Οι 26 κανόνες που έμαθε κάποιος που έβγαλε 3$ εκατομμύρια στα crypto.

    Η ιστορία ενός ανθρώπου που έβγαλε 3 εκατομμύρια δολλάρια στα crypto και οι 26 πιο σημαντικές συμβουλές που έχει να δώσει με σκοπό την επίτευξη του κέρδους.

    Γνώρισε την τεχνολογία blockchain και τα crypto στις αρχές του 2017. Αυτή ήταν επίσης η στιγμή που αγόρασε τα πρώτα του κρυπτονομίσματα. Παρακολούθησε πολλά βίντεο στο YouTube, διάβασε πολλά άρθρα για να μάθει πώς λειτουργούν πραγματικά το blockchain και οι διαφορετικοί μηχανισμοί συναίνεσης, διάβασε πολλά whitepapers για να εξερευνήσει τα διαφορετικά projects που βασίζονται στο blockchain. Καθώς ανέπτυσσε τις γνώσεις του, συμμετείχε επίσης σε trading groups ελπίζοντας να μεγιστοποιήσει τα κέρδη μου, πίστεψε τις προτάσεις ανώνυμων ανθρώπων στο διαδίκτυο και επένδυσε τα χρήματά του στα τυφλά. Είχε και απώλειες και κέρδη. Πιθανώς το κέρδος που αποκόμισε να μην είναι τίποτα σε σύγκριση με πολλούς ειδικούς στο trading στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι κάτοχος Lambo ή πολυτελούς βίλας. Αλλά τον βοήθησε σημαντικά όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να δουλεύει πλέον 40-60 ώρες την εβδομάδα για να τα βγάλει πέρα. Μπορεί επιτέλους να αγοράσει ένα αξιοπρεπές ακίνητο για την οικογένειά του, μπορεί να πάει με τα παιδιά του για σύντομες διακοπές όποτε υπάρχει ένα Σαββατοκύριακο που να βολεύει κατά τη διάρκεια του σχολικού εξαμήνου και μεγαλύτερες διακοπές το καλοκαίρι.

    Σε αυτό το άρθρο, αναφέρουμε τα 26 σημεία ή κανόνες που τον βοήθησαν να αποκομίσει αυτά τα κέρδη, όπως τα περιέγραψε εκείνος.

    Πίνακας Περιεχομένων κρύψε

    1. Γνωρίστε το περουσιακό στοιχείο που επενδύετε

    Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε Bitcoin, διαβάστε πρώτα το whitepaper του Satoshi Nakamoto, μάθετε πώς λειτουργεί η τεχνολογία blockchain, τι είναι δημόσιο και ιδιωτικό κλειδί, τι είναι το Proof-of-Work κ.λπ. Αν αγοράσετε Ethereum, μάθετε για τα Smart Contracts, πώς λειτουργούν τα ICOs και οι πλατφόρμες του Decentralized Finance (DeFi) κ.λπ. Υπάρχουν πολλοί δωρεάν πόροι στο Διαδίκτυο με εξηγήσεις για όλα αυτά. Στο Greepto έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι και μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις για όλα αυτά και πολλά παραπάνω στην σελίδα του εκπαιδευτικού υλικού.

    2. Μάθετε για τους νόμους σχετικά με τα crypto στην χώρα σας

    Τι είδους κρυπτονομίσματα επιτρέπεται να αγοράζετε και να κρατάτε στη χώρα σας; Τι είδους έγγραφα πρέπει να παρέχετε κατά την αγορά των κρυπτονομισμάτων; Πώς λειτουργεί η φορολογία των κρυπτονομισμάτων; Όταν θέλετε να πουλήσετε, επικοινωνήστε πάντα εκ των προτέρων με έναν crypto broker/ανταλλακτήριο για να μάθετε για τη διαδικασία της ανάληψης, επικοινωνήστε με την τράπεζά σας εκ των προτέρων για να ρωτήσετε τι πρέπει να παρέχετε σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ροή χρημάτων στον λογαριασμό σας. Να θυμάστε, να ερευνάτε πάντα αυτά τα πράγματα εκ των προτέρων, ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να πουλήσετε αμέσως, διότι πιθανότατα χρειάζεται πολύς χρόνος για τα ιδρύματα για να ελέγξουν και να επαληθεύσουν όλα αυτά.

    3. Μην επενδύσετε παραπάνω από όσα μπορείτε να χάσετε

    Μην χρησιμοποιείτε τα χρήματα που έχετε στην άκρη για μια έκτακτη ανάγκη, επειδή οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν τεράστιες διακυμάνσεις και ενδέχεται να μην πάρετε το ίδιο ποσό των χρημάτων σας πίσω αν τα χρειαστείτε επειγόντως. Επενδύστε ένα ποσό που δεν θα σας φέρει σε δύσκολη κατάσταση αν το χάσετε.

    4. Ποτέ μην μπείτε all-in

    Αφού αποφασίσετε για το συνολικό ποσό που θέλετε να επενδύσετε, για την πρώτη σας επένδυσή ξοδέψτε μόνο ένα μέρος του για να αγοράσετε όποιο κρυπτονόμισμα έχετε ερευνήσει και πιστεύετε ότι είναι ελπιδοφόρο. Έχετε πάντα κάποια μετρητά στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσετε για αγορές σε κάποια πτώση των τιμών. Αυτό μειώνει επίσης τον κίνδυνο να χάσετε όλα τα χρήματα σας όταν τα πράγματα πάνε ανάποδα από αυτά που προσδοκούσατε.

    5. Να αποθηκεύετε τα crypto σας σε ένα hardware wallet

    Να διατηρείτε τα κρυπτονομίσματα σας στο hardware wallet σας και να κρατάτε ασφαλή τα ιδιωτικά σας κλειδιά και τα seed phrase σας. Ποτέ μην αφήνετε κρυπτονομίσματα σε ανταλλακτήρια, γιατί ενδέχεται να παραβιαστούν ή να χρεοκοπήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χάσετε τα πάντα και δεν θα τα πάρετε ποτέ πίσω.

    6. Να διατηρείτε ασφαλή τα ιδιωτικά σας κλειδιά και τα seed phrase σας

    Ποτέ μην αποθηκεύετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά και τα seed phrase σας στο φορητό υπολογιστή ή το smartphone σας, γιατί μπορούν επίσης να χακαριστούν. Ένας τρόπος ασφάλειας είναι να τα γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί και να τα βάλετε σε ένα μέρος που μόνο εσείς μπορείτε να βρείτε. Έχουμε γράψει σχετικά με την αποθήκευση του seed phrase εδώ.

    7. Μην κάνετε day trading

    Εκτός αν είστε ένας πολύ έμπειρος trader, δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε day trading, επειδή ανταγωνίζεστε αμέτρητα bots και whales που μπορούν να επηρεάσουν την αγορά. Οι πιθανότητες είναι ότι θα χάσετε πολλά χρήματα.

    8. Μην κάνετε trading με μόχλευση

    Πολλές πλατφόρμες παρέχουν trading με υψηλή μόχλευση (margin/leverage trading), γεγονός που κάνει τα κέρδη να φαίνονται πολύ ελκυστικά. Αλλά αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στο trading με μόχλευση, οι πιθανότητες είναι ότι η θέση σας θα ρευστοποιηθεί και θα χάσετε όλα τα χρήματα σας.

    9. Αποκτήστε γνώση

    Αποκτήστε γνώση σχετικά με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων και του blockchain, όπως για νέα πρωτόκολλα, νέες εξελίξεις, νέα projects, νέους κανονισμούς, μοντέλα τιμών και ούτω καθεξής. Το blockchain και το crypto βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε αυτόν τον χώρο. Η αγορά αλλάζει πολύ γρήγορα, υπάρχουν πολλές ειδήσεις και εξελίξεις κάθε μέρα. Αυτό είναι που κάνει όλο τον χώρο συναρπαστικό και ενδιαφέρον. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τις ειδήσεις, δεν χρειάζεται να διαβάσετε κάθε λεπτομέρεια, αλλά αρκούν μόνο οι τίτλοι και οι περιλήψεις.

    10. Εστιάστε μακροπρόθεσμα

    Μακροπρόθεσμα σημαίνει οτιδήποτε από 1 χρόνο έως 5 χρόνια, ή και περισσότερο. Ας δούμε το Bitcoin που έχει το μεγαλύτερο market cap αυτή τη στιγμή. Έπεσε πάνω από το 50% πριν λίγους μήνες τον Μάιο. Οι θέσεις δεκάδων χιλιάδων traders ρευστοποιήθηκαν και έχασαν τα λεφτά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αν κάνετε zoom out για να δείτε τη μακροπρόθεσμη τάση της τιμής, θα δείτε ότι όποιος είχε Bitcoin για περισσότερα από 4 χρόνια έχει κέρδος.

    11. Προσοχή στον πανικό

    Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, πρέπει να προσέχετε να μην πουλήσετε όταν πανικοβληθειτε αν η τιμή υποστεί μια γρήγορη πτώση, εκτός εάν είστε ήδη σε σημαντικό κέρδος και σκέφτεστε να βγείτε. Κανονικά τα whales χρησιμοποιούν αυτή τη στρατηγική, ώστε να μπορούν να πάρουν τα νομίσματα που θέλουν πιο φθηνά. Μην πέσετε σε αυτήν την παγίδα. Επίσης, οι αρνητικές ειδήσεις επηρεάζουν την τιμή των κρυπτονομισμάτων, όπως όταν χρεοκοπεί ένα ανταλλακτηρίο ή όταν ορισμένες χώρες απαγορεύουν τη χρήση και το mining των κρυπτονομισμάτων. Στο παρελθόν, οι τιμές ανέκαμπταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

    12. Μην αγοράσετε στα ιστορικά υψηλά

    Επειδή όλοι οι άνθρωποι που αγόρασαν σε χαμηλή τιμή νωρίτερα στοχεύουν να πουλήσουν τα κρυπτονομίσματα τους σε αυτό το επίπεδο για να εξαργυρώσουν τα κέρδη τους. Κανονικά, αφού οι τιμές παρουσιάσουν μια παραβολική κίνηση προς τα πάνω, είτε θα ακολουθήσει μια τεράστια πτωτική τάση είτε θα υπάρξει μια διόρθωση.

    13. Μην αγοράσετε όταν η τιμή είναι μια πτωτική τάση

    Επειδή η τιμή πιθανότατα θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Είναι καλύτερο να περιμένετε λίγο να σταθεροποιηθεί και μετά να αγοράσετε.

    14. Μην τα παρατήσετε όταν η τιμή φτάσει στον πάτο

    Είναι συχνό όταν το accumulation ξεκινήσει.

    15. Να κάνετε accumulate ανά περιόδους

    Να κάνετε accumulate ανά περιόδους (δηλαδή να αγοράζετε ανά περιόδους το κρυπτονόμισμα που θέλετε) ώστε να κάνετε average το κόστος σας. Η τιμή των περισσότερων κρυπτονομισμάτων ακολουθεί την τιμή του Bitcoin. Κανείς δεν γνωρίζει αν η τιμή του Bitcoin θα αυξηθεί ή θα μειωθεί αύριο. Μια στρατηγική θα ήταν να ξοδεύετε ένα μικρό ποσοστό του μηνιαίου μισθού σας για να κάνετε accumulate μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε μήνα. Αυτή η τακτική ονομάζεται DCA και την έχουμε αναλύσει εδώ.

    16. Να θέσετε έναν ρεαλιστικό στόχο για το κέρδος και μια στρατηγική εξόδου

    Να θυμάστε ότι δεν είστε εκεί για να μεγιστοποιήσετε το κέρδος, αλλά για να αυξήσετε την αγοραστική σας δύναμη. Είναι αδύνατο να αγοράσετε ακριβώς στο πάτωμα και να πουλήσετε στο ταβάνι, το μόνο που κάνουμε είναι να αγοράζουμε χαμηλά και να πουλάμε υψηλότερα (buy low – sell high), για να έχουμε κέρδος κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής τάσης.. Ακολουθούν δύο καλά βίντεο από τον DataDash και τον Ivan on Tech σχετικά με τη στρατηγική εξόδου που θα συνιστούσα.

    17. Όταν είστε σε κέρδος να βγάζετε την αρχική σας επένδυση

    Έτσι παίρνετε τα χρήματα σας πίσω, ακόμα και αν υποστείτε απώλειες, θα είναι απώλειες στα κέρδη σας και όχι στα χρήματα σας.

    18. Να γνωρίζετε το risk/reward ratio

    Ένα περουσιακό στοιχείο είναι πιο πιθανό να πάει από το 1$ στα 2$ παρά από τα 1000$ στα 2000$, παρόλο που η αύξηση και στις δύο περιπτώσεις είναι 100%. Εάν οι στόχοι κέρδους σας έχουν επιτευχθεί, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε να πάει ένα κρυπτονόμισμα από τα 3000$ στα 6000$, μιας και ενώ θα μπορούσε να τα φτάσει, κινδυνεύετε επίσης να χάσετε ότι κέρδος έχετε επειδή η αγορά είναι απρόβλεπτη. Έχουμε γράψει αναλυτικά για το risk/reward ratio εδώ.

    19. Να έχετε ποικιλία

    Μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι. Προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι, επικεντρωθείτε σε κρυπτονομίσματα που έχουν μεγάλο market cap και έχουν πραγματικές περιπτώσεις χρήσης. Επίσης, δεν βλάπτει η διαφοροποίηση και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως σε μετοχές και σε χρυσό.

    20. Μην ακολουθείτε τυχαίους λογαριασμούς

    Μην ακολουθείτε συμβουλές από τυχαίους λογαριασμούς και αγοράσετε κάποιο κρυπτονόμισμα που δε γνωρίζετε. Πολλοί άνθρωποι κάνουν posts στα social media και λένε ότι το “Χ token θα ανέβει πάρα πολύ μέχρι το τέλος του μήνα” ή ότι το “Υ κρυπτονόμισμα είναι το επόμενο unicorn (δηλαδή θα γίνει πολύ μεγάλο project)”. Μην ακολουθήσετε καμία τέτοια συμβουλή μέχρι να κάνετε μόνοι σας ενδελεχή έρευνα.

    21. Μην ακολουθείτε ό,τι λένε οι influencers

    Πολλοί από αυτούς θέλουν απλά να λάβουν κλικ και προβολές και να αυξήσουν τους ακόλουθους τους. Ως αποτέλεσμα, λένε πάντα αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν. Για παράδειγμα, μετά από μια τεράστια πτώση της τιμής του Bitcoin, μερικοί από αυτούς λένε “το Bitcoin θα ανέβει πάρα πολύ αύριο”, μόνο και μόνο επειδή πολλοί άνθρωποι των οποίων τα χαρτοφυλάκια είναι στο κόκκινο θέλουν να το ακούσουν.

    22. Να διαβάζετε απόψεις από διάφορες πηγές, και θετικές/bullish και αρνητικές/bearish

    Κανείς δεν τα ξέρει όλα. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε και να ακούτε διαφορετικές πηγές. Εάν έχετε ακολουθήσει τους κανόνες 1 έως 9, τότε έχετε ήδη αρκετή γνώση για να κάνετε τη δική σας έρευνα. Και αν βρίσκεστε στον χώρο αρκετό καιρό, θα μπορείτε να διακρίνετε τις αξιόπιστες και τις αναξιόπιστες πηγές.

    23. Μην ακολουθείτε pump and dump groups

    Εμπεριέχουν τεράστιο ρίσκο. Κανονικά όταν η τιμή φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο για ένα crypto, μια φάλαινα θα πουλήσει και η τιμή θα πέσει πολύ γρήγορα. Οι πιθανότητες είναι ότι η τιμή δεν θα ανακάμψει ποτέ και θα χάσετε τα χρήματα σας.

    24. Προσοχή στα scams

    Όπως τα giveaways που απαιτούν από εσάς να στείλετε τα κρυπτονομίσματα σας σε άλλη διεύθυνση, σχόλια στο Twitter και στο YouTube όπου οι άνθρωποι λένε ότι έβγαλαν χρήματα με κάποιο άτομο, χρήστες που υποδύονται κάποιους άλλους κ.λπ.

    25. Να ελέγχετε τα συναισθήματα σας

    Μην ζηλεύετε τους άλλους όταν έβγαλαν πολλά χρήματα. Νιώστε χαρούμενοι γι ‘αυτούς και μάθετε από τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων. Μην απογοητευτείτε αν χάσετε χρήματα. Μάθετε από τα λάθη σας. Είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία μάθησης. Έχασα επίσης χρήματα πριν αρχίσω να αγοράζω crypto.

    26. Η υπομονή είναι το κλειδί

    Αν είστε κοντά στο να χάσετε την υπομονή σας, δείτε πίσω τον 10ο κανόνα, κάντε zoom out στην τιμή του Bitcoin και κοιτάξτε την μακροπρόθεση τάση της.


    Πηγή: Ren & Heinrich – Medium

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα