Το Shanghai fork του Ethereum έρχεται!

    Η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του Ethereum, το Shanghai, είναι στον ορίζοντα για τον Μάρτιο. Το hard fork αυτό θα εφαρμόσει περαιτέρω προτάσεις βελτίωσης για το δίκτυο του Ethereum καθώς και θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες και τους επικυρωτές του δικτύου να αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την αλυσίδα Beacon.

    Τη στιγμή της γραφής, τα staked ETH αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% της συνολικής προσφοράς ή 16 εκατομμύρια νομίσματα. Ισοδυναμεί με πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια στην τρέχουσα τιμή του ETH, ένα σημαντικό ποσό που σταδιακά θα γίνει ρευστό μετά το fork.

    Ορισμένοι συμμετέχοντες στο ETH περίμεναν πάνω από τρία χρόνια για να αποσύρουν τις ανταμοιβές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα κάνουν ουρά για να αποσύρουν και να πουλήσουν το ETH τους το συντομότερο δυνατό; Αυτό το σενάριο είναι απίθανο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν για την επικείμενη αναβάθμιση, και ακόμη περισσότερο γιατί οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι του Ethereum θα αυξήσουν την επένδυσή τους σε staking μετά το Shanghai Hard Fork.

    Το Ethereum θα παραμείνει το κυρίαρχο PoS δίκτυο

    Παρόλο που το Ethereum είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα βάσει κεφαλαιοποίησης αγοράς, το Ethereum είναι το κορυφαίο δίκτυο Proof-of-Stake. Τη στιγμή της σύνταξης, αντιπροσωπεύει περίπου το 65% της συνολικής αξίας που είναι κλειδωμένη σε πρωτόκολλα DeFi, που ανέρχεται σε περίπου 48,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Παρά την τρέχουσα αγορά, το ποσό του ETH που κατατίθεται με την πάροδο του χρόνου συνέχισε να αυξάνεται με σταθερό, σταθερό ρυθμό, φτάνοντας τους 500.000 επικυρωτές τον Ιανουάριο του 2023.

    Η απόδοση του staking

    Η απόδοση του staking παραμένει σταθερή και επί του παρόντος βρίσκεται σε περίπου 5,45% ετήσιο ποσοστό (APR). Επομένως, οι νεοεισερχόμενοι θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη συνολική δομή της απόδοσης που αποτελείται από ανταμοιβές λόγω του staking, φιλοδωρήματα και το MEV.

    Με το MEV-Boost, οι stakers μπορούν να αυξήσουν τις ανταμοιβές τους 2x–3,5x. Ωστόσο, όταν η ζήτηση για ETH αυξάνεται, είναι τα tips και το MEV που βελτιώνουν τελικά τις αποδόσεις του staking του Ethereum. Από τότε που πέρασαν στο Proof-of-Stake, οι αναμεταδότες MEV έχουν αναμεταδώσει περίπου 85.000 ETH πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα μια αύξηση 32.500 ETH σε πρόσθετες ανταμοιβές.

    Η ρευστότητα προσελκύει τους stakers

    Όπως σε κάθε αγορά, η ρευστότητα είναι ο βασιλιάς. Οι περισσότεροι επενδυτές αρχικά ήταν απρόθυμοι να κάνουν stake το Ethereum τους όταν έγινε διαθέσιμη αυτή η λειτουργεία, επειδή κάτι τέτοιο απαιτούσε κλείδωμα των κεφαλαίων τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Το staking των ETH απαιτούσε τουλάχιστον 32 ETH, που σημαίνει ότι όταν το Eth2 κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020, η τιμή εισόδου ήταν περίπου 19.000$. Στο αποκορύφωμά της τον Νοέμβριο του 2021, η τιμή ήταν σχεδόν 150.000$.

    Αυτό το κόστος του staking οδήγησε τους επικυρωτές να κάνουν μια παύση και πολλοί σταμάτησαν να βοηθάνε στην ασφάλεια του δικτύου. Η αναβάθμιση Shanghai, ωστόσο, θα άρει αυτήν την αβεβαιότητα και οι κάτοχοι των κρυπτονομισμάτων θα επιτρέπεται να αποσύρουν τα staked περιουσιακά τους στοιχεία. Η προφανής αντίδραση είναι να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι απλώς θα αποσύρουν τα χρήματά τους και θα «εξαργυρώσουν», αλλά πιθανότατα θα δούμε το ακριβώς αντίθετο.

    Επειδή ένα τόσο μεγάλο ποσοστό επενδυτών ήταν αρχικά απρόθυμοι να κάνουν stake τα ETH τους – θυμηθείτε, μόνο το 14% της προσφοράς γίνεται staked επί του παρόντος – το ποσοστό του ETH που γίνεται staked είναι πιθανό να αυξηθεί με την εξάλειψη του κινδύνου της αβεβαιότητας του πότε θα μπορούν να αποσύρθουν τα κεφάλαια.

    Επιπλέον, πολλοί παίκτες αγόρασαν το κρυπτονόμισμα κατά τη διάρκεια του bull run όταν οι τιμές έφτασαν τα 4.500$. Αλλά με την τρέχουσα τιμή να κυμαίνεται γύρω στα 1.600$, είναι απίθανο να πουλήσουν με ζημία. Με τις ανταμοιβές ενισχυμένες λόγω του MEV να βρίσκονται κοντά στο 7% και μια θετική προοπτική για αύξηση της τιμής της αγοράς λόγω αποπληθωριστικών tokenomics, αναμένουμε να δούμε σημαντική εισροή στο staking του Ethereum.

    Η άνοδος του liquid staking

    Οι stakers μπορούν να κάνουν stake τα ETH τους απευθείας με το Ethereum, το οποίο απαιτεί ένα τεράστιο ποσό των 32 ETH, ή μέσω πρωτοκόλλων liquid staking όπως το Lido και το Rocket Pool. Το Liquid Staking είναι μια έννοια που εκδημοκρατίζει το staking του Ethereum για επενδυτές που μπορούν να κάνουν stake από μόλις 0,01 ETH. Το ποντάρισμα μικρών ποσών Ethereum είναι δυνατό όταν οι επενδυτές ανταλλάσσουν τα ETH τους με tokens παραγώγων, τα οποία υποστηρίζονται ένα προς ένα και αντιπροσωπεύουν το ποσό του Ethereum που ποντάρεται στο pool.

    Η αποδοτικότητα του κεφαλαίου του liquid staking είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά της για τους επενδυτές. Μερικές φορές αναφέρεται ως παράγωγα του liquid staking, σας δίνει την ελευθερία να εισέλθετε και να εξέλθετε από την αγορά κατά βούληση. Επειδή είναι ένα παράγωγο, δίνει στους επενδυτές πρόσβαση σε πρόσθετες αγορές και η βιομηχανία των παραγώγων έχει μόλις αρχίσει να απογειώνεται.

    Προτάσεις βελτίωσης και ο αντίκτυπός τους

    Η επερχόμενη αναβάθμιση Shanghai (EIP-4895) θα επικεντρωθεί στην ενεργοποίηση των αναλήψεων στο επίπεδο εκτέλεσης — Shanghai — και στο επίπεδο συναίνεσης, που αναφέρεται ως αναβάθμιση Capella. Η αναβάθμιση Capella είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους stakers στο Ethereum που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν πώς θα λειτουργούν οι αναλήψεις, καθώς είναι απαραίτητες οι αλληλεπιδράσεις για την ολοκλήρωση μιας πλήρους ανάληψης στο επίπεδο συναίνεσης.

    Το roadmap του Ethereum έχει αρκετές αναβαθμίσεις που έρχονται μετά τη Shanghai – μερικές φορές αναφέρεται ως “Surge”, “Verge”, “Purge” και “Splurge” – καταδεικνύοντας την αφοσίωση και το μακροπρόθεσμο όραμα της κοινότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μελλοντική εξέλιξη του πρωτοκόλλου. Στο άμεσο μέλλον, το EIP-4844 (proto-dankharding) μπορεί να κλιμακώσει το Ethereum με νέες roll-ups συναλλαγές που μειώνουν τις χρεώσεις και το EIP-3540 θα στοχεύει στη μείωση των απαιτήσεων πόρων της Εικονικής Μηχανής του Ethereum.

    Το 2022, το Ethereum σημείωσε αύξηση 178% στη δραστηριότητα προγραμματιστών για βιβλιοθήκες προγραμματισμού, φτάνοντας τις 1,5 εκατομμύρια λήψεις. Παρά την πτώση της αγοράς, οι προγραμματιστές έχουν αυξήσει τις λύσεις του πραγματικού κόσμου και συνεχίζουν να δημιουργούν έξυπνα συμβόλαια στο Ethereum με καταιγιστικό ρυθμό, φτάνοντας τις 4,6 εκατομμύρια αναπτύξεις για το 4ο τρίμηνο του 2022.

    Η επιτυχία της αλλαγής του Ethereum από το Proof-of-Work στο Proof-of-Stake δεν πρέπει να υποτιμάται ως απίστευτο επίτευγμα. Τώρα που αυτή η κίνηση ήταν μια απίστευτη επιτυχία, οι αναβαθμίσεις θα κυκλοφορήσουν πιο γρήγορα, χάρη σε μια κοινότητα που είναι ασύγκριτη από άποψη δημιουργικότητας, αξιών και μακροπρόθεσμου οράματος. Η βάση του κρυπτονομίσματος και του Proof-of-Stake έχει χτιστεί στο Ethereum και έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

    Οι επενδυτές και οι stakers θα ήταν φρόνιμο να διατηρήσουν τα ETH τους staked, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να διασφαλίζουν και να αποκεντρώνουν το δίκτυο. Και η δημιουργία κάποιου πρόσθετου παθητικού εισοδήματος από τις ανταμοιβές είναι επίσης θετική.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:



    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα