13 διάσημες λέξεις στον χώρο των crypto και η σημασία τους

    Από το FUD στο FOMO και από τα diamond hands στο flippening αναλύουμε τις πιο γνωστές λέξεις στην αργκό των κρυπτονομισμάτων.

    Εάν έχετε περάσει χρόνο διαβάζοντας σχετικά με τα crypto στο Reddit, στο Twitter ή οπουδήποτε γράφουν χρήστες, είναι 100% σίγουρο ότι έχετε συναντήσει – και πιθανώς να έχετε μπερδευτεί – από ένα πυκνό λεξιλόγιο συντομογραφιών, ανορθόγραφων λέξεων, memes και πολλά άλλα. Από το FOMO και το FUD έως τα laser eyes και τα whales, θα αναλύσουμε με αυτόν τον αρχάριο οδηγό τις δεκατρείς πιο γνωστές λέξεις στην αργκό των crypto.

    Diamond Hands

    Ή όπως είπε και ο Elon Musk σε ένα tweet τον Μάιο: 💎🙌. Το Diamond hands είναι ένα meme που διαδόθηκε από traders κρυπτονομισμάτων και μετοχών στο Reddit. Υποδηλώνει μια σταθερή τήρηση της φιλοσοφίας HODL (δείτε παρακάτω) – και χρησιμοποιείται συχνά από διαδικτυακές ομάδες που ενώθηκαν για να αυξήσουν την τιμή ενός memecoin ή άλλου περιουσιακού στοιχείου. Ο σχετικός αλλά υποτιμητικός όρος για τους ασταθείς traders είναι το “Paper hands”/🧻🤲.

    FOMO

    Σημαίνει «fear of missing out», δηλαδή «ο φόβος να μην χάσεις κάτι (να μην το προλάβεις)» και είναι γενικά πιο έντονος όταν οι αγορές αυξάνονται γρήγορα. Το FOMO μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά trades και κακή λήψη αποφάσεων – είναι επικίνδυνο επειδή είναι εύκολο να δείτε τα λάθη σας εκ των υστέρων, καθιστώντας πολύ εύκολο να μετανιώσετε για τα κέρδη που θα είχατε κάνει αν είχατε θέσει διαφορετικά χρονικά όρια στα trades σας και τα είχατε κάνει όλα τέλεια. Κανείς όμως δεν κάνει όλα του τα trades του τέλεια.

    Ένας καλός τρόπος για να μειώσετε το FOMO είναι να έχετε μια στρατηγική και να τηρήσετε αυτήν, ειδικά αν πιστεύετε ότι το περιουσιακό στοιχείο στο οποίο επενδύετε θα αυξηθεί σε αξία μακροπρόθεσμα. Μια δημοφιλής επιλογή είναι το Dollar-Cost Averaging (ή DCA), στην οποία επενδύετε το ίδιο ποσό κάθε εβδομάδα ή μήνα στα crypto χωρίς να ανησυχείτε για το τι κάνει η αγορά. Έχουμε γράψει περισσότερα για το DCA εδώ.

    FUD

    Σημαίνει «fear, uncertainty και doubt» δηλαδή «φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία». Είναι μια κλασική τακτική δημοσίων σχέσεων και προπαγάνδας. Η ιδέα είναι να διαστρεβλώσει την αντίληψη του κοινού για ένα προϊόν, για μία τεχνολογία ή για έναν υποψήφιο με τη στρατηγική της παραπληροφόρησης που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια αρνητική εντύπωση.

    Ο αρχιτέκτονας και επιχειρηματίας της Mainframe, Gene Amdahl, συχνά αποδίδεται στη διάδοση του όρου στη δεκαετία του 1980. Το χρησιμοποίησε για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι πωλητές της IBM της εποχής εκείνης εργάζονταν για να απονομιμοποιήσουν τα προϊόντα των ανταγωνιστών τους, χαρακτηρίζοντάς τα ως αναξιόπιστα.

    Στον χώρο των crypto, το FUD αναφέρεται συχνά σε έναν γενικό σκεπτικισμό γύρω από την τεχνολογία (από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από αναλυτές του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού συστήματος), αλλά η ιδέα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και από τους υποστηρικτές ενός συγκεκριμένου token ή πρωτοκόλλου ως μια προσπάθεια απάντησης στην κριτική απέναντι του.

    Τι πρέπει να κάνετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με το FUD; Να χρησιμοποιήσετε μία άλλη δημοφιλής συντομογραφία, το DYOR. Do Your Own Research ή στα Ελληνικά, κάντε έρευνα μόνοι σας.

    Flippening

    Το flippening είναι ένα υποθετικό γεγονός στο οποίο το market cap του Ethereum μια μέρα θα ξεπεράσει αυτό του Bitcoin (μπορείτε να δείτε τι είναι το market cap εδώ). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει οποιαδήποτε παρόμοια κατάσταση όπου ένα μικρότερο ή λιγότερο καθιερωμένο κρυπτονόμισμα ή πρωτόκολλο μπορεί να ξεπεράσει έναν μεγαλύτερο αντίπαλο.

    HODL

    Το HODL είναι ίσως η πιο διαδεδομένη λέξη στην αργκό των κρυπτονομισμάτων. Αρχικά προήλθε από ένα λάθος (ίσως λόγω αλκοόλ όπως γράφει ο χρήστης στο μήνυμα του) στο θέμα μιας δημοσίευσης σε ένα φόρουμ του Bitcoin το 2013: “I AM HODLING”. (Θα έπρεπε να έχει γράψει “HOLDING”.)

    Το HODL – συνήθως προφέρεται «hoddle» – σημαίνει απλώς να αγοράζετε ένα περουσιακό στοιχείο και να το κρατάτε μακροπρόθεσμα, ανεξάρτητα από το τι κάνει η αγορά. Οι οπαδοί του Bitcoin το μετέτρεψαν μάλιστα μετέπειτα σε ένα ακρωνύμιο που σημαίνει «hold on for dear life».

    Η αρχική ανάρτηση στο φόρουμ είναι γεμάτη τυπογραφικά λάθη, αλλά το υποκείμενο μήνυμα ήταν προφητικό. Εκείνη την εποχή, η αξία του Bitcoin είχε πέσει από τα 1242$ στα 480$ σε ένα μήνα. Οι πανικόβλητοι traders έβγαιναν από την αγορά και προσπαθούσαν να σώσουν ότι μπορούσαν πουλώντας τα περουσιακά τους στοιχεία, αλλά ο GameKyuubi – το πραγματικό του όνομα είναι Mike και είναι προγραμματιστής – δεν πουλούσε: Πιο συγκεκριμένο έγραψε, «Σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπως αυτό οι traders μπορούν να πάρουν τα crypto σας μόνο αν τα πουλάτε».

    Το συναίσθημα αυτό σύντομα εξαπλώθηκε σε όλη την κοινότητα του Bitcoin και ακολούθησαν αμέτρητα memes. Το Crypto έχει βιώσει πολλούς ανοδικούς και πτωτικούς κύκλους (bull & bear cycles), αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το HODL ήταν μια καλή συμβουλή – με το Bitcoin να αναδεικνύεται σε ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με την καλύτερη απόδοση της τελευταίας δεκαετίας. Όπως αναφέρεται για την λέξη FOMO παραπάνω, ένας καλός τρόπος για να κάνετε HODL είναι μέσω DCA.

    Laser Eyes

    Το 2021, οι μανιώδεις υποστηρικτές του Bitcoin άρχισαν να σηματοδοτούν την υποστήριξή τους για το κρυπτονόμισμα προσθέτοντας «laser eyes» στη φωτογραφία τους στο Twitter. Ο σούπερ σταρ του NFL, Tom Brady, η Paris Hilton, ο Elon Musk, η γερουσιαστής του Wyoming Cynthia Lummis και ο CEO της MicroStrategy Michael Saylor είναι μερικά από τα διάσημα ονόματα που έχουν λάβει μέρος σε αυτό. Το meme αυτό συχνά σχετίζεται με το hashtag #LaserRayUntil100K – υποδεικνύοντας την πίστη για τη δυνατότητα του Bitcoin να σπάσει το όριο των 100.000 δολαρίων.

    Memecoin

    Το γνωστό crypto, το Dogecoin (DOGE) είναι το αρχικό memecoin – είναι κυριολεκτικά ένα κρυπτονόμισμα που βασίζεται σε ένα meme που ήταν δημοφιλές την εποχή που εφευρέθηκε. Αλλά το 2021, όταν το Dogecoin αυξήθηκε δραματικά σε αξία, προέκυψε ένα τεράστιο κύμα άλλων tokens με παράλογα ονόματα (εν μέρει αυτό κατέστη δυνατό από τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX) όπως το Sushiswap, που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να προσθέσει εύκολα ένα token). Τον Μάιο του 2021, ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, δώρισε περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια σε memecoins εμπνευσμένα από το DOGE, όπως το AKITA, το SHIB και το Dogelon Mars (ELON), σε έναν οργανισμό που σκοπό έχει την βοήθεια κατά του COVID στην Ινδία και σε άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Τα νομίσματα είχαν κατατεθεί στο κρυπτό πορτοφόλι του Buterin σε μια προσπάθεια να κάνουν τους εμπόρους να πιστέψουν ότι ήταν επενδυτής.

    Moon (ή mooning)

    Όταν ένα κρυπτονόμισμα είναι σε μια ισχυρή ανοδική τάση οι traders τείνουν να περιγράφουν αυτήν την κατάσταση σαν να πηγαίνει “to the moon” ή “mooning”, δηλαδή να πηγαίνει προς το “φεγγάρι”.

    Pump and dump

    Μια συντονισμένη προσπάθεια να διογκωθεί τεχνητά η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου και να βγάλουν κέρδος οι αρχιτέκτονες αυτής της προσπάθειας πριν η τιμή επανέρθει στα προηγούμενα φυσιολογικά επίπεδα. Τα κρυπτονομίσματα με τα μικρότερα market cap είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα pump and dumps. Μια ομάδα από traders θα συνεργαστεί για να αυξήσει την τιμή ενός συγκεκριμένου altcoin με μικρό market cap. Καθώς η τιμή αυξάνεται ραγδαία, οι εγκέφαλοι πίσω από αυτήν την προσπάθεια θα προωθήσουν το όλο γεγονός στο Twitter, στο Reddit, στο Discord, στο Facebook, στα σχόλια του YouTube και αλλού, προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές και αυξάνοντας την τιμή περαιτέρω. Όταν το περιουσιακό στοιχείο φτάσει την τιμή που έχουν ως στόχο, τότε αυτοί θα κάνουν cash out, δηλαδή θα πουλήσουν, παίρνοντας μεγάλα κέρδη και αφήνοντας όλους τους άλλους με τα κρυπτονομίσματα στο χέρι καθώς η τιμή καταρρέει.

    Rekt

    Τι συμβαίνει εάν παρασυρθείτε από το FOMO και καταλήξετε να πέσετε θύμα ενός pump and dump; Γίνεστε rekt. Το να γίνεστε rekt στο αρχικό πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε, στα παιχνίδια, σημαίνει να χάνεις άσχημα και ο ορισμός είναι σχεδόν ο ίδιος στα κρυπτονομίσματα.

    Whale

    Αυτοί που έχουν στην κατοχή τους μεγάλη ποσότητα κρυπτονομισμάτων είναι γνωστοί και ως whales ή στα Ελληνικά, φάλαινες. Για το Bitcoin, γενικά οποιοσδήποτε με περισσότερα από 1000 BTC θεωρείται φάλαινα. Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των crypto traders, οι φάλαινες έχουν τη δυνατότητα να κινούν την αγορά με τα trades τους. Αυτήν την στιγμή (20 Σεπτεμβρίου του 2021), οι κορυφαίες 100 διευθύνσεις Bitcoin έχουν πάνω από το 15% του συνολικού BTC σύμφωνα με το bitinfocharts.com.

    No Coiner

    Μια αναφορά στα άτομα που δεν έχουν στην κατοχή τους κανένα Bitcoin.

    Σημαίνει όμως και περισσότερα από αυτό. Οι No-Coiners είναι ουσιαστικά αυτόι που έχουν αρνητική άποψη και λένε ότι το Bitcoin είναι απάτη αλλά έχασαν ουσιαστικά την ευκαιρία να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή. Μην εκπλαγείτε αν διαδίδουν FUD ότι το Bitcoin θα καταρρεύσει.

    Έχουμε γράψει άρθρο όμως κατά των πιο γνωστών FUDs το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

    Shill

    Όταν κάποιος προωθεί σκόπιμα κάτι για δικό του όφελος.

    Η λέξη “shill” δεν προήλθε από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτός ο όρος έγινε δημοφιλής και εδώ. Αναρωτιέστε ποιος θα έκανε shill; Πιθανότατα, κάποιος που έχει επενδύσει σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα που δεν τα πάει τόσο καλά και ελπίζει ότι άλλοι άνθρωποι θα το αγοράσουν και θα αυξήσουν την τιμή του με σκοπό αυτός να βγάλει κέρδος.


    Πηγή: Coinbase, Paxful

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα