London Hard Fork

    Το blockchain του Ethereum είναι προ των πυλών μια τεράστια μετάβαση. Θα μετακινηθεί από τον αλγόριθμο Proof-of-Work (όπως του Bitcoin) σε Proof-of-Stake.

    Γενικά, η κοινότητα του Ethereum είναι σχετικά ενθουσιασμένη με τη μετάβαση στο PoS, κυρίως επειδή θα επιτρέψει στο δίκτυο να χειρίζεται πολύ περισσότερες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Υπάρχουν επίσης ελπίδες ότι αυτές οι πρόσθετες λειτουργίες θα αντιμετωπίσουν τις υψηλές gas χρεώσεις.

    Αλλά, όπως πιθανότατα θα περίμενε κανείς, η άφιξη του Ethereum 2.0 έχει και αμφισβητητές.

    Το London Hard Fork #

    Η επόμενη σημαντική αναβάθμιση που έρχεται στο blockchain του Ethereum είναι το London Hard Fork. Σε λίγες ώρες η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί μιας και προς το παρόν είναι σχεδιασμένη για τις 5 Αυγούστου του 2021.

    Στο Hard Fork αυτό περιλαμβάνονται πέντε Ethereum Improvement Proposals, αλλιώς γνωστά ως EIPs. Παρακάτω θα αναλυθούν λεπτομερώς οι αλλαγές και γιατί ένα μέρος της κοινότητας είναι δυσαρεστημένο με αυτές.

    Το Bitcoin έχει ένα σταθερό ανώτατο όριο για το supply του, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο 21 εκατομμύρια BTC θα υπάρξουν ποτέ. Αντίθετα, το Ethereum είναι ένα πληθωριστικό κρυπτονόμισμα και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο για το πόσα ETH μπορεί να υπάρξουν. Οι miners ανταμείβονται με ολοκαίνουργια νομίσματα κάθε φορά που επικυρώνουν ένα block, κάτι που συμβαίνει περίπου κάθε 15 δευτερόλεπτα. Αποζημιώνονται επίσης με τις χρεώσεις για τις συναλλαγές που πληρώνουν οι χρήστες.

    EIP-1559 #

    Το EIP-1559, το οποίο περιλαμβάνεται στο London Hard Fork, στοχεύει να το αλλάξει αυτό. Εισάγεται μια ελάχιστη χρέωση για κάθε συναλλαγή. Αυτή η ελάχιστη χρέωση θα αλλάζει βάση του πόσες συναλλαγές διαχειρίζεται το δίκτυο την εκάστοτε στιγμή, και αυτή η ελάχιστη χρέωση θα μεταβαίνει απευθείας στο δίκτυο για να γίνει “burn” και να καταστρέφονται αυτά τα ETH. Οι χρήστες θα εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν tips για να αυξήσουν τις πιθανότητες να αντιμετωπιστούν οι συναλλαγές τους ως επείγον. Μόλις τεθεί σε ισχύ αυτή η αλλαγή, οι miners δεν θα λαμβάνουν πλέον έσοδα από τις χρεώσεις των συναλλαγών παρά μόνο από τα tips. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να μειωθεί το circulating supply του Ethereum κατά την πάροδο του χρόνου, δίνοντας πιθανώς ώθηση στην αξία του ETH και να έχει αποπληθωριστικές ιδιότητες. Επιπλέον, οι προσπάθειες για αποπληθωρισμό του Ethereum ουσιαστικά τελικά ίσως σημαίνει ότι τα ETH που θα λαμβάνουν οι miners ως ανταμοιβή στο τέλος θα καταλήξουν να αξίζουν περισσότερο.

    Ένα από τα οφέλη είναι ότι θεωρητικά θα βοηθήσει τις χρεώσεις των συναλλαγών να είναι λίγο πιο προβλέψιμες για όσους χρησιμοποιούν το blockchain του Ethereum. Υπήρξε μεγάλος εκνευρισμός για τη συμφόρηση που είδαμε στο δίκτυο – η οποία επιδεινώθηκε από το bull market, από την έκρηξη της αγοράς των NFT και την συνεχόμενη αύξηση της χρήσης των DeFi εφαρμογών.

    Υπάρχουν όμως και αρνητικά για την συγκεκριμένη αλλαγή. Όπως είναι κατανοητό, ορισμένοι miners είναι ενοχλημένοι που θα χάσουν μια κρίσιμη πηγή εσόδων – ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι τα 2 ETH που λαμβάνουν ως ανταμοιβή για το κάθε block αυτήν την στιγμή είναι σημαντικά μικρότερο από τα 5 ETH που λάμβαναν πριν από μερικά χρόνια. Η αλλαγή των ανταμοιβών από μόνη της δεν θα επηρεάσει την ικανότητα του Ethereum να επεξεργάζεται blocks. Υπάρχει, ωστόσο, η πιθανότητα οι δυσαρεστημένοι miners να εγκαταλείψουν το δίκτυο, να το σαμποτάρουν ή να ξεκινήσουν μια ανταγωνιστική αλυσίδα. Εάν ένα μεγάλο μέρος των miners του Ethereum αποχωρήσει ή εξεγερθεί, οι χρόνοι για το κάθε block και η ασφάλεια του δικτύου θα επηρεαστούν αρνητικά.

    Οι miners είναι ένα κρίσιμο μέρος του οικοσυστήματος του Ethereum. Είναι τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την ομαλή λειτουργία του blockchain και την επικύρωση των συναλλαγών. Ωστόσο, η μετάβαση στο Proof-of-Stake θα τους καταστήσει ουσιαστικά αχρείαστους. Αυτό θα συμβεί επειδή οι ευθύνες τους θα μετατοπιστούν στους validators, σε άτομα που έχουν πραγματικό οικονομικό συμφέρον να εξασφαλίσουν το δίκτυο.

    Αν και δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους miners να γίνουν validators, ένα μικρό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί από αυτούς θα έχουν ήδη εξασφαλίσει κάποιο ακριβό εξοπλισμό που τώρα δεν θα εξυπηρετεί κανένα σκοπό όσον αφορά το Ethereum.

    Αξίζει επίσης να ρίξετε μια ματιά στην ανάλυση των εσόδων που έλαβαν οι miners του Ethereum τους τελευταίους μήνες. Τα έσοδα έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 2,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο, συμπίπτοντας με τη ραγδαία αύξηση του ETH στα 4.362 δολάρια. Ωστόσο, τα στοιχεία από το The Block δείχνουν ότι τα έσοδα μειώθηκαν κατά 53% τον Ιούνιο στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μείωση του κόστους συναλλαγής σήμαινε ότι οι χρεώσεις gas αντιστοιχούσαν σε μόλις 166 εκατομμύρια δολάρια λόγω αυτού. Ως αποτέλεσμα, σε έναν κόσμο με το EIP-1159 σε εφαρμογή, θα είχαν ακόμα ως έσοδα 940 εκατομμύρια δολάρια.

    Όσον αφορά τους χρήστες και τους προγραμματιστές των DApps, τα οφέλη του EIP-1559 ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στην πράξη όσο στη θεωρία. Μια αποτυχία στην επίτευξη της υποσχόμενης αποτελεσματικότητας όσον αφορά την μείωση των χρεώσεων των συναλλαγών θα μπορούσε να οδηγήσει στην απογοήτευση των χρηστών και των προγραμματιστών. Εάν συμβεί αυτό, οι ανταγωνιστές του Ethereum όπως το Binance Smart Chain και το Cardano, οι δύο μεγαλύτερες smart contract blockchain πλατφόρμες βάση κεφαλαιοποίησης μετά το Ethereum αυτήν την στιγμή, αναμφίβολα θα αδράξουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα μερίδιο της αγοράς από το Ethereum.

    Άλλες αλλαγές σε αυτήν την αναβάθμιση #

    Μια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή στο London hard fork είναι γνωστή ως EIP-3554.

    Μια επικείμενη απειλή για τους miners του Ethereum έρχεται με τη μορφή ενός «difficulty time bomb» που ουσιαστικά θα κάνει τα νέο ETH απίστευτα δύσκολο να βρεθούν – τόσο πολύ ώστε να μην υπάρχει οικονομικό κίνητρο πλέον. Το EIP-3554 ουσιαστικά θα αναβάλλει αυτήν την απειλή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, δίνοντας θεωρητικά στους miners λίγο περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν.

    Τα άλλα EIPs που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό το hard fork δεν είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα.

    Χρειάζεται οι χρήστες και κάτοχοι του Ethereum να κάνουν κάτι; #

    Ο προγραμματιστής του Ethereum Foundation, Tim Beiko, τόνισε ότι οι κάτοχοι του Ethereum που χρησιμοποιούν ανταλλακτήρια, web wallets, mobile wallets ή hardware wallets δεν θα επηρεαστούν από το London hard fork – και δεν θα χρειαστεί να προβούν σε ενέργειες εκτός εάν τους δοθεί εντολή από τον πάροχο που χρησιμοποιούν. Ωστόσο, όσοι τρέχουν τον δικό τους node θα πρέπει να κατεβάσουν την τελευταία έκδοση του Ethereum client.

    Αποκάλυψε επίσης το γιατί τα hard forks πήραν το όνομά τους από τις πόλεις, αυτό συμβαίνει λόγω του ότι είναι εμπνευσμένα από τους χώρους όπου έχουν πραγματοποιηθεί συνέδρια για προγραμματιστές.

    Το μέλλον #

    Το επόμενο μεγάλο ορόσημο που αναμένεται, είναι αυτό που αναφέρεται ως “συγχώνευση” – επιτρέποντας δηλαδή στο κύριο δίκτυο του Ethereum να συνδεθεί με το Beacon Chain που λειτουργεί ήδη, πράγμα που σημαίνει ότι το staking θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο το δίκτυο. Αποδείχθηκε ότι οι ερευνητές του Eth2 εργάζονται με σκοπό να βρουν τρόπους να επιταχύνουν αυτήν την διαδικασία.

    Έπειτα θα ακολουθήσουν αλυσίδες shard που θα επεκτείνουν την ικανότητα του Ethereum στην επεξεργασία των συναλλαγών και την αποθήκευση των δεδομένων.