιτίας αυτού, οι αποκλίσεις του RSI είναι πιο κατάλληλες για λιγότερο ευμετάβλητες αγορές (κινούμενες πλάγια/sideways ή χωρίς κάποια έντονη τάση).

    Συμπέρασμα #

    Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη χρήση του δείκτη RSI (Relative Strength Index), όπως οι ρυθμίσεις, οι τιμές του (30 και 70) και οι ανοδικές/καθοδικές αποκλίσεις. Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχετε κατά νου ότι κανένας τεχνικός δείκτης δεν είναι 100% αποδοτικός – ειδικά αν χρησιμοποιείται μόνος του. Επομένως, οι traders θα πρέπει να εξετάσουν τη χρήση του δείκτη RSI μαζί με άλλους δείκτες, προκειμένου να αποφευχθούν τα ψευδή σήματα.