Η πίεση των αγοραστών – Τα 5 πράγματα του Bitcoin για αυτήν την εβδομάδα

    Είναι πραγματικά διαφορετικά αυτή τη φορά; Το Bitcoin επιστρέφει στο ετήσιο άνοιγμα.

    Το Bitcoin (BTC) ξεκινάει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου με μεγάλη άνοδο αφού επέστρεψε στην ετήσια τιμή ανοίγματος πάνω από τα 46.000$.

    Σε μια εκπληκτικά ισχυρή ανοδική κίνηση το Σαββατοκύριακο, το BTC/USD άρχισε να αυξάνεται το Σάββατο, συνεχίζοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας να αμφισβητεί τα υψηλά του από την αρχή του 2022.

    Αντιμέτωποι με ένα συνεχιζόμενο μακροκλίμα σημαντικής αβεβαιότητας, η ισχύς του Bitcoin λαμβάνεται φυσικά με λίγη επιφύλαξη αυτόν τον μήνα. Η αντίδραση είναι κατανοητή δεδομένου ότι οι προηγούμενες προσπάθειες να ξεφύγει από το πολύμηνο σταθερό εύρος συναλλαγών του είχαν καταλήξει σε αποτυχία.

    Ωστόσο, η ελπίδα είναι ότι αυτή η φορά θα είναι πραγματικά διαφορετική – οι αναλυτές είχαν υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι μόνο μια άνοδος πάνω από το ανώτατο όριο του εύρους που κινούταν το Bitcoin, που σχηματίζεται από το ετήσιο άνοιγμα γύρω στα $46.200, θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει μια αλλαγή του παραδείγματος.

    Τώρα που αυτό είναι σε δράση, η προσοχή επικεντρώνεται στο τελευταίο εμπόδιο – εδραιώνοντας αυτά τα επίπεδα αντίστασης πολλών μηνών ως υποστήριξη.

    Με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη τη Δευτέρα, θα ρίξουμε μια ματιά σε πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να καθορίσουν την δράση της τιμής του Bitcoin.

    Το Bitcoin εξαλείφει την πτώση του 2022

    «Σταδιακά και μετά ξαφνικά» ή καθαρά ευκαιριακά; Οι traders εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τη νέα δύναμη του Bitcoin αυτή την εβδομάδα.

    Είχαμε να το δούμε από την Πρωτοχρονιά, αλλά το BTC/USD επέστρεψε στα 47.000$. Μετά από ένα άλμα σχεδόν 3.000$ σε 24 ώρες, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έδωσε ένα ισχυρό πλήγμα στα επίπεδα αντίστασης που το κρατούσαν σταθερά στη θέση του για μήνες.

    Η σημασία των 46.000 δολαρίων ήταν ένα καυτό θέμα για σχεδόν τόσο καιρό – η επιστροφή στο ετήσιο άνοιγμα, είπαν πολλοί, θα ήταν το σήμα ότι το Bitcoin ήταν έτοιμο για μεγαλύτερα πράγματα για άλλη μια φορά.

    Λίγοι θα πίστευαν ότι το φαινόμενο θα διαδραματιζόταν «εκτός ώρας», ωστόσο. Οι υποψίες για την πραγματική δύναμη του ράλι είναι φυσικά διάχυτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς η εβδομάδα ξεκινά, όπως ακριβώς ήταν όταν ξεκίνησε το ίδιο το ράλι.

    Ωστόσο, ακόμη και οι πιο επιφυλακτικές φωνές δεν αποκλείουν πλέον τις πιθανότητες για περαιτέρω ανοδική πορεία, ακόμα κι αν η μακροπρόθεσμη πρόγνωση παραμένει κατηφορική.

    «Η θεμελιώδης πίεση των αγοραστών για το Bitcoin έχει πλέον σκαρφαλώσει στο σημείο της bull market περιοχής», ανέφερε ο αναλυτής και στατιστικολόγος Willy Woo.

    Ο αναλυτής Matthew Hyland, βασικός υποστηρικτής του επιχειρήματος των 46.000 δολαρίων, έδωσε στόχο τα 52.000 δολάρια ως τον επόμενο μακροπρόθεσμο τοίχο που πρέπει να σπάσει.

    Σε αναρτήσεις στο Twitter, πρόσθεσε ότι είχε προηγηθεί της κίνησης μια άνοδος στον δείκτη RSI του Bitcoin, ένα κλασικό σήμα των breakout τάσεων.

    Ο RSI αξιολογεί πόσο υπεραγορασμένο ή υπερπουλημένο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο σε μια συγκεκριμένη τιμή. Στην περίπτωση του Bitcoin, η βαθμολογία του ανεβαίνει από τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία από το TradingView.

    Η περαιτέρω ανάπτυξη του RSI, επομένως, θα μπορούσε να υπαγορεύσει την έκταση του ράλι, σύμφωνα με τους ιστορικούς κανόνες συμπεριφοράς.

    Η αποσύνδεση των μετοχών με το Bitcoin

    Είναι ένας περίεργος κόσμος εκεί έξω, και όταν πρόκειται για το πώς πρέπει να ενεργεί το Bitcoin, η εικόνα δεν γίνεται ευκολότερη.

    Ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ευρώπη και η επίμονη απειλή επιστροφής του κορωνοϊού – για να αναφέρουμε μόνο τρεις βασικούς μακρο-ενισχυτές – έχουν κάνει τους σχολιαστές να προβλέπουν καταστροφή για τις μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου το 2022.

    Μόλις αυτόν τον μήνα, πολλές πηγές προειδοποίησαν ότι το Bitcoin θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει το Βατερλώ του καθώς ένα δραματικό capitulation των μετοχών πυροδοτεί έναν άλλο Μάρτιο του 2020.

    Η εποχή του «εύκολου χρήματος» που ακολούθησε αυτό το γεγονός έχει φύγει και μόνο η συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης θα επαναφέρει τις τεράστιες ροές κεφαλαίων που απολάμβανε το Bitcoin αργότερα εκείνο το έτος, υποστήριξαν ορισμένοι.

    Τώρα, ωστόσο, το Bitcoin φαίνεται να κινείται μόνο του, αμφισβητώντας έναν έντονο χρηματιστηριακό συσχετισμό που στην περίπτωση του S&P 500 έφτασε στο υψηλό 17 μηνών την περασμένη εβδομάδα.

    Ενώ ο S&P έχει αποτινάξει τον αντίκτυπο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και τα σχέδια για σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η ανάλυση δείχνει ότι οι πωλήσεις ήταν σημαντικές και τα σορτς είναι παντού — το τέλειο καύσιμο, αρκετά ειρωνικά, για ένα νέο «short squeeze» προς τα πάνω.

    «Οι συσχετίσεις κινδύνου με μετοχές είναι μια βραχυπρόθεσμη επίδραση. Το BTC διαπραγματεύεται σε αυτή τη συσχέτιση λόγω των βραχυπρόθεσμων κερδοσκόπων», εξήγησε ο Woo σε ένα πρόσφατο ειδικό νήμα Twitter για το θέμα.

    Τα βασικά στοιχεία ζήτησης του Bitcoin που τροφοδοτούνται από την καμπύλη υιοθέτησής του είναι πιο ισχυρά. Τελικά η αγορά αποσυνδέεται. η τελευταία φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2020.

    Σε περίπτωση που οι κερδοσκόποι κυβερνούσαν μέχρι στιγμής φέτος, τότε η επιστροφή του ενδιαφέροντος για τα Bitcoin Futures θα μπορούσε να αποτελέσει ένας παράγοντας που πρέπει να παρακολουθήεσετε στο μέλλον. Το Open Interest για αυτά τα συμβόλαια είναι τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Coinglass.

    Ποιος θέλει τα χρήματα του πίσω;

    Υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην ιστορία των 46.000 δολαρίων, κάτι που την κάνει κάτι περισσότερο από ένα συμβολικό επίπεδο από την Πρωτοχρονιά.

    Όπως σημειώθηκε από την εταιρεία ανάλυσης on-chain, την Glassnode, αυτό το Σαββατοκύριακο, η περιοχή γύρω στα 45.900$ είναι μια περιοχή με τεράστια δραστηριότητα προηγούμενων αγοραστών.

    Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά αγόρασαν στο δρόμο προς τα κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών και έκτοτε βρίσκονται σε ζημία, χάρη στο ότι αυτό το σημείο ήταν το ανώτατο όριο για το εύρος συναλλαγών του Bitcoin το 2022.

    Μια επιστροφή, προειδοποίησε η Glassnode, μπορεί να καταστρέψει τη διάθεση καθώς η βιασύνη για την έξοδο από αυτούς τους αγοραστές υπάρχει σαν ενδεχόμενο.

    «Η επόμενη σημαντική αντίσταση στην αλυσίδα για το Bitcoin είναι το Short-Term Holder Realized Price, που διαπραγματεύεται στα 45,9 χιλιάδες δολάρια. Αυτή η μέτρηση είναι η μέση τιμή που καταβάλλεται για το BTC από τους επενδυτές που αγόρασαν μετά το ATH του Οκτωβρίου», εξήγησε στις 25 Μαρτίου μαζί με ένα γράφημα του δείκτη αυτού.

    Μέχρι στιγμής, οι βραχυπρόθεσμοι κάτοχοι — που ορίζονται ως οντότητες που κατέχουν νομίσματα για 155 ημέρες ή λιγότερο — δεν έχουν προκαλέσει κάποια αντιστροφή της κατεύθυνσης. Ωστόσο, η έναρξη των συναλλαγών στην Wall Street θα μπορούσε να προκαλέσει εκπλήξεις.

    Η δυσκολία του mining θα δει νέα ιστορικά υψηλά σε λίγες ημέρες

    Τα βασικά στοιχεία του δικτύου του Bitcoin είναι σίγουρα αποφασισμένα να μην απογοητεύσουν φέτος.

    Η επόμενη εβδομάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, καθώς η δυσκολία δικτύου του Bitcoin θα σκαρφαλώσει σε νέα υψηλά ρεκόρ περίπου 28,67 τρισ.

    Η κίνηση θα ακολουθήσει έναν μήνα απωλειών, οι οποίες, συνόδευσαν τα αποτελέσματα της αναταραχής για τους miners που δραστηριοποιούνται στο Καζακστάν.

    Η επόμενη αυτοματοποιημένη αναπροσαρμογή της δυσκολίας, ωστόσο, όχι μόνο θα ακυρώσει αυτές τις απώλειες, αλλά θα προσθέσει 4,4% στον υπάρχοντα απολογισμό, καθιστώντας τη δυσκολία μεγαλύτερη από ποτέ.

    Η επίπτωση της αυξανόμενης δυσκολίας είναι ουσιαστικά ότι το mining για τα blocks δεν ήταν ποτέ πιο ανταγωνιστικό, όπως αποδεικνύεται από τα εξίσου ανοδικά δεδομένα του hash rate του Bitcoin.

    Με τη σειρά του, το Bitcoin γίνεται πιο ανθεκτικό στις επιθέσεις δικτύου, καθώς η αυξανόμενη παρουσία των miners αφιερώνει ολοένα και περισσότερους πόρους στον ανταγωνισμό για την ίδια σταθερή ανταμοιβή — και έτσι προστατεύει τους συμμετέχοντες του δικτύου αυτή η διαδικασία.

    Η πτώση του hash rate κατά 50% του περασμένου έτους, που πυροδοτήθηκε από μια καταστολή στην Κίνα, η οποία προηγουμένως ήταν το προπύργιο του mining του κόσμου, τώρα δεν φαίνεται τίποτα περισσότερο από μια μακρινή ανάμνηση.

    Εν τω μεταξύ, μια προσπάθεια απαγόρευσης της υποστήριξης των Proof-of-Work (PoW) κρυπτονομισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη των νομοθετών για δεύτερη φορά την περασμένη εβδομάδα.

    Το hash rate που παρέχεται από γνωστά mining pools ήταν περίπου 219 exahash ανά δευτερόλεπτο (EH/s), σύμφωνα με δεδομένα από τον πόρο παρακολούθησης MiningPoolStats, όπου και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Το Greed επιστρέφει για πρώτη φορά μετά τα 60.000$

    Bearish στην υποστήριξη και bullish στην αντίσταση — είναι ένα κλασικό χαρακτηριστικό του κλίματος της αγοράς που εμφανίζεται ξανά και ξανά.

    Για πρώτη φορά το 2022, ωστόσο, ο δείκτης Crypto Fear & Greed Index έχει δείξει πόσο ενθουσιασμένος αισθάνεται ο μέσος επενδυτής κρυπτονομισμάτων.

    Για πρώτη φορά μετά από τα πιο πρόσφατα υψηλά όλων των εποχών του Bitcoin των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο, ο κλασικός δείκτης της ψυχολογίας της αγοράς εισήλθε στην επικράτεια της «απληστίας».

    Η μεταμόρφωσή του, όπως και η ίδια η ψυχολογία της αγοράς αυτόν τον μήνα, ήταν εντυπωσιακή. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ήταν στο 22/100 — όχι μόνο «φόβος», αλλά «ακραίος φόβος».

    Τώρα, είναι ήρθε η ώρα να δείξουμε το αντίθετο, και όπως γνωρίζουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, τα διαρκή ράλι τείνουν να έρχονται μόνο μαζί με σταδιακές αυξήσεις του κλίματος.

    Κάποιοι από αυτούς, ωστόσο, παραμένουν ξεκάθαρα ενθουσιασμένοι για να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.

    “Οι αγορές κρυπτονομισμάτων σε μια σταθερή ανοδική τάση ενώ αρχίζει το supply shock. Θα χρειαστεί μόνο ένα ανοδικό γεγονός για να επιστρέψει στα υψηλά όλων των εποχών”, υποστήριξε ο JRNY Crypto στις 27 Μαρτίου.

    Crypto Fear & Greed Index. Source: Alternative.me

    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα