5 πράγματα που δεν ξέρεις για το Bitcoin Halving και την τιμή του BTC

    Καθώς η αγορά πλησιάζει το τέταρτο halving του Bitcoin σε λίγες ώρες, ας δούμε πέντε ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με αυτό το φαινόμενο που μπορεί να εκπλήξουν ακόμη και τους πιο έμπειρους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων.

    Κάθε τέσσερα χρόνια, η κοινότητα του Bitcoin γιορτάζει το halving του Bitcoin. Πολλοί αναλυτές της αγοράς του BTC θεωρούν αυτό ως ένα γεγονός ορόσημο ανά τετραετία λόγω της ιστορικά ανοδικής του επίδρασης στην αγορά κρυπτονομισμάτων στο σύνολό της.

    Η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί πάνω από 650.000% από το πρώτο halving

    Ιστορικά, η τιμή του Bitcoin έχει αυξηθεί μετά το halving του, αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

    Τα ιστορικά δεδομένα παρέχουν ορισμένες πληροφορίες όμως: Μετά τις 28 Νοεμβρίου 2012, την ημέρα του πρώτου halving του Bitcoin, η τιμή του ανέβηκε από τα 11$ στο τότε υψηλό ρεκόρ των 1.240$ ένα χρόνο αργότερα. Ομοίως, μετά το δεύτερο halving τον Ιούλιο του 2016, η τιμή του αυξήθηκε από τα περίπου 650$ σε νέο υψηλό ρεκόρ των 20.000$ τον Δεκέμβριο του 2017.

    Τον Μάιο του 2020, μετά το τρίτο halving, η τιμή του Bitcoin εκτινάχθηκε από τα περίπου 8.800$ στα 69.000$ τον Νοέμβριο του 2021. Έτσι, οι αποδόσεις του από το πρώτο halving ανέρχονται στο εκπληκτικό 650.000%.

    Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες έχουν αυξήσει τη ζήτηση για το BTC μετά τα halvings όμως. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο 2020-2021, η στάση των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών με τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο της τιμής του Bitcoin.

    Το halving τεστάρει την οικονομική ανθεκτικότητα των miners

    Κάθε halving μειώνει το στο μισό το εισόδημα που λαμβάνουν οι miners για την επαλήθευση των συναλλαγών, καθιστώντας την κερδοφορία τους πιο δύσκολη, ειδικά για όσους έχουν υψηλότερο λειτουργικό κόστος. Αυτή η κατάσταση πιέζει τους miners είτε να αναβαθμίσουν σε πιο αποτελεσματική τεχνολογία είτε να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

    Για παράδειγμα, μετά το τρίτο halving τον Μάιο του 2020, το μέσο κόστος εξόρυξης ενός BTC αυξήθηκε, όπως δείχνει το μπλε κύμα στο παρακάτω διάγραμμα.

    Η αύξηση του λειτουργικού κόστους απομάκρυνε τους μικρότερους παίκτες από την αγορά, αυξάνοντας δυνητικά τον συγκεντρωτισμό του δικτύου.

    Οι κερδοσκοπικές ανόδοι πριν το halving

    Η προσδοκία του halving οδηγεί συχνά σε κερδοσκοπικές αυξήσεις τιμών.

    Για παράδειγμα, τους έξι μήνες πριν από το μισό του 2020, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε πάνω από 40%, από τα περίπου 7.000$ τον Νοέμβριο του 2019 στα περίπου 10.000$ έως τον Μάιο του 2020.

    Αυτές οι αυξήσεις της τιμής συχνά οδηγούνται από κερδοσκοπικούς επενδυτές που ελπίζουν να επωφεληθούν από την αύξηση της τιμής μετά το halving, σε περίπτωση που επαληθευτεί η ιστορία.

    Η θεωρία πίσω από μια αύξηση της τιμής μετά το halving βασίζεται στο “supply shokc”. Με κάθε ένα από τα τρία πρώτα halvings, η ημερήσια παραγωγή τοθ Bitcoin μειώθηκε από 50 σε 25 σε 12,5 και πιο πρόσφατα το 2020, σε 6,25 BTC ανά block. Αυτή η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διακυμάνσεις της τιμής εάν η ζήτηση παραμείνει ισχυρή.

    Για παράδειγμα, το έτος που ακολούθησε το halving του 2016 σημείωσε αύξηση σχεδόν 300% στην τιμή του Bitcoin, εν μέρει που αποδόθηκε σε αυτό το supply shock.

    Μακροοικονομικός αντίκτυπος στους κύκλους του Bitcoin halving

    Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του αντίκτυπου του halving στην τιμή του BTC.

    Για παράδειγμα, το halving του 2020 συνέπεσε με την περίοδο των χαλαρών νομισματικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. Αυτή η μοναδική κατάσταση συνέβαλε στην διάδοση του Bitcoin ως «ψηφιακού χρυσού», βοηθώντας την τιμή του να εκτιναχθεί από τα περίπου 8.000 δολάρια τη στιγμή του halving τον Μάιο του 2020 στο ιστορικό υψηλό σχεδόν στα 69.000$ έως τον Νοέμβριο του 2021.

    Το τελευταίο Bitcoin halving θα γίνει τον επόμενο αιώνα

    Χάρη στη διαδικασία του halving, το τελικό Bitcoin προβλέπεται να γίνει mined γύρω στο έτος 2140. Μετά το τελευταίο halving, οι miners δεν θα λαμβάνουν πλέον ανταμοιβές από τα blocks σε νέα BTC, αλλά θα βασίζονται αποκλειστικά στις χρεώσεις συναλλαγών για τα έσοδα τους.

    Αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς το ασφαλές και οικονομικό μοντέλο του BTC, επηρεάζοντας τα πάντα, από τη συμμετοχή των miners μέχρι το κόστος της συναλλαγής.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα