Συνεντευξή με τον Λευτέρη Καραπέτσα, ιδρυτή του Rotki

    Πριν μια εβδομάδα γράψαμε για το Rotki και προαναγγείλαμε την συνέντευξη με τον ιδρυτή του, τον Λευτέρη Καραπέτσα τον οποίο ευχαριστούμε θερμά που δέχτηκε την πρόσκληση μας και να μας πει δυο λόγια. Μπορείτε να διαβάσετε για το Rotki εδώ.

    Πρωτού ξεκινήσουμε θα θέλαμε να αναφέρουμε μερικά σημεία που μπορείτε να βρείτε το Rotki και τον Λευτέρη:

    Ας ξεκινήσουμε!


    1) Ποιο είναι το background σου, πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το blockchain και τα κρυπτονομίσματα;

    Απο πιτσιρικάς ασχολιόμουν με υπολογιστές και προγραμματισμό. Σπούδασα πληροφορική στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μετα μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Τόκυο. Πρωτοέμαθα για το blockchain στο Τόκυο, αλλα πραγματικά να ασχολούμαι επαγγελματικά ήταν οταν άρχισα να δουλεύω στο Βερολίνο για το Ethereum Foundation το 2014. Εκει φτιάξαμε το Ethereum ουσιαστικά.

    2) Πώς σου ήρθε η ιδέα για την δημιουργία του Rotki;

    Όπως όλα τα καλά πράγματα, απο ανάγκη. Ασχολιόμουν καιρο με τα κρυπτονομίσματα και καποια στιγμη χρειάστηκε να δω τι έχω και που και να κάνω φορολογική δήλωση. Οι λύσεις που υπήρχανε τότε ήτανε πολύ λιγες και δεν ήτανε αρκετά καλές.

    3) Με λίγα λόγια για όσους δεν γνωρίζουν, τι ακριβώς είναι το Rotki από την δική σου οπτική γωνία;

    Το Rotki ειναι ο καλύτερος τρόπος να έχεις μια ολική εικόνα όλων των πραγμάτων που έχεις σε κρυπτονομίσματα και όχι μόνο. Συνδέεται σε διάφορα blockchains, protocols και exchanges και τραβάει δεδομένα έτσι ώστε να ξέρεις που βρίσκεσαι.

    Επίσης αναλύει την ιστορία των κινήσεών σου και μπορει να σου δείξει διάφορες αναλύσεις ανα πρωτόκολλο και επίσης μια profit/loss αναφορά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την φορολογική σου δήλωση.

    4) Τι feedback εισέπραξες στο ξεκίνημα σου;

    Στην αρχή αρχή ήταν ενα απλό command line interface πρόγραμμα. Δεν είχε άλλους χρήστες. Μετα επειδή άκουσα και απο άλλους οτι χρειάζονται ένα τετοιο πρόγραμμα σιγά σιγά έκανα και ενα user interface και το έκανα publish και advertise.

    5) Ήταν Open Source από την αρχή ή στην πορεία το κάνατε; Γιατί δεν επιλέξατε την λύση του closed source που ακολουθούν οι περισσότερες αντίστοιχες εφαρμογές;

    Το Rotki ήταν πάντα open source και θα συνεχίσει να έιναι. Ειναι αυτό που μας ξεχωρίζει από τα άλλα προγράμματα.

    • Open source: Ο καθένας μπορεί να δεί τον κώδικα. Μπορείτε να δέιτε πώς υπολογίζουμε τι υπολογιζουμε, να κανετε audit το πρόγραμμα και να είστε σίγουροι οτι δεν κάνουμε τίποτα περίεργο με τα δεδομένα σας.
    • Local: Σε αντίθεση με όλα τα αλλα προγράμματα που τρέχουν σε κάποιον server και τα ανοίγεις σε κάποιο website, το Rotki είναι ένα local application. Το κατεβάζεις και το τρέχεις στο σύστημά σου. Με αυτόν τον τρόπο είσαι σίγουρος οτι τα ευαίσθητα δεδομένα σου δεν μοιράζονται με κανέναν, δεν χακάρονται και δεν πουλιούνται. Επίσης αν τυχόν και κάτι πάθουμε εμείς και κλείσει η εταιρεία δεν χάνεται τίποτα. Τα δεδομένα σας είναι μαζί σας και η τελευταία έκδοση του Rotki δουλεύει κανονικά.

    6) Αν έπρεπε να επιλέξεις ένα μόνο χαρακτηριστικό του Rotki που το θεωρείς το κυριότερο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

    Open source + local για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.

    7) Τι πιστεύεις για τις Ελληνικές κοινότητες των κρυπτονομισμάτων; Και σε τι επίπεδο πιστεύεις ότι βρίσκονται οι Έλληνες στον τομέα αυτόν;

    Γνώρισα αρκετά καλά παιδιά μέσω του Κρυπτοσχολείου και του GCC. Για αυτές τις δύο τουλάχιστον μπορώ να πώ οτι είναι αρκετά καλής ποιότητας, έχει καλές συζητήσεις και επίσης βοηθάνε αρκετά τους νεότερους.

    8) Τι πιστεύεις ότι λείπει από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων γενικότερα και στην Ελλάδα ειδικότερα;

    Για την Ελλάδα δεν μπορώ να απαντήσω διότι ζω στο εξωτερικό για πάνω απο 15 χρόνια. Αλλά γενικά αυτό που λείπει είναι η σαφήνεια των κανονισμών. Σε όσες χώρες έχω κοιτάξει όλοι οι κρύπτο χρήστες δεν ξέρουν ακριβώς τι κανόνες υπάρχουνε. Ειδικά γύρω από την φορολογία. Το κρυπτο έχει φτάσει να έχει πολύ κόσμο αλλά δυστυχώς τα regulations έχουν μείνει πίσω.

    9) Θεωρείς ότι θα είναι δύσκολο να μπει το blockchain και όσα το συνοδεύουν στην καθημερινότητα μας; Και ποιος τομέας θα ήθελες να δεις να αλλάζει πρώτος;

    Δυστυχώς ναι. Το UX του κρύπτο είναι ακόμα πολύ πρωτόγονο και χώρις ευκολία στην χρήση δεν θα μπορέσει να μπει στην καθημερινότητα μας.

    10) Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

    Συνέχεια δουλειά στο Rotki για την ώρα.

    11) Πως βλέπεις το Rotki σε έναν χρόνο από τώρα; Τι θα ήθελες να έχετε πετύχει ή να έχετε υλοποιήσει μέχρι τότε;

    Θα ήθελα να εχουμε καταφέρει τα εξής:

    • τουλάχιστον 10.000 χρήστες και 1000+ premium χρήστες,
    • να γίνει το πρότζεκτ sustainable. Να έχουμε αρκετά χρήματα να συνεχίσουμε να το φτιάχνουμε και να έχουμε βρει τροπους να φέρουμε αρκετό κόσμο απο άλλες ομάδες να γράφει modules για το Rotki,
    • πολύ καλύτερο multichain support 😀

    Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Λευτέρη για το χρόνο του και να του ευχηθούμε καλή συνέχεια σε αυτόν και στο Rotki.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα