Εγκρίθηκαν τα Bitcoin ETF. Τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό;

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τα ETF του Bitcoin, διευρύνοντας δραματικά την πρόσβαση στο κρυπτονόμισμα.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κήρυξε από την Τετάρτη σε ισχύ τις αιτήσεις 19b-4 που υποβλήθηκαν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Nasdaq και το Cboe Global Markets, δίνοντας σε αυτές τις αγορές άδεια να εισαγάγουν και να προσφέρουν προς διαπραγμάτευση τίτλους μόλις την Πέμπτη. Το έγγραφο 22 σελίδων εμφανίστηκε στον ιστότοπο της ρυθμιστικής αρχής αργά το βράδυ της Τετάρτης, εξαφανίστηκε για λίγο αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε ξανά – σπέρνοντας σύγχυση.

    Περίπου δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Fidelity και Grayscale, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ETF του Bitcoin (BTC). Τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσαν – και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωσαν – τις προμήθειες που σχεδιάζουν να χρεώσουν στους επενδυτές, υποδηλώνοντας ότι βρίσκονται μπροστά σε μια σκληρή μάχη για την είσπραξη των χρημάτων των επενδυτών. Αυτά είναι spot ETF, που σημαίνει ότι κατέχουν το ίδιο το Bitcoin ένα προς ένα, έναντι των ήδη εγκεκριμένων ETF Bitcoin Futures, τα οποία διαθέτουν συμβόλαια παραγώγων συνδεδεμένα με το BTC. Μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω λεπτομέρειες για τις διαφορές μεταξύ των δύο στο αντίστοιχο άρθρο μας.

    Το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έρχεται μετά από πολυετείς καθυστερήσεις και ξεκάθαρες απορρίψεις των πολυάριθμων προσπαθειών για τα Spot ETFs. Έρχεται επίσης μόλις λίγους μήνες αφότου η επιτροπή είχε μια ηχηρή ήττα στο δικαστήριο. Το Εφετείο της D.C. τον Αύγουστο έκρινε ότι η SEC ήταν «αυθαίρετη και ιδιότροπη» στην απόφασή της να απορρίψει την προσπάθεια της Grayscale να μετατρέψει το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε spot ETF.

    Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, επεσήμανε μια δικαστική ήττα του 2023 ως μέρος της ώθησής του να εγκρίνει τις δώδεκα περίπου αιτήσεις την Τετάρτη.

    Το Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια έκρινε ότι η Επιτροπή απέτυχε να εξηγήσει επαρκώς το σκεπτικό της απορρίπτοντας την εισαγωγή και διαπραγμάτευση του προτεινόμενου ETP της Grayscale. Με βάση αυτές τις συνθήκες και αυτές που συζητήθηκαν πληρέστερα στην εντολή έγκρισης, πιστεύω ότι η πιο βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός είναι η έγκριση της εισαγωγής και διαπραγμάτευσης αυτών των μετοχών spot bitcoin ETP.

    Οι υποστηρικτές ενός spot Bitcoin ETF υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι ένα ελεγχόμενο προϊόν συναλλαγών που εστιάζει στο παλαιότερο κρυπτονομίσματα του κόσμου θα επέτρεπε σε θεσμικούς και λιανικούς πελάτες να εκτεθούν στις κινήσεις της τιμής του Bitcoin χωρίς να τους απαιτείται να δημιουργήσουν πορτοφόλια ή να επενδύσουν απευθείας στο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο. Οι μετοχές του ETF, για παράδειγμα, θα είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε επενδυτή στις ΗΠΑ με λογαριασμό σε κάποιον broker.

    Η Επίτροπος SEC, Hester Peirce, μακροχρόνια υποστηρικτής της βιομηχανίας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, είπε ότι η λογική πίσω από τις προηγούμενες απορρίψεις της ρυθμιστικής αρχής για τις αιτήσεις των Spot ETF ήταν «περίπλοκη».

    Αν και είναι καιρός για προβληματισμό, είναι επίσης καιρός γιορτής. Δεν γιορτάζω το Bitcoin ή προϊόντα που σχετίζονται με το Bitcoin· αυτό που πιστεύει ένας ρυθμιστής για το Bitcoin είναι άσχετο. Γιορτάζω το δικαίωμα των Αμερικανών επενδυτών να εκφράσουν τις σκέψεις τους για το Bitcoin αγοράζοντας και πουλώντας spot Βitcoin ETP.

    Ωστόσο, η Επίτροπος SEC Caroline Crenshaw δήλωσε ότι διαφωνεί με την εντολή έγκρισης, λέγοντας ότι “ουσιαστικά στοιχεία δείχνουν ότι” η αγορά spot του Βitcoin δεν είναι ασφαλής από απάτες ή χειραγώγηση. Τα προϊόντα spot και futures δεν είναι τα ίδια, είπε, διαφωνώντας με την δικαστική απόφαση του 2023.

    Σήμερα βασιζόμαστε σε μια αμφισβητήσιμη συσχέτιση μεταξύ μιας ομαδοποιημένης, μη ρυθμιζόμενης αγοράς spot και μιας αγοράς futures που δεν ρυθμίζει η ίδια η SEC. Όπως επεσήμανα, στηρίζομασε στην ιδέα ή ελπίζουμε ότι όποτε υπάρχει απάτη και χειραγώγηση σε αυτό το υποκείμενο, ελπίζουμε ότι θα γίνει εμφανές στην εποπτεία αυτής της αγοράς μελλοντικής εκπλήρωσης. Δεν είμαι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει τέτοια διαφάνεια.

    Η έγκριση της SEC στις αρχές του τρέχοντος έτους έγινε φαινομενικά σίγουρη προς το τέλος του 2023. Μια αναταραχή συναντήσεων μεταξύ της υπηρεσίας και των προτεινόμενων εκδοτών ETF, μαζί με πολυάριθμες τροποποιήσεις στα αρχεία ETF S-1 των αιτούντων, έδωσαν την εντύπωση ότι όλα είναι έτοιμα για να επέλθει η έγκριση.

    Οι NYSE Arca, Cboe BZX και Nasdaq υπέβαλαν τις τελικές υποβολές τους για το 19b-4 στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ευθυγραμμίζοντας τις αρχειοθετήσεις περισσότερο με τις τροποποιημένες καταθέσεις S-1 που υποβλήθηκαν από τους επίδοξους εκδότες ETF, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τις εταιρείες Galaxy/Invesco , Ark και Franklin Templeton.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, χρηματιστηριακές εταιρείες όπως το Fidelity και το E-Trade άρχισαν να τοποθετούν στις πλατφόρμες τους δείκτες που συνδέονται με ορισμένα από αυτά τα ETF.

    Με την αυξανόμενη αισιοδοξία για τα spot ETF, η τιμή του Bitcoin εκτινάχθηκε από περίπου τα 27.000$ την 1η Οκτωβρίου σε πάνω από 45.000$ στις αρχές του 2024.

    Οι μετοχές του Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου Bitcoin κλειστού τύπου που έχει τώρα χορηγήσει για μετατροπή σε ETF, έφτασαν τα 40$, την υψηλότερη τιμή του από τον Δεκέμβριο του 2021, δείχνουν τα στοιχεία του TradingView.

    Η Jenn Rosenthal, αντιπρόεδρος επικοινωνίας της Grayscale, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι η ομάδα του Grayscale έχει λάβει τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις για την ανάδειξη του GBTC στο NYSE Arca και θα μοιραστούμε ένα δελτίο τύπου με πρόσθετες πληροφορίες σύντομα».

    Ο Chief Investment Officer της Hashdex, Samir Kerbage, είπε ομοίως ότι ήταν «μια μνημειώδης ημέρα στην ιστορία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».

    Η σημασία της έγκρισης των Spot Bitcoin ETF και η σύγκριση με τον χρυσό

    Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το πιο καινούργιο πράγμα στα οικονομικά να μετατραπεί σε κάτι ανούσιο. Πάρτε ως παράδειγμα μετοχές όπως οι GameStop, AMC και Hertz, οι οποίες κέρδισαν πυρετώδεις θαυμαστές κατά τη διάρκεια της πανδημίας που εκτόξευσε τις τιμές τους. Αλλά ήταν μια μόδα που πέρασε.

    Μερικές φορές όμως αυτά τα καινούργια πράγματα αποκτούν έλξη. Πριν από δύο δεκαετίες, το ντεμπούτο των ETF του χρυσού που επέτρεψαν στους επενδυτές να επενδύσουν εύκολα σε χρυσό προκάλεσε εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις.

    Πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια είναι τώρα επενδυμένα σε ETF χρυσού που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά στον κόσμο. Έχουν κάνει την επένδυση στο πολύτιμο μέταλλο τόσο απλή όσο κάνοντας κλικ στο κουμπί “αγορά” σε έναν απλό λογαριασμό broker. Δεν χρειάζονται θησαυροφυλάκια ή ένοπλοι φρουροί για να φυλάξει κάποιος τον χρυσό.

    Ο χρυσός εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την εισαγωγή των ETF του χρυσού πριν από δύο δεκαετίες. Η Standard Chartered, η παγκόσμια τράπεζα, το θεωρεί σχετικό ιστορικό για τα ETF του bitcoin.

    Η τιμή του χρυσού υπερτετραπλασιάστηκε τα επτά χρόνια μετά την εισαγωγή του το 2004 στις Η.Π.Α.

    Αναμένουμε ότι το Bitcoin θα έχει κέρδη παρόμοιου μεγέθους ως αποτέλεσμα της έγκρισης του ETF spot των ΗΠΑ, αλλά βλέπουμε αυτά τα κέρδη να υλοποιούνται σε μικρότερο χρονικό διάστημα (περίοδος ένα έως δύο έτη), δεδομένης της άποψής μας ότι η αγορά BTC ETF θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα.

    Η εταιρεία βλέπει την τιμή του Bitcoin να αυξάνεται στα 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Αυτό είναι που έχει μερικούς παρατηρητές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων να είναι τόσο ενθουσιώδεις με τα ETF του Bitcoin. Μια πλημμύρα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock, μόλις έλαβε έγκριση για να τα προσφέρει στις ΗΠΑ. Υπάρχουν ελπίδες ότι θα φέρει ένα μεγάλο ποσό θεσμικών και λιανικών χρημάτων στο επενδυτικό οικοσύστημα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα