Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος του Bitcoin από τον Οκτώβριο του ’21 — Τα 5 πράγματα του που πρέπει να ξέρετε για αυτήν την εβδομάδα

    Το Bitcoin (BTC) ξεκινάει μια νέα εβδομάδα και έναν νέο μήνα με μια συγκρατημένη θετική βάση αφού προστατεύσε τα κρίσιμα επίπεδα.

    Μετά από έναν έντονο Ιούλιο κατά τον οποίο οι μακροοικονομικοί παράγοντες παρείχαν σημαντική μεταβλητότητα, η δράση των τιμών BTC κατάφερε να προσφέρει ένα τόσο εβδομαδιαίο όσο και μηνιαίο κλείσιμο ευνοώντας τους αγοραστές.

    Ο δρόμος προς κάποια μορφή ανάκαμψης συνεχίζεται και σε ορισμένα σημεία τις τελευταίες εβδομάδες, φαινόταν ότι το Bitcoin θα υποφέρει ακόμη πιο σκληρά μετά τις απώλειες 40% του Ιουνίου.

    Τώρα, ωστόσο, υπάρχει ήδη μια αίσθηση αισιοδοξίας μεταξύ των αναλυτών, αλλά ένα πράγμα παραμένει σαφές – αυτή η «άνοδος του bear market» δεν δείχνει ακόμα το φως στο τέλος του τούνελ.

    Καθώς το καλοκαίρι του 2022 μπαίνει στον τελευταίο του μήνα, θα ρίξουμε μια ματιά στους πιθανούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την αγορά για το Bitcoin καθώς παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Ιουνίου.

    Η τιμή φέρνει πίσω τα trendlines του bear market

    Όσον αφορά την απόδοση του Bitcoin τον Ιούλιο, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα.

    Αφού ο Ιούνιος είδε απώλειες σχεδόν 40%, το BTC/USD κατάφερε να κλείσει τον περασμένο μήνα με αξιοσημείωτα κέρδη 16,8%, σύμφωνα με στοιχεία από το Coinglass.

    Ενώ αυτά τα κέρδη σε ένα σημείο ξεπέρασαν το 20%, ο απολογισμός του Ιουλίου παραμένει, ωστόσο, ο καλύτερος του Bitcoin από τον Οκτώβριο του 2021 – πριν έρθουν τα τελευταία υψηλά όλων των εποχών των 69.000$.

    Με τις γερές βάσεις να υπάρχουν, το ερώτημα μεταξύ των αναλυτών είναι τώρα εάν και πόσο μπορεί να συνεχιστεί η άνοδος αυτή.

    «Το πρώτο μηνιαίο κλείσιμο με πράσινο χρώμα από τον Μάρτιο», απάντησε ο δημοφιλής trader και αναλυτής Josh Rager:

    «Μετά το μηνιαίο κλείσιμο πάνω από το υψηλό όλων των εποχών του 2017 από τον προηγούμενο κύκλο, η τιμή ανεβαίνει αργά. Φαίνεται καλό μέχρι στιγμής και ακόμα κι αν είμαστε σε ένα «bear market», είμαι στην ευχάριστη θέση να αγοράσω τις πτώσεις αυτή τη στιγμή.

    Άλλοι ήταν πιο προσεκτικοί, ανάμεσά τους ο trader και αναλυτής Crypto Tony, ο οποίος σημείωσε ότι τα πρόσφατα τοπικά υψηλά λίγο πάνω από τα $24.000 εξακολουθούν να λειτουργούν ως αδιαμφισβήτητη αντίσταση στο ημερήσιο διάγραμμα.

    «Ψάχνω για μια ανάλυση αυτού του διαγράμματος του Bitcoin και παραμένω απαισιόδοξος όσο βρισκόμαστε κάτω από τη ζώνη προσφοράς των 24.000 δολαρίων που δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε», επιβεβαίωσε στους ακόλουθους του στο Twitter.

    Ωστόσο, το εβδομαδιαίο και μηνιαίο κλείσιμο σφράγισε ορισμένα σημαντικά επίπεδα υποστήριξης για το Bitcoin. Συγκεκριμένα, ο κινητός μέσος όρος 200 εβδομάδων αντιστράφηκε από την αντίσταση στο εβδομαδιαίο διάγραμμα και το BTC/USD διατήρησε την realized τιμή του, σύμφωνα με στοιχεία από το TradingView.

    Στο τελευταίο της εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, η Blockware – εταιρεία υποδομής για το Blockchain και mining κρυπτονομισμάτων – σημείωσε επίσης ότι η ανάκτηση του εκθετικού κινητού μέσου όρου 180 περιόδων (EHMA) στα μόλις 22.000$ στο μηνιαίο διάγραμμα θα ήταν «αρκετά ανοδική».

    «Το μηνιαίο διάγραμμα φαίνεται επίσης να ανακτά το EHMA 180 εβδομάδων, ένα επίπεδο για το οποίο έχουμε μιλήσει τους τελευταίους μήνες ως περιοχή μακροοικονομικής συσσώρευσης για το BTC. Αυτό κλείνει επίσης το βράδυ της Κυριακής EST», έγραψε ο επικεφαλής αναλυτής William Clemente:

    Εάν όντως το ανακτήσει, θα ήταν αρκετά ανοδικό, καθώς τα αποτυχημένα breakdowns/breakouts είναι ένα ισχυρό σήμα.”

    Τα μακροοικονομικά γεγονότα ηρεμούν τον Αύγουστο

    Η μακροοικονομική εικόνα που ξεκινά τον Αύγουστο είναι μια ανακούφιση που αναμιγνύεται με μια αίσθηση δυσπιστίας για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το υπόλοιπο του έτους.

    Στα μικρά χρονικά διαστήματα, οι μετοχές των Ηνωμένων Πολιτειών επέζησαν από την αστάθεια του περασμένου μήνα που προκλήθηκε από την Federal Reserve για να κλείσουν τον Ιούλιο σε υψηλά. Όπως ανέφερε προηγουμένως η Cointelegraph, οι προβλέψεις για ένα εκτεταμένο ράλι στις μετοχές αυξάνονται, κάτι που θα μπορούσε να είναι μόνο καλά νέα για τις αγορές κρυπτονομισμάτων με υψηλή συσχέτιση.

    Αναλύοντας την κατάσταση των εμπορευμάτων, εν τω μεταξύ, ο δημοφιλής λογαριασμός στο Twitter, Game of Trades, προέβλεψε ότι το πετρέλαιο θα χάσει σύντομα έδαφος και ότι αυτό θα είχε εμφανή αντίκτυπο στον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

    Επί του παρόντος, σε υψηλά άνω των σαράντα ετών, το CPI (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) είναι υπεύθυνος για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed που πιέζουν τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε όλους τους τομείς. Μια “περίπου” στροφή στον πληθωρισμό και, συνεπώς, στην πολιτική της Fed θα μπορούσε έτσι να αλλάξει γρήγορα τα δεδομένα.

    «Μεγάλοι πωλητές μπήκαν στο πετρέλαιο για να πουλήσουν την Παρασκευή», έγραψε σε μια ανάρτηση το Σαββατοκύριακο:

    Φαίνεται ότι το πετρέλαιο είναι έτοιμο για κατάρρευση, παίρνοντας μαζί του και τον ΔΤΚ.

    Η παγκόσμια εικόνα όσον αφορά τα εμπορεύματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, ωστόσο, με τον μακροοικονομικό αναλυτή Alex Krueger να προειδοποιεί αντιστρόφως ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί στις αγορές.

    Για το Bitcoin, λοιπόν, η τρέχουσα ανάκαμψη είναι περισσότερο μια «άνοδος του bear market» παρά μια πραγματική δυναμική επιστροφή.

    «Ναι, αυτό είναι μια άνοδος του bear market… προς το παρόν», έγραψε ο Krueger:

    Το θέμα είναι ότι αν ο πληθωρισμός πέσει αρκετά γρήγορα, κάτι που είναι εφικτό, και η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν επιδεινωθεί από έναν σκληρό χειμώνα, που είναι επίσης εφικτό, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η αρχή της ανοδικής αγοράς. Κανείς δεν ξέρει από τώρα.

    Ο Krueger πρόσθεσε ότι το status quo θα πρέπει να παραμείνει μέχρι «τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου» όταν τα νέα γεγονότα της Fed θα επηρεάσουν την αγορά.

    Κατά σειρά σπουδαιότητας, απαρίθμησε την σημαντική απόφαση για τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, το CPI του Σεπτεμβρίου, τη σύνοδο κορυφής της Fed στις 25 Αυγούστου και την ανακοίνωση του CPI την 10η Αυγούστου για τον Ιούλιο.

    Όσον αφορά την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ, ο δείκτης του δολαρίου των ΗΠΑ (DXY) παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν για σχεδόν ένα μήνα, επί του παρόντος κάτω από το 106.

    Για τον Game of Trades, ο δείκτης ήταν πιο σημαντικός από τους αριθμούς. Μετά την παραβολική ανοδική του τάση, μια σαφής αλλαγή κατεύθυνσης ήταν πλέον ορατή στο ημερήσιο διάγραμμα του DXY.

    «Το DXY έσπασε την παραβολική κίνηση του. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να τελειώσει μια σπασμένη παραβολική κίνηση», σχολίασε.

    Το RSI εγείρει ερωτήματα για την κατώτατη τιμή

    Όσον αφορά τα σήματα on-chain, μια ανάκαμψη σε ένα από τα βασικά μεγέθη του Bitcoin δεν ήταν αρκετή για να πείσει τον αναλυτή Venturefounder ότι η τιμή του BTC βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της.

    Κάνοντας μεγέθυνση σε μια πολυετή προβολή και συγκρίνοντας το BTC/USD με όλους τους κύκλους της αγοράς, ο δημοφιλής δημιουργός περιεχομένου υποστήριξε ότι ο δείκτης RSI του Bitcoin εξακολουθεί να πέφτει μετά την κορύφωσή του τον Απρίλιο του 2021.

    Το RSI μετρά πόσο υπεραγορασμένο ή υπερπωλημένο είναι το BTC/USD σε μια συγκεκριμένη τιμή και από τον Μάιο έχει δει τις χαμηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί.

    Παρά το γεγονός ότι το Bitcoin διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από την εύλογη αξία του, το RSI δεν έχει ακόμη ανακτήσει την «ανοδική δυναμική» που χαρακτήριζε την πορεία πέραν των 20.000$ και μετά στο τέλος του 2020.

    Τον Απρίλιο του 2021, το Bitcoin έφτασε τα 58.000 δολάρια πριν μειωθεί στο μισό μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

    “Ο μόνος τρόπος για να δείτε το χαμηλό του Ιουλίου 2022 ως το κατώτατο σημείο του κύκλου είναι εάν επρόκειτο να δείτε το υψηλό του Απριλίου 2021 ως κορυφή για αυτόν τον κύκλο”, δήλωσε ο Venturefounder:

    Το RSI του Bitcoin και των Altcoins και η ανοδική ορμή κορυφώθηκαν τον Απρίλιο του 2021 και δεν ανέκαμψαν ποτέ για το υπόλοιπο αυτού του κύκλου. Πιστεύετε ότι φτάσαμε στο κατώτατο σημείο;

    Μια άλλη εμφανής περίοδος υπερπώλησης στο RSI ήρθε αμέσως μετά το κραχ λόγω του COVID-19 τον Μαρτίο του 2020. Αυτό το γεγονός επηρέασε σημαντικά την ισχύ των τιμών μετά το τελευταίο halving.

    Σημάδια αισιοδοξίας από το Bitcoin Purpose ETF

    Τα πράγματα θα μπορούσαν να δείχνουν θεσμική εμπλοκή στο Bitcoin καθώς εμφανίζονται μικρές ενδείξεις ανάκαμψης στα στατιστικά στοιχεία.

    Το πιο πρόσφατο τέτοιο σήμα προέρχεται από το πρώτο στον κόσμο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο του Bitcoin (ETF), το Purpose Bitcoin ETF.

    Μετά την ξαφνική πτώση των αποθεμάτων του κατά 50% τον Ιούνιο, το προϊόν προσθέτει τελικά BTC ξανά, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση δεν μειώνεται πλέον.

    Προστέθηκαν 2.600 BTC, κάτι που ο σχολιαστής Jan Wuestenfeld σημείωσε επιπλέον ότι έληξε αρκετές εβδομάδες αδράνειας.

    «Τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση είναι ακόμη πολύ μακριά από το υψηλό όλων των εποχών», πρόσθεσε.

    Ωστόσο, η τάση ανάκαμψης απέχει πολύ από το να είναι εμφανής. Μια ματιά στο Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) συνεχίζει την ενοχλητική τάση της έλλειψης ζήτησης.

    Το premium του αμοιβαίου κεφαλαίου, που εδώ και πολύ καιρό ήταν στην πραγματικότητα έκπτωση, τώρα περιστρέφεται στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ σχεδόν στο 35%, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Coinglass.

    Το Grayscale συνεχίζει τη νομική αγωγή κατά των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ σχετικά με την άρνησή τους να επιτρέψουν την κυκλοφορία ενός spot Bitcoin ETF στην εγχώρια αγορά. Το GBTC θα μετατρεπόταν σε ένα τέτοιο ETF όταν το επέτρεπαν.

    Νέος μήνας, νέος φόβος

    Ήταν μια ωραία διαδρομή, αλλά η ψυχολογία της αγοράς τον κρυπτονομισμάτων είναι ήδη πίσω στη ζώνη του «φόβου».

    Οι τελευταίες μετρήσεις από τον δείκτη Crypto Fear & Greed επιβεβαιώνουν ότι η «ουδέτερο» ψυχολογία της αγοράς διήρκεσε μετά βίας μια μέρα και ότι παρά τις υψηλές τιμές που επικρατούν, είναι δύσκολο να κουνηθεί.

    Ο Δείκτης είναι στο 33/100 κατά την στιγμή της σύνταξης, και εξακολουθεί να είναι υψηλός σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες αλλά ήδη αρκετά κάτω από τα υψηλά των 42/100 που παρατηρήθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

    Ωστόσο, για την ερευνητική εταιρεία Santiment, υπάρχει λόγος αισιοδοξίας. Η μέτρηση της εταιρείας που διέπει τον όγκο συναλλαγών σε σχέση με τη συνολική αξία δικτύου για το Bitcoin έκλεισε τον Ιούλιο σε “ουδέτερη” περιοχή από μόνη της.

    Το μοντέλο NVT, μετά την υπάρξη ανοδικών αποκλίσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο, άντεξε κατά το τελευταίο μηνιαίο κλείσιμο.

    «Με ένα ουδέτερο σήμα τώρα, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί και η κυκλοφορία των tokens έχει μειωθεί ελαφρώς, ο Αύγουστος μπορεί να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», συνόψισε η Santiment σε μια ενημέρωση στο Twitter σχετικά με τους πιο πρόσφατους αριθμούς.


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα