Τα 10 μεγαλύτερα γεγονότα του Ethereum για το 2022

    Φέτος ήταν η αρχή της δεύτερης πράξης του Ethereum, μερικές φορές γνωστή ως Ethereum 2.0.

    Η μετακίνηση του Νο. 2 blockchain — με κεφαλαιοποίηση 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων — από έναν μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Work σε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τελικά πιο επεκτάσιμο, Proof-of Stake, ήταν μια διαδικασία που είχε ήδη ξεκινήσει το 2015 — το έτος που κυκλοφόρησε το Ethereum.

    Αυτό έγινε πραγματικότητα όταν το The Merge τελικά συνέβη στις 15 Σεπτεμβρίου – είχε καθυστερήσει πολλά χρόνια και παραμένει ένα έργο σε εξέλιξη — το sharding έρχεται τον επόμενο χρόνο.

    Ωστόσο, η αλλαγή ήταν μια τεράστια επιτυχία που πήγε «άψογα» σύμφωνα με τους ανθρώπους που την παρακολουθούσαν ζωντανά – δεν είναι μικρό κατόρθωμα για ένα έργο αφού μερικοί από τους υποστηρικτές και τους προγραμματιστές του παρομοίωσαν τη διαδικασία αυτή με την αντικατάσταση του κινητήρα σε ένα αυτοκίνητο εν κινήσει.

    Δηλαδή, ήταν μια πολύ γεμάτη χρονιά για το μεγαλύτερο blockchain έξυπνων συμβολαίων στον κόσμο.

    Αυτό το επίτευγμα συνέβη επίσης κατά τον πρώτο “χειμώνα” τον κρυπτονομισμάτων από τότε που τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έγιναν mainstream, τη χρονιά που τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ — και πολλές άλλες χώρες — άρχισαν να γράφουν και να περνούν ολοκληρωμένα ρυθμιστικά πλαίσια για τα κρυπτονομίσματα.

    Αυτή ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μια τριάδα σκανδάλων είδε εκατομμύρια επενδυτές να χάνουν τα χρήματα τους, καθώς ο κακός σχεδιασμός του έργου, η κακή οικονομική διαχείριση και κάτι που μοιάζει όλο και περισσότερο με ξεκάθαρη παράβαση έστειλε ένα stablecoin 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις φλόγες, αρκετούς δανειστές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων σε πτώχευση και ο ιδρυτής του δεύτερου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο σε χειροπέδες.

    Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι μια αναδρομή στα 10 μεγαλύτερα γεγονότα στον χώρο του Ethereum για το 2022.

    1. The Merge

    Το μεγαλύτερο μέρος του έτους δαπανήθηκε για τη δημιουργία του The Merge, το οποίο έλαβε χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου. Τότε ήταν που το παλιό blockchain του Ethereum – που τώρα ονομάζεται “execution layer” – μετατράπηκε στο νέο, το οποίο τώρα ονομάζεται “consensus layer”. (Το όνομα Ethereum 2.0 είχε πολλά προβλήματα, σύμφωνα με το Ethereum Foundation, όπως απατεώνες που έλεγαν στους ανθρώπους να αλλάξουν το ETH τους για ανύπαρκτα ETH2 tokens.)

    Υπάρχουν πολλές περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό, αλλά ο πυρήνας καταλήγει σε αυτό: το Ethereum άφησε πίσω του τον μηχανισμό Proof-of-Work τύπου Bitcoin και τώρα είναι ένα πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον blockchain με το Proof-of-Stake.

    Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και τελικά το νέο Ethereum θα είναι επίσης ένα πολύ πιο επεκτάσιμο blockchain, θα απαλλαγεί από τη συμφόρηση του τρέχοντος blockchain και τις υψηλές χρεώσεις των συναλλαγών. Αυτό θα γίνει μέσω του sharding, το οποίο επιτρέπει στο blockchain να ενεργεί σαν πολλά blockchains. Σκεφτείτε το σαν να μετατρέπετε έναν δρόμο με δύο λωρίδες σε έναν αυτοκινητόδρομο 12 λωρίδων. Και υπάρχει η ευκαιρία για σχεδόν οποιονδήποτε να κερδίσει κάνοντας stake το ETH του.

    Ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, δήλωσε: “Υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα για να γίνουν. Πρέπει ακόμα να κλιμακωθούμε, πρέπει ακόμα να διορθώσουμε το απόρρητο, πρέπει να κάνουμε το πράγμα πραγματικά ασφαλές για τους τακτικούς χρήστες. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά και να κάνουμε αυτά που πρέπει για να γίνουν όλα αυτά και άλλα πράγματα επίσης».

    Το The Merge συμβολίζει τη διαφορά μεταξύ του Ethereum πρώιμου σταδίου και του Ethereum που πάντα θέλαμε.

    Κέρδισε την προσοχή του κοινού σε τόσο μεγάλο βαθμό που λίγα έργα που έχουν καταφέρει, με την Google να τρέχει αντίστροφη μέτρηση για το The Merge και τον σκηνοθέτη Ridley Scott να υπογράφει για να διασκευάσει το bestseller βιβλίο σχετικά με το Ethereum της Camila Russo, το The Infinite Machine, σε ταινία.

    2. Το Ethereum γίνεται πράσινο

    Πριν από το The Merge, το Proof-of-Work blockchain του Ethereum χρησιμοποιούσε τόση ισχύ ετησίως όσο η Αυστρία. Στη συνέχεια, τόσο η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας όσο και το αποτύπωμα άνθρακα έχουν μειωθεί περισσότερο από 99,9% σύμφωνα με το Digiconimist, το οποίο παρακολουθεί το κόστος ενέργειας του Bitcoin και του Ethereum.

    Η περιβαλλοντική αλλαγή δεν ήταν απλώς μια νίκη δημοσίων σχέσεων. Το αυξανόμενο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και διακυβερνητικό επενδυτικό κίνημα (λεγόμενο και ως ESG) είχε πραγματικό αντίκτυπο στα κρυπτονομίσματα. Τόσο το Mozilla Foundation του Firefox όσο και η Wikipedia σταμάτησαν να αποδέχονται κρυπτονομίσματα το 2022 λόγω σε μεγάλο βαθμό των περιβαλλοντικών ανησυχιών. Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley πρότεινε οι επενδυτές ESG να εξετάσουν τα κοινωνικά οφέλη της κρυπτονομισμάτων, όπως η οικονομική ένταξη, προτού απομακρυνθούν εντελώς από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

    Έπειτα, υπάρχει η ΕΕ, όπου ένα πολύ σοβαρό κίνημα για την επιβολή απόλυτης απαγόρευσης των εξορυσσόμενων κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, χρειάστηκε να ανατραπεί όχι μία αλλά πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς οριστικοποιούσε το ρυθμιστικό νομοσχέδιο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων (MiCA).

    Επιπλέον, υπήρξε μια αυξανόμενη κίνηση από κυβερνήσεις από την Κίνα έως την Πολιτεία της Νέας Υόρκης για την απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων λόγω του περιβαλλοντικού της κόστους.

    Και τα λεγόμενα “Ethereum killer” blockchains όπως τα Algorand, Avalanche, BNB, Cardano, Fantom, Polkadot, Solana και άλλα είναι PoS και προέβαλαν το περιβαλλοντικό επιχείρημα επιθετικά ανταγωνιζόμενοι την αρχική πλατφόρμα έξυπνων συμβολαίων.

    3. Η πτώση, η άνοδος και ξανά η πτώση της τιμής του

    Όταν ήρθε η 1η Ιανουαρίου, το Ethereum είχε ήδη ενταχθεί στο Bitcoin και στην υπόλοιπη αγορά κρυπτονομισμάτων στην αρχική κατάρρευση της ανοδικής αγοράς — με πτώση 33% από το υψηλό όλων των εποχών των 4.891,70$ που είχε οριστεί τον Νοέμβριο του 2021.

    Το ETH δεν είχε τελειώσει όμως, με πτώση έως και τα 2.172$ στις 24 Ιανουαρίου — ένα επίπεδο που δεν θα έφτανε ξανά μέχρι το δεύτερο μεγάλο κραχ της χρονιάς, που προκλήθηκε από την κατάρρευση του οικοσυστήματος του Terra/LUNA. Αργότερα έφτασε τα 3.500$ καθώς ο ενθουσιασμός για το The Merge αυξήθηκε – καθώς οι αναφορές έκαναν όλο και πιο πιθανό ότι η πολύ καθυστερημένη μετάβαση στο PoS επρόκειτο να συμβεί το φθινόπωρο.

    Αλλά ήταν στα 2.750$ στις 5 Μαΐου, όταν το αλγοριθμικό stablecoin του UST άρχισε να αποκαθηλώνεται, ξεκινώντας μια εβδομάδα που θα έβλεπε και το LUNA να πέφτει 48 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας ουσιαστικά άχρηστο και έστελνε ολόκληρη τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων σε αδιέξοδο. Έως τις 12 Μαΐου, έπεσε κάτω από τα 1.750$ — μια πτώση 36% σε μια εβδομάδα και 64% από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

    Στις 20 Μαΐου, ο κύριος δημιουργός του Ethereum, Vitalik Buterin, έγραψε στο Twitter: «BTW BTW Δεν είμαι πια δισεκατομμυριούχος».

    Στη συνέχεια ήρθε η εβδομάδα της 9ης Ιουνίου, όταν ο κλάδος τρομοκρατήθηκε ξανά από το κύμα πτωχεύσεων που ήταν το αποτέλεσμα του Terra/LUNA. Το Ethereum έσπασε κάτω από τα 900$ — πτώση 50% σε εννέα ημέρες και 82% από το υψηλό όλων των εποχών.

    Το καλοκαίρι ήταν καλύτερο, αφού ξεπέρασε για λίγο τα 2.000$ στα μέσα Αυγούστου, ενώ το Bitcoin ανέβηκε μόνο περίπου 30%. Αλλά δεν μπορούσε να αντέξει, και ακόμη και ο ενθουσιασμός του The Merge της 15ης Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσε να το φέρει ξανά τόσο ψηλά. Μια σύντομη άνοδος τον Νοέμβριο εξαλείφθηκε από το τέταρτο μεγάλο σοκ της χρονιάς: Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας του FTX του Sam Bankman-Fried.

    Τον Δεκέμβριο μέχρι στιγμής, το ETH παραμένει στο εύρος των 1.200$ έως 1.300$ — σχεδόν κατά 75% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών.

    Αυτό που υποτίθεται ότι ήταν το έτος του Ethereum δεν ίσχυε και για την τιμή του ETH.

    4. Η σημασία του Sharding

    Οι υψηλές χρεώσεις συναλλαγών του Ethereum δεν είναι μόνο κακές για τις επιχειρήσεις, αλλά έχουν και κοινωνικό τίμημα, σημείωσε ο Buterin τον Αύγουστο.

    Σημειώνοντας ότι οι χρεώσεις συναλλαγών Ethereum ανέρχονται τακτικά στα 20$ (και συχνά αυξάνονται), ο Buterin επεσήμανε σε μια ομιλία του ότι στη Μογγολία, οι μισθοί είναι κατά μέσο όρο 16$ και στη Ζάμπια μόλις 4$. Ως αποτέλεσμα, είπε:

    Αν μιλάμε ότι τα blockchain είναι αυτό το παγκόσμιο πράγμα που υποτίθεται ότι ενδυναμώνει τους ανθρώπους που δεν έχουν εξουσία σήμερα σε μη προνομιούχες χώρες, μπορείτε να δείτε πώς αρχίζει να φαίνεται λιγότερο βιώσιμο. Μιλάμε για μεμονωμένες συναλλαγές που ενδέχεται να καταλαμβάνουν ολόκληρο το ημερήσιο εισόδημα των ανθρώπων… Εάν θέλετε πραγματικά να έχουμε έναν κόσμο όπου μπορούμε να έχουμε δραστηριότητα blockchain χωρίς να χρειάζεται να εμπιστευόμαστε κεντρικά ανταλλακτήρια για τα πάντα, τότε πρέπει απλώς να μάθουμε πώς να κάνουμε τα blockchains φθηνότερα.

    Ένα μεγάλο μέρος αυτού, για το Ethereum, είναι το sharding, η επόμενη σημαντική αναβάθμιση στο Ethereum. Θα εκπληρώσει τον δεύτερο σημαντικό στόχο του έργου: Να κάνει το blockchain αρκετά επεκτάσιμο ώστε όχι μόνο να αποφευχθεί η συμφόρηση και οι υψηλές προμήθειες συναλλαγών που δημιουργούνται, αλλά να μπορεί να χειριστεί πληρωμές σε μεγάλη κλίμακα.

    Το Ethereum μπορεί να διαχειριστεί περίπου 12 έως 15 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο και θα αυξηθεί σε έως και 100.000 TPS με την προσθήκη του sharding, το οποίο σπάει το blockchain σε μικρότερα κομμάτια – shards – που το καθένα επεξεργάζεται μόνο ένα μικρό μέρος των δεδομένων.

    Αυτό είναι απαραίτητο για την «επάνοδο των πληρωμών με κρυπτονομίσματα», το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

    Για τη διαχείριση των καθημερινών πληρωμών λιανικής, μια καλή σύγκριση είναι η Mastercard, η οποία γενικά χειρίζεται περίπου 6.000 TPS και έχει δίκτυο ικανό για 65.000 TPS. Η Visa είναι περίπου στα ίδια. Όπως και το Solana, αν και με θεωρητικό όριο πάνω από 700.000 TPS.

    Ο Buterin είπε στην ομιλία του ότι οι χρεώσεις συναλλαγής θα μπορούσαν να μειωθούν στα 0,002 έως 0,05 δολάρια μέσω της χρήσης μιας άλλης τεχνολογίας που ονομάζεται rollups.

    5. Το staking ξεκίνησε στο Ethereum

    Τα τελευταία δύο χρόνια, οι συμμετέχοντες κλείδωσαν 15,6 εκατομμύρια ETH — αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων επί του παρόντος — σε ένα συμβόλαιο κατάθεσης που ήταν κρίσιμο για την επιτυχή μετάβαση του Ethereum από το Proof-of-Work στο Proof-of-Stake. Αλλά το κλείδωμα ήταν χωρίς χρόνο λήξης, αποθαρρύνοντας ορισμένους συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να δεσμεύσουν χρήματα επ’ αόριστον.

    Μια αναβάθμιση που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο – αλλά με μια αρκετά καλή πιθανότητα καθυστέρησης – θα τους ξεκλειδώσει τελικά, πιθανότατα προσελκύοντας περισσότερους για να ασφαλίσουν το blockchain και να κερδίσουν ενώ το κάνουν.

    Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τα staking pools που ουσιαστικά κάνουν centralized το Ethereum. Λίγο πριν από το The Merge, μόλις τέσσερα staking pools αντιπροσώπευαν το 60% όλων των staked ETH, με τα κεντρικά ανταλλακτήρια Coinbase, Kraken και Binance αντιστοιχούσαν στο 30% και το DeFi Lido Pool άλλο ένα 30%.

    6. Είναι το ETH ένα security ή ενα εμπόρευμα;

    Μία από τις μεγαλύτερες ακούσιες συνέπειες της αναβάθμισης του Ethereum είναι ότι μπορεί να το έχει μετατρέψει σε security.

    Το να είναι ένα κρυπτονομίσμα security φέρνει πολλές νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα — για παράδειγμα, οποιαδήποτε πληρωμή με ένα security token, ακόμη και για ένα φλιτζάνι καφέ, πρέπει να αναφέρεται στον IRS (το αντίστοιχο της εφορίας στην Αμερική) ως κεφαλαιουχικό κέρδος ή ζημία.

    Μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων φέτος ήταν να προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο ότι το πολυαναμενόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο που σχεδόν σίγουρα θα εγγραφεί σε νόμο το επόμενο έτος είναι θετικό. Ένα δίκαιο μέρος αυτού απαιτεί να αμφισβητηθεί η άποψη του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Gary Gensler ότι όλα τα κρυπτονομίσματα εκτός από το Bitcoin είναι τίτλοι υπό την αρμοδιότητα της αντιπροσωπείας του.

    Το Ethereum ήταν το μεγαλύτερο ερωτηματικό, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής CFTC, Behnam (και τον προκάτοχό του) να έχει επανειλημμένα πει ότι κατά τη γνώμη του, το ETH ήταν αρκετά αποκεντρωμένο ώστε να μην πληροί τις προϋποθέσεις. Ο Behnam φέρεται να έκανε πίσω από αυτό το σχόλιο πρόσφατα, υποδεικνύοντας ότι μόνο το Bitcoin πληροί τις προϋποθέσεις – μια μεγάλη οπισθοδρόμηση – αν και στις 13 Δεκεμβρίου, η υπηρεσία αναφέρθηκε στο Ethereum ως εμπόρευμα σε μια δικαστική κατάθεση.

    Αλλά ένα μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε στις 7 Δεκεμβρίου, όταν η γερουσιαστής Cynthia Lummis είπε ότι το Ethereum μετά το The Merge ήταν πλέον ένα security. Η Lummis είναι συν-συγγραφέας μιας από τις δύο μεγάλες δικομματικές ρυθμιστικές προτάσεις για τα κρυπτονομίσματα ενώπιον του Κογκρέσου τώρα που θα έδινε στην CFTC πολύ ρυθμιστικό έλεγχο στην αγορά, επομένως η γνώμη της έχει μεγάλη βαρύτητα. Ο Γκένσλερ άσκησε και αυτό το επιχείρημα.

    «Αρχίζει να μοιάζει περισσότερο ότι το Bitcoin είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εμπόρευμα… λόγω του τρόπου με τον οποίο [αυτό] μετακινήθηκε από το Proof-of-Work στο Proof-of-Stake», δήλωσε ο Lummis στο CoinDesk TV.

    7. Τα hacks στις Cross-Chain γέφυρες αποτελούν πρόκληση

    Πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από hacks του DeFi το 2022, η συντριπτική πλειονότητά τους από cross-chain γέφυρες που επιτρέπουν στους χρήστες να κλειδώνουν στην μια πλευρά ένα κρυπτονομίσματα και να ανακτούν μια wrapped έκδοση του στην άλλη πλευρά, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη συνέχεια να επιστραφεί για να ξεκλειδώσει αρχικές καταθέσεις.

    Το Ethereum είναι μακράν το πιο κλειδωμένο κρυπτονόμισμα σε πλατφόρμες γεφυρών.

    Αυτό είναι υπέροχο και απαραίτητο για έναν κόσμο πολλαπλών blockchains που αναπτύσσεται ταχέως και θεωρείται από πολλούς ως ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της τεχνολογίας. Δυστυχώς, σημαίνει κλείδωμα κρυπτονομισμάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε κάτι που ισοδυναμεί με ένα πορτοφόλι σε ένα πρωτόκολλο DeFi που αναπτύσσεται συχνά με μεγάλη βιασύνη και πολύ συχνά χωρίς ελέγχους ή κατάλληλες δοκιμές.

    Το παιχνίδι Axie Infinity είδε 625 εκατομμύρια δολάρια να αποστραγγίζονται από τη γέφυρα Ronin, το Wormhole Bridge έχασε 325 εκατομμύρια δολάρια, το Nomad χτυπήθηκε για 190 εκατομμύρια δολάρια, το Beanstalk Farms για περισσότερα από 180 εκατομμύρια δολάρια, το Wintermute για 160 εκατομμύρια δολάρια και το Harmony Bridge για 100 εκατομμύρια δολάρια. Έγιναν και εκατοντάδες μικρότερες κλοπές. Ορισμένα έργα ήταν σε θέση να αποζημιώσουν τους δεκάδες χιλιάδες χρήστες που έχασαν κλειδωμένα κεφάλαια. Άλλοι δεν ήταν. Όλα ήταν γέφυρες του Ethereum.

    Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί, σε κάποιο βαθμό, μόνο με το centralization — που θα καθιστούσε βιώσιμα τα πιο ασφαλή πορτοφόλια που είναι γνωστά και ως cold wallets — αν και η εισαγωγή πολύ καλύτερης ασφάλειας θα ήταν και πάλι πολύ σημαντική. Και αυτό είναι ουσιαστικά η βασική κοινή λογική σε πολλές περιπτώσεις, όπως ο έλεγχος ή η απαίτηση από τους χάκερ να κλέψουν περισσότερους από δύο κωδικούς επικύρωσης που απαιτούνται για να λεηλατήσουν τη γέφυρα Harmony. Ο κλέφτης του Ronin Bridge έκλεψε πέντε.

    8. Χάνοντας μερίδιο της αγοράς των NFTs

    Η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή για την κυριαρχία του Ethereum στην αγορά των NFTs. Όχι ότι έχει σπάσει, προσέξτε, παραμένει ακόμα με διαφορά το μεγαλύτερο blockchain για τα πάντα.

    Ο κορυφαίος προγραμματιστής του χώρου, το Yuga Labs, δημιουργός του Bored Ape Yacht Club (BAYC) και ιδιοκτήτης του CryptoPunks, βρίσκεται στο Ethereum, αλλά έδειξε επίσης τις αδυναμίες του. Όταν ξεκίνησε τις πωλήσεις οικοπέδων για το νεοσύστατο έργο του στο metaverse, η πώληση μπλόκαρε το Ethereum τόσο πολύ που οι χρεώσεις για τις συναλλαγές εκτινάχθηκαν στα 3.500$ και πέρα, όχι μόνο μπλόκαρε αποτελεσματικά το blockchain για άλλες συναλλαγές αλλά έκανε τους επίδοξους αγοραστές να χάσουν τις χρεώσεις τους.

    Και ακόμη και στις καλύτερες στιγμές, οι χρεώσεις συναλλαγών για την δημιουργία των NFT ήταν απαγορευτικά υψηλές.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας αυξανόμενος αριθμός έργων ξεκίνησε ή στράφηκε στα Ethereum killers ή σε δικά τους blockchain. Το Solana ήταν ηγέτης από αυτή την άποψη, αλλά η κατάρρευση του FTX πλήγωσε το blockchain, το οποίο υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Sam Bankman-Fried.

    Το Polygon και το BNB κινούνται επίσης επιθετικά και αρκετά άλλα blockchain βλέπουν τις αγορές τους να ανοίγουν ή να επεκτείνονται.

    9. Θα επιβιώσει το PoW ETH?

    Την πρώτη φορά που το Ethereum υποβλήθηκε σε ένα σημαντικό hard fork, το blockchain Ethereum Classic δημιουργήθηκε από μια ομάδα χρηστών που δεν τους άρεσε η νέα κατεύθυνση (η οποία επρόκειτο να ακυρώσει το The DAO hack).

    Αυτή τη φορά, υπάρχει ένας αριθμός, συμπεριλαμβανομένου του EthereumPOW – το οποίο έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων – και του EthereumFair, που υποστηρίζεται από τον ιδρυτή του Tron, Justin Sun, ο οποίος έχει ένα μικρό κλάσμα από αυτό – που απομακρύνθηκαν από το Ethereum πριν από το difficulty bomb που ουσιαστικά έκλεινε το Ethereum 1.0. Οι ανησυχίες κυμαίνονται από φόβους ότι τα blockchains που έχουν PoS μηχανισμούς μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλή από τα PoW έως τους miners που δεν μπορούν να κερδίσουν νέα ETH από το mining και τις χρεώσεις των συναλλαγές με τους ακριβούς υπολογιστές που έχουν αγοράσει.

    Διαμαρτυρόμενοι ότι είδαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο να καταστρέφεται — κάτι που έχει ελάχιστη συμπάθεια από τους υποστηρικτές και τους προγραμματιστές του Ethereum που παρατήρησαν ότι το Ethereum 1.0 προοριζόταν πάντα να είναι το πρώτο βήμα και το χρονοδιάγραμμα του ETH2 ήταν πολύ δημόσιο.

    Παρόλα αυτά, έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που δύο από τους αρχικούς συνιδρυτές του Ethereum, ο Charles Hoskinson και ο Gavin Wood, δημιούργησαν ανταγωνιστικά blockchains, το Cardano και το Polkadot, αντίστοιχα, εν μέρει λόγω απογοήτευσης για την παραγκωνία και την αργή πρόοδο του Ethereum 2.0.

    Σε γενικές γραμμές, η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων δεν υποστηρίζει τα PoW Ethereum. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι παραγωγοί των δύο κυρίαρχων stablecoin, του USDC’s Circle και του USDT’s Tether, δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να υποστηρίξουν μόνο το PoS Ethereum.

    Η Circle είπε: “Ενώ δεν κάνουμε εικασίες για τη δυνατότητα των forks μετά τo The Merge, το USDC ως περιουσιακό στοιχείο του Ethereum μπορεί να υπάρχει μόνο ως μια ενιαία έγκυρη “έκδοση” και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το μοναδικό μας σχέδιο είναι να υποστηρίξουμε πλήρως την αναβαθμισμένη αλυσίδα του Ethereum που θα χρησιμοποιεί τον μηχανισμό Proof-of-Stake.”

    10. Ο SBF τους κατέστρεψε όλους

    Όπως λίγο πολύ οτιδήποτε άλλο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα για το Ethereum ήταν η καταστροφή των ανταλλακτηρίων FTX και FTX US και της αδελφής τους εταιρείας εμπορικών συναλλαγών Alameda Research. Όλα ανήκαν στον Sam Bankman-Fried, ο οποίος συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου. Οι ισχυρισμοί είναι ότι λεηλάτησε λογαριασμούς πελατών FTX για κεφάλαια που χρησιμοποιούσαν οι traders της Alameda — οι οποίοι έχασαν έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του FTX, John Ray III, έκατσε μετά την Enron. Και παρόλα αυτά, είπε «ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δει τόσο πλήρη αποτυχία εταιρικών ελέγχων και τέτοια πλήρη απουσία αξιόπιστων οικονομικών πληροφοριών όπως συνέβη» σε αυτό το καταδικασμένο ανταλλακτήριο.

    Ο Ray περιέγραψε τη λειτουργία του Bankman-Fried ως ένα ανίκανο χάος, τόσο χαλαρά επιτηρούμενος που ολόκληρη η επιχείρηση – ολόκληρη η λειτουργία των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων – εκτελούνταν με χρήση QuickBooks.

    Η SEC είπε ότι ο Bankman-Fried ενορχήστρωσε «μια τεράστια, χρόνια απάτη, εκτρέποντας δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια των πελατών της πλατφόρμας συναλλαγών για δικό του προσωπικό όφελος και για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αυτοκρατορίας του στον χώρο των κρυπτονομισμάτων».

    Ακόμη και αν παραμερίσουμε την τρομακτική ζημιά που έχει κάνει ο Bankman-Fried – που ισχυρίστηκε ότι είναι ανικανότητα και όχι εγκληματικότητα – στη φήμη και τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, το Ethereum τσακίστηκε, πέφτοντας από τα 1.572$ στις 6 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η κατάρρευση, στα 1.083$ τρεις ημέρες αργότερα – πτώση άνω του 30%.

    Αυτήν την στιγμή ο SBF κρατείται χωρίς εγγύηση στις Μπαχάμες μετά από αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Πηγή: CoinMarketCap

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα