Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στα cryptocurrencies (Μέρος 1ο)

    Αν έχετε μόλις αρχίσει να εστιάζετε την προσοχή σας στα cryptocurrencies και αναρωτιέστε πως να επενδύσετε τα χρήματα σας, εδώ θα βρείτε τα πραγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε το οτιδήποτε.

    Ακόμα κι αν είστε επαγγελματίας στον χώρο των cryptocurrencies, πιθανώς θα γνωρίζετε κάποιον που ενδιαφέρεται να επενδύσει στον χώρο αυτό, επειδή άκουσε στην τηλεόραση ή σε κάποια συζήτηση ότι η τιμή κάποιου νομίσματος αυξάνεται και μπορεί να γίνει γρήγορα πλούσιος. Αν γνωρίζετε κάποιον που να πληρεί τις παραπάνω προυποθέσεις μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο μαζί του.

    1) Μην βάζετε περισσότερα από όσα μπορείτε να χάσετε

    Τα cryptocurrencies έχουν πιο πολύ ρίσκο από πολλές άλλες επενδύσεις. Τίποτα δεν είναι εγγυημένο εκτός από την διακύμανση της τιμής τους. Επιπλέον, δεν είναι ρυθμισμένα με συγκεκριμένους κανόνες/νόμους ως επί το πλείστον. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων μπορεί να έχουν μεγάλη διακύμανση από λεπτό σε λεπτό. Ακόμα και όταν η αγορά ανθίζει και βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ακόμα και για μήνες, σχεδόν πάντα έρχονται επώδυνες και παρατεταμένες διορθώσεις (δηλ. πτώσεις τιμών).

    Ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα το cryptocurrency. Το Bitcoin, ως το πρωταρχικό cryptocurrency, υπάρχει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εξαφανιστεί σε σχέση με τα υπόλοιπα cryptocurrencies. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρύβει και αυτό κινδύνους.

    Συμπερασματικά, μην χρησιμοποιείται όλες σας τις οικονομίες για να ποντάρετε σε ένα νόμισμα και προφανώς μην πάρετε δάνειο για να το επενδύσετε.

    2) Πραγματοποιήστε ενδελεχή έρευνα

    Πρίν επενδύσετε ένα σημαντικό ποσό σε οποιοδήποτε cryptocurrency αφιερώστε αρκετές ώρες ερευνώντας την τεχνολογία του, ώστε να κατανοήσετε τι μπορεί να προσφέρει και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει. Διαβάστε τα πάντα που αφορούν αυτό το θέμα. Παρακολουθήστε forums και developer mailing lists. Ρωτήστε πολλές ερωτήσεις. Εάν δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε, μην φοβηθείτε να ζητήσετε από κάποιον που ξέρει να σας το εξηγήσει.

    Εάν επιλέξετε την επένδυση σε ICO ή σε κάποιο cryptocurrency που πρόκειται να κυκλοφορήσει, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά το white paper και ερευνήστε κατά πόσο το project τους χρειάζεται την τεχνολογία του blockchain. Θα εκπλαγείτε από το πόσες νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δημοφιλία των cryptocurrencies και του blockchain, χωρίς να το χρειάζονται πραγματικά.

    Μόλις νομίζετε ότι έχετε ερευνήσει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, κάντε ακόμη περισσότερη έρευνα. Πιθανότατα θα υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορείτε να ανακαλύψετε.

    3) Αντισταθείτε στο ‘fear of missing out’ (FOMO)

    Αν ο μόνος λόγος που επενδύεται σε κάτι είναι για να μην χάσετε την ευκαιρία το μόνο πράγμα που θα καταφέρετε είναι να χάσετε τα πάντα.

    Το fear of missing out (FOMO) είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσετε όσα χρήματα έχετε καταφέρει να μαζέψετε όλα αυτά τα χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι μία τέτοια συναισθηματική αντίδραση πρέπει να πρώτα να διερευνηθεί και όχι να λαμβάνεται τόσο παρορμητικά.

    Να μαθαίνετε τι αγοράζετε. Το να πηγαίνετε σε ένα ανταλλακτήριο και να βλέπετε ότι ένα κρυπτονόμισμα αυξήθηκε κατά 30% το τελευταίο 24ωρο δεν αποτελεί ουσιαστική  έρευνα. Μπορεί να είσαι ο άτυχος που έπεσε στην παγίδα και αγόρασες ένα νόμισμα που είναι (ή ξεκινάει να μπει) σε καθοδική πορεία.

    Κάθε νόμισμα έχει pumpers (ανήθικοι promoters) ακόμη και το Βitcoin. Μην υποκύψετε στην πίεση των γύρω σας. Σκεφτείτε μόνοι σας και αξιολογήστε αν η συγκεκριμένη επένδυση αξίζει.

    Έρευνα. Και μετά ξανά έρευνα.

    4) Not your keys, not your coins

    Τα cryptocurrencies είναι περιουσιακά στοιχεία όπως τα μετρητά ή τα κοσμήματα πράγμα που σημαίνει ότι ο κάτοχος τους θεωρείται ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους. Μόλις χαθούν ή κλαπούν, έχουν εξαφανιστεί.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πιο έμπειροι χρήστες θα σας συμβουλεύσουν να μην αναθέσετε τα κρυπτογραφικά κλειδιά των cryptocurrency wallets σε τρίτους, όπως ένα ανταλλακτήριο, επειδή αυτές οι εταιρείες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό χωρίς επίβλεψη και ενδέχεται να υπόκεινται σε hacks ή σε exit scams (διαφεύγοντας με τα χρήματα των χρηστών τους).

    Οι πλατφόρμες του Decentralized Finance (DeFi) έχουν πέσει πολλές φορές hacking από high-profile exploits τους τελευταίους 10 μήνες, το ίδιο συμβαίνει όμως και για τις centralized πλατφόρμες όπως το Binance, που έχουν πέσει επίσης θύματα.

    Επομένως, να ασφαλίζετε σωστά τα κλειδιά σας από μόνοι σας, σε hardware συσκευές ή ακόμα και σε ένα κομμάτι χαρτί που θα περιέχει αριθμούς και γράμματα των κλειδιών σας ή του seed phrase σας. Η ασφάλεια των κλειδιών από εσάς τους ίδιους μπορεί να είναι μία αγχωτική διαδικασία και είναι εύκολο να συμβεί κάποιο μπέρδεμα, γι’ αυτό ακόμα και μερικοί έμπειροι επενδυτές χρησιμοποιούν τρίτους για την φύλαξη των κλειδιών.

    Ο χώρος των crypto έχει να κάνει με συμβιβασμούς. Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ότι δεν θα χάσετε αυτό το κομμάτι χαρτί ή θα ξεχάσετε το ‘seed phrase’ σας;

    Για την αποφυγή κινδύνων, υπάρχει κάτι που ονομάζεται multi-signature wallet. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό εδώ.

    Πέρα από τον κίνδυνο των hackers τα ανταλλακτήρια ενδέχεται να σας εμποδίσουν να κάνετε ανάληψη των χρημάτων σας ανά πάσα στιγμή για διάφορους λόγους που κυμαίνονται από θέματα φερεγγυότητας, εργασίες συντήρησης ακόμα και νομικά προβλήματα. Ακόμα και πέρα από αυτό, ορισμένα ανταλλακτήρια απλώς δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή για να παραμείνουν 100% λειτουργικά ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα, η Coinbase, η Robinhood και το Binance συχνά πέφτουν ή σταματάνε κάποιες λειτουργίες τους σε περιόδους πολύ έντονης διακύμανσης της αγοράς. Εάν δεν χρησιμοποιείτε το δικό σας πορτοφόλι, δεν υπάρχει εγγύηση ότι έχετε τον έλεγχο των cryptocurrencies σας.

    Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα ανταλλακτήριο, οπότε είναι σημαντικό να ελέγξετε τους όρους χρήσης και να βεβαιωθείτε ότι προστατεύεστε από τα διαφορετικά ενδεχόμενα.

    5) Μπορείτε να αγοράσετε μία υποδιαίρεση του bitcoin και των άλλων cryptocurrencies

    Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ολόκληρο ένα νόμισμα. Το Bitcoin, για παράδειγμα, διαιρείται μέχρι το όγδοο δεκαδικό ψηφίο. Έτσι, αν είστε περίεργοι για το πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα, μπορείτε να αγοράσετε Bitcoin αξίας μόνο λίγων ευρώ και απλά να παίξετε με αυτό.


    Σύντομα έρχεται και το δεύτερο μέρος.

    Πηγή: CoinDesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα