Το Moving Average Convergence Divergence (MACD) είναι ένας δείκτης τύπου ταλαντωτή (oscillator) που χρησιμοποιείται ευρέως από τους traders στην τεχνική ανάλυση (TA). Το MACD είναι ένα εργαλείο που ακολουθεί την τάση της τιμής και χρησιμοποιεί τους κινητούς μέσους όρους για να προσδιορίσει το μομέντουμ μιας μετοχής, ενός cryptocurrency ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να γίνει trade.

    Αναπτύχθηκε από τον Gerald Appel στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το MACD εξετάζει τις προηγούμενες τιμές και, ως εκ τούτου, εμπίπτει στην κατηγορία των δεικτών που έχουν καθυστέρηση (οι οποίοι παρέχουν σήματα με βάση προηγούμενες ενέργειες ή δεδομένα τιμών). Το MACD μπορεί να είναι χρήσιμο για τη μέτρηση της δυναμικής της αγοράς και τις πιθανές τάσεις της τιμής και χρησιμοποιείται από πολλούς traders για τον εντοπισμό πιθανών σημείων εισόδου και εξόδου.

    Πριν εξερευνήσετε τους μηχανισμούς του MACD, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την έννοια των κινητών μέσων όρων. Ο κινητός μέσος όρος (ΜΑ) είναι απλώς μια γραμμή που αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή των προηγούμενων δεδομένων κατά τη διάρκεια μιας προκαθορισμένης περιόδου. Στο πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι κινητοί μέσοι όροι είναι από τους πιο δημοφιλείς δείκτες της τεχνικής ανάλυσης (TA) και μπορούν να χωριστούν σε δύο διαφορετικούς τύπους, τους απλούς κινητούς μέσους όρους (Simple Moving Average – SMA) και στους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους (Exponential Moving Average – EMA). Ενώ οι SMA σταθμίζουν το ίδιο όλες τις εισροές των δεδομένων, οι EMA αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στις πιο πρόσφατες τιμές των δεδομένων (στα νεότερα σημεία της τιμής δηλαδή). Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τους κινητούς μέσους όρους στο αντίστοιχο άρθρο που έχουμε κάνει για αυτούς.

    Τρόπος λειτουργίας #

    Ο δείκτης MACD δημιουργείται αφαιρώντας δύο εκθετικούς κινητούς μέσους όρους (EMA) για να δημιουργήσει την κύρια γραμμή (γραμμή MACD), η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό ενός άλλου EMA που αντιπροσωπεύει τη γραμμή σήματος.

    Επιπλέον, υπάρχει το ιστόγραμμα MACD, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο γραμμών. Το ιστόγραμμα, μαζί με τις άλλες δύο γραμμές, κυμαίνεται πάνω και κάτω από μια κεντρική γραμμή, η οποία είναι επίσης γνωστή ως μηδενική γραμμή.

    Επομένως, ο δείκτης MACD αποτελείται από τρία στοιχεία που κινούνται γύρω από τη μηδενική γραμμή:

    • Η γραμμή MACD (1): βοηθάει στον προσδιορισμό μιας ανοδικής ή καθοδικής τάσης στην αγορά. Υπολογίζεται αφαιρώντας δύο εκθετικούς κινούμενους μέσους όρους (EMA).
    • Η γραμμή σήματος (2): ένας EMA της γραμμής MACD (συνήθως EMA 9 περιόδων). Η συνδυασμένη ανάλυση της γραμμής σήματος με τη γραμμή MACD μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό πιθανών ανατροπών της τιμής (δηλαδή αντιστροφής) ή σημείων εισόδου και εξόδου.
    • Το ιστόγραμμα MACD (3): μια γραφική αναπαράσταση της απόκλισης και σύγκλισης της γραμμής MACD και της γραμμής σήματος. Με άλλα λόγια, το ιστόγραμμα υπολογίζεται με βάση τις διαφορές μεταξύ των δύο γραμμών.

    Η γραμμή MACD #

    Γενικά, οι εκθετικοί κινητοί μέσοι όροι μετρώνται σύμφωνα με τις τιμές κλεισίματος ενός περιουσιακού στοιχείου και οι περίοδοι που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των δύο ΕΜΑ καθορίζονται συνήθως ως 12 περίοδοι (ταχύτερος) και 26 περίοδοι (πιο αργός). Η περίοδος μπορεί να διαμορφωθεί με διαφορετικούς τρόπους (λεπτά, ώρες, ημέρες, εβδομάδες, μήνες), αλλά αυτό το άρθρο θα εστιάσει στις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούν τις ημέρες. Ωστόσο, ο δείκτης MACD μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές στρατηγικές για το trading.

    Υποθέτοντας τα τυπικά χρονικά εύρη, η ίδια η γραμμή MACD υπολογίζεται αφαιρώντας το EMA 26 ημερών από το EMA 12 ημερών.

    MACD γραμμή = 12d EMA - 26d EMA

    Όπως αναφέρθηκε, η γραμμή MACD ταλαντεύεται πάνω και κάτω από τη γραμμή μηδέν και αυτό είναι που σηματοδοτεί τα crossovers της κεντρικής γραμμής, λέγοντας στους traders πότε ο EMA 12 ημερών και 26 ημερών αλλάζουν τη σχετική τους θέση.

    Η γραμμή σήματος #

    Από προεπιλογή, η γραμμή σήματος υπολογίζεται από έναν EMA 9 ημερών της γραμμής MACD και, ως εκ τούτου, παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για τις προηγούμενες κινήσεις της.

    Γραμμή σήματος = 9d EMA της γραμμής MACD

    Αν και δεν είναι πάντα ακριβές αυτό, όταν η γραμμή MACD και η γραμμή σήματος διασταυρώνονται, αυτά τα γεγονότα θεωρούνται συνήθως ως σήματα αντιστροφής της τάσης της τιμής, ειδικά όταν συμβαίνουν στα άκρα του διαγράμματος MACD (πολύ πάνω ή πολύ κάτω από τη γραμμή μηδέν).

    Το ιστόγραμμα MACD #

    Το ιστόγραμμα δεν είναι παρά μια οπτική καταγραφή των σχετικών κινήσεων της γραμμής MACD και της γραμμής σήματος. Απλώς υπολογίζεται αφαιρώντας το ένα από το άλλο:

    Ιστόγραμμα MACD = γραμμή MACD - γραμμή σήματος

    Ωστόσο, αντί να προσθέσετε μια τρίτη κινητή γραμμή, το ιστόγραμμα αποτελείται από ένα γράφημα από ράβδους, καθιστώντας το οπτικά ευκολότερο στην ανάγνωση και στην ερμηνεία του. Σημειώστε ότι οι ράβδοι του ιστογράμματος δεν έχουν καμία σχέση με τον όγκο των συναλλαγών του περιουσιακού στοιχείου.

    Ρυθμίσεις MACD #

    Όπως αναφέρθηκε, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για το MACD βασίζονται στους EMA 12, 26 και 9 περιόδων – ως εκ τούτου λέγεται MACD (12, 26, 9). Ωστόσο, ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές και traders αλλάζουν τις περιόδους ως έναν τρόπο δημιουργίας ενός πιο ευαίσθητου δείκτη. Για παράδειγμα, το MACD (5, 35, 5) είναι ένας που χρησιμοποιείται συχνά στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές σε μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια, όπως εβδομαδιαία ή μηνιαία διαγράμματα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας των cryptocurrency αγορών και των μεγάλων των διακυμάνσεων των τιμών, η αύξηση της ευαισθησίας του δείκτη MACD μπορεί να είναι επικίνδυνη επειδή πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερα ψευδή σήματα και παραπλανητικές πληροφορίες.

    Πως να διαβάζετε το διάγραμμα MACD #

    Ο MACD παρακολουθεί τις σχέσεις μεταξύ των κινητών μέσων όρων και ο συσχετισμός μεταξύ των δύο αυτών γραμμών μπορεί να περιγραφεί ως συγκλίνων ή αποκλίνων. Συγκλίνων όταν οι γραμμές έλκονται μεταξύ τους και αποκλίνων όταν απομακρύνονται.

    Ακόμα, τα σχετικά σήματα του δείκτη MACD σχετίζονται με τα λεγόμενα crossovers, τα οποία συμβαίνουν όταν η γραμμή MACD διασχίζει πάνω ή κάτω από την κεντρική γραμμή (crossovers crossline), ή πάνω ή κάτω από τη γραμμή σήματος (crossovers line signal).

    Λάβετε υπόψη ότι τόσο οι διασταυρώσεις με την κεντρική γραμμή όσο και με την γραμμή σήματος μπορεί να συμβούν πολλές φορές, παράγοντας πολλά ψευδή και περίπλοκα σήματα – ειδικά όταν εξετάζουμε ασταθή και με μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές περουσιακά στοιχεία, όπως τα cryptocurrencies. Επομένως, δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο στον δείκτη MACD.

    Διασταυρώσεις με την κεντρική γραμμή #

    Οι διασταυρώσεις με την κεντρική γραμμή συμβαίνουν όταν η γραμμή MACD κινείται είτε στη θετική είτε στην αρνητική περιοχή. Όταν διαπερνάει την κεντρική γραμμή προς τα πάνω, η θετική τιμή του MACD υποδεικνύει ότι το 12ήμερο EMA είναι μεγαλύτερο από το 26 ημερών. Αντίθετα, μια αρνητική τιμή του MACD εμφανίζεται όταν η γραμμή MACD διαπερνάει την κεντρική γραμμή προς τα κάτω, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος όρος των 26 ημερών είναι υψηλότερος από τον 12ήμερο. Με άλλα λόγια, μια θετική τιμή του MACD υποδηλώνει μια ισχυρότερη ανοδική τάση, ενώ μια αρνητική μπορεί να υποδηλώνει μια ισχυρότερη καθοδική τάση.

    Διασταυρώσεις με την γραμμή σήματος #

    Όταν η γραμμή MACD διαπερνάει την γραμμή σήματος προς τα πάνω, οι traders συχνά το ερμηνεύουν αυτό ως μια πιθανή ευκαιρία αγοράς (σημείο εισόδου). Από την άλλη πλευρά, όταν η γραμμή MACD διαπερνάει τη γραμμή σήματος προς τα κάτω, οι traders τείνουν να το θεωρούν αυτό το σημείο ως μια ευκαιρία πώλησης (σημείο εξόδου).

    Ενώ οι διασταυρώσεις με την γραμμή σήματος μπορεί να είναι χρήσιμες, δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Αξίζει επίσης να εξεταστεί πού λαμβάνουν χώρα στο διάγραμμα ως τρόπο ελαχιστοποίησης των κινδύνων. Για παράδειγμα, εάν η διασταύρωση σηματοδοτεί ευκαιρία για αγορά, αλλά ο δείκτης γραμμής MACD είναι κάτω από την κεντρική/μηδενική γραμμή (αρνητικός), οι συνθήκες της αγοράς μπορεί να θεωρηθούν ως πτωτικές (bearish). Αντιστρόφως, εάν η διασταύρωση γραμμής σήματος υποδεικνύει ένα πιθανό σημείο πώλησης, αλλά ο δείκτης γραμμής MACD είναι θετικός (πάνω από τη κεντρική/μηδενική γραμμή), οι συνθήκες της αγοράς εξακολουθούν να είναι ανοδικές (bullish). Σε ένα τέτοιο σενάριο, το να ακολουθήσει κάποιος το σήμα της πώλησης ενδέχεται να εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο (λαμβάνοντας υπόψη τη κυριότερη υφιστάμενη τάση που υπάρχει στην αγορά).

    MACD και αποκλίσεις (divergences) στην τιμή του περουσιακού στοιχείου #

    Μαζί με τις διασταυρώσεις με την κεντρική γραμμή και με την γραμμή σήματος, τα διαγράμματα MACD μπορούν επίσης να παρέχουν πληροφορίες για αποκλίσεις μεταξύ του διαγράμματος MACD και της τιμής του περουσιακού στοιχείου.

    Για παράδειγμα, εάν η κίνηση της τιμής ενός cryptocurrency κάνει υψηλότερο υψηλό ενώ το MACD δημιουργεί χαμηλότερο υψηλό, θα είχαμε μια πτωτική απόκλιση (bearish divergence), υποδεικνύοντας ότι παρά την αύξηση της τιμής, η ανοδική τάση (αγοραστική πίεση) δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν. Οι πτωτικές αποκλίσεις συνήθως ερμηνεύονται ως ευκαιρίες πώλησης επειδή τείνουν να προηγούνται της ανατροπής/αντιστροφής της τάσης της τιμής.

    Αντίθετα, εάν η γραμμή MACD σχηματίσει δύο υψηλότερα χαμηλά που ευθυγραμμίζονται με δύο χαμηλότερα χαμηλά της τιμής του περιουσιακού στοιχείου, τότε αυτό θεωρείται ανοδική απόκλιση (bullish divergence), υποδηλώνοντας ότι παρά τη μείωση της τιμής, η αγοραστική πίεση είναι ισχυρότερη. Οι ανοδικές αποκλίσεις τείνουν να προηγούνται των ανατροπών/αντιστροφών της τιμής, υποδηλώνοντας ενδεχομένως ότι η τιμή ακούμπησε βραχυπρόθεσμα στο “πάτωμα” (άρα υποδηλώνουν την εναλλαγή από καθοδική τάση σε ανοδική).

    Συμπέρασμα #

    Όσον αφορά την τεχνική ανάλυση, το MACD είναι ένα από τα πιο χρήσιμα διαθέσιμα εργαλεία. Όχι μόνο επειδή είναι σχετικά εύκολο στη χρήση, αλλά και επειδή είναι αρκετά αποτελεσματικό στον προσδιορισμό τόσο των τάσεων της αγοράς όσο και στο μομέντουμ της.

    Ωστόσο, όπως οι περισσότεροι δείκτες της τεχνικής ανάλυσης, το MACD δεν είναι πάντα ακριβές και μπορεί να παρέχει πολυάριθμα ψευδή και παραπλανητικά σήματα – ειδικά όσον αφορά τα ασταθή περιουσιακά στοιχεία με μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές ή κατά τη διάρκεια αδύναμης τάσης της τιμής ή όταν η τιμή κινείται πλαγίως (sideways). Κατά συνέπεια, πολλοί traders χρησιμοποιούν το MACD ταυτόχρονα με άλλους δείκτες – όπως τον δείκτη RSI – για να μειώσουν τους κινδύνους και να επιβεβαιώσουν περαιτέρω τα σήματα.