Ιστορική μέρα για το Ethereum με την ολοκλήρωση του The Merge

    Η μαζική αναμόρφωση του Ethereum, γνωστό ως The Merge, επιτέλους έγινε, μεταφέροντας τον ψηφιακό μηχανισμό στον πυρήνα του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος σε ένα πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μετά από χρόνια ανάπτυξης και καθυστέρησης.

    Δεν ήταν μικρό κατόρθωμα να αλλάξει ένας τρόπο λειτουργίας ενός blockchain, γνωστό ως Proof-of-Work, με έναν άλλο, που ονομάζεται Proof-of-Stake.

    Υπήρχαν χαρούμενες σκηνές κατά την προβολή του livestream καθώς κάποια πάντα εμφανίστηκαν στην κονσόλα για να δείξουν ότι το PoS ήταν ενεργοποιημένο.

    Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, διότι σημαίνει ότι οι GPU miners δεν είναι πλέον υπεύθυνοι για την επαλήθευση των συναλλαγών και την προσθήκη τους στο blockchain.

    Τώρα καλούνται να περάσουν στο Proof-of-Stake, το οποίο υπόσχεται να χρησιμοποιεί 99,95% λιγότερη ενέργεια και να είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

    Τις στιγμές μετά το The Merge, υπήρχε μια νευρική αναμονή για να δούμε πώς θα αποδώσει η πρώτη “εποχή” – μια δέσμη από 32 blocks – στο νέο περιβάλλον.

    Οι προγραμματιστές που το παρακολουθούσαν σε μια συγκέντρωση του Ethereum Foundation είπαν ότι πήγε «καταπληκτικά» και «τέλεια», καθώς λίγα μόνο blocks χάθηκαν.

    “Έχουμε χάσει περίπου το 4% των επικυρωτών — η ειλικρινής εκτίμησή μου ήταν ότι θα μπορούσαμε να χάσουμε το 10% έως 20% των επικυρωτών. Η μείωση στο 95% της συμμετοχής είναι απίστευτη. Υπάρχει τόσο μεγάλο περιθώριο”.

    Ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, έκανε μια πιο προσεκτική σημείωσε κατά το livestream του Ethereum Foundation:

    “Αυτό είναι το πρώτο βήμα στο μεγάλο ταξίδι του Ethereum προς το να γίνει ένα πολύ ώριμο σύστημα. Απομένουν ακόμη πολλά βήματα. Πρέπει ακόμα να γίνει κλιμάκωση, πρέπει ακόμα να διορθώσουμε την προστασία του απορρήτου, πρέπει να κάνουμε το πράγμα πραγματικά ασφαλές για τους τακτικούς χρήστες. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να κάνουμε την δουλειά μας για να γίνουν και όλα αυτά τα πράγματα. Για μένα, το The Merge απλώς συμβολίζει τη διαφορά μεταξύ του Ethereum σε πρώιμο στάδιο και του Ethereum που πάντα θέλαμε. Ας πάμε και χτίσουμε όλα τα άλλα μέρη αυτού του οικοσυστήματος».

    Οι επενδυτές του Ethereum έχουν ενημερωθεί ότι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια μετά το The Merge — δεν δημιουργούνται νέα tokens και το “ETH είναι ETH”.

    Ωστόσο, ορισμένα ανταλλακτήρια σταμάτησαν τις καταθέσεις και τις αναλήψεις για σύντομο χρονικό διάστημα στα λεπτά που ακολούθησαν το The Merge.

    Το The Merge είναι προϊόν αρκετών χρόνων δουλειάς και η λειτουργία στο PoS ήταν πάντα στο roadmap του Ethereum. Αλλά η φιλόδοξη αυτή αναβάθμιση – σε σύγκριση με την αλλαγή του κινητήρα ενός αυτοκινήτου ενώ ταξίδευε με μεγάλη ταχύτητα – πλαισιώθηκε από καθυστερήσεις και κατέληξε να πάει αρκετά χρόνια πίσω.

    Ο Vitalik Buterin είχε πει προηγουμένως ότι το Ethereum θα είχε ολοκληρωθεί κατά 55% μόλις πραγματοποιηθεί το The Merge.

    Οι προγραμματιστές του Ethereum λένε ότι η αναβάθμιση θα καταστήσει το δίκτυο – το οποίο στεγάζει ένα οικοσύστημα 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, εταιρειών δανεισμού, αγορών NFT και άλλων εφαρμογών – επίσης πιο ασφαλές και επεκτάσιμο.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Όταν ξεκίνησε επίσημα το The Merge στις 9:43 το πρωί, πάνω από 41.000 άτομα συντονίστηκαν στο YouTube στο “Ethereum Mainnet Merge Viewing Party“. Παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα καθώς οι βασικές μετρήσεις έτρεχαν υποδηλώνοντας ότι οι επικυρωτές –οι χειριστές του νέου δικτύου Proof-of-Stake του Ethereum– συμπεριφέρονταν όπως αναμενόταν και έγραφαν νέες συναλλαγές στο ledger του blockchain. Μετά από περίπου 15 λεπτά, το The Merge έγινε “finalized” δηλαδή ολοκληρώθηκε, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να κηρυχθεί επισήμως επιτυχημένο.

    Η ενημέρωση αυτή, η οποία τερματίζει την εξάρτηση του δικτύου από την ενεργοβόρα διαδικασία mining κρυπτονομισμάτων, παρακολουθήθηκε στενά από επενδυτές κρυπτονομισμάτων, ενθουσιώδεις και σκεπτικιστές για τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει στην ευρύτερη βιομηχανία του blockchain.

    Ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin γιόρτασε το The Merge με ένα tweet στιγμές μετά την ιστορική μετάβαση:

    Μία από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις στην ιστορία του blockchain δεν πέρασε χωρίς αντιστάσεις όμως. Η ETHW Core, μια ομάδα που εκπροσωπεί τους miners του Proof-of-Work, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα hard fork εντός 24 ωρών μετά το The Merge.

    Τι θα ακολουθήσει για το Ethereum;

    Με την ολοκλήρωση του The Merge, τα “Surge”, “Verge”, “Purge” και “Splurge” είναι τα τελευταία στάδια που απομένουν στο τεχνικό roadmap του Ethereum.

    Οι σχετικά υψηλές χρεώσεις και οι αργές ταχύτητες του Ethereum δεν αντιμετωπίστηκαν από το The Merge και παραμένουν τόσο εμπόδιο για την ανάπτυξη της βάσης χρηστών του όσο ήταν και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες.

    Ο Buterin περιέγραψε ένα σύνολο επόμενων βημάτων για το δίκτυο που περιλαμβάνει το “sharding” – μια μέθοδο που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αργών χρόνων συναλλαγών και των υψηλών χρεώσεων του δικτύου κατανέμοντας τις συναλλαγές σε “shards”, όπως η προσθήκη λωρίδων σε έναν αυτοκινητόδρομο.

    Αυτή η αναβάθμιση αρχικά σχεδιαζόταν να συνοδεύσει τη μετάβαση στο Proof-of-Stake, αλλά στερήθηκε προτεραιότητας δεδομένης της επιτυχίας που είχαν οι λύσεις τρίτων – που ονομάζονται rollups – στην επίλυση ορισμένων από τα ίδια ζητήματα.

    Τα rollups προοιωνίζουν το πιθανό μέλλον για την ανάπτυξη του Ethereum, όπου οι κοινοτικές λύσεις – αντί για ενημερώσεις στον βασικό κώδικα του Ethereum – παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο στην επέκταση των δυνατοτήτων της αλυσίδας.

    Ενώ τα περιβαλλοντικά δεινά του Ethereum μπορεί τώρα να βρίσκονται στο παρελθόν, το δίκτυο εξακολουθεί να έχει πολλά εμπόδια να ξεπεράσει εάν θέλει να προσεγγίσει περισσότερους χρήστες. Προς το παρόν, ωστόσο, μετά από χρόνια δουλειάς και μεγατόνους εκπομπών άνθρακα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι προγραμματιστές του Ethereum δεν θα πάρουν λίγες μέρες για να γιορτάσουν.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα