Τι είναι το Interchain Security και γιατί είναι τόσο σημαντικό για το οικοσύστημα του Cosmos (ATOM);

    Η Informal Systems, μια εταιρεία ανάπτυξης που βασίζεται στο Cosmos, δημοσίευσε την πρώτη προεπισκόπηση του νεότερου μοντέλου κοινής ασφάλειας που θα προστεθεί στο οικοσύστημα του Cosmos. Εκτός από την παροχή ασφάλειας στα blockchains του Cosmos, αυτό το μοντέλο θα κάνει επίσης τη διαδικασία έναρξης και κυκλοφορίας ενός blockchain πολύ πιο εύκολη και πιο προσιτή.

    Θα μπούμε βαθύτερα στο μοντέλο της Informal Systems που ονομάζεται «Interchain Security» και στον αντίκτυπο που θα έχει στο οικοσύστημα του Cosmos.

    Κοινή χρήση ασφάλειας στο Cosmos, ένα blockchain τη φορά #

    Η εισαγωγή των δικτύων Proof-of-Stake (PoS) έχει φέρει επανάσταση στον χώρο του blockchain, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ασφαλίζουν το δίκτυο με τα κρυπτονομίσματα τους και όχι με το hash rate που παράγουν. Όσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο και όσο πιο πολύτιμο είναι το κρυπτονόμισμα/token του, τόσο πιο ασφαλές γίνεται — όσο περισσότερη αξία γίνεται staked, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για τους κακόβουλους χρήστες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

    Ωστόσο, τα μικρά και αναδυόμενα PoS blockchain παλεύουν με χαμηλό κεφαλαιοποίηση αγοράς και χαμηλή ποσότητα πόρων. Ο χαμηλός αριθμός των χρηστών και η μικρή ποσότητα του staking καθιστά το δίκτυο πιο ευάλωτο στους επιτιθέμενους, επηρεάζοντας τη θέση του στην αγορά.

    Το οικοσύστημα του Cosmos κατασκευάστηκε για να είναι το «διαδίκτυο των blockchains» και να διευκολύνει ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων και διαλειτουργικών δικτύων που βασίζονται στην ίδια υποδομή. Στη συνέχεια, το Cosmos Hub μοιράζεται την ασφάλεια με άλλα blockchains, δανείζοντας το κεφάλαιό του για να χρησιμοποιηθεί για επικύρωση των blocks σε μικρότερες αλυσίδες.

    Διάφορα δίκτυα blockchain έχουν υιοθετήσει διάφορους τύπους κοινής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των Optimistic Rollups, των zk-rollups και του sharding. Το Interchain Security είναι η κατηγορία κοινής ασφάλειας για το Cosmos, που έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας το Πρωτόκολλο Επικοινωνίας Inter-Blockchain (IBC).

    Με απλά λόγια, το Interchain Security επιτρέπει στο Cosmos Hub να είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των blocks για μια αλυσίδα (που ονομάζεται consumer chain ή αλλιώς αλυσίδα καταναλωτή). Αυτό γίνεται επιτρέποντας στους επικυρωτές του να εκτελούν δύο κόμβους — έναν για το Cosmos Hub και έναν για αυτήν την αλυσίδα. Για να συμμετάσχουν σε αυτές τις αλυσίδες, οι επικυρωτές πρέπει να κάνουν stake το εγγενές κρυπτονόμισμα του Cosmos, το ATOM.

    Οποιαδήποτε ένδειξη χρόνου διακοπής λειτουργίας ή κακής συμπεριφοράς στην αλυσίδα αυτή αποστέλλεται αμέσως στην αλυσίδα του Cosmos (που ονομάζεται provider chain ή αλλιώς αλυσίδα παρόχου), όπου τα staked ATOM μπορούν να καταστραφούν χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό που ονομάζεται “slashing”.

    Το Πρωτόκολλο Επικοινωνίας Inter Blockchain (IBC) χρησιμοποιείται από την αλυσίδα καταναλωτή για να επικοινωνεί με το Cosmos Hub και να παρακολουθεί ποιοι επικυρωτές συμμετέχουν στο σύστημα Interchain Security και να αναφέρουν τυχόν διακοπές λειτουργίας.

    Η Informal Systems, η εταιρεία ανάπτυξης που βρίσκεται πίσω από το Interchain Security, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει την πρώτη έκδοση της κοινής ασφάλειάς της ειδικά για το Cosmos. Το Interchain Security v1 αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου και να κυκλοφορήσει επίσημα στο Cosmos το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

    Το V1 θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να ξεκινήσει ένα blockchain χρησιμοποιώντας το ίδιο σύνολο επικυρωτών με το Cosmos Hub καταθέτοντας μια πρόταση διακυβέρνησης. Εάν η κοινότητα του Cosmos αποδεχτεί την πρόταση, η αλυσίδα καταναλωτή ξεκινά και κληρονομεί αμέσως την πλήρη ασφάλεια του Cosmos Hub.

    Τι κάνει το Interchain Security τόσο σημαντικό; #

    Ενώ το οικοσύστημα Cosmos υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, φτάνοντας σε δεκάδες ορόσημα στην πορεία, η κυκλοφορία του Interchain Security θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντική ενημέρωση μέχρι στιγμής.

    Η αξία που φέρνει το Interchain Security στο Cosmos είναι πολύ πιο βαθιά από την απλή αύξηση της ασφάλειας του δικτύου. Καταφέρνει να συγκεντρώσει διαφορετικές ομάδες χρηστών και να μειώσει τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τους.

    Πρώτον, το Interchain Security θα καταστήσει δυνατό το Practical Hub Minimalism, μια στρατηγική φιλοσοφία που οδηγεί το Cosmos Hub, χωρίς να θυσιάζεται η αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας. Το Practical Hub Minimalism, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι μια πεποίθηση ότι το Cosmos Hub πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα χαρακτηριστικά. Αυτό, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του, αφαιρεί τα τρωτά σημεία ασφαλείας και μειώνει την πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ ομάδων χρηστών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο hard fork.

    Καθώς το τρέχον Cosmos Hub προσθέτει συνεχώς νέες δυνατότητες, πολλοί από τους χρήστες του ανησυχούν ότι η ασφάλεια του δικτύου θα διακυβευτεί. Το Interchain Security θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει αυτούς τους «hub minimalists» επιτρέποντας σε καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά να γίνει μια ξεχωριστή αλυσίδα.

    Αυτές οι ξεχωριστές αλυσίδες θα μπορούσαν στη συνέχεια να προγραμματιστούν ώστε να έχουν τα δικά τους διακριτικά διακυβέρνησης και χρεώσεις, δίνοντας κίνητρα στους επικυρωτές να συμμετάσχουν.

    Και καθώς περισσότερες αλυσίδες εντάσσονται στο οικοσύστημα του Cosmos, τόσο πιο ακριβό γίνεται για τους κακόβουλους χρήστες να χειραγωγήσουν ή να επιτεθούν στο δίκτυο. Καθώς η ασφάλεια ενός δικτύου μετριέται συχνά στο πόσο ακριβό είναι να του επιτεθεί κανείς, όσο περισσότερη αξία διαχέεται μέσα στο οικοσύστημα του Cosmos — τόσο πιο ασφαλές γίνεται. Το Interchain Security θα επιτρέψει επίσης στο Cosmos Hub να συνδέσει την αξία του ATOM με τις αλυσίδες καταναλωτών του. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε δυνητικός κακός παράγοντας θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την κεφαλαιοποίηση του ATOM όταν επιτίθεται σε μια αλυσίδα καταναλωτή.

    “Το Interchain Security επιτρέπει στο Cosmos να παραμείνει πιστό στη φιλοσοφία της κυριαρχίας και του ανοιχτού κώδικα και επιτρέπει στα blockchain να ενσωματωθούν οικονομικά αλλά όχι πολιτικά”

    Οι προγραμματιστές του Cosmos σε μια ανάρτηση πέρυσι.