Ο Henry Ford προέβλεψε το Bitcoin;

    Το Bitcoin φαίνεται να πληροί τον ορισμό του νομίσματος που υποστηρίζεται ενεργειακά το οποίο πρότεινε ο διάσημος Αμερικανός εφευρέτης κατά τη περίοδο του μεσοπολέμου.

    Το 1921, ο Αμερικανός βιομήχανος Henry Ford πρότεινε τη δημιουργία ενός «energy currency» – ή αλλιώς ενεργειακό νόμισμα, δηλαδή ένα νόμισμα που θα υποστηριζόταν ενεργειακά – το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός νέου νομισματικού συστήματος – το οποίο έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με το peer-to-peer σύστημα που περιγράφεται στο Whitepaper του Bitcoin που έγραψε ο Satoshi Nakamoto το 2008 (μπορείτε να βρείτε το whitepaper στα Ελληνικά, στην βιβλιοθήκη μας εδώ).

    Πρωτοσέλιδο του New York Tribune για την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου του 1921. Πηγή: Library of Congress

    Το Bitcoin σαν ένα energy currency

    Στις 4 Δεκεμβρίου του 1921, η New York Tribune δημοσίευσε ένα άρθρο που σκιαγραφούσε το όραμα του Ford για την αντικατάσταση του χρυσού με ένα ενεργειακό νόμισμα που πίστευε ότι θα μπορούσε να σπάσει την αγκύστρωση και το μονοπώλιο των τραπεζικών ελίτ στον παγκόσμιο πλούτο και να δώσει ένα τέλος στους πολέμους. Είχε σκοπό να το κάνει αυτό με την κατασκευή του «μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ενέργειας στον κόσμο» και τη δημιουργία ενός νέου νομισματικού συστήματος βασισμένου σε «μονάδες ισχύος».

    Ο Ford, ο οποίος ίδρυσε την Ford Motor Company το 1903, είπε στη δημοσίευση:

    «Στο σύστημα του ενεργειακού νομίσματος το πρότυπο θα ήταν μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας που ασκείται για μία ώρα που θα ήταν ίση με ένα δολάριο. Είναι απλώς μια περίπτωση σκέψης και υπολογισμού με όρους διαφορετικούς από αυτούς που ορίζει ο διεθνής τραπεζικός όμιλος στον οποίο έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ που νομίζουμε ότι δεν υπάρχει άλλο επιθυμητό πρότυπο ».

    Επίσης είπε ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με την αξία του νομίσματος «θα διευθετηθούν όταν το Κογκρέσο ενδιαφέρεται να ακούσει σχετικά με αυτό».

    Αν και ο Ford δεν μπόρεσε ποτέ να προωθήσει το όραμά του για ένα πλήρως υποστηριζόμενο νόμισμα, το Bitcoin φαινομενικά δικαίωσε την ιδέα του έναν αιώνα αργότερα. Από το 2009, περισσότερα από 18,8 εκατομμύρια BTC έχουν δημιουργηθεί μέσω ενός ενεργειακού τρόπου, το mining (το τι είναι mining μπορείτε να το δείτε εδώ), που απαιτεί από τους υπολογιστές να λύσουν ολοένα και πιο πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα. Αυτή η Proof-of-Work διαδικασία mining έχει προκαλέσει έντονη κριτική για τις υποτιθέμενες περιβαλλοντικές της επιπτώσεις – ένας κοντόφθαλμος ισχυρισμός που αγνοεί την ικανότητα του Bitcoin να επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε γράψει σχετικά με αυτό στους 9 μεγαλύτερους μύθους για το Bitcoin.

    Αντικατάσταση του χρυσού, το τέλος των πολέμων

    Στη σχέση μεταξύ του χρυσού και των πολέμων ο Ford σχολίασε:

    “«Το βασικό κακό του χρυσού σε σχέση με τον πόλεμο είναι το γεγονός ότι μπορεί να ελεγχθεί. Αν σταματήσεις αυτόν τον έλεγχο τότε σταματάς και τον πόλεμο».

    Ορισμένους από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Bitcoin πιστεύουν ότι οι αρχές και τα πρότυπα των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να εξαλείψουν τους πολέμους μειώνοντας την ικανότητα των κρατών να τους χρηματοδοτεί μέσω του πληθωρισμού. Ενώ αντίστοιχα ένα πρότυπο βασισμένο στον χρυσό καθιστά πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν πληθωρισμό, οι «διεθνείς τραπεζίτες», όπως εξήγησε ο Ford, έλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος του. Αυτή η διαδικασία ελέγχου και συσσώρευσης των πολύτιμων αγαθών επέτρεψε στις οικονομικές ελίτ να δημιουργήσουν μια ενεργή αγορά, η οποία άνθισε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    Τα υπολλείματα αυτού του πρότυπου το οποίο ήταν βασισμένο στο χρυσό εγκαταλείφθηκαν το 1971 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνησή του θα αναστείλει προσωρινά τη μετατρεψιμότητα μεταξύ των δολαρίων και των ράβδων χρυσού. Το συγκεκριμένο πρότυπο που ονομάστηκε quasi-gold θα διαρκούσε μέχρι το 1973, ένω όλοι οι ορισμοί που συσχέτιζαν το δολάριο με τον χρυσο είχαν αφαιρεθεί μέχρι το 1976. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το σύστημα αυτού του προτύπου βάση του χρυσού εξαλείφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το 1931, ενώ οι ΗΠΑ ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο δύο χρόνια αργότερα.

    Το άρθρο της New York Tribune δημιοσεύτηκε στο r/CryptoCurrency του Reddit το Σάββατο, όπου έλαβε αρκετή απήχηση. Ενώ ο Satoshi Nakamoto δεν ανέφερε ποτέ τον Henry Ford σε δημοσιεύσεις του σε φόρουμ στο διαδίκτυο, ορισμένοι χρήστες του Reddit υπέθεσαν ότι ο δημιουργός του Bitcoin μπορεί να είχε επηρεαστεί από αυτόν. Άλλοι αστειευόμενοι είπαν ότι ο Satoshi ήταν στην πραγματικότητα η μετενσάρκωση του Ford, δεδομένης της προφανούς πεποίθησης του τελευταίου για την μετενσάρκωση.


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα