Προσοχή: Το Σκοτεινό Pi Network [Scam Alert!]

    Το Pi Network (PI) είναι ένα κρυπτονόμισμα που δεν έχει κυκλοφορήσει και μοιάζει με ένα marketing-scheme πολλαπλών επιπέδων. Επίσημα, το Pi Network δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν mining το (ακυκλοφόρητο) κρυπτονόμισμα του στα τηλέφωνά τους. Σύμφωνα με το Pi Network, αυτό επιτρέπει στην κοινότητα να δημιουργήσει «την πιο περιεκτική αγορά peer-to-peer στον κόσμο, που τροφοδοτείται από το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο κρυπτονόμισμα στον κόσμο».

    Το Pi Network παρουσιάζει το σχέδιο του ως λύση σε όλα τα τσιτάτα που μαστίζουν τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων:

    • Centralization των blockchains
    • Αδυναμία πρόσβασης στο mining λόγω κόστους
    • Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Proof-of-Work mining

    Το δίκτυο ισχυρίζεται ότι προσφέρει μια λύση επιτρέποντας στους «καθημερινούς ανθρώπους να κάνουν mining». Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν στο Pi Network, αλλά όχι χωρίς πρόσκληση από κάποιο άλλο χρήστη και έναν έγκυρο αριθμό τηλεφώνου. Στη συνέχεια, μπορούν να «κάνουν mine» το PI στην εφαρμογή για κινητά που έχουν με το πάτημα ενός κουμπιού, αν και το συσσωρευμένο υπόλοιπο δεν αντικατοπτρίζει καμία πραγματική τιμή.

    Το Pi Network ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει 33 εκατομμύρια χρήστες (που ονομάζονται «pioneers») στην εφαρμογή του από την έναρξη του project το 2019. Παρόλο που το δίκτυο έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή βάση χρηστών, αρκετές κόκκινες σημαίες υποδεικνύουν ότι το δίκτυο Pi μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να είναι αμφίβολο και ένα Ponzi Scheme και scamστη χειρότερη.

    Πως δουλεύει;

    Το Pi Network ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί το Stellar Consensus Protocol (SCP) και τον αλγόριθμο FBA για το mining του (ακόμη ακυκλοφόρητου) κρυπτονομίσματος του. Αυτός είναι ένας κανονικός μηχανισμός συναίνεσης που χρησιμοποιείται από το Stellar, ένα έργο που εστιάζει στις πληρωμές. Το Pi Network τονίζει την «πράσινη» πτυχή αυτού του μηχανισμού συναίνεσης και τον τρόπο με τον οποίο το SCP δεν «έχει σπατάλη ενέργειας», αντιπαραβάλλοντάς το με το Proof-of-Work.

    Το Pi εφαρμόζει αρκετές «προσαρμογές» στο SCP, επίσημα για να επιτρέψει το mining από απλούς χρήστες. Εισάγει τέσσερις ρόλους στο δίκτυο:

    • Pioneer: Ένας χρήστης της mobile εφαρμογής του Pi Network που χρειάζεται να συνδέεται καθημερινά και να επανεκκινεί τη διαδικασία του «mining». Η εφαρμογή λειτουργεί ως ο κύριος κόμβος του έργου και προσφέρει μια λειτουργία συνομιλίας, πρόσβαση στο υλικό πληροφοριών του έργου και referral κωδικούς για τη προσέλκυση νέων χρηστών στο Pi.
    • Contributor: Ένας χρήστης που επαληθεύει άλλους χρήστες για να “δημιουργήσει ένα παγκόσμιο γράφημα εμπιστοσύνης”.
    • Ambassador: Ένας χρήστης που έχει προσελκύσει τουλάχιστον επτά νέους χρήστες.
    • Node: Ένας χρήστης που είναι pioneer και contributor χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Pi για κινητά. Εκτελούν επίσης το λογισμικό Pi node στον επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή τους.

    Το Pi υπόσχεται επίσης χρησιμότητα και ένα μοντέλο διακυβέρνησης δύο φάσεων που είναι μια βελτίωση σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα διακυβέρνησης από άλλα blockchain. Η υποσχεθείσα χρησιμότητά του ονομάζεται Pi Stack που συνδυάζει απλά μερικά ευχάριστα τσιτάτα χωρίς καμία πραγματική εικόνα για την εκτέλεσή του.

    Για παράδειγμα, το Pi Network ισχυρίζεται ότι «διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ αγνώστων που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατές» με το «γράφημα εμπιστοσύνης» του, αλλά προσφέρει μηδενικές προοπτικές ή αποδείξεις για το πώς θα μοιάζει αυτό στην πράξη.

    Το «Attention Marketplace» του είναι μια ανακατασκευασμένη εκδοχή γνωστών αληθειών σχετικά με την αξία της προσοχής, με την υπόσχεση ότι «στην αγορά προσοχής του Pi, οι εταιρείες που επιδιώκουν να προσεγγίσουν τους Pioneers θα πρέπει να αποζημιώσουν το κοινό τους με το Pi». Το ίδιο ισχύει για το «Barter Marketplace» και το «Decentralized App Store» που δίνουν αόριστες υποσχέσεις χωρίς κανένα ρεαλιστικό σχέδιο εκτέλεσης.

    Για να ξεκινήσει το mainnet, οι χρήστες πρέπει να περάσουν ένα ολοκληρωμένο KYC, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αρχές της αποκέντρωσης και της χρήσης των permissionless δημόσιων blockchains. Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους το Pi είναι σχεδόν σίγουρα ένα Ponzi Scheme.

    Γιατί το Pi Network είναι ένα scam;

    Παρόλο που πολλά projects στον χώρο του blockchain δεν τηρούν την καλύτερη επιχειρηματική ηθική, το Pi Network έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός project που εργάζεται σε ένα μεγάλο Ponzi Scheme.

    Χαμηλής ποιότητας whitepaper και website

    Το whitepaper του Pi Network είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και γεμάτο τυπογραφικά και ορθογραφικά λάθη. Το χειρότερο από όλα, είναι ένας συνδυασμός δημοφιλών τσιτάτων του blockchain, όπως “ενεργειακά αποδοτικό mining”, φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή του blockchain και άλλες προφανείς αλήθειες για τα κρυπτονομίσματα. Δεν προσφέρει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την εκτέλεση οποιασδήποτε από τις υποσχέσεις του, πόσο μάλλον να εξηγήσει την πιθανή χρησιμότητα του δικτύου στον πραγματικό κόσμο. Επιπλέον, ο ιστότοπος έχει κακή και φθηνή εμφάνιση και επαναφέρει μερικά αστεία σημεία συζήτησης όπως:

    • Το Mining στα κρυπτονομίσματα είναι δύσκολο.
    • Η επένδυση στα κρυπτονομίσματα περιέχει ρίσκα.
    • Πολλοί μένουν έξω από την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων.

    Τι πρέπει να καταλάβουμε από αυτό;

    Το Pi Network προσπαθεί να μας πει ότι βρίσκουν μια λύση σε αυτά. Ας πάρουμε όμως κάθε πλευρά και ας εξηγήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τι ακριβώς ισχύει

    Καθώς το Pi Network λέει ότι το mining κρυπτονομισμάτων είναι δύσκολο, σας λέω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, ο καθένας μπορεί να κάνει mining, αλλά πράγματι το Bitcoin mining γίνεται όλο και πιο δύσκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς που διαβάζετε αυτό το άρθρο δεν μπορείτε και δεν είναι εύκολο να κάνετε mining ορισμένα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin ή το Ethereum!

    «Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα περιέχει ρίσκα», αλλά δεν περιέχει ρίσκα και η οδήγηση; Και το να διασχίσουμε το δρόμο στη διάβαση πεζών είναι επικίνδυνο και υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, απολύτως ό,τι κάνουμε είναι ριψοκίνδυνο! Δεν υπάρχει καμία απολύτως επένδυση με 0 ρίσκο και όποιος σας πει κάτι τέτοιο πρέπει να τον υποπτεύεστε.

    «Πολλοί μένουν έξω από την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων» Ποιος ακριβώς μένει έξω από την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων; Όσοι δεν έχουν ακούσει για τα crypto ή όσοι πιστεύουν ότι είναι μια ολοκληρωτική απάτη. Είναι ανοησία από το Pi Network και μόνο να λέγεται αυτό!

    Στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, αλλά φυσικά, οι άνθρωποι μένουν πίσω από αυτή την επανάσταση αν δεν έχουν μάθει και διαβάσει για τον χώρο!

    Το Pi Network προσπαθεί να λύσει κάτι, αλλά στην πραγματικότητα δεν λύνει τίποτα. Προσπαθούν να φέρουν μια υιοθεσία, να δημιουργήσουν προσβασιμότητα στους χρήστες για να εισέλθουν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων χωρίς να ρισκάρουν χρήματα.

    Πώς όμως μπορείτε να κερδίσετε χρήματα χωρίς να ρισκάρετε χρήματα; Και αν θέλετε να κάνετε mining, χρειάζεστε επίσης έναν αρκετά καλό υπολογιστή με μια αρκετά καλή κάρτα βίντεο για να τα καταφέρετε και να βγάλετε κάποια χρήματα.

    Μια εφαρμογή χαμηλής ποιότητας που απαιτεί προσωπικά δεδομένα

    Ακολουθεί η εφαρμογή για κινητά του Pi Network, η οποία είναι εξίσου φθηνή και κακής ποιότητας στη σχεδίασή της και δεν προσφέρει καμία χρησιμότητα εκτός από το mining του ακυκλοφόρητου νομίσματος PI. Επιπλέον, οι χρήστες πρέπει να εγγραφούν με έναν αριθμό τηλεφώνου και μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν κωδικό πρόσκλησης από άλλο χρήστη, ένα κλασικό σημάδι ενός Ponzi Scheme. Υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί ότι το Pi Network είναι απάτη σε δημόσια φόρουμ όπως το Quora και το Medium.

    Οι χρήστες, όσοι κάνουν mining και χρησιμοποιούν την εφαρμογή δεν λαμβάνουν τίποτα άλλο εκτός από το νόμισμα pi και ελπίζουν ότι στο μέλλον θα αξίζει κάτι!

    Το Pi mining είναι αρκετά εύκολο, όπως λένε, κάθε 24 ώρες πρέπει να πατάς κάτι και να ξεκινάς το mining, αλλά κάθε φορά που κάνεις mining θα πρέπει να δεις μια διαφήμιση. Σκεφτείτε πόσα χρήματα βγάζουν αυτοί οι προγραμματιστές από αυτό το project μόνο από τις διαφημίσεις! Σίγουρα είναι πολλά.

    Φανταστείτε τώρα ότι μπορούν όχι μόνο να πουλάνε ή αλλά και να χρησιμοποιούν τα προσωπικά σας δεδομένα (όπως το τηλεφώνο σας) για κακόβουλους σκοπούς. Προσθέστε στην εξίσωση και τα δεδομένα που θα πρέπει να δώσετε για το KYC (όπως π.χ. ταυτότητα, διεύθυνση κλπ) και θα τρομάξετε από το ποιους εμπιστεύεστε και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα.

    Χωρίς νόμισμα Pi μετά από τρία χρόνια

    Το Pi κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα υπερβολικά μεγάλο άρθρο στο επίσημο ιστολόγιο τους στο Medium, περιγράφοντας λεπτομερώς μια διαδικασία για το πώς οι χρήστες θα πρέπει να περάσουν από το KYC για να λάβουν τα mined νομίσματά τους (μερικοί θα έλεγαν ότι κρύβουν το σχέδιο τους πίσω από ένα μάτσο από αλγορίθμους). Εν ολίγοις, το PI θα έχει συνολική προσφορά 100 δισεκατομμυρίων, το 20% των οποίων θα προορίζεται για την ομάδα. Μετά από αυτήν την ανακοίνωση, ορισμένοι miners του Pi στο Pi Reddit αντέδρασαν:

    […]» έχω λίγα λιγότερα από 10 χιλιάδες, εγώ και λίγοι φίλοι κάνουμε «mine» και αφού ανακαλύψαμε ότι η προσφορά είναι 100 δισεκατομμύρια, αισθανόμαστε σαν σκατά, γιατί όταν βγούμε στην αγορά, το mining που έκανα για 2 χρόνια θα αξίζει μονάχα λίγα δολάρια…»

    Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας του Pi Network βασίζεται σε αναπτυσσόμενες χώρες, η τεράστια προσφορά των tokens πιθανότατα θα καταστήσει τα υπόλοιπα των χρηστών ουσιαστικά άχρηστα. Αυτό αποτελεί περαιτέρω βάση για την υπόθεση ότι το Pi Network κερδίζει χρήματα από την προσοχή και τα δεδομένα των χρηστών του αντί να προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πραγματικό έργο blockchain με πραγματική χρησιμότητα.

    Συμπέρασμα

    Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το Pi Network δεν είναι απάτη, καθώς δεν κοστίζει χρήματα και απαιτεί μόνο την προσοχή του χρήστη. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι το Pi Network απλώς «παίρνει το χρόνο του» και δεν κοστίζει τίποτα, και ότι οι ισχυρισμοί για απάτη είναι απλώς FUD.

    Ωστόσο, το Pi Network συλλέγει προσωπικά δεδομένα μέσω της διαδικασίας KYC για την εκκίνηση του token που πιθανώς θα συμβεί κάποια στιγμή. Επιπλέον, έχει ήδη συγκεντρώσει τους αριθμούς τηλεφώνου όλων των χρηστών που έχουν εγγραφεί στο δίκτυο. Στην καλύτερη περίπτωση, το Pi Network εμπλέκεται σε ένα παραπλανητικό και κακής ποιότητας μάρκετινγκ με αόριστες υποσχέσεις που αποτυγχάνει να πραγματοποιήσει, έχοντας όμως ως κέρδος τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με όποιο τρόπο θέλουν (και αυτό είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ!). Στη χειρότερη περίπτωση, το Pi Network θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα Ponzi Scheme παρόμοιο με το Onecoin.

    Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή μου είναι μία, ΠΡΟΣΟΧΗ & ΜΑΚΡΙΑ.


    Πηγή: CoinMarketCap, CryptoStars

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα