Το EIP-1559 μείωσε το supply στο Ethereum (για πρώτη φορά)

    Όταν το EIP-1559 εισήχθη στο Ethereum τον περασμένο μήνα, υποτίθεται ότι θα επιβράδυνε τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται το supply του ETH. Όμως τις τελευταίες 24 ώρες, το supply όχι μόνο δεν αυξήθηκε καθόλου, αλλά μειώθηκε.

    Πιο πολύ ETH έχει γίνει burn στο δίκτυο από ό,τι έχει γίνει mined τις τελευταίες 24 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο ETH διαθέσιμο σήμερα από ό,τι χθες. Οι ειδικοί του Ethereum πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο δίκτυο.

    Το EIP-1559 ήταν μια προτεινόμενη αλλαγή στον κώδικα στο blockchain του Ethereum που μέσα σε όλα τα άλλα θα επέτρεπε την επέκταση των μεγεθών των block έτσι ώστε να μπορούν να αποστέλλονται περισσότερες συναλλαγές στο δίκτυο. Το δίκτυο του Ethereum είχε προβλήματα συμφόρησης χάρη στη δημοτικότητα των NFT και των decentralized χρηματοοικονομικών εφαρμογών (DeFi), όπως το πρωτόκολλο δανεισμού Aave και το ανταλλακτήριο Uniswap, καθώς τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούν τους πεπερασμένους πόρους του δικτύου.

    Επίσης, μέρος της πρότασης ήταν να επιβληθεί μια βασική χρέωση για κάθε συναλλαγή. Αντί να συνεχίσουν να λαμβάνουν ως ανταμοιβή αυτές τις χρεώσεις οι miners που επικυρώνουν τις συναλλαγές του δικτύου, η βασική αυτή χρέωση θα γίνει burned (δηλ. θα αφαιρεθεί από την κυκλοφορία με το να αποσταλεί σε ένα πορτοφόλι στο οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση). Η ιδέα ήταν να μειωθεί η το total supply του ETH, το οποίο, σε αντίθεση με το Bitcoin, δεν έχει κανένα ανώτατο όριο. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του Ethereum θεωρητικά θα ανέβαινε για να καλύψει τη ζήτηση.

    Ενώ το EIP-1559 μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται το supply του ETH, δεν το μειώνει και το supply απαραίτητα. Αυτό συμβαίνει επειδή, με κάθε block που παράγεται, οι miners εξακολουθούν να διατηρούν το νέο ETH έκαναν mine. Όσο το ποσό των νέων αυτών ETH είναι υψηλότερο από τις βασικές χρεώσεις που γίνονται burned, το total supply του ETH θα αυξάνεται.

    Αυτό όμως δε συνέβη, τουλάχιστον εχτές.

    Σε ένα 24ωρο που καλύπτει την Πέμπτη και την Παρασκευή, η αύξηση του supply ήταν αρνητική. Περισσότερο ETH έγινε burned από τα 12.500 έως 13.000 ETH που εκδόθηκαν στους miners. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς η βασική χρέωση προσαρμόζεται προς τα πάνω σε περιόδους υψηλότερης ζήτησης για τις συναλλαγές του Ethereum (όπως για παράδειγμα λόγω DeFi συναλλαγών, λόγω των NFT, λόγω gaming κλπ).

    Από την αρχή που εφαρμόστηκε η αλλαγή στον κώδικα στις 5 Αυγούστου, πάνω από 196.000 ETH έχουν γίνει burned, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης του EIP-1559 το Ultrasound Money.

    Η αλλαγή αυτή έχει τροφοδοτήσει μια αύξηση της τιμής για το κρυπτονόμισμα. Το Ethereum αυξήθηκε από τα 2.516$ στις 4 Αυγούστου στα 3.926$ σήμερα – μια αύξηση 56% σε ένα μήνα μέσα.

    Πηγή: Decrypt

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα