Τι είναι το Tokenization αναλυτικά

    Την τελευταία δεκαετία, το blockchain έχει μετατραπεί από μια πολλά υποσχόμενη ιδέα στην τεχνολογία που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στο μέλλον. Κατά την εξέλιξή του, η τεχνολογία του blockchain έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις σε διαφορετικούς κλάδους και έχει δημιουργήσει νέα μοντέλα επιχειρήσεων.

    Το Tokenization είναι μια έννοια που έχει διαδοθεί λόγω της ανόδου του blockchain που έχει πλέον παγκόσμια αναγνώριση. Σε αυτόν τον οδηγό, θα κάνουμε μια ανάλυση στο Tokenization και τους λόγους πίσω από τη δημοτικότητα του.

    Τι είναι το Tokenization; #

    Το Tokenization είναι η διαδικασία δημιουργίας tokens ως ένα μέσο δεδομένων, που συχνά αντικαθιστά τα πολύ ευαίσθητα δεδομένα με αλγοριθμικούς αριθμούς και γράμματα που ονομάζονται tokens.

    Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, η ιδέα του tokenization δεν προήλθε από την τεχνολογία του blockchain. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα φυσικά tokens χρησιμοποιούνται για να αντιπροσωπεύσουν τα πραγματικά χρήματα. Για παράδειγμα, οι μάρκες των καζίνο χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση των χρημάτων.

    Το tokenization στον ψηφιακό κόσμο επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από το TrustCommerce το 2001. Με σκοπό την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων των πιστωτικών καρτών των χρηστών του, οι πρώτες εταιρείες που ασχολούνταν με τις πληρωμές εξέδωσαν τα πρώτα ψηφιακά tokens (που ήταν τυχαίοι αριθμοί), τα οποία ήταν μη ευαίσθητα ισοδύναμα αυτών των δεδομένων.

    Πριν από αυτό, οι διαδικτυακές υπηρεσίες πληρωμών αποθήκευαν τα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών τους στους διακομιστές τους. Ωστόσο, αυτοί οι διακομιστές ήταν επιρρεπείς σε παραβιάσεις από hackers που ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

    Όταν ένας κάτοχος κάρτας πραγματοποιούσε μια ηλεκτρονική συναλλαγή, ο έμπορος παραπεμπόταν ξανά πίσω στο TrustCommerce, το οποίο στη συνέχεια θα επεξεργαζόταν τα δεδομένα εκ μέρους του. Αυτό εξάλειψε την ανάγκη για τους εμπόρους να αποθηκεύουν τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών και επίσης να πρέπει να προστατεύουν τους κατόχους των καρτών από τους hackers.

    Blockchain και Tokenization #

    Η έκδοση ενός token σε ένα blockchain αυξάνει τη χρησιμότητά του σε μεγάλο βαθμό. Το blockchain καταγράφει την έκδοση του και διατηρεί ένα ιστορικό (ένα ledger) που περιλαμβάνει κάθε κίνηση του.

    Τα συμβατικά/παραδοσιακά tokenized περουσιακά στοιχεία δημιουργούσαν πολλά “tokens” για κάθε χρήστη που είχε πρόσβαση στο αρχείο. Ωστόσο, ένα blockchain δημιουργεί μια μόνιμη, αμετάβλητη εγγραφή των tokens χρησιμοποιώντας ένα κατανεμημένο ledger.

    Όταν μια συναλλαγή πραγματοποιείται στο blockchain, αντί να δημιουργεί μια νέα αναπαράσταση αυτού του token, το ledger αποκτά πρόσβαση στο token εκεί που είναι αποθηκευμένο και το ενημερώνει για να αντικατοπτρίσει αυτή τη συναλλαγή, ξεπερνώντας έτσι το πρόβλημα του double spending.

    Οφέλη του Tokenization στο Blockchain #

    Εκτός από την επίλυση του προβλήματος του double spending του tokenization, η έκδοση ενός token σε ένα κατανεμημένο ledger ή σε ένα blockchain προσθέτει πολλά οφέλη στο token. Μερικά από τα οφέλη που απολαμβάνουν τα tokenized περουσιακά στοιχεία λόγω του blockchain είναι: ‍

    Μεγαλύτερη ασφάλεια: Τα tokens που εκδίδονται σε ένα blockchain επωφελούνται από την κρυπτογραφία και το τρόπο που είναι κατανεμημένο για να αποκτήσουν μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας. Η κρυπτογραφία είναι μια μέθοδος αποθήκευσης εμπιστευτικών πληροφοριών σε ανοιχτές βάσεις δεδομένων. Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει τη βάση δεδομένων και να την δει, μόνο εκείνοι με το ειδικό μυστικό κλειδί αποκρυπτογράφησης μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Το γεγονός ότι το blockchain είναι κατανεμημένο σημαίνει ότι οι πληροφορίες αποθηκεύονται ταυτόχρονα σε πολλές συσκευές και είναι συγχρονισμένες. Μια ενημέρωση θα γίνει μόνο όταν η πλειοψηφία των συμμετεχόντων συμφωνήσει.

    Διαφάνεια: Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός blockchain είναι η διαφάνεια. Επειδή η λειτουργία του βασίζεται σε έναν κώδικα open-source, οι χρήστες μπορούν να δουν τον κώδικα του blockchain καθώς και τις συναλλαγές του. Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη των χρηστών απέναντι του, το αίσθημα ασφάλειας καθώς και μειώνει τις περιπτώσεις της απάτης και της κλοπής των περιουσιακών στοιχείων.

    Λιγότεροι διαμεσολαβητές: Ένας από τους πυλώνες της παραδοσιακής χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας είναι η αμείλικτη παρουσία διαμεσολαβητών. Αυτοί, που συνήθως χρειάζονται για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή εξαλείφονται στο blockchain. Το κατανεμημένο ledger που λειτουργεί ως μια πηγή αλήθειας, διασφαλίζει την ακεραιότητα μιας συναλλαγής, ενώ εξαλείφει τους διαμεσολαβητές.

    Αμεταβλητότητα: Οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε ένα blockchain δεν μπορούν να αλλάξουν, να διαγραφούν ή να διορθωθούν από ένα άτομο. Αυτή η αμεταβλητότητα απαλλάσει τα tokenized περουσιακά στοιχεία από την πιθανότητα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δωροδοκίας ή την εισβολή ενός αξιωματούχου ή μιας κυβέρνησης στο σύστημα.

    Ένα κατανεμημένο ledger διασφαλίζει ότι καμία οντότητα δεν έχει τον έλεγχο των πληροφοριών.

    Αυτοματισμός: Σε πλήρη αντίθεση με τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα, οι περισσότερες από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες σε ένα blockchain μπορούν να αυτοματοποιηθούν χρησιμοποιώντας smart contracts. Αυτοί οι αλγόριθμοι μπορούν να χειριστούν διαδικασίες που περιλαμβάνουν ανταλλαγή πολύτιμων αντικειμένων, όπως χρηματικά ποσά για μετοχές, tokens ή ακίνητα.

    Τι είναι ένα Security Token; #

    Υπήρξε πολύ hype στον χώρο των κρυπτονομισμάτων σχετικά με τα security tokens, αλλά τι ακριβώς είναι και για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται; Για να καταλάβετε τι είναι το security token, πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι τα securities.

    Τι είναι ένα Security; #

    Ο όρος security χρησιμοποιείται για την αναφορά οποιασδήποτε μορφής ιδιοκτησίας (είτε σε μεγάλο ποσό είτε σε μικρό) σε μια εταιρεία που είναι publicly-traded σε κάποιο χρηματιστήριο ή οπουδηποτε, ή για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που αντιπροσωπεύονται από ένα option. Με πιο απλούς όρους, ένα security είναι οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να γίνει trade.

    Όταν εκδοθεί ένα security για την ψηφιακή αναπαράσταση ενός πραγματικού tradeable περιουσιακού στοιχείου, αυτό είναι ένα security token. Αυτά τα tokens χρησιμεύουν τώρα ως αναφορά για τα αρχικά περουσιακά στοιχεία/δεδομένα. Τα security tokens συχνά αναφέρονται απλώς ως tokens ή ως digital securities.

    Τα security tokens μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ψηφιακή αναπαράσταση περιουσιακών στοιχείων διαφορετικών κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων μετοχικού κεφαλαίου, σταθερού εισοδήματος, ακινήτων, structured product , μετοχών επενδυτικών fund και εμπορευμάτων (commodities) που διαπραγματεύονται και διατηρούνται σε ένα blockchain.

    Πως δημιουργούνται τα Security Tokens; #

    Τα security tokens δημιουργούνται με δύο τρόπους:

    1. Asset tokenization: Ενα παραδοσιακό χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που δεν υπάρχει σε ένα blockchain αντιπροσωπεύεται ψηφιακά με το tokenizing του security. Ένα παράδειγμα θα ήταν ένα πρακτορείο ακινήτων που θα δημιουργούσε ένα ψηφιακό token που θα αντιπροσωπεύει τα ακίνητα ή τις μετοχές.
    2. Asset origination: Για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη παρουσία στο blockchain, μπορούν να δημιουργηθούν security tokens μέσω του asset origination. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αναφέρονται ως «natively digital securities». Μπορούν να δημιουργηθούν μέσω mining ή staking, ανάλογα με το blockchain.

    Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των cryptocurrency coins και των tokens; #

    Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές λέξεις, αλλά παρόλα αυτά μη κατανοητές από την πλειοψηφία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ενώ πολλοί χρησιμοποιούν είτε το ένα είτε το άλλο χωρίς κάποια βάση για το πότε χρησιμοποιούν το καθένα, δεν σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

    Ένα cryptocurrency coin είναι απλά ένα ψηφιακό νόμισμα, που δημιουργήθηκε για την πραγματοποίηση των πληρωμών. Τα νομίσματα δημιουργούνται για να λειτουργούν σαν χρήματα, με άλλα λόγια, αντιπροσωπεύουν ένα unit of account, ένα store of value και medium of transfer. Τα κρυπτονομίσματα τείνουν να έχουν τη μορφή του native blockchain τους, όπως ισχύει στα Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Monero (XMR) και πολλά άλλα.

    Από την άλλη πλευρά, ένα token είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός περουσιακού στοιχείου. Πολλά projects στον χώρο των κρυπτονομισμάτων εκδίδουν τα tokens τους ως αναπαράσταση ενός περιουσιακού στοιχείου ή του utility που διαθέτει. Δίνουν συνήθως τα tokens τους στους επενδυτές τους κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας πώλησης που ονομάζεται ICO (Initial Coin Offering).

    Στα blockchains, ενώ τα tokens είναι πολύτιμα, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως χρήματα με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να θεωρηθούν τα κρυπτονομίσματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές λόγω της αξίας που λαμβάνουν από το project που τα εξέδωσε.

    Σε ορισμένα blockchain, τα tokens χρησιμοποιούνται για την ψήφο της κοινότητας για βασικές επιχειρηματικές αποφάσεις ή ακόμη και για τεχνικές αλλαγές στην πλατφόρμα, δίνοντας έτσι στα tokens περισσότερη λειτουργικότητα από τα κανονικά κρυπτονομίσματα.

    Το Howey Test #

    Το 1946, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατέθηκε να χειριστεί μια κολοσσιαία υπόθεση που θα άλλαζε το μέλλον της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας. Η υπόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έναντι του W. J. Howey Co. θα δημιουργούσε το πλαίσιο για το περιβόητο Howey Test.

    Το Howey, το οποία ήταν ένα αγρόκτημα εσπεριδοειδών που λειτουργούσε σε μια μεγάλη έκταση γης στο νότιο τμήμα της Φλόριντα, είχε αποφασίσει να μισθώσει το μισό της περιουσίας του για να κερδίσει χρηματοδότηση για να αναπτυχθεί παραπάνω.

    Οι αγοραστές της γης, οι οποίοι ήταν σε μεγάλο βαθμό κερδοσκόποι και όχι αγρότες, ήταν στην ευχάριστη θέση να εκμισθώσουν τη γη πίσω στο Howey με την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζαν κέρδη με αυτόν τον τρόπο.

    Τότε τέθηκε το ερώτημα εάν η γη αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα security ή όχι. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεώρησε αυτή την κίνηση παράνομη και το Howey μηνύθηκε αμέσως επειδή δεν υπέβαλε δήλωση καταχώρισης των securities.

    Αφού η έρευνα της επιτροπής έκρινε ότι η γη είναι security, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέπτυξε το Howey Test για να προσδιορίσει εάν ορισμένες συναλλαγές θεωρούνται επενδύσεις ή οχι. Για να χαρακτηριστεί ως επενδυση, μια συναλλαγή πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια: ‍

    • Να είναι μια επένδυση χρημάτων.
    • Η επένδυση να είναι σε μια επιχείρηση.
    • Να διαφημίζουν ότι θα υπάρχει κέρδος από αυτήν την επένδυση οι διαφημιστές της επιχείρησης ή κάποιο τρίτο μέρος. ‍

      Καθώς η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων καλωσορίζει περισσότερους επενδυτές, η SEC (η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) ενδιαφέρεται περισσότερο για τον καθορισμό και τη ρύθμιση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων. Ως εκ τούτου, το Howey Test έχει εφαρμοστεί συχνά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ειδικά στα ICO.

      Στην αρχική υπόθεση, χρησιμοποιήθηκε ο όρος “χρήμα”. Ωστόσο, μεταγενέστερες υποθέσεις το επέκτειναν ώστε να συμπεριληφθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις που δεν είναι χρήματα.

      Τώρα, τα κρυπτονομίσματα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Εάν τα tokens που πρόκειται να εκδοθούν από ένα blockchain projects πληρούν και τα τρία προαναφερθέντα κριτήρια, τότε από το νόμο, θεωρείται ως security. ‍

      Επιπλέον, για να χαρακτηριστεί ένα token ως security, τα κέρδη που προέρχονται από την επένδυση δεν πρέπει να ελέγχονται πλήρως από τους επενδυτές. Εάν οι επενδυτές ελέγχουν πλήρως τα κέρδη, τότε το περιουσιακό στοιχείο δεν θεωρείται ως security.

    Τι είναι ένα Utility Token; #

    Τα utility tokens αναφέρονται συχνά ως tokens ή ως app coins. Εάν ένα token δεν πληροί τις προϋποθέσεις του security βάσει του Howey Test, τότε θεωρείται ένα utility token. Τα utility tokens παρέχουν απλώς στους χρήστες πρόσβαση σε ένα προϊόν ή/και σε μία υπηρεσία

    Αυτά τα tokens συνήθως λειτουργούν ως ένα σημείο πρόσβασης σε ένα δίκτυο. Χωρίς το utility token, δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις διαθέσιμες υπηρεσίες σε αυτήν την πλατφόρμα. Ένα utility token εκδίδεται συχνότερα κατά τη διάρκεια ενός crowdsale ή κατά τη διάρκεια ενός ICO.

    Ένα utility token παρέχει στον κάτοχο το δικαίωμα πρόσβασης στο δίκτυο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικαίωμα της ψηφοφορίας σε ένα δίκτυο. Το Filecoin, το Siacoin και το Civic είναι όλα παραδείγματα τέτοιων utility tokens.

    Utility Tokens vs Security Tokens #

    Ο σκοπός της δημιουργίας των token μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει τη διαφορά μεταξύ ενός security token και ενός utility token. Τα security tokens δημιουργούνται ως επενδύσεις, ενώ τα utility tokens δημιουργούνται για τη χρηματοδότηση ενός ICO και τη δημιουργία μιας εσωτερικής οικονομίας στο blockchain του project.

    Η αξία ενός security token συνδέεται άμεσα με την αξία της εταιρείας που το εξέδωσε. Όσο πιο πολύτιμη είναι η εταιρεία, τόσο πιο πολύτιμο θα είναι το security token. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της αξίας μιας εταιρείας και της αξίας του utility token της.

    Τα utility tokens είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμισμένα και δεν υπακούν σε κανόνες ή νόμους, σε αντίθεση με τα security tokens. Λόγω του ότι τα utility tokens ενδέχεται να εξαιρούνται από τους νόμους που διέπουν τα securities, αυξάνεται δραστικά η δυνατότητα εκμετάλλευσης τους από scammers.

    Τι είναι ένα Governance Token; #

    Τα governance tokens έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους χρήστες δικαιώματα διακυβέρνησης για το πρωτόκολλο στο οποίο έχουν εγγραφεί ή δικαιώματα στα εργαλεία και στις εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί πάνω στο πρωτόκολλο αυτό. Αυτά τα decentralized συστήματα διακυβέρνησης επιτρέπουν λειτουργικότητα όπως για παράδειγμα η ψηφοφορία σε επίπεδο του πρωτοκόλλου, το proxy voting, η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων για την διακυβέρνησης, η πρόσληψη των μελών της επιτροπής και πολλά άλλα.

    Τι είναι ένα Non-fungible Token (NFT); #

    Τα Non-fungible tokens (θα τα λέμε στο εξής NFT) είναι tokens που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αντιπροσωπεύσουμε την ιδιοκτησία μοναδικών στοιχείων. Μας επιτρέπουν να κάνουμε tokenize πράγματα όπως τα έργα τέχνης, τα συλλεκτικά αντικείμενα και πολλά άλλα. Μπορούν να έχουν μόνο έναν επίσημο κάτοχο κάθε φορά και είναι ασφαλισμένα από το αντίστοιχο blockchain πάνω στο οποίο έχουν δημιουργηθεί – κανείς δεν μπορεί να τροποποιήσει το αρχείο της ιδιοκτησίας τους ή να δημιουργήσει ένα αντίγραφο τους.

    Το NFT σημαίνει όπως είπαμε non-fungible token. Το non-fungible είναι ένας οικονομικός όρος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε πράγματα όπως τα έπιπλά σας, ένα αρχείο τραγουδιών ή τον υπολογιστή σας. Αυτά τα πράγματα δεν είναι ανταλλάξιμα για άλλα αντικείμενα επειδή έχουν μοναδικές ιδιότητες.

    Τα fungible αντικείμενα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να ανταλλαχθούν επειδή η αξία τους τα καθορίζει και όχι οι μοναδικές τους ιδιότητες. Για παράδειγμα, το ETH ή τα δολάρια είναι ανταλλάξιμα επειδή 1 ETH ή 1$ ανταλλάσσεται με ένα οποιοδήποτε άλλο 1 ETH ή 1$ και στο τέλος θα έχουμε το ίδιο πράγμα.