Ethereum: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το The Merge

    Από την κυκλοφορία του το 2015, το Ethereum έχει καθιερώσει τη θέση του στη βιομηχανία του blockchain ως μια δημοφιλής decentralized πλατφόρμα υπολογιστών, επιτρέποντας τη δημιουργία χιλιάδων projects στο blockchain του. Αν και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή blockchain, η τρέχουσα υποδομή του Ethereum δεν μπορεί να κλιμακώσει τις δραστηριότητές του με τρόπο που να μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

    Προκειμένου να καταπολεμηθεί η έλλειψη επεκτασιμότητας, η ομάδα του Ethereum πρότεινε ένα σύνολο αναβαθμίσεων που θα οδηγούσαν σε ένα εξελιγμένο blockchain. Αυτές οι αναβαθμίσεις είναι τα Beacon Chain, The Merge, The Surge, The Verge, The Purge και The Splurge.

    Γιατί το Ethereum προχωράει προς την αναβάθμιση;

    Τα blockchains σχεδιάζονται συνήθως με την βασική αρχή της αποκέντρωσης (decentralization) αντί να βασίζονται σε μια κεντρική αρχή (centralization). Τα πλεονεκτήματα των αποκεντρωμένων blockchains περιλαμβάνουν το ότι είναι permissionless, trustless και είναι πιο ασφαλή, καθώς είναι ανθεκτικά σε μεμονωμένα σημεία αποτυχίας.

    Καθώς τα blockchain γίνονται πιο δημοφιλή, οι πλατφόρμες πρέπει να διασφαλίσουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ανάγκη για μεγάλες ταχύτητες επεξεργασίας συναλλαγών, γνωστές και ως απαιτήσεις επεκτασιμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκληθεί συμφόρηση του δικτύου, όταν η χωρητικότητα του blockchain υπερκαλύπτεται από τον αριθμό των εκκρεμών συναλλαγών. Συχνά, αυτό οδηγεί επίσης σε υψηλότερες χρεώσεις συναλλαγών.

    Ωστόσο, η επίτευξη της ασφάλειας και της επεκτασιμότητας μπορεί να γίνει δύσκολη, εάν τα blockchains θέλουν να διατηρήσουν την αποκεντρωμένη φύση τους. Αυτό το πρόβλημα εξηγείται από την έννοια του τριλήμματος επεκτασιμότητας. Το τρίλλημα αυτό περιγράφει την πρόκληση της εξισορρόπησης τριών σημαντικών ιδιοτήτων – επεκτασιμότητα, ασφάλεια και αποκέντρωση.

    Όπως παραδέχτηκε ο Vitalik Buterin, το δίκτυο του Ethereum πριν από το Merge δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια για επεκτασιμότητα λόγω του μηχανισμού συναίνεσης του, το Proof-of-Work. Τα blockchains με Proof-of-Work τείνουν να είναι πιο δύσκολο να κλιμακωθούν για διάφορους λόγους. Πρώτον, ο αριθμός των συναλλαγών που μπορούν να επικυρωθούν σε κάθε block είναι περιορισμένος. Δεύτερον, τα blocks πρέπει να γίνονται mined με σταθερό ρυθμό.

    Για παράδειγμα, το Bitcoin έχει σχεδιαστεί για να γίνεται mined κάθε block κάθε 10 λεπτά κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη δυσκολία του mining που προσαρμόζεται αυτόματα από το πρωτόκολλο. Ενώ ο σχεδιασμός του Bitcoin είναι εξαιρετικά ασφαλής, το block time σε συνδυασμό με το όριο των συναλλαγών ανά block μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση δικτύου σε περιόδους αυξημένης ζήτησης. Αυτό συχνά προκαλεί σημαντική αύξηση των χρεώσεων μιας συναλλαγής και των χρόνων επιβεβαίωσης.

    Για να ξεπεραστούν τέτοιοι περιορισμοί, η ομάδα του Ethereum πρότεινε ένα σύνολο αναβαθμίσεων γνωστών ως Ethereum 2.0 (ETH 2.0).

    Οι αναβαθμίσεις του Ethereum: Η μεγάλη εικόνα

    Οι αναβαθμίσεις του Ethereum αποτελούνται από το υπάρχον Beacon Chain (που έχει ήδη εφαρμοστεί), το The Merge (προσεχώς σε μερικές ημέρες), καθώς και τα The Surge, The Verge, The Purge και The Splurge. Αφού υλοποιηθούν όλες οι αναβαθμίσεις, το νέο blockchain του Ethereum αναμένεται να γίνει πιο επεκτάσιμο, ασφαλές και βιώσιμο – ενώ θα είναι ακόμα αποκεντρωμένο.

    The Beacon Chain

    Παλαιότερα γνωστό ως Phase 0, το Beacon Chain σηματοδοτεί την πρώτη αναβάθμιση στη σειρά σημαντικών αναβαθμίσεων του Ethereum. Κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου 2020 και εισήγαγε το Proof-of-Stake στο οικοσύστημα του Ethereum. Οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το Beacon Chain με δύο τρόπους: κάνοντας staking τα ETH τους ή με την εκτέλεση μιας consensus εφαρμογής για την προάσπιση της ασφάλειας του δικτύου. Αυτήν τη στιγμή τρέχει παράλληλα με το κεντρικό δίκτυο του Ethereum (Ethereum mainnet).

    The Merge

    Το The Merge είναι το επόμενο σοβαρό βήμα του Ethereum για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επεκτασιμότητας. Με απλά λόγια, ενσωματώνει τις δύο υπάρχουσες ανεξάρτητες αλυσίδες στο οικοσύστημα του Ethereum: το επίπεδο εκτέλεσης και το επίπεδο της συναίνεσης (Beacon Chain).

    Το mainnet του Ethereum αναμένεται να συγχωνευθεί στο σύστημα Proof-of-Stake που συντονίζεται από το Beacon Chain τον Σεπτέμβριο του 2022. Μετά το The Merge, το οικοσύστημα θα χρησιμοποιεί μόνο έναν μηχανισμό, τον Proof-of-Stake, για να ασφαλίσει το δίκτυό του.

    Ο μηχανισμός συναίνεσης

    Μόλις συμβεί το The Merge, το Proof of Work του Ethereum θα αντικατασταθεί από έναν μηχανισμό συναίνεσης που ονομάζεται Proof of Stake. Αντί για mining, τα blocks θα δημιουργούνται από κόμβους που ονομάζονται επικυρωτές. Ένας κόμβος ορίζεται τυχαία περιοδικά για την επικύρωση ενός υποψηφίου block. Αυτοί οι επικυρωτές έχουν κίνητρα να το κάνουν με σωστό τρόπο όλο αυτό με tips από τις χρέωσεις συναλλαγών και ανταμοιβές από το staking. Δεδομένου ότι κανένας κόμβος δεν ανταγωνίζεται για την προσθήκη ενός νέου block, το PoS καταλαμβάνει πολύ λιγότερους πόρους από το PoW, καθιστώντας το πιο βιώσιμο.

    Συναλλαγές στο mainnet

    Προς το παρόν, το Beacon Chain επεξεργάζεται μόνο ένα μέρος των συναλλαγών δικτύου. Με το The Merge, το Beacon Chain θα είναι το βασικό σημείο συναίνεσης.

    «Μετά το The Merge, το Beacon Chain θα είναι η μηχανή συναίνεσης για όλα τα δεδομένα του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών στο επίπεδο εκτέλεσης και των υπολοίπων των λογαριασμών». –

    Ethereum.org

    Tokens

    Το ιστορικό των συναλλαγών του Ethereum θα συγχωνευτεί με το Beacon Chain, αλλά το νόμισμα του (ETH) θα παραμείνει ως έχει. Τα κεφάλαια στο ETH θα παραμείνουν προσβάσιμα μετά το The Merge και οι χρήστες δεν απαιτείται να προβούν σε καμία ενέργεια για να προετοιμαστούν για την αναβάθμιση αυτή.

    Το τρέχον μοντέλο διαθέτει ένα σύστημα δημιουργίας των νέων ETH που διανέμει περίπου 13.000 ETH ανά ημέρα σε ανταμοιβές για το mining και το staking. Μετά την εφαρμογή του The Merge, δεν θα υπάρχουν πλέον ανταμοιβές από το mining, μειώνοντας τη νέα έκδοση του ETH σε περίπου 1.600 ETH ανά ημέρα σε ανταμοιβές για το staking.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Τι έρχεται μετά το The Merge;

    Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τις άλλες αναβαθμίσεις του Ethereum, τα The Surge, The Verge, The Purge και The Splurge, το Sharding είναι σίγουρα στα σκαριά και έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή το 2023 μετά το The Merge.

    Sharding

    Το Ethereum θα αυξήσει την επεκτασιμότητα του με τη βοήθεια του sharding για να αυξήσει την απόδοση, πιθανότατα μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο συναλλαγής. Το Sharding εισάγει τα λεγόμενα shard chains, τα οποία είναι παρόμοια με τα κανονικά blockchains – εκτός από το ότι το καθένα περιέχει μόνο ένα μέρος των δεδομένων του blockchain. Χάρη στο συγκεκριμένο υποσύνολο δεδομένων που παρέχονται από τα shard chains, οι κόμβοι μπορούν να επαληθεύουν τις συναλλαγές πιο αποτελεσματικά.

    Το Sharding είναι μια λύση κλιμάκωσης που απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια για να εφαρμοστεί. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες νίκες του blockchain όσον αφορά την επεκτασιμότητα, εάν γίνει καλά, επιτρέποντας στο Ethereum να αποθηκεύει και να έχει καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα.

    Η διαδικασία του Sharding θα είναι μια διαδικασία πολλαπλών φάσεων, με τα shard chains της έκδοσης 1 να παρέχουν περισσότερα δεδομένα στο δίκτυο και τα shard chains της έκδοσης 2 για την αποθήκευση και την εκτέλεση κώδικα. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο εκδόσεων θα είναι ενεργοποιημένη.

    Όσον αφορά τις υπόλοιπες αναβαθμίσεις, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Σε ένα tweet, ο Vitalik Buterin έκανε σαφή τη θέση του ότι οι παραπάνω αναβαθμίσεις δεν πρέπει να θεωρούνται στάδια, καθώς πρόκειται για αναβαθμίσεις που εκτελούνται παράλληλα με το The Merge.

    Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές λύσεις κλιμάκωσης (scaling λύσεις);

    Φαίνεται ότι το Ethereum ετοιμάζεται να είναι έτοιμο για το μέλλον και να αναλάβει ένα τεράστιο φορτίο συναλλαγών που πιθανότατα θα ακολουθήσει τη μαζική υιοθέτηση. Όσο περισσότερες λύσεις υπάρχουν, τόσο πιο πιθανό είναι να μειωθεί η συνολική συμφόρηση του δικτύου. Επιπλέον, αυτό μπορεί επίσης να αποτρέψει μεμονωμένα σημεία αστοχίας εάν μια λύση κλιμάκωσης αποδειχθεί ανεπαρκής. Η ύπαρξη πολλών λύσεων κλιμάκωσης όχι μόνο προετοιμάζει το δίκτυο για αυξημένη ταχύτητα και απόδοση συναλλαγών, αλλά βοηθά επίσης τους χρήστες να αποφύγουν τις υψηλές χρεώσεις συναλλαγών.

    Ο αντίκτυπος του The Merge

    Ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα blockchain δεύτερης γενιάς, το Ethereum ξεκίνησε με αρχική προσφορά 72 εκατομμυρίων ΕΤΗ. Σύμφωνα με το αρχικό του μοντέλο to PoW, ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της προμήθειας χρησιμοποιείται για να δώσει κίνητρα στους miners για να ασφαλίσουν το δίκτυο.

    Μετά τη μετάβαση στο PoS, οι ανταμοιβές αυτές δεν θα δίνονται πλέον. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει καθαρή μείωση της ετήσιας έκδοσης των ETH κατά περίπου 90%. Εάν ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ETH. Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι απρόβλεπτες και ασταθείς, και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

    Συμπέρασμα

    Το The Merge είναι το δεύτερο σε μια σειρά σημαντικών αναβαθμίσεων στο δίκτυο του Ethereum. Προτάθηκε για την εφαρμογή νέων λύσεων κλιμάκωσης για καλύτερη επεκτασιμότητα. Μετά την ολοκλήρωση όλων των αναβαθμίσεων που αναφέρθηκαν, το Ethereum πιθανότατα θα είναι έτοιμο για να αναλάβει περισσότερα φορτία συναλλαγών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την αποκέντρωση.


    Πηγή: Binance

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα