Το BTC γίνεται επίσημο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να παρακολουθήσετε για το Bitcoin αυτήν την εβδομάδα

    Η Δευτέρα ξεκίνησε αισιόδοξα με το Bitcoin να έχει ξεπεράσει την αντίσταση των 51.000 δολαρίων και να πρόκειται να γίνει επίσημο εθνικό νόμισμα για πρώτη φορά στην ιστορία του.

    Το Bitcoin (BTC) ξεκίνησε την εβδομάδα με την τιμή του να κυμαίνεται πάνω από τα 51.000 δολάρια.

    Δεδομένου του πόσο δύσκολο ήταν να κρατηθεί πάνω από τα 50.000 δολάρια τον τελευταίο μήνα – πόσο μάλλον να ανέβει από τα 51.000 δολάρια και άνω – οτιδήποτε μπορεί να συμβεί τις επόμενες ώρες και ημέρες.

    Θα παρουσιάσουμε μερικά στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όσον αφορά το που θα πάει η τιμή του μετέπειτα.

    Έχουν “νικηθεί” όσοι πουλάνε στα 51.000$;

    Έχει αναφερθεί αρκετές φορές ως “κρίσιμο” και ως “τελευταίο εμπόδιο” από τους αναλυτές οι 51.000$ – τώρα, το Bitcoin το έχει ξεπεράσει αυτό.

    Η κίνηση αυτή ερχόταν εδώ και πολύ καιρό – είχαν γίνει πολλές προσπάθειες να σπάσει η τιμή τα 50.000$, ένα ψυχολογικό εμπόδιο από μόνο του, και όλες δεν τα κατάφερναν και έπεφταν ξανά στο support. Ο όγκος των πωλητών σε εκείνο το σημείο είχε αποδειχθεί πολύ μεγάλος για τους αγοραστές, οι οποίοι προηγουμένως έχασαν λίγο την δυναμική που είχαν στην διατηρήση στα υψηλότερα επίπεδα.

    Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής προς την Δευτέρα άλλαξε αυτό και το BTC/USD πέρασε τελικά τα 51.000$ για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου. Το ερώτημα τώρα είναι “αντέχει;”.

    Για κάποιους, η απάντηση είναι προφανής.

    «Στόχος είναι τα 54.000$», συνοψίζει ο αναλυτής William Clemente εχτές.

    Συγκεκριμένα, το BTC/USD έφτασε σε υψηλά μόλις κάτω από τα 52.000$ πριν πέσει λίγο και σταθεροποιηθεί κοντά στο υψηλό αυτό.

    BTC/USD επίπεδα αγοράς και πώλησης (Binance) στις 5 Σεπτ. Πηγή: Material Indictors/Twitter

    Το BTC/USD είναι στην κορυφή του επιπέδου της αντίστασης, με μόνο τα 52.000$ να απομένουν ως ένα σημαντικό εμπόδιο πριν έρθουν ξανά πολύ ευκολότερες συνθήκες για τους αγοραστές.

    «Υπάρχει ένα κενό στον όγκο εδώ που είναι μόνο αέρας. Έτσι, η τιμή θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα», πρόσθεσε ο ενθουσιασμένος Pentoshi, αναλύοντας την τρέχουσα τιμή.

    Ο Pentoshi υποστήριζε προηγουμένως ότι τα 50.000 δολάρια στην πραγματικότητα είχαν μικρή επιρροή ως ένα τεχνικό ορόσημο. Αλλά τα 48.700 δολάρια, είπε το Σάββατο, ήταν σημαντικό να κρατηθούν και να μην πέσει η τιμή παρακάτω στο κλείσιμο της ημέρας προκειμένου να εξασφαλιστεί η περαιτέρω ανοδική τάση.

    To Bitcoin γίνεται επίσημο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ

    Μια λιγότερο τεχνική αλλά εξίσου συμβολική κίνηση αναμένεται να συμβεί όσον αφορά το Bitcoin αυτήν την εβδομάδα – θα γίνει το επίσημο νόμισμα ενός ανεξάρτητου κράτους για πρώτη φορά στην ιστορία.

    Την Τρίτη, το Ελ Σαλβαδόρ θα ξεκινήσει επίσημα να χρησιμοποιεί το Bitcoin ως το επίσημο εθνικό νόμισμα του μαζί με το αμερικανικό δολάριο.

    Παρά τις βαριές προειδοποιήσεις και ακόμη και τις απαιτήσεις να ματαιωθεί η κίνηση από τους ομολόγους του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και άλλων, ο πρόεδρος της χώρας, Nayib Bukele, δεν άλλαξε άποψη. Από εδώ και πέρα, το Bitcoin και η υιοθέτησή του θα ξεκινήσουν ένα νέο μεγάλο πείραμα.

    Εν τω μεταξύ, ένα κίνημα που γίνεται δημοφιλές αυτή τη στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η κοινότητα του Bitcoin σχεδιάζει να αγοράσει ο καθένας BTC αξίας 30$ για την υποστήριξη αυτής της πράξης νόμου του Ελ Σαλβαδόρ.

    Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ψήφισε πρόταση για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου σε Bitcoin ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

    Το Bitcoin πάει για τέταρτη συνεχόμενη αύξηση της δυσκολίας του mining

    Η κίνηση της τιμής του Bitcoin συνεχίζει να υποστηρίζεται από τα fundamentals που αρνούνται να κάνουν πίσω από την αύξηση του κέρδους.

    Σε λιγότερο από δύο ημέρες, η επόμενη αυτοματοποιημένη αναπροσαρμογή θα προσθέσει περίπου 2,5% στη δυσκολία του mining του Bitcoin, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση.

    Όπως ανέφερε η Cointelegraph, αυτό θα είναι το πρώτο τέτοιο φαινόμενο από τον Φεβρουάριο του 2021, την περίοδο κατά την οποία το Bitcoin έσπασε τα 50.000$ για πρώτη φορά.

    Ένας βασικός δείκτης της δραστηριότητας των miners και αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Bitcoin, οι προσαρμογές της δυσκολίας στο mining δεν δείχνουν κανένα σημάδι υποχώρησης.

    Το διάγραμμα της δυσκολίας στο mining του Bitcoin. Πηγή: Blockchain.com

    Παράλληλα, το hash rate συνεχίζει επίσης να ανακάμπτει, περνώντας τα 130 EH/s αυτό το Σαββατοκύριακο και τώρα είναι μόλις 37 EH/s κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

    Η νέα είσοδος του hardware-mining υλικού από την μετεγκατάσταση του εκτός Κίνας και η είσοδος από καινούργιους miners πρόσφατα έδωσε σημαντική ώθηση στο hash rate – στα χαμηλότερα επίπεδα.

    Το Stock-to-flow (S2F) δείχνει τα 100.000$ μέχρι τα Χριστούγεννα

    Ένας νέος μήνας απαιτεί και μια νέα ενημέρωση σε ένα από τα πιο ακριβή μοντέλα πρόβλεψης της τιμής του Bitcoin – την οικογένεια των Stock-to-Flow (S2F).

    Παρά το γεγονός ότι καθημερινά το BTC/USD παραμένει πολύ κάτω από τον τεχνικό στόχο του μοντέλου, ο δημιουργός του, εν ονόματι PlanB, πέτυχε ακριβώς το μηνιαίο κλείσιμο του Αυγούστου, στα 47.000 δολαρίων.

    Με τον Σεπτέμβριο να κλείνει στα τουλάχιστον 43.000$, ο αναλυτής επιβεβαίωσε ότι μια μέση τιμή των 100.000$ αργότερα μέσα στον χρόνο θα ήταν ακόμα εφικτή.

    “Η βασική πρόβλεψη S2F των 100.000 δολαρίων μέχρι τα Χριστούγεννα εξακολουθεί να ισχύει (ή για να είμαστε πιο ακριβής: 100.000 δολάρια κατά μέσο όρο για αυτή τη halving περίοδο 2020-2024)”, έγραψε στο twitter την Κυριακή μαζί με ένα γράφημα.

    Με αυτήν την κίνηση, το Bitcoin εισήλθε στην «πορτοκαλί» φάση του μοντέλου που εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε μια άνοδο της τιμής στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Η κίνηση της τιμής του BTC, δήλωσε ο PlanB, λειτουργεί ως ένα «ρολόι».

    «Νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε πολύ υψηλότερα από τα 100.000$», πρόσθεσε σχετικά με την πρόγνωση του για τον τρέχοντα κύκλο του halving, που λήγει το 2024.

    Bitcoin stock-to-flow διάγραμμα. Πηγή: PlanB/Twitter

    Το Extreme greed επέστρεψε

    Όσοι ανησυχούν για ένα ράλι της τιμής του Bitcoin που ίσως τελειώσει απότομα, ίσως έχουν δίκιο.

    Σύμφωνα με τον δείκτη συναισθημάτων, το Crypto Fear & Greed Index, οι traders έχουν ήδη επιστρέψει στη νοοτροπία του «Extreme Greed» δηλαδή σε τεράστια απληστεία.

    Με την τιμή να είναι στα 79/100, το Fear & Greed απέχει μόλις 16 πόντους από την κορυφαία ζώνη όλων των εποχών, μια περιοχή που έχει προκαλέσει διορθωτικές κινήσεις στο παρελθόν.

    Προκειμένου να αποφευχθεί να φτάσει εκεί πολύ σύντομα, η τιμή του BTC θα πρέπει να ανεβαίνει αργά και σταθερά, και ως εκ τούτου μια απότομη κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμη.

    Ωστόσο, ο δείκτης αυτός έπιασε τα 79 και τον Αύγουστο και παρέμεινε μεταξύ 70 και 80 τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

    Crypto Fear & Greed Index. Πηγή: Alternative.me

    Τα funding rates συμβάλλουν στην αίσθηση της προσδοκίας με τα rates να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν όταν η τιμή του BTC έσπασε για πρώτη φορά τα 50.000$ στις αρχές του 2021.

    Με άλλα λόγια, οι traders είναι πολύ πιο προσεκτικοί αυτή τη φορά. Ωστόσο, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τις πιθανότητες για ένα short-squeeze και μια πιο ανοδική τάση της τιμής του Bitcoin για τις επόμενες ημέρες.

    Διάγραμμα για τα Bitcoin funding rates. Source: Bybt

    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα