Το Polkadot είναι έτοιμο για την κυκλοφορία των Parachains: Ημερομηνίες για τις δημοπρασίες

    Τα Parachains είναι πλέον και επίσημα έτοιμα για κυκλοφορία στο Polkadot. Η είδηση ​​ότι το Polkadot είναι πλέον τεχνικά ικανό να υποστηρίξει τα πρώτα Parachains και οι ημερομηνίες που προτάθηκαν.

    Σχεδόν πέντε ακριβώς χρόνια αφότου το όραμα ενός framework ετερογενών πολλαπλών αλυσίδων περιγράφηκε για πρώτη φορά στο Whitepaper του Polkadot (γνωστό και ως Polkadot Paper), τα Parachains είναι πλέον και επίσημα έτοιμα για κυκλοφορία στο Polkadot. Η είδηση ​​ότι το Polkadot είναι πλέον τεχνικά ικανό να υποστηρίξει τα πρώτα Parachains, που ανακοινώθηκε εχτές από τους ιδρυτές του, Gavin Wood και Robert Habermeier, ακολούθησε σύντομα μια πρόταση προς το συμβούλιο του Polkadot να ανοίξει τους πρώτους πλειστηριασμούς για τα slots του δικτύου, που προτάθηκαν να ξεκινήσουν στις 11 Νοεμβρίου του 2021.

    Τα Parachains είναι τα ξεχωριστά, εξειδικευμένα blockchains που συνδέονται με το Polkadot Relay Chain και αποτελούν την «multichain» πτυχή της πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής πολλαπλών αλυσίδων του Polkadot. Αντιπροσωπεύουν το τελευταίο κομμάτι της βασικής τεχνολογίας που περιγράφεται στο Polkadot Whitepaper και η έναρξή τους σηματοδοτεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των πολλαπλών φάσεων της κυκλοφορίας του Polkadot, η οποία ξεκίνησε στις 26 Μαΐου 2020 με την κυκλοφορία της αρχικής έκδοσης, την Proof-of-Authority έκδοση του Polkadot Relay Chain.

    Το Polkadot είναι Τεχνικά Έτοιμο

    Μιλώντας στο συνέδριο Sub0 εχτές εκ μέρους της Parity Technologies, η ομάδα των μηχανικών που τους ανατέθηκε από το Web3 Foundation για την κατασκευή της αρχικής εφαρμογής του Polkadot, οι Wood και Habermeier ανακοίνωσαν τη θέση της Parity ότι έχουν ξεπεραστεί όλα τα τεχνικά εμπόδια για την εκκίνηση των Parachain στο Polkadot. Εξήγησαν ότι ο κώδικας των parachains, των δημοπρασιών και των crowdloans είναι τώρα έτοιμος για μια πρώτη κυκλοφορία στο Polkadot. Τα τελευταία τεχνικά βήματα που ήταν απαραίτητα για να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη των parachains ήταν η ολοκλήρωση ενός πλήρους ελέγχου στον κώδικα του Polkadot, που έχει πραγματοποιηθεί πλέον, και η οριστικοποίηση των διαφορών για τα parachains, η οποία μπορεί τώρα να προχωρήσει κανονικά.

    Επιπλέον, τα Parachains λειτουργούν ήδη με επιτυχία στο Kusama, το «canary network» του Polkadot, από την έναρξη του Statemine στις 3 Ιουνίου του 2021. Έκτοτε, 11 δημοπρασίες για slots των Parachains πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο Kusama, για συνολικά για 12 live parachains. Αυτές οι ομάδες των parachains έχουν πραγματοποιήσει αρκετές «forkless» αναβαθμίσεις στο δίκτυο και έχουν επεξεργαστεί αρκετά εκατομμύρια συναλλαγές. Σε συνδυασμό με τους πλειστηριασμούς για τα Kusama parachain, πάνω από 2,4 εκατομμύρια KSM έχουν χρησιμοποιηθεί σε crowdloans με περισσότερες από 49k μοναδικές διευθύνσεις, αποδεικνύοντας την σημαντική συμμετοχή της κοινότητας στη διαδικασία της κυκλοφορίας των parachains. Το γεγονός ότι μια τέτοια δραστηριότητα έλαβε χώρα στο Kusama για πάνω από τέσσερις μήνες χωρίς σημαντικά ζητήματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να θεωρηθούν τα parachains έτοιμα προς κυκλοφορία και στο Polkadot.

    Ετοιμότητα vs Ωριμότητα

    Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί, εξήγησε ο Habermeier, είναι ότι το να είσαι έτοιμος για μια πρώτη παραγωγή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο κώδικας είναι και πλήρως ώριμος. Η ετοιμότητα σημαίνει ότι ο κώδικας για τα parachains είναι πλήρης, έχει δοκιμαστεί, ελεγχθεί και έχει κυκλοφορήσει στο Kusama και στο Rococo, αλλά ενδέχεται να εξακολουθεί να περιέχει σφάλματα. Ο δρόμος προς την ωριμότητα σημαίνει να διασφαλιστεί ότι ο κώδικας είναι εξαιρετικά βελτιστοποιημένος, δοκιμασμένος στη μάχη και σταθερός. Οι βελτιστοποιήσεις δουλεύονται ήδη, σύμφωνα με τον Habermeier, και περιλαμβάνουν το contextual execution , το οποίο θα επιταχύνει τα block times, Τα parathreads, το μοντέλο πληρωμής “pay-as-you-go-” του Polkadot για την σύνδεση με τα parachain και αρκετές χαμηλού επιπέδου βελτιστοποιήσεις στο δίκτυο.

    Λόγω αυτού του χάσματος μεταξύ της ετοιμότητας και ωριμότητας, η Parity συνέστησε μια συντηρητική προσέγγιση για την κυκλοφορία των parachains, προτείνοντας ότι μια λογική προσέγγιση θα ήταν να διασφαλιστεί ότι, έως ότου ωριμάσει ο κώδικας, ο συνολικός αριθμός των parachains που επιβιβάζονται στο Polkadot δεν θα υπερβαίνει το 75% των αριθμών που τρέχει στο Kusama ανά πάσα στιγμή. Σημειώθηκε επίσης ότι, σε περίπτωση που προκύψουν απροσδόκητα και σημαντικά ζητήματα, η διακυβέρνηση του Polkadot μπορεί να χρειαστεί να διακόψει τους πλειστηριασμούς μέχρι να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.

    Διαδικασία και χρονοδιάγραμμα των δημοπρασιών που προτείνονται από την on-chain διακυβέρνηση

    Οι τεχνικές συστάσεις της Parity άνοιξαν το δρόμο στη διακυβέρνηση του Polkadot για να καθορίσει πώς θα είναι το αρχικό πρόγραμμα των δημοπρασιών. Λίγο μετά την ανακοίνωση της τεχνικής ετοιμότητας για τα parachains, το motion 118 υποβλήθηκε στο Συμβούλιο του polkadot για να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες στις 11 Νοεμβρίου του 2021.

    Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, η οποία βρίσκεται τώρα προς δημόσιο δημοψήφισμα, η πρώτη παρτίδα των 5 δημοπρασιών θα πραγματοποιηθεί με 1 νέα δημοπρασία κάθε εβδομάδα, με μια δεύτερη παρτίδα 6 δημοπρασιών να πραγματοποιείται με 1 νέα δημοπρασία κάθε δύο εβδομάδες. Η πρώτη παρτίδα των 5 Parachains θα μπουν στο Polkadot κατά τη διάρκεια της περιόδου μίσθωσης 6, η οποία ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου του 2021 περίπου, αντί να επιβιβαστεί αμέσως μετά από κάθε δημοπρασία όπως συνέβη στo Kusama. Η δεύτερη παρτίδα των 6 δημοπρασιών θα μπουν την περίοδο μίσθωσης 7, η οποία ξεκινά περίπου στις 11 Μαρτίου 2022. Κάθε δημοπρασία στο Polkadot θα εκχωρήσει ένα slot για συνολικά 96 εβδομάδες (διαιρούμενο σε 8 περιόδους μισθώσεων 12 εβδομάδων) σε αντίθεση με τις 48 εβδομάδες του Κουσάμα.

    Όπως και με το Kusama, κάθε 7ήμερη δημοπρασία στο Polkadot θα αποτελείται από 2 περιόδους: μια περίοδο έναρξης ακολουθούμενη από μια περίοδο λήξης. Στο Polkadot, η περίοδος έναρξης είναι 1 ημέρα και 18 ώρες και η περίοδος λήξης είναι ~5 ημέρες. Η υποβολή προσφορών λήγει την 7η ημέρα, ενώ η ακριβής στιγμή της λήξης της δημοπρασίας καθορίζεται από μια συνάρτηση τυχαιότητας εντός της αλυσίδας (VRF). Η δημοπρασία μπορεί να λήξει σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της περιόδου λήξης, μια βασική πτυχή του συστήματος δημοπρασίας του Polkadot που ονομάζεται “candle auction“, το οποίο εμποδίζει το να κυνηγήσει κάποιος να μπει με την καλύτερη τιμή το τελευταίο λεπτό της δημοπρασίας.

    Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα parachain croudloans θα πρέπει να σημειώσουν ότι θα χρειαστούν unbonded DOT για να συμμετάσχουν και η τρέχουσα περίοδος του unbonding στο Polkadot είναι 28 ημέρες. Λειτουργίες των χρηστών, όπως η εγγραφή ενός parachain και το άνοιγμα των crowdloans δεν έχουν γίνει ακόμη και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν από τη διακυβέρνηση του Polkadot πρώτα. Εάν η διακυβέρνηση της αλυσίδας εγκρίνει το να είναι τα crowdloans διαθέσιμα on-chain, οι ομάδες των parachains θα αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν το crowdloan τους, το οποίο μπορεί να γίνει πριν ή μετά την έναρξη της πρώτης δημοπρασίας.

    Εάν εγκριθούν από τη διακυβέρνηση του Polkadot, οι αρχικές δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν στο Polkadot ως εξής (σημειώστε ότι οι ημερομηνίες είναι κατά προσέγγιση):

    Παρτίδα 1

    • Δημοπρασία 1: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 11 Νοεμβρίου 2021. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 13 Νοεμβρίου 2021. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 18 Νοεμβρίου 2021. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 17 Δεκεμβρίου 2021 για την περίοδο από 17 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.
    • Δημοπρασία 2: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 17 Νοεμβρίου 2021. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου 2021. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 25 Νοεμβρίου 2021. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 17 Δεκεμβρίου 2021 για την περίοδο από 17 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.
    • Δημοπρασία 3: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 25 Νοεμβρίου 2021. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 27 Νοεμβρίου 2021. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 2 Δεκεμβρίου 2021. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 17 Δεκεμβρίου 2021 για την περίοδο από 17 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.

    • Δημοπρασία 4: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 2 Δεκεμβρίου 2021. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 4 Δεκεμβρίου 2021. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2021. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 17 Δεκεμβρίου 2021 για την περίοδο από 17 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.

    • Δημοπρασία 5: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 9 Δεκεμβρίου 2021. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 11 Δεκεμβρίου 2021. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 16 Δεκεμβρίου 2021. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 17 Δεκεμβρίου 2021 για την περίοδο από 17 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.

    Παρτίδα 2:

    • Δημοπρασία 6: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 23 Δεκεμβρίου 2021. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 25 Δεκεμβρίου 2021. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2021. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 11 Μαρτίου 2022 για την περίοδο από 11 Μαρτίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου 2024.
    • Δημοπρασία 7: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 6 Ιανουαρίου 2022. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 22 Ιανουαρίου 2022. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 27 Ιανουαρίου 2022. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 11 Μαρτίου 2022 για την περίοδο από 11 Μαρτίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου 2024.
    • Δημοπρασία 8: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 20 Ιανουαρίου 2022. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 22 Ιανουαρίου 2022. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 27 Ιανουαρίου 2022. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 11 Μαρτίου 2022 για την περίοδο από 11 Μαρτίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου 2024.
    • Δημοπρασία 9: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 3 Φεβρουαρίου 2022. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 5 Φεβρουαρίου 2022. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 10 Φεβρουαρίου 2022. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 11 Μαρτίου 2022 για την περίοδο από 11 Μαρτίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου 2024.

    • Δημοπρασία 10: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 17 Φεβρουαρίου 2022. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 19 Φεβρουαρίου 2022. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 11 Μαρτίου 2022 για την περίοδο από 11 Μαρτίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου 2024.

    • Δημοπρασία 11: Η δημοπρασία ξεκινάει στις 3 Μαρτίου 2022. Η περίοδος λήξης ξεκινάει στις 5 Μαρτίου 2022. Η υποβολή προσφορών λήγει στις 10 Μαρτίου 2022. Αυτοί που κερδίζουν θα αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν στις 11 Μαρτίου 2022 για την περίοδο από 11 Μαρτίου 2022 έως τις 12 Ιανουαρίου 2024.

    Πηγή: Polkadot

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα