Τι είναι τα συμφωνητικά Bitcoin και πώς λειτουργούν;

    Τι είναι τα συμφωνητικά #

    Το σε κάθε μελλοντική αναβάθμιση συμφωνητικό χρησιμοποιείται στο δίκαιο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας ως σύμβαση για τον πειορισμό της χρήσης ενός αντικειμένου, για παράδειγμα, η απαγόρευση επέκτασης ενός κτιρίου ή η αλλαγή του χρώματος μιας πρόσοψης.

    Δεδομένου ότι το Bitcoin είναι ιδιωτική ιδιοκτησία, ο όρος covenant (συμφωνητικό) φαίνεται απόλυτα κατάλληλος για να υποδείξει τους περιορισμούς στις συναλλαγές του. Έχετε την κυριότητα της ιδιοκτησίας, αλλά μπορεί να περιοριστεί το τι μπορείτε να κάνετε με αυτά.

    Συγκεκριμένα, τα συμφωνητικά του Bitcoin περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα νόμισμα μπορεί να δαπανηθεί μετά την αγορά του και πού μπορούν να μεταφερθούν τα νομίσματα. Αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να συγκριθούν με εκείνους που μπορεί να θέσουν οι τράπεζες σε συγκεκριμένους εμπόρους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

    Τα συμφωνητικά μπορούν να είναι χρήσιμα για την αναβάθμιση του Bitcoin ωστόσο, δεδομένου ότι είναι πολύπλοκο να εφαρμοστούν και προκαλούν διαμάχη σχετικά με την ανταλλάξιμη και ανθεκτική στη λογοκρισία ιδιότητα του κρυπτονομίσματος, δεν έχουν εξεταστεί σοβαρά για να συμπεριληφθούν στο Bitcoin για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποια μελλοντική του αναβάθμιση.

    Μπορεί το Bitcoin να βελτιωθεί; #

    Το Bitcoin μπορεί αναμφίβολα να βελτιωθεί και τα BIPs, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών, αντιπροσωπεύουν προτεινόμενες αλλαγές στο Bitcoin consensus.

    Τα συμφωνητικά περιλαμβάνονται στις προτάσεις βελτίωσης του Bitcoin (Bitcoin Improvement Proposals – BIPs), τη διαδικασία αναβάθμισης και βελτίωσης στην οποία υποβάλλεται το Bitcoin για να τροποποιήσει και να προωθήσει θέματα όπως η επεκτασιμότητα, η ασφάλεια και η χρηστικότητα.

    Οι δεσμεύσεις επιτρέπουν σε μια γλώσσα script του Bitcoin να αποτρέψει έναν εξουσιοδοτημένο διαθέτη από το να ξοδεύει σε συγκεκριμένα άλλα σενάρια. Περιγράφουν τον τρόπο βελτίωσης του Bitcoin σε smart contracts, πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε έναν κώδικα που εκτελείται όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

    Aυτά τα συμβόλαια Bitcoin θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κλοπή των χρημάτων των χρηστών σε περίπτωση παραβίασης και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κλιμάκωση του δικτύου. Υπάρχουν πολλές προτεινόμενες εφαρμογές για τα συμβόλαια, από την κλιμάκωση της χωρητικότητας των συναλλαγών Bitcoin έως τον έλεγχο συμφόρησης, τα δάνεια με ελαχιστοποίηση της εμπιστοσύνης και πολλά άλλα. Αυτές οι περιπτώσεις χρήσης περιγράφονται στο αμφιλεγόμενο BIP119, το οποίο παρουσιάστηκε από τον προγραμματιστή Jeremy Rubin ως soft fork και συζητήθηκε από την κοινότητα.

    Αυτή η πρόταση βελτίωσης του Bitcoin εισάγει μια αλλαγή στον κώδικα του Bitcoin, η οποία αποσκοπεί στη χρήση ενός νέου κωδικού λειτουργίας (opcode). Ο opcode είναι OP_CHECKTEMPLATEVERIFY (CTV) και επιτρέπει ένα περιορισμένο σύνολο πολύτιμων περιπτώσεων χρήσης χωρίς να περιέχει σημαντικούς κινδύνους.

    Το CTV μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην κλιμάκωση του Bitcoin μέσω της εφαρμογής των συναλλαγών με έλεγχο συμφόρησης. Όταν η κίνηση των συναλλαγών είναι πολύ υψηλή, τα τέλη αυξάνονται εκθετικά. Χρησιμοποιώντας αυτό το CTV, οι μεγάλοι επεξεργαστές πληρωμών μπορούν να συμπεριλάβουν όλες τις πληρωμές τους σε μία μόνο συναλλαγή για σκοπούς επιβεβαίωσης, εξοικονομώντας χώρο σε block και με αποτέλεσμα την ταχύτερη και φθηνότερη εκτέλεση.

    Πως δουλεύουν τα Bitcoin συμφωνητικά #

    Τα συμφωνητικά μπορούν να οριστούν ως γλωσσικά πρωτεύοντα στοιχεία (η μικρότερη και απλούστερη “μονάδα επεξεργασίας” που είναι διαθέσιμη σε έναν προγραμματιστή) που επεκτείνουν τη γλώσσα script του Bitcoin επιτρέποντας στις συναλλαγές να περιορίζουν τα σενάρια των εξαργυρωτών.

    Σε μια τυπική συναλλαγή Bitcoin, το Bitcoin σας προστατεύεται με ένα σενάριο κλειδώματος, του οποίου οι όροι πρέπει να πληρούνται εάν θέλετε να ξοδέψετε τα νομίσματα. Παραδείγματα συνθηκών κλειδώματος μπορεί να είναι η άρνηση δαπάνης χωρίς υπογραφή που να αποδεικνύει ότι έχετε το ιδιωτικό κλειδί που ταιριάζει με το δημόσιο κλειδί ή τα timelocks, τα οποία είναι παρόμοια με τις διαθήκες και υποδεικνύουν ότι τα νομίσματα δεν μπορούν να δαπανηθούν πριν από την πάροδο συγκεκριμένου αριθμού block.

    Έτσι, ενώ σε ένα “κανονικό” Bitcoin script, απαιτούμε μόνο την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων για να ξεκλειδώσετε μια συγκεκριμένη απαίτηση (να υπογράψτε μια συναλλαγή με ένα ιδιωτικό κλειδί, για παράδειγμα), σε ένα συμφωνητικό, πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα, περιορίζοντας τι μπορείτε να κάνετε με αυτό το νόμισμα ή πού μπορεί να ξοδευτεί ένα νόμισμα.

    Ένα συμφωνητικό Bitcoin ορίζεται συχνά ως “ένας μηχανισμός επιβολής όρων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβιβαστεί ο έλεγχος των νομισμάτων στο μέλλον” και περιλαμβάνει ένα σύνολο όρων για μια έξοδο μη δαπανημένης συναλλαγήςTX, η οποία ορίζει πώς μπορούν να δαπανηθούν τα σχετικά νομίσματα της συναλλαγής.

    Για παράδειγμα, ένα πορτοφόλι μπορεί να θέσει ένα συμφωνητικό για τα Bitcoin που κατέχει και να κάνει whitelisting μερικές σχετικές διευθύνσεις. Όταν αυτό το πορτοφόλι μεταδίδει μια συναλλαγή Bitcoin σε ένα άλλο πορτοφόλι, με τη σειρά του, αυτό το πορτοφόλι μπορεί να στείλει το ίδιο Bitcoin μόνο σε διευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή την εγκεκριμένη λίστα.

    Πλεονεκτήματα των Bitcoin συμφωνητικών #

    Η βελτίωση της ασφάλειας του Bitcoin είναι μία από τις σημαντικότερες προόδους που επιδιώκουν συνεχώς οι προγραμματιστές, και τα συμφωνητικά μπορεί να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην ενίσχυσή της.

    Εκτός από τη βελτιωμένη κλιμάκωση, τα covenants είναι χρήσιμα για την ασφάλεια, ειδικά έναντι κάποιας μορφής επίθεσης π.χ. των 5$. Η λήψη μέτρων για την προστασία της ιδιοκτησίας σας στο Bitcoin, ώστε να γίνει πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να την κλέψουν, είναι μια εξαιρετική περίπτωση χρήσης.

    Μια επίθεση με κλειδί 5 $ είναι όταν κάποιος ανακαλύπτει ότι έχετε πολλά κρυπτονομίσματα και σας επιτίθεται σωματικά ή σας απειλεί και εξαναγκάζει να του δώσετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά.

    Μια άλλη καλή προσέγγιση ασφάλειας που παρέχεται από τα covenants θα ήταν να περιορίσετε το UTXO σας να αποστέλλεται σε μια διεύθυνση με πολλαπλό σήμα μετά από ένα χρόνο, για παράδειγμα. Τα συμβόλαια μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία της ασφαλούς διαχείρισης κλειδιών και η εφαρμογή ασφαλών θησαυροφυλακίων μπορεί να βοηθήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ασφάλειας των κρυπτονομισμάτων. Τα θησαυροφυλάκια ενισχύουν την ασφάλεια των τελικών χρηστών αποθαρρύνοντας την κλοπή νομισμάτων.

    Ο χρήστης χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό που εμποδίζει έναν επιτιθέμενο να αποκτήσει πλήρη έλεγχο των κεφαλαίων παρά την κλοπή των ιδιωτικών κλειδιών που χρησιμοποιούνται για την ασφάλισή τους. Αυτός ο μηχανισμός περιλαμβάνει τη χρήση προ-υπογεγραμμένων συναλλαγών με διαγραφή κλειδιών για την επιβολή ενός χρονικού κλειδώματος στα κεφάλαια.

    Οι συμφωνίες μπορούν επίσης να εφαρμόσουν έναν περιοριστικό μηχανισμό για την αποτροπή επιθέσεων double spending στο Bitcoin-NG, ένα πρωτόκολλο blockchain με ανοχή σε σφάλματα Byzantine που προτάθηκε πρόσφατα για τη βελτίωση της απόδοσης, της καθυστέρησης και της συνολικής επεκτασιμότητας του Bitcoin.

    Αυτός ο μηχανισμός μεταφράζεται σε λεγόμενες συναλλαγές poison που μπορούν να υλοποιηθούν σταδιακά ως επικάλυψη πάνω στο Blockchain του δικτύου.

    Αρνητικά των Bitcoin συμφωνητικών #

    Διάφοροι διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες του Bitcoin, συμπεριλαμβανομένων των Adam Back, Jimmy Song και Ανδρέα Αντωνόπουλου, έχουν εκφράσει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή των περιοριστικών συμφωνιών, ιδίως με το BIP119.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνόπουλος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις “αναδρομικές συμφωνίες” που θα μπορούσε να μεταφέρει η νέα ενημέρωση, επιδεινώνοντας έτσι το δίκτυο. Μια αναδρομική συμφωνία συμβαίνει όταν ένας προγραμματιστής περιορίζει μια συναλλαγή, αλλά το κάνει με τρόπο που περιορίζει μια άλλη συναλλαγή μετά από αυτή, ξεκινώντας ένα φαινόμενο ντόμινο που οδηγεί σε μελλοντικές απεριόριστες αναδρομικές συμφωνίες.

    Blacklist, κίνδυνοι λογοκρισίας και κατάσχεσης #

    Ενώ το κλείδωμα του τόπου όπου μπορεί να δαπανηθεί ένα Bitcoin είναι πλεονέκτημα για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια, παρέχει επίσης λόγους για λογοκρισία και έλεγχο από τις κυβερνήσεις, κάτι που θα εμπόδιζε την ίδια την ύπαρξη του δικτύου. Οι αρχές θα μπορούσαν δυνητικά να αναγκάσουν τα ανταλλακτήρια να αποσύρουν μόνο σε συμφωνίες με κάποιο έλεγχο του νομίσματος.

    Ενώ αυτός ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει ήδη, αφού οι κυβερνήσεις μπορούν να ζητήσουν από τα ανταλλακτήρια να στέλνουν μόνο σε διευθύνσεις με taproot spend path ή multi-sig που ελέγχονται από αυτές, θα μπορούσε η εφαρμογή των συμφωνιών να διευκολύνει κακόβουλους σκοπούς, όπου θα διευκόλυνε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν ένα είδος on-chain KYC;

    Απειλές για την ανταλλαξιμότητα #

    Οι συμφωνίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη δυνατότητα ανταλλαξιμότητας του Bitcoin, δηλαδή την ικανότητα κάθε νομίσματος να είναι πανομοιότυπο ως προς τη λειτουργία και την ποιότητα.

    Αν και χρήσιμα για την ασφάλεια και την επεκτασιμότητα, τα covenants θα άλλαζαν τις ιδιότητες συγκεκριμένων μονάδων , δημιουργώντας ουσιαστικά διαφορετικούς τύπους ψηφιακού νομίσματος, διαφορετικούς ανάλογα με το τι μπορεί να δαπανηθεί ή πού μπορεί να σταλεί.

    Ως αποτέλεσμα, όσοι αντιτίθενται στην αλλαγή υποστήριξαν ότι ο περιορισμός του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να ξοδέψετε τα νομίσματα σας θα περιόριζε τελικά τη χρήση του Bitcoin ως ψηφιακού νομίσματος, με αναπόφευκτες συνέπειες στην αξία του.

    Υπάρχουν έντονες απόψεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συμφωνιών ωστόσο, οι συζητήσεις είναι υγιείς και απαραίτητες για τη βελτίωση ενός αποκεντρωμένου και χωρίς ηγέτη δικτύου. Εν τέλη, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τους χρήστες και τους χειριστές κόμβων, οι οποίοι θα κατεβάσουν το λογισμικό που αντικατοπτρίζει καλύτερα την άποψή τους.