Τι είναι τα NFTs και πως να δημιουργήσετε το δικό σας

    Τι είναι το NFT, τι προσφέρει στους δημιουργούς και τους συλλέκτες και ένας αναλυτικός οδηγός για το πως να δημιουργήσετε το δικό σας.

    Οι αποκεντρωμένες οικονομικές εφαρμογές, ή DeFi, ήταν το μεγάλο θέμα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2020. Ο κόσμος παρασύρθηκε από την τρέλα του yield farming και του peer-to-peer lending protocol, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δεκάδες νέες εφαρμογές και ανταλλακτήρια. Τώρα αυτή η κατάσταση έχει ηρεμήσει, και η τρέλα του 2021 είναι τα Non-Fungible Tokens ή NFTs.

    Σίγουρα τα NFTs δεν ήρθαν στο προσκήνιο εξ ουρανού. Η δυνατότητα δημιουργίας NFTs υπάρχει και κάποια χρόνια. Αλλά μόλις πρόσφατα έγιναν πιο δημοφιλή μεταξύ των λάτρεων του blockchain, των καλλιτεχνών και των συλλεκτών. Με τις αποτιμήσεις των NFTs να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη το 2021 – το πιο ακριβό πωλήθηκε για 69,3 εκατομμύρια δολάρια – το ενδιαφέρον για τα NFTs έχει εκτοξευθεί τόσο μεταξύ των δημιουργών όσο και μεταξύ των συλλεκτών.

    Αν και η τρέλα αυτή φαίνεται να κορυφώθηκε πιο νωρίς μέσα στο έτος, εξακολουθεί να είναι ένας αναπτυσσόμενος και πολύ δημοφιλής χώρος καθώς υπάρχει άφθονος χώρος για νέους δημιουργούς με μια μοναδική προσέγγιση στην δημιουργικότητα τους και στα ψηφιακά έργα τέχνης.

    Δεδομένων των δυνητικά τεράστιων τιμών για ορισμένα, είναι σίγουρα κατανοητό ότι περισσότεροι δημιουργοί ενδιαφέρονται να εμπλακούν και να δημιουργήσουν το δικό τους ή τη δική τους συλλογή. Ευτυχώς, όμως υπάρχουν πλέον εργαλεία που καθιστούν πολύ εύκολη τη δημιουργία των δικών σας NFTs και το κέρδος από τον αναπτυσσόμενο κόσμο των ψηφιακών συλλεκτικών αντικειμένων.

    Εικόνα από Wikipedia

    Παρακάτω θα σας αναλύσω τι είναι ένα NFT καθώς και θα σας δείξω βήμα – βήμα πως να δημιουργήσετε το δικό σας. Με τις νέες γνώσεις, δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή σας, ελπίζω να μπορείτε στη συνέχεια να επεκτείνετε τις νέες σας ικανότητες σε άλλες πλατφόρμες ή αγορές.

    Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε και την προσωπική μου συλλογή. Και εάν επιθυμείται μπορείτε να με βοηθήσετε στην ανάπτυξη του έργου μου. Ας ξεκινήσουμε!

    Τι είναι ένα NFT ;

    Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα non-fungible tokens, ή NFTs, υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό. Ο πρώτος τύπος δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα ως μέρος του πρωτοκόλλου Bitcoin και ήταν γνωστός ως “χρωματιστά νομίσματα” (Colored Coins). Πρόκειται για ψηφιακές αναπαραστάσεις πραγματικών περιουσιακών στοιχείων που δημιουργήθηκαν στην αλυσίδα του Bitcoin. Ωστόσο, ποτέ δεν επικράτησαν πραγματικά, κυρίως λόγω της δημιουργίας της αλυσίδας του Ethereum και της μαζικής υιοθέτησης του πρωτοκόλλου ERC-20 και αργότερα του πρωτοκόλλου ERC-721.

    Τα Colored Coins ήταν τα πρώτα NFTs. Εικόνα από bitcoin

    Επειδή η τεχνολογία του blockchain είναι γνωστή ως ένας πολύ καλός τρόπος απόδειξης της αυθεντικότητας και της ιδιοκτησίας ενός περιουσιακού στοιχείου, ταιριάζει απόλυτα το Non-Fungible-Token, το οποίο πρέπει να είναι μοναδικό, αυθεντικό και να έχει αποδεδειγμένη αλυσίδα ιδιοκτησίας. Επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να συλλέγουν πράγματα και να εκτιμούν τα μοναδικά στο είδος τους συλλεκτικά αντικείμενα, η έκρηξη των NFTs ήταν θέμα χρόνου.

    Η διαφορά μεταξύ ενός NFT και των κρυπτονομισμάτων που βασίζονται στο blockchain είναι ότι τα NFT είναι μοναδικά και δεν μπορούν να ανταλλάσσονται όπως ένα κρυπτονόμισμα. Για παράδειγμα, ένα BTC είναι πανομοιότυπο με οποιοδήποτε άλλο BTC. Αυτό είναι γνωστό ως fungibility και αποτελεί ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του νομίσματος, είτε πρόκειται για crypto είτε για fiat νόμισμα. Τα Non-Fungible Tokens λοιπόν είναι εκείνα τα tokens που δεν μπορούν να ανταλλάσσονται εξίσου με άλλα tokens, καθιστώντας τα μοναδικά.

    Το κολάζ φωτογραφιών του καλλιτέχνη Beeple με τίτλο «Everydays: The first 5.000 days» πουλήθηκε ως NFT έναντι 69 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αυτό είναι εφικτό λόγω της διαφάνειας και του αμετάβλητου του blockchain, με το οποίο είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τη χρονοσφραγίδα της δημιουργίας του token, ποιος δημιούργησε αυτό το token, ποιος είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης και πολλά άλλα μοναδικά αναγνωριστικά στοιχεία. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αποθηκεύονται στο δημόσιο βιβλίο του blockchain και δεν μπορούν να αλλάξουν ή να χειραγωγηθούν με οποιονδήποτε τρόπο.

    Αυτό καθιστά το NFT ένα ιδανικό δημιούργημα όταν απαιτείται απόδειξη σπανιότητας και ιδιοκτησίας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που έχουν αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ των συλλεκτών και των καλλιτεχνών.

    Για τους δημιουργούς

    Οι δημιουργοί απολαμβάνουν μεγάλο βαθμό ευελιξίας που συχνά δεν είναι διαθέσιμος όταν χρησιμοποιούν συμβατικές μεθόδους για να λάβουν αξία από την πώληση της τέχνης, των βίντεο, της μουσικής και άλλων έργων τους. Όταν ένας δημιουργός χρησιμοποιεί NFTs είναι σε θέση να παρακάμψει τους μεσάζοντες που εμπλέκονται στην παραδοσιακή σκηνή πώλησης έργων τέχνης και να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά. Η χρήση μιας αξιόπιστης αγοράς θα επιτρέψει στον δημιουργό να εξορθολογήσει αυτό που διαφορετικά μπορεί να είναι μια πολύ απαιτητική σε πόρους και δαπανηρή διαδικασία. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο δημιουργός μπορεί να κρατήσει μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών από τη δημιουργικότητα και την προσπάθειά του.

    Ψηφιακή VS Παραδοσιακής τέχνης. Εικόνα από deviantart

    Επιπλέον, τα NFTs μπορούν να παρέχουν στους δημιουργούς παθητικό εισόδημα και ροή μελλοντικών πληρωμών. Βλέπετε, μπορεί να δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταβάλλεται προμήθεια στον δημιουργό κάθε φορά που πωλείται. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προγραμματίσετε μια ρήτρα που να καταβάλλει προμήθεια 5% στον δημιουργό κάθε φορά που πωλείται το NFT. Αυτό σημαίνει ότι σε 10 ή ακόμη και 50 χρόνια από τώρα, αν αυτό πουληθεί, εσείς, ως δημιουργός, θα λαμβάνετε το 5% της τιμής πώλησης – ακόμη και αν αυτή είναι 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο!

    Για τους συλλέκτες

    Οι συλλέκτες έργων τέχνης και οι επενδυτές μπορούν να εκτιμήσουν το NFT για τη διαφάνεια και την αμεταβλητότητά του, καθώς εξαλείφεται η πιθανότητα απομιμήσεων και παρέχει απόδειξη της ιδιοκτησίας.

    Αν και είναι αλήθεια ότι μπορούν να δημιουργηθούν αντίγραφα οποιουδήποτε ψηφιακού έργου τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των NFTs, το γεγονός ότι η αυθεντικότητα του πρωτότυπου έργου τέχνης διατηρείται πάντα, καθιστά το NFT ένα μοναδικό και πολύτιμο αντικείμενο, ακόμη και αν δημιουργηθούν αντίγραφα. Εξάλλου, υπάρχουν χιλιάδες αντίγραφα της Μόνα Λίζα, αλλά το πρωτότυπο διατηρεί την αξία του επειδή είναι το πρωτότυπο.

    Με τον ίδιο τρόπο που η αντιγραφή της Μόνα Λίζα δε μειώνει την αξία του πρωτοτύπου, η αντιγραφή ενός NFT επίσης δε μειώνει την αξία του.

    Πρέπει να δημιουργήσετε ένα NFT ;

    Όπως πιθανότατα έχετε ήδη διαπιστώσει, υπάρχουν πολλά οφέλη από τη δημιουργία ενός NFT του ψηφιακού ή πραγματικού έργου τέχνης σας. Λόγω της διαφάνειας και του αμετάβλητου που τα συνοδεύει, με αυτό τον τρόπο αποκτάτε αυξημένο έλεγχο της πνευματικής σας ιδιοκτησίας. Και το να έχετε το έργο σας ως NFT ανοίγει ένα παγκόσμιο δίκτυο αγορών και συλλεκτών τέχνης που ενδιαφέρονται για τις δημιουργίες σας. Αυτά είναι η πύλη προς έναν αποκεντρωμένο και εκδημοκρατισμένο κόσμο συλλεκτών έργων τέχνης και ψηφιακών αντικειμένων.

    Πως να δημιουργήσετε ένα NFT

    Τώρα που έχουμε συλλέξει όλες τις βασικές πληροφορίες, πιθανότατα ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε το δικό σας NFT. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφασή σας σχετικά με το πού θα δημιουργήσετε το πρώτο σας NFT.

    Παρόλο που το Ethereum είναι περισσότερο γνωστό ως το blockchain για NFTs, υπάρχουν αυξανόμενες κοινότητες αγοραστών και δημιουργών σε διάφορα άλλα blockchains. Ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω:

    • Ethereum
    • Binance Smart Chain
    • Polkadot
    • EOS
    • Flow by Dapper Labs
    • Cosmos
    • Tron
    • Tezos
    • WAX
    • Cardano
    • Vechain

    Εδώ να σημειώσω ότι, όταν δημιουργείται ένα NFT σε ένα blockchain, είναι σχεδόν αδύνατο να το μεταφέρετε σε ένα άλλο. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται και πράγματα όπως τα cross-chain bridges γίνονται πιο δημοφιλείς και πολυάριθμα, θα μπορούσε στο μέλλον να είναι δυνατή η μεταφορά ενός NFT σχεδόν σε οποιοδήποτε blockchain που υποστηρίζει τη δημιουργία και την αποθήκευσή τους.

    Ωστόσο, ίσως να θέλετε να εξετάσετε προσεκτικά ποιο blockchain θα χρησιμοποιήσετε. Σίγουρα υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τη δημιουργία NFTs σε κάθε ένα από τα διαφορετικά blockchain που τα υποστηρίζουν.

    Το Ethereum όπως είπαμε είναι το πιο δημοφιλές για τη δημιουργία NFTs. Όμως επειδή τα τέλη συναλλαγής (gas fees) στο δίκτυο του Ethereum είναι αρκετά υψηλά, θα δημιουργήσουμε μαζί ένα NFT στο δίκτυο του Polygon στο OpenSea καθώς στο δίκτυο του Polygon δεν υπάρχουν gas fees.

    Δημιουργία λογαριασμού στο OpenSea

    Αρχικά για να εισέλθουμε στο OpenSea θα χρειαστούμε να εγκαταστήσουμε το πορτοφόλι Metamask στον broswer μας (Chrome, Brave, Firefox)

    Αφού εγκαταστήσουμε το πορτοφόλι μας στον broswer μας, θα φτιάξουμε τον λογαριασμό με τα στοιχεία μας, εδώ να επισημάνω ότι πρέπει να σημειώσετε σε ένα χαρτί το secure phrase.

    Θα εμφανιστεί μια οθόνη που θα σας ζητήσει να συνδέσετε το MetaMask πορτοφόλι σας (μπορείτε επίσης να επιλέξετε από άλλα υποστηριζόμενα πορτοφόλια). Κάντε κλικ για να συνδεθείτε και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες για να συνδέσετε το πορτοφόλι σας. Ενδέχεται να σας ζητηθεί να υπογράψετε ψηφιακά ένα μήνυμα πορτοφολιού για να επιβεβαιώσετε την κυριότητα της διεύθυνσης του πορτοφολιού.

    Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, θα μεταφερθείτε στην οθόνη “My Collection” στο OpenSea, όπου θα μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα συλλογή.

    Κάντε κλικ στο κουμπί “Create” και θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο που σας ζητά να ανεβάσετε το λογότυπο της συλλογής σας, καθώς και έναν τίτλο και μια προαιρετική περιγραφή. Σημειώστε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος δε δημιουργείτε ένα NFT και όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αργότερα.

    Μόλις δημιουργήσετε τις λεπτομέρειες της συλλογής, θα εμφανιστεί στην οθόνη
    “My Collections” μου. Κάνοντας κλικ σε αυτήν, θα μεταφερθείτε σε μια νέα οθόνη όπου θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα NFT. Κάντε κλικ στο κουμπί “Create new item”.

    Εισάγεται την εικόνα σας, δώστε της ένα όνομα, μερικά στοιχεία για το τι είναι αυτό που απεικονίζει και στο τέλος της σελίδας επιλέγουμε το δίκτυο του Polygon καθώς και πόσα τεμάχια θέλουμε να είναι το έργο μας.

    Θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τη δημιουργία του NFT στο πορτοφόλι σας υπογράφοντας ένα άλλο μήνυμα. Αμέσως μετά την επιβεβαίωση, το NFT σας θα πρέπει να εμφανιστεί ως συλλεκτικό αντικείμενο στο πορτοφόλι σας. Και έπειτα μπορείτε να το πουλήσετε στη τιμή που επιθυμείτε.

    Και έτσι τόσο απλά έχετε δημιουργήσει το πρώτο σας NFT.

    Εργαλεία δημιουργίας NFT

    Τώρα αυτό που θα ρωτήσετε πολλοί από εσάς σίγουρα είναι, καλά και πως θα δημιουργήσω ένα NFT; Με τη ζωγραφική;

    Παρόλο που η ζωγραφική των Windows έχει εξελιχθεί αρκετά, υπάρχουν πολλά προγράμματα και ιστοσελίδες όπου μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε το έργο σας. Ενδεικτικά σας παραθέτω τα παρακάτω :

    Επίλογος

    Όπως βλέπετε, το να φτιάξετε το δικό σας NFT δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πορτοφόλι, μπορείτε να δημιουργήσετε και ένα NFT. Το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτό το ταξίδι είναι να βρείτε την ιδέα που θα πουλήσει, καθώς και το εργαλείο που ταιριάζει σε εσάς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει η όρεξη για δημιουργία και μάθηση για νέα πράγματα.

    Τέλος, όπως είπα και στην αρχή του άρθρου, προσωπικά έχω δημιουργήσει την πρώτη μου συλλογή από 24 διαφορετικά NFTs, και θα εκτιμηθεί δεόντως αν βοηθούσατε την ανάπτυξη της. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ: MyVegetables καθώς θα γίνει σύντομα και ένα airdrop στο twitter μου.


    Πηγή : CoinBureau

    Πηγή Εικόνας: NFT Drops Zone

    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα