Οι 6 κορυφαίοι τρόποι για παθητικό εισόδημα με Crypto για το 2022

    Το να κερδίζετε τόκους από τα κρυπτονομίσματα σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τα χρήματά σας να δουλεύουν για εσάς. Ακολουθούν έξι από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό το 2021.

    Το παθητικό εισόδημα (passive income) είναι χρήματα που δημιουργούνται από ενέργειες στις οποίες ένα άτομο δεν συμμετέχει ενεργά. Ως επί το πλείστον, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επενδύσετε τα χρήματά σας ή τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία σας σε μια συγκεκριμένη στρατηγική ή σε μία πλατφόρμα και να τα αφήσετε να δουλέψουν αυτά για εσάς και να παράγουν κέρδος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κέρδη είναι σταθερά και προβλέψιμα. Σε άλλες, αρκετοί παράγοντες εκτός ελέγχου σας μπορεί να μπουν στο παιχνίδι και να σας επηρεάσουν.

    Ένας τυπικός τρόπος με τον οποίο πολλοί προσπαθούν να βγάλουν κέρδος στα κρυπτονομίσματα με ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή είναι μέσω της αγοράς και κατοχής των κρυπτονομισμάτων – επίσης γνωστό στον χώρο ως “HODLing“. Αυτό σημαίνει ότι ένας επενδυτής είναι διατεθειμένος να αγοράσει ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο με τη νοοτροπία ότι η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κάποια στιγμή στο μέλλον. Τέτοιοι επενδυτές είναι έτοιμοι να κάνουν πολύ υπομονή καθώς αυτή η μακροπρόθεσμη στρατηγική μπορεί να απαιτήσει να διατηρήσουν τις θέσεις τους ένα διάστημα μεταξύ έξι μηνών και πέντε ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της επένδυσης, ένας επενδυτής δεν χρειάζεται να είναι ενεργός στην αγορά. Χρειάζεται μόνο να αγοράσει το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο και να το αποθηκεύσει σε ένα ασφαλές πορτοφόλι – κατά προτίμηση ένα πορτοφόλι που έχει μόνο αυτός τον έλεγχο και τα κλειδιά.

    Ωστόσο, η απλή αγορά και κατοχή ενός κρυπτονομίσματος για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα δεν εγγυάται ότι θα έχετε κέρδος. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να χάσετε χρήματα. Ως εκ τούτου, αποκλειστικά το HODLing δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μία πραγματική μέθοδος για παθητικό εισόδημα.

    Τρόποι για να έχετε παθητικό εισόδημα (passive income)

    Proof-of-stake (PoS) staking

    Το Proof-of-Stake είναι ένα είδος μηχανισμού συναίνεσης του blockchain που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους συμμετέχοντες στο διανεμημένο δίκτυο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα νέα δεδομένα που εισέρχονται στο blockchain. Σημειώστε ότι τα blockchain επιτρέπουν τα ανοιχτά και αποκεντρωμένα δίκτυα όπου οι συμμετέχοντες συμβάλλουν στη διακυβέρνηση και στις διαδικασίες που εμπλέκονται στην επικύρωση των συναλλαγών. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί μια τέτοια προσέγγιση επικεντρωμένη στην κοινότητα εξαλείφει την ανάγκη ύπαρξης κεντρικών αρχών όπως οι τράπεζες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα blockchain επιλέγουν τυχαία τους συμμετέχοντες, τους “κάνουν” επικυρωτές και τους επιβραβεύουν για τις προσπάθειές τους.

    Τα συστήματα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επιλογή των επικυρωτών διαφέρουν από blockchain σε blockchain. Ορισμένα δίκτυα blockchain απαιτούν από τους χρήστες να καταθέσουν ή να δεσμεύσουν κάποιο ποσό του κρυπτονομίσματος του δικτύου στο ίδιο το δίκτυο. Εδώ, το blockchain επιλέγει επικυρωτές από μια ομάδα χρηστών που έχουν κάνει stake ένα συγκεκριμένο ποσό του εγγενός ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου του. Σε αντάλλαγμα, οι επικυρωτές κερδίζουν τόκο για τα κεφάλαια αυτά για τη συμβολή τους στην εγκυρότητα και την ασφάλεια του δικτύου. Αυτός ο μηχανισμός επικύρωσης είναι αυτό που ονομάζεται Proof-of-Stake (PoS). Παρέχει την ευκαιρία στους κατόχους του κρυπτονομίσματος (όσοι έχουν μακροπρόθεσμες βλέψεις) να δημιουργήσουν παθητικό εισόδημα.

    Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η επικύρωση των συναλλαγών μπορεί να είναι τεχνικά απαιτητική, θα μπορούσατε να επιλέξετε κάποιο PoS blockchain που σας επιτρέπει να αναθέσετε το μερίδιο σας σε άλλους συμμετέχοντες του δικτύου που είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτές τις τεχνικές απαιτήσεις του staking. Όπως είναι κατανοητό, η ανταμοιβή που διανέμεται σε αυτούς που αναθέτουν το ποσό τους στους επικυρωτές είναι ελαφρώς χαμηλότερη από αυτήν που διανεμέται στους ίδιους τους επικυρωτές . Μερικά από τα blockchain που έχουν τον μηχανισμό συναίνεσης PoS είναι:

    Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, θα μπορούσατε να υιοθετήσετε μία από τις πολλές διαθέσιμες υπηρεσίες staking που υπάρχουν σήμερα. Με αυτές τις πλατφόρμες, μπορείτε να καταθέσετε ένα κλάσμα του αριθμού των ψηφιακών στοιχείων που απαιτούνται από το blockchain. Για παράδειγμα, πρέπει κανονικά να καταθέσετε τουλάχιστον 32 ETH στο blockchain του Ethereum 2.0 για να γίνετε επικυρωτής. Ωστόσο, με μια υπηρεσία τρίτου μέρους για το Ethereum staking, μπορείτε να καταθέσετε μόλις 5 ETH για να αρχίσετε να συγκεντρώνετε τόκους.

    Λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων που αποφέρουν τόκους

    Οι κάτοχοι των κρυπτονομισμάτων μπορούν να επωφεληθούν από τους λογαριασμούς για τα κρυπτονομίσματα τους που τους αποφέρουν τόκους για να κερδίζουν ένα σταθερό επιτόκιο για τα αδρανή ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία. Σκεφτείτε το αυτό σαν να βάζετε χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που κερδίζει τόκους, με μόνο σκοπό την αποθήκευση και το παθητικό εισόδημα. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή η υπηρεσία υποστηρίζει μόνο καταθέσεις κρυπτονομισμάτων. Αντί να έχετε τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στα πορτοφόλια σας, μπορείτε να τα καταθέσετε σε αυτούς τους λογαριασμούς και να λαμβάνετε καθημερινά, εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια κέρδη, ανάλογα με τα προκαθορισμένα επιτόκια. Μερικοί πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι:

    • Crypto.com – Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το referral link ή τον κωδικό “t668hnpyd5” για να στηρίξετε το Greepto. Επίσης με κάθε εγγραφή μέσω του referral, κερδίζετε κι εσείς 25$ βάση της διαδικασίας που αναφέρεται εδώ.
    • Nexo – Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το referral link για να στηρίξετε το Greepto. Επίσης με κάθε εγγραφή μέσω του referral, κερδίζετε κι εσείς 10$ βάση της διαδικασίας που αναφέρεται εδώ.
    • SwissBorg – Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το referral link για να στηρίξετε το Greepto. Επίσης με κάθε εγγραφή μέσω του referral, κερδίζετε κι ένα “Rewards Ticket” που αξίζει από 1-100€ βάση της διαδικασίας που αναφέρεται εδώ.
    • BlockFi – Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το referral link ή τον κωδικό “9b896d64” για να στηρίξετε το Greepto. Επίσης με κάθε εγγραφή μέσω του referral, κερδίζετε κι εσείς 10$ βάση της διαδικασίας που αναφέρεται εδώ.

    Σημείωση: Όλα τα έσοδα από τα referral links θα μοιραστούν σε όσους αρθρογραφούν στο Greepto και είναι μέρος αυτού του εγχειρήματος.

    Δανεισμός

    Ο δανεισμός έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων τόσο στα centralized όσο και στα decentralized τμήματα του χώρου. Ως επενδυτής, μπορείτε να δανείσετε τα ψηφιακά περιουσιακά σας στοιχεία σε δανειολήπτες για να κερδίσετε τόκους και κατ’επέκταση να έχετε παθητικό εισόδημα. Υπάρχουν τέσσερις βασικές στρατηγικές δανεισμού που μπορείτε να επιλέξετε:

    Peer-to-peer δανεισμός: Οι πλατφόρμες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες έχουν συστήματα που επιτρέπουν στους χρήστες να καθορίζουν τους όρους τους, να αποφασίζουν το ποσό που θέλουν να δανείσουν και το επιτόκιο που προτίθενται να θέλουν για τα δάνεια. Η πλατφόρμα ταιριάζει τους δανειστές με τους δανειολήπτες, παρόμοια με το πώς οι πλατφόρμες συναλλαγών P2P (peer-to-peer) ταιριάζουν τους αγοραστές με τους πωλητές. Τέτοια συστήματα δανεισμού παρέχουν στους χρήστες έναν ορισμένο βαθμό ελέγχου. Ωστόσο, πρέπει να καταθέσετε το ψηφιακό σας περιουσιακό στοιχείο στο πορτοφόλι φύλαξης της πλατφόρμας δανεισμού εκ των προτέρων πράγμα το οποίο έχει ρίσκο αφού δεν έχετε εσείς στην κατοχή σας το κρυπτονόμισμα ουσιαστικά από την στιγμή που θα φύγει από το πορτοφόλι σας και θα πάει στην πλατφόρμα.

    Centralized δανεισμός: Σε αυτή τη στρατηγική, βασίζεστε αποκλειστικά στην υποδομή τρίτων για τον δανεισμό. Εδώ, τα επιτόκια είναι σταθερά, το ίδιο και οι περίοδοι κλειδώματος. Όπως και ο δανεισμός P2P, πρέπει να μεταφέρετε το κρυπτονόμισμα σας στην πλατφόρμα δανεισμού για να αρχίσετε να κερδίζετε τόκους, με τα αντίστοιχα ρίσκα.

    Αποκεντρωμένος ή DeFi δανεισμός: Αυτή η στρατηγική επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν υπηρεσίες δανεισμού απευθείας στο blockchain. Σε αντίθεση με τις στρατηγικές P2P και centralized δανεισμού, δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι που να εμπλέκονται σε έναν τέτοιο δανεισμό. Αντ ‘αυτού, οι δανειστές και οι δανειολήπτες αλληλεπιδρούν με προγραμματιζόμενα και αυτοτελή συμβόλαια (γνωστά και ως έξυπνα συμβόλαια για τα οποία έχουμε γράψει εδώ), τα οποία περιοδικά και αυτόνομα καθορίζουν τα επιτόκια.

    Margin δανεισμός: Τέλος, θα μπορούσατε να δανείσετε τα κρυπτονομίσματα σας σε traders που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά για trading σκοπούς. Αυτοί ενισχύουν ουσιαστικά την θέση τους με αυτά τα κεφάλαια και αποπληρώνουν τα δάνεια με τόκους. Σε αυτήν την περίπτωση, τα ανταλλακτήρια των κρυπτονομισμάτων κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για λογαριασμό σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τους διαθέσετε το ψηφιακό σας περιουσιακό στοιχείο.

    Cloud mining

    Σε αντίθεση με τον μηχανισμό Proof-of-Stake που εξηγήθηκε νωρίτερα, ορισμένα blockchain, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, επιλέγουν μια πιο υπολογιστικά εντατική προσέγγιση, όπου οι χρήστες πρέπει να αποδείξουν την καταλληλότητα του ισχυρισμού τους να γίνουν επικυρωτές (πιο συχνά ονομάζονται και ως miners) ανταγωνιζόμενοι μεταξύ τους με το να λύνουν πολύ περίπλοκα μαθηματικά παζλ. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται crypto mining ή και ο μηχανισμός συναίνεσης Proof-of-Work. Λόγω της ανταγωνιστικότητας αυτού του μηχανισμού συναίνεσης, οι miners πρέπει να επενδύσουν σε ισχυρούς υπολογιστές και να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Αναμφίβολα, αυτό το εγχείρημα είναι χρονοβόρο και χρειάζεται τεχνικές γνώσεις. Και έτσι, οι επενδυτές συχνά επιλέγουν μια εναλλακτική προσέγγιση που ονομάζεται cloud mining. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πληρώσετε τρίτα μέρη για να αναλάβουν την τεχνική πτυχή του mining για λογαριασμό σας. Ουσιαστικά, πληρώνετε μια πλατφόρμα που προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες εφάπαξ για να νοικιάσετε ή να αγοράσετε μηχανήματα για το mining από τις εγκαταστάσεις τους και να λαμβάνετε ένα ποσό από αυτήν την υπηρεσία ως παθητικό εισόδημα. Μετά από αυτήν την αρχική πληρωμή, ίσως χρειαστεί να πληρώνετε ένα ημερήσιο τέλος συντήρησης.

    Όσο συναρπαστικό κι αν ακούγεται όμως, αυτό έρχεται με πολλούς κινδύνους. Το cloud mining αποτελεί αντικείμενο διαμάχης από τότε που υιοθετήθηκε ευρέως. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις απάτης λόγω της απομακρυσμένης φύσης αυτού του εγχειρήματος. Επομένως, θα πρέπει να προβείτε σε πολύ μεγάλη έρευνα και να είστε πολύ προσεκτικοί πριν επιλέξετε αυτήν την επιλογή.

    Κρυπτονομίσματα που κερδίζουν μερίσματα

    Ορισμένα κρυπτονομίσματα (ή και tokens) προσφέρουν στους κατόχους ένα κλάσμα των εσόδων της εταιρείας που είναι πίσω από αυτά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κρατήσετε το κρυπτονόμισμα και δικαιούστε αυτόματα να λάβετε ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων της εταιρείας. Ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων που διαθέτετε καθορίζει το πόσο μεγάλο θα είναι το παθητικό εισόδημα που θα λαμβάνετε. Ένα παράδειγμα αυτού είναι οι το KuCoin Shares (KCS), όπου οι κάτοχοι λαμβάνουν καθημερινά ένα μερίδιο των τελών συναλλαγής και των χρεώσεων που συγκεντρώνονται από το ανταλλακτήριο KuCoin. Το ποσό που λαμβάνεται είναι ανάλογο με το ποσό των KCS που έχει ο κάθε κάτοχος.

    Yield farming

    Το Yield farming είναι μια άλλη αποκεντρωμένη μέθοδος (ή DeFi) για να αποκτήσετε παθητικό εισοδήμα με κρυπτονομίσματα. Αυτό καθίσταται εφικτό από τις δυναμικές λειτουργίες των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων (DEXs), οι οποίες είναι βασικά trading πλατφόρμες όπου οι χρήστες βασίζονται στον συνδυασμό των έξυπνων συμβολαίων και των επενδυτών για τη ρευστότητα που απαιτείται για την εκτέλεση των trades. Εδώ, οι χρήστες δεν συναλλάσσονται με brokers ή άλλους traders. Αντ ‘αυτού, συναλλάσσονται με κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από επενδυτές – γνωστοί ως πάροχοι ρευστότητας ή liquidity providers – σε ειδικά έξυπνα συμβόλαια γνωστά ως liquidity pools. Με τη σειρά τους, οι πάροχοι ρευστότητας λαμβάνουν ένα ποσό των χρεώσεων των συναλλαγών από το pool.

    Για να ξεκινήσετε να κερδίζετε παθητικό εισόδημα μέσω αυτού του συστήματος, πρέπει πρώτα να αναλάβετε το ρόλο ενός παρόχου ρευστότητας (LP) σε ένα DeFi ανταλλακτήριο όπως είναι τα Uniswap, Aave ή PancakeSwap.

    Για να αρχίσετε να κερδίζετε αυτές τις αμοιβές, πρέπει να καταθέσετε μια συγκεκριμένη αναλογία δύο ή περισσότερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε ένα liquidity pool.

    • Για παράδειγμα, για να παρέχετε ρευστότητα σε ένα pool ETH/USDT, θα χρειαστεί να καταθέσετε σε αυτό τόσο ETH όσο και USDT.

    Μόλις καταθέσετε αυτό το liquidity, το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο θα μεταφέρει LP Tokens που αντιπροσωπεύουν το μερίδιό σας από το σύνολο των κεφαλαίων που είναι κλειδωμένα στο liquidity pool. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε stake αυτά τα LP tokens χρησιμοποιώντας τις υποστηριζόμενες αποκεντρωμένες πλατφόρμες δανεισμού και να κερδίσετε επιπλέον τόκους. Αυτή η στρατηγική σας επιτρέπει να κερδίσετε δύο ξεχωριστά επιτόκια από μία μόνο κατάθεση.

    Συμπέρασμα

    Οι μέθοδοι για παθητικό εισόδημα (passive income) μέσω των κρυπτονομισμάτων που παρατίθενται σε αυτόν τον οδηγό είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κερδίσετε επιπλέον κέρδος με τα αδρανή ψηφιακά σας στοιχεία. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι καμία από αυτές τις μεθόδους δεν είναι ακίνδυνες. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να πραγματοποιήσετε τη δική σας έρευνα, να ρωτάτε άτομα που ίσως γνωρίζουν για οποιαδήποτε απορία έχετε και έπειτα να αποφασίσετε για την επόμενη κίνηση σας.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα