Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Solana (SOL)

    Το Solana (SOL) δημιουργήθηκε το 2017 με στόχο το scaling της αντίστασης κατά της λογοκρισίας, για να υποστηρίξει μια μεγάλη αύξηση στην απόδοση των συναλλαγών (το λεγόμενο και ως TPS δηλαδή Transactions Per Second δηλαδή συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο), με πολύ χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με άλλα blockchains όπως το Bitcoin ή το Ethereum.

    Το Solana βρίσκεται στο peak του αυτήν την στιγμή, χτυπώντας το ένα all-time high μετά το άλλο. Η τιμή αυξήθηκε πάνω από 200% τον Αύγουστο και είναι πάνω από 7000% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko. Αυτό έχει κάνει το Solana ένα από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα και εδώ θα αναλύσουμε τα κυριότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάποιος, πρίν επενδύσει σε αυτό.

    1) Η μετάβαση του Solana στην NFT αγορά με τα Degenerate Apes

    Πιθανότατα έχετε ακούσει ήδη για τα non-fungible tokens (NFTs). Δηλαδή τα ψηφιακά συλλεκτικά tokens που συνεχίζουν να κατακλύζουν τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Κωδικοποιώντας τις πληροφορίες περί ιδιοκτησίας και πνευματικών δικαιωμάτων σε αυτά τα tokens, οι βασικές πληροφορίες είναι ουσιαστικά ενσωματωμένες σε κάθε κομμάτι της ψηφιακής τέχνης.

    Τα Degenerate Apes ήταν η πρώτη μεγάλη είσοδος του Solana στην αγορά των NFT. Αυτή η συλλογή περιέχει πίθηκους με διάφορα χαρακτηριστικά – από ποτήρια έως σάντουιτς – με διάφορους βαθμούς σπανιότητας. Κατά το ξεκίνημα τους είχαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα (η ομάδα έγραψε στο Twitter ότι «έχουν κατακλυστεί» από τη ζήτηση), αλλά αυτό δεν είχε σημασία. Η συλλογή των 10.000 πιθήκων πουλήθηκε ολόκληρη σε λιγότερο από 10 λεπτά. Κατά τη στιγμή της γραφής, ο όγκος των συναλλαγών έχει φτάσει πάνω από 600.000 SOL (δηλαδή πάνω από 66 εκατομμύρια δολάρια). Όλες αυτές οι πωλήσεις χρειάζονται το SOL, το οποίο είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας για την αύξηση της τιμής.

    dgen.network

    2) Συνεργασίες με δημοφιλή projects

    Υπάρχουν πάνω από 400 projects που έχουν δημιουργηθεί στο δίκτυο του Solana, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων εφαρμογών του χώρου του Decentralized Finance (DeFi). Το DeFi αναφέρεται σε μια σειρά από projects που απομακρύνουν τον μεσάζοντα (συχνά τις τράπεζες) από τις οικονομικές συναλλαγές. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό στο αντίστοιχο άρθρο μας.

    Η FTX και η Alameda Research δημιούργησαν το decentralized ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων (DEX) που ονομάζεται Serum στο δίκτυο, το οποίο φιλοξενεί επίσης το όλο και πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα stablecoin USDC (το USDC είναι διαθέσιμο επίσης και στο Ethereum). Η Alameda, είναι μια εμπορική εταιρεία με επικεφαλής τον Sam Bankman-Fried, που επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο οικοσύστημα Solana σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια εναλλακτική λύση ενάντια στο Ethereum ικανή για ταχύτερες συναλλαγές και μεγαλύτερο scalability.

    Ένα άλλο πολύ δημοφιλές κρυπτονόμισμα, το Audius (AUDIO), χρησιμοποιεί επίσης την πλατφόρμα, το οποίο μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας πίσω από την άνοδο της τιμής του Solana. Επιπλέον, το TikTok ξεκίνησε συνεργασία με το AUDIO για το streaming στις αρχές του Αυγούστου.

    3) Εναλλακτική λύση

    Το Ethereum ήταν το πρώτο προγραμματιζόμενο blockchain. Ένα blockchain που μπορεί να φιλοξενήσει άλλες εφαρμογές και κρυπτονομίσματα, μετά από αυτό πολλά κρυπτονομίσματα ακολούθησαν έκτοτε τα βήματά του. Η πλειοψηφία των εφαρμογών εξακολουθεί να βασίζεται στο Ethereum, αλλά το δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα συμφόρησης και υψηλών χρεώσεων. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι προγραμματιστές όσο και οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

    Το Solana είναι ένα από τα προγραμματιζόμενα blockchains που διεκδικούν την πρωτιά. Οι άνθρωποι το ονομάζουν ως “πιθανό δολοφόνο του Ethereum”, αλλά είναι πιο πιθανό το Ethereum να είναι ένας από τους πέντε ή έξι ηγέτες που θα κυριαρχούν στα επόμενα χρόνια. Εάν το Solana συνεχίσει να αποδίδει τόσο καλά όμως, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να κερδίσει μια θέση σε αυτήν την κορυφαία κατάταξη.

    4) Ξεκίνησε με επιτυχία ένα wormhole project

    Τα wormholes (σκουληκότρυπες) μπορεί να ακούγονται σαν κάτι από το Star Trek ή την Nasa, αλλά για το Solana, αυτό το wormhole προσφέρει έναν τρόπο να γεφυρωθούν εύκολα τα διαφορετικά δίκτυα μεταξύ τους. Αυτή τη στιγμή, τα blockchains δεν τα πάνε πολύ καλά στη συνεργασία μεταξύ τους και αυτό είναι άλλο ένα εμπόδιο όσον αφορά την ανάπτυξη τους και την υιοθέτηση τους. Θα ήταν σαν να είχαμε δύο ασύρματους παρόχους που δεν θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

    Σύμφωνα με το Coindesk, τα projects μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν το wormhole για να μετακινήσουν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ του Ethereum και του Solana γρήγορα και φθηνά. Το Solana λέει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η σύνδεση της Terra (LUNA) και του Binance Smart Chain.

    5) Είναι γρήγορο

    Το Solana είναι ένα από τα ταχύτερα κρυπτονομίσματα στον χώρο αυτή τη στιγμή. Ισχυρίζεται ότι μπορεί να επεξεργαστεί τουλάχιστον 50.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο (TPS) με κόστος μικρότερο από 0,01 δολάριο ανά συναλλαγή. Αυτό όχι μόνο είναι ανταγωνιστικό με τις δυνατότητες των παρόχων πληρωμών όπως της Visa, αλλά το Solana λέει ότι θα μπορεί να γίνει ακόμα ταχύτερο καθώς το hardware βελτιώνεται, φτάνοντας δυνητικά τα 700.000 TPS. Για παράδειγμα το Ethereum επεξεργάζεται 15 έως 45 TPS, αν και θα γίνει ταχύτερο όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του στο Ethereum 2.0.

    Η ταχύτητα δεν είναι το παν, αλλά υπήρξε εμπόδιο για πολλά κρυπτονομίσματα. Ο χρόνος θα δείξει αν το Solana είναι σωστό λέγοντας ότι δεν έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών ή άλλους παράγοντες για να επιτύχει αυτήν την ταχύτητα. Αν υποθέσουμε ότι είναι σωστό, το Solana μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσει τη θέση του στα κορυφαία 10 κρυπτονομίσματα για μεγάλο διάστημα.

    6) Star Atlas

    Το επόμενο στο blockchain του SOL είναι το λανσάρισμα του Star Atlas. Το Star Atlas ανακοίνωσε ότι επέλεξε το Solana ως το πρωτόκολλο για να δημιουργήσει στο blockchain του το massively-multi player metaverse. Αναπτύσει μια μοναδική εμπειρία παιχνιδιού συνδυάζοντας την μηχανική του blockchain με την παραδοσιακή μηχανική των παιχνιδιών. Όπως αναφέρει και το Yahoo είναι ένα «next-gen metaverse παιχνίδι όπου μπορείτε να δημιουργήσετε, να παίξετε και να μάθετε καινούρια πράγματα με παίκτες παγκοσμίως»

    Το Star Atlas ενστερνίζεται πλήρως τη δυνατότητα της αποκεντρωμένης και αυτόνομης κυριότητας των περιουσιακών στοιχείων που επιτρέπεται μέσω της εφαρμογής του blockchain στην ιδιοκτησία τον περουσιακών στοιχείων και στις αγορές των NFT.

    7) Πιθανές απειλές για την τιμή του Solana

    Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ορισμένα σύννεφα στον ορίζοντα. Οι Αμερικανικές αρχές μιλούν για αυστηρότερο κανονισμό στα DeFi, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε μια σειρά από projects στην πλατφόρμα του Solana. Επιπλέον, τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά ασταθείς επενδύσεις που θα μπορούσαν να δουν μεγάλες απώλειες καθώς και τεράστια κέρδη.

    Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο προγραμματιζόμενος χώρος του blockchain είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός και πολλές ισχυρές εναλλακτικές λύσεις του Ethereum βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρ ‘όλα αυτά, είναι δίκαιο να πούμε ότι υπάρχουν ορισμένοι σοβαροί λόγοι για τον εξαιρετική μεγάλη δημοφιλία και ανάπτυξη του Solana.

    Πηγές: gemini, fool, moguldom, solana

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα