Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πρίν επενδύσετε στο Polkadot (DOT)

    Το Polkadot (DOT) είναι ένα πολλά υποσχόμενο project, άλλο ένα project που φέρει τον τίτλο Ethereum Killer. Εδώ θα βρείτε κάποιες πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε πριν επενδύσετε σε αυτό.

    Θα ακούτε συχνά τον όρο “Ethereum killer” όταν αναφέρεται κάποιος στο Polkadot (DOT). Το Polkadot κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020 ως ένα Proof-of-Authority (PoA) πρωτόκολλο. Η διακυβέρνησή του ελέγχονταν από έναν χρήστη Sudo (υπερ-χρήστη). Μετά την κυκλοφορία του, οι επικυρωτές εντάχθηκαν στο δίκτυο για να συμμετάσχουν στον μηχανισμό συναίνεσης.

    Το δίκτυο απέρριψε γρήγορα τον αλγόριθμο Proof-of-Authority και υιοθέτησε το καλά δοκιμασμένο πρωτόκολλο Proof-of-Stake (PoS) στις 18 Ιουνίου 2020. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για το PoS εδώ. Ας αναλύσουμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία που πρέπει κάποιος να γνωρίζει πρίν επενδύσει στο DOT.

    1) Το Polkadot μπορεί να επικοινωνεί με άλλα δίκτυα

    Το Ethereum (ETH) είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο προγραμματιζόμενο blockchain στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με το State of the Dapps, πάνω από το 80% των αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps) είναι χτισμένες στο δίκτυό του. Δυστυχώς, το δίκτυο του Ethereum όμως δεν έχει συμβαδίσει με την μεγάλη ανάπτυξη του. Μέχρι να μπορέσει να αναβαθμιστεί στο Ethereum 2.0, για το οποίο έχουμε γράψει εδώ, το σύστημα είναι αργό, υπάρχει συνωστισμός και είναι ακριβό. Επιπλέον, δεν λειτουργεί καλά με άλλα δίκτυα.

    Το Polkadot δεν είναι μόνο γρηγορότερο και πιο scalable, αλλά έχει σχεδιαστεί επίσης για να λειτουργεί με τα άλλα δίκτυα. Αυτό θα επέτρεπε στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα χρησιμοποιούσαν τόσο το blockchain του Ethereum όσο και του Bitcoin, για παράδειγμα.

    2) H αρχιτεκτονική τεχνολογία του Polkadot

    Relay chain: Είναι η καρδιά του πρωτοκόλλου του Polkadot. Είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια, την συναίνεση και την διαλειτουργικότητα του δικτύου. Είναι το κύριο blockchain στο δίκτυο. Εδώ μεταφέρεται η αξία στο δίκτυο και ολοκληρώνονται τα blocks των συναλλαγών.

    To Relay chain εκτελεί ελάχιστες λειτουργίες στη διασύνδεσή του με τον μηχανισμό, τους πλειστηριασμούς στα parachain και το nominated Proof-of-Stake (NPoS). Αυτή η μικρότερη λειτουργικότητα, παρέχει στο Relay chain μεγαλύτερη ταχύτητα για την επεξεργασία των νέων συναλλαγών. Αυτή η μοναδική μέθοδος οδήγησε το Polkadot να επεξεργάζεται 1.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS), σύμφωνα με μια έκθεση του 2020.

    Parachains: Αναφέραμε νωρίτερα την ταχύτητα και τον συνωστισμό ως προβλήματα. Το Polkadot χρησιμοποιεί τα parachains για να λύσει αυτά τα προβλήματα. Αντί οι εφαρμογές του να τρέχουν όλες στο ίδιο δίκτυο, κάθε εφαρμογή έχει το δικό της μίνι blockchain ή αλλιώς parachain, που συνδέεται στην κύρια αλυσίδα (στο κύριο δίκτυο δηλαδή). Για να είναι εφικτό ένα project να χρησιμοποιήσει ένα parachain στο Polkadot, πρέπει να μισθώσουν ένα slot, δηλαδή μια θέση μέσω μιας δημοπρασίας.

    Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης για μια συγκεκριμένη εφαρμογή, δεν θα επηρεάσει την απόδοση των υπόλοιπων εφαρμογών στο blockchain του Polkadot. Σκεφτείτε το σαν παράπλευρους δρόμους που απομακρύνουν την κυκλοφορία από μια κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έχουμε γράψει επίσης για τα Parachains εδώ.

    Parathreads: Μοιράζονται την ίδια λειτουργικότητα με τα parachains, με λίγες διαφορές. Τα Parathreads είναι Parachains που βασίζονται σε ένα μοντέλο pay-as-you-go και όχι με μίσθωση την μιας θέσης σε ένα parachain. Τα Parathreads είναι κυρίως κατάλληλα για τα projects που δεν απαιτούν συνεχή πρόσβαση στο δίκτυο.

    Nominated Proof-of-Stake (NPoS)

    Το Polkadot χρησιμοποιεί ένα πιο σύγχρονο πρωτόκολλο συναίνεσης το οποίο ονομάζεται αλγόριθμος Nominated Proof-of-Stake ή κοινώς NPoS. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσει την ασφάλεια του δικτύου, έτσι ώστε κανένα parachain να μην είναι αλλοιώσιμο ή να μπορεί να παραβιαστεί. Το NPoS επιτρέπει σε όσους κάνουν stake τα DOT τους να ορίσουν τους επικυρωτές που πιστεύουν ότι θα εξυπηρετήσουν και θα εξασφαλίσουν καλύτερα το δίκτυο. Σε αντίθεση με το Delegated Proof-of-Stake (DPoS) που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, μέσω του NPoS οι χρήστες που ορίζουν τους επικυρωτές μπορεί να υποστούν απώλειες από τα DOT που έχουν κάνει stake εάν ορίσουν ως επικυρωτή έναν κακόβουλο χρήστη.

    Substrate framework: Το Substrate είναι ένα πλαίσιο για το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την Parity Technologies για τη δημιουργία blockchains που μπορούν να προσαρμοστούν. Το Polkadot χρησιμοποιεί ένα τέτοιο πλαίσιο ως μέρος της υποκείμενης τεχνολογίας του. Όπως αναπτύχθηκε από την ομάδα του Parity, το Substrate επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν ειδικά σχεδιασμένα blockchains χωρίς να ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο ή να απαιτούν από ειδικούς στον τομέα του blockchain να το κάνουν για αυτούς.

    Το Substrate είναι επιπλέον μια εργαλειοθήκη που επιτρέπει την πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη προσαρμοσμένων προτύπων που αυξάνουν την ευκολία ανάπτυξης ενός blockchain. Το πρωτόκολλο “Wasm” (WebAssembly) επιτρέπει στις ομάδες των προγραμματιστών να δημιουργήσουν smart contracts πλατφόρμες.

    3) Έχει ανέβει περίπου 1000% από την ημέρα της κυκλοφορίας του

    Το DOT κυκλοφόρησε όπως είπαμε μέσα του 2020 και αρχικά κυμάνθηκε στα 2,76$ ανά νόμισμα. Κατά τη στιγμή της γραφής, η αξία του είναι στα περίπου στα 30,21$ δηλαδή είχε 1000% αύξηση σε περίπου ένα χρόνο.

    Το ιστορικό υψηλό του ήταν στα 49,69$ στις 15 Μαΐου προτού χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του στην πρόσφατη πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε το Polkadot, να σκεφτείτε αν πιστεύετε ότι το νόμισμα έχει μακροπρόθεσμες δυνατότητες. Μπορεί να έχει τεράστια κέρδη τον επόμενο χρόνο, αλλά θα μπορούσε επίσης να πέσει ακόμη περισσότερο. Επενδύοντας μακροπρόθεσμα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τυχόν βραχυπρόθεσμες απώλειες.

    4) Ένας από τους ιδρυτές του Polkadot ήταν επίσης συνιδρυτής του Ethereum

    Το Ethereum μπορεί να ήταν το παιδί του Vitalik Buterin, αλλά πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν στην έναρξη του. Ένας από αυτούς ήταν ο Dr. Gavin Wood, ο οποίος ήταν επικεφαλής της τεχνολογίας του Ethereum πριν προχωρήσει στην ίδρυση του Polkadot. Οι άλλοι δύο συνιδρυτές του Polkadot, ο Robert Habermeier και ο Peter Czaban, έχουν επίσης μεγάλη ιστορία στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και υπόβαθρο στην κρυπτογραφία και στην κατανεμημένη τεχνολογία.

    5) Διαθέτει μια ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα προγραμματιστών

    Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι τόσο νέα που μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να συγκρίνουμε projects και να κατανοήσουμε τα “θεμέλια” τους. Τα Market Caps μπορεί επίσης να είναι παραπλανητικά. Τα νομίσματα χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους επικύρωσης, επιλύουν διαφορετικά προβλήματα και υπάρχουν πολύ λίγα ιστορικά δεδομένα.

    Ένας παράγοντας που πρέπει να προσέξετε είναι η διευθυντική ομάδα πίσω από το project. Ένα άλλο είναι πόσοι προγραμματιστές αφιερώνουν χρόνο στο project. Μια πρόσφατη έκθεση της Electric Capital έδειξε ότι το Polkadot σχεδόν διπλασίασε την κοινότητα των προγραμματιστών του από τα 197 άτομα το 2019 στα 388 το 2020. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα του αριθμού των προγραμματιστών που εργάζονται στο Ethereum, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένδειξη της ανάπτυξης και της δημοτικότητας του Polkadot.

    6) Το Cream Finance ενσωματώνεται στο Polkadot

    Το Decentralized Finance (DeFi) project, Cream Finance, θα φέρει τις υπηρεσίες δανεισμού του στο Moonbeam, μια smart contracts πλατφόρμα στο Polkadot.

    Σε ανακοίνωση των προηγούμενων ημερών, το Moonbeam σημείωσε ότι το Cream Finance θα ενσωματωθεί στο οικοσύστημά του, ξεκινώντας με ένα parachain στο Kusama, «Moonriver» και στη συνέχεια στο Polkadot. Οι χρήστες στο Kusama και στο Polkadot θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Cream Finance για να καταθέσουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τους ως εγγύηση για να πάρουν δανείο ή για να τα δανείσουν.

    «Τα πρωτόκολλα δανεισμού βρίσκονται στην καρδιά ενός παραγωγικού DeFi οικοσυστήματος», δήλωσε ο ιδρυτής του Moonbeam, Derek Yoo και συμπλήρωσε: «Η ενσωμάτωση δεν παρέχει μόνο μια κρίσιμη ικανότητα στο αναπτυσσόμενο DeFi οικοσύστημα στο Moonbeam, παρέχει επίσης στους κατασκευαστές του Moonbeam ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο για τη δημιουργία νέων εφαρμογών DeFi με βάση το Polkadot».

    Ο αριθμός των DeFi projects που βασίζονται στο Moonbeam μέσω του Kusama ή του Polkadot αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς πολλά πρωτόκολλα ανακοίνωσαν την ενσωμάτωση τους στην πλατφόρμα. Τα project μεταξύ άλλων είναι τα Equilibrium, Ocean Protocol, SushiSwap, Balancer, IDEX και άλλα.

    Να επισημάνουμε ότι η Cream Finance ήταν πρόσφατα ο στόχος μιας μεγάλης εισβολής, κατά την οποία ένας εισβολέας χρησιμοποίησε μια ευπάθεια γνωστή ως “flashloans” για να κλέψει 18,8 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το project, έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συνολική αξία «κλειδωμένα» στην πλατφόρμα.

    7) To Polkadot εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό

    Tα παραπάνω σημεία δείχνουν γιατί το Polkadot είναι ένα συναρπαστικό project με πολλές δυνατότητες. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά κρυπτονομίσματα που είναι ανταγωνιστές του σε αυτόν τον χώρο. Και μέχρι στιγμής, λίγα κρυπτονομίσματα έχουν καταφέρει να αγγίξουν το Ethereum. Εάν μπορέσει το Ethereum να αναβαθμιστεί στο Ethereum 2.0 προτού μετακινηθούν πάρα πολλοί προγραμματιστές στα άλλα blockchains και projects, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Μακροπρόθεσμα, υπάρχει σχεδόν σίγουρος χώρος για αρκετούς παίκτες, αλλά δεν θα τα καταφέρουν όλοι. Θα χρειαστεί μία σημαντική παραβίαση της ασφάλειας του δικτύου/blockchain για να μειωθεί η εμπιστοσύνη στο Polkadot ή σε οποιοδήποτε από τα άλλα νομίσματα και να βγούν εκτός του παιχνιδιού και του ανταγωνισμού.

    Άλλα projects που αξίζει να παρακολουθήσετε στην αγορά των προγραμματιζόμενων blockchain είναι:

    • Cardano (ADA)
    • EOS (EOS)
    • NEO (NEO)

    To Cardano έχει επίσης μια πολύ δυνατή ομάδα και μια καλά σχεδιασμένη ιδέα, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που και το Cardano και το Polkadot συχνά αναφέρονται ως Ethereum killers. Έχουμε γράψει παραπάνω για το Cardano στην αντίστοιχη ενότητα στο εκπαιδευτικό υλικό και πρόσφατα έκανε ένα βήμα μπροστά με το Alonzo Hard Fork.


    Πηγές: fool, forkast, system1x2

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα