Τα πάντα για το Rotki

    Τι είναι το Rotki; Γιατί είνα διαφορετικό από τα άλλα cryptocurrency portfolio trackers; Πως να το χρησιμοποιησει καποιος; Όλα αυτά και πολλά άλλα εξηγούνται σε αυτό το άρθρο.

    Στο παρόν άρθρο θα γίνει μια ανάλυση του Rotki, τι είναι, πως δουλεύει, γιατί χρειάζεται και τι πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα έχει με άλλες αντίστοιχες εφαρμογές. Πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο ΔΕΝ είναι επί πληρωμή, και οι πληροφορίες που υπάρχουν παρακάτω βασίζονται εξ’ολοκλήρου στο υλικό που υπάρχει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Rotki και στην προσωπική άποψη του αρθρογράφου. Οπότε, ας ξεκινήσουμε…

    Τι είναι;

    Το rotki είναι μια δωρεάν εφαρμογή για Windows, Linux και Mac OS τύπου portfolio tracking, δηλαδή διαχείρισης και παρακολούθησης των περουσιακών σας στοιχείων, λογιστικής αλλά και στατιστικών και δίνει έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας του χρήστη και στο απόρρητο. Υποστηρίζει πάρα πολλά κρυπτονομίσματα, διαθέτει εύκολη (και ασφαλής!) διασύνδεση με πολλά ανταλλακτήρια ώστε να μπορεί να λαμβάνει τις πληροφορίες για τα περουσιακά σας στοιχεία. Ένας άλλος στόχος του είναι να βοηθήσει τους χρήστες που θέλουν να εντάξουν τις κινήσεις που κάνουν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων στην φορολογική τους δήλωση (θα το αναλύσουμε αυτό παρακάτω).

    Επίσης, ιδρύτης του είναι ένας Έλληνας, ο Λευτέρης Καραπέτσας με τον οποίο θα κάνουμε μια συνέντευξη η οποία θα ανέβει τις επόμενες ημέρες.

    Τρία σημαντικά πλεονεκτήματα του είναι τα εξής:

    • Η εφαρμογή είναι εντελώς open source, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να δει τον κώδικα της αλλά και να συνεισφέρει στο project αν το επιθυμεί. Για του λόγου το αληθές μπορείτε να βρείτε τον κώδικα στο GitHub.
    • Η εφαρμογή λειτουργεί ως “Local App“, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των άλλων αντίστοιχων εφαρμογών που κυκλοφορούν, που σημαίνει ότι τα δεδομένα σας αποθηκεύονται στον υπολογιστή σας και όχι σε κάποιο cloud ή στο ίντερνετ.
    • Τα δεδομένα αυτά παραμένουν κρυπτογραφημένα στον υπολογιστή σας και δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο προσώπο ή υπηρεσία. Αυτο το χαρακτηριστικό όπως και το προηγούμενο στοχεύουν στην απόλυτη προστασία της ιδιωτικότητας του χρήστη και στην διασφάλιση του απορρήτου. Πράγμα πολύ σημαντικό στον χώρο καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που απατεώνες προσπαθούν να εξαπατήσουν τα άτομα που γνωρίζουν ότι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα και έχουν κάποιο ποσό σε αυτά.

    Επίσης υπάρχουν δύο μειονεκτήματα κατά την άποψη μου:

    • Το πρώτο είναι ότι ίσως δεν υποστηρίζει κάποιο κρυπτονόμισμα ή ανταλλακτήριο που χρησιμοποιείτε. Με το να είναι open source όμως αν κάποιος έχει γνώσεις προγραμματισμού μπορεί να κάνει ένα Pull Request στον κώδικα τους ώστε να το προσθέσει. Αλλά η λίστα των υποστηριζόμενων κρυπτονομισμάτων και ανταλλακτηρίων είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή.
    • Ένα άλλο είναι ότι για τους δωρεάν χρήστες υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, που ίσως να μην φανούν ενοχλητικοί για κάποιους όμως. Υπάρχει η επιλογή να επιλέξει κάποιος την Premium έκδοση στην οποία δεν υπάρχουν περιορισμοί και υπάρχουν κάποιες παραπάνω λειτουργίες ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζετε την ανάπτυξη του project. Όμως τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά υπάρχουν στην δωρεάν έκδοση και δεν είναι αναγκαίο κάποιος να κάνει αναβάθμιση εκτός αν πραγματικά το χρειάζεται ή θέλει να υποστηρίξει το project.
    rotki screenshot

    Λειτουργίες – Features

    Dashboard

    Μπορείτε να δείτε όλα τα περουσιακά σας στοιχεία, την αξία τους όπως και το τι ποσοστό καταλαμβάνει το καθένα σε σχέση με το συνολική αξία του χαρτοφυλακίου σας. Επίσης μπορείτε να δείτε σε ένα διάγραμμα το πως κινείται αυτή η συνολική αξία τον τελευταίο καιρό. Οι χρήστες που έχουν την δωρεάν έκδοση μπορούν να δουν μόνο για τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

    Ανταλλακτήρια

    Αυτή την στιγμή διαθέτει διασύνδεση με πολλά ανταλλακτήρια που μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο σας, τις συναλλαγές σας, τις αναλήψεις και τις καταθέσεις που έχετε κάνει. Τα υποστηριζόμενα ανταλλακτήρια είναι τα εξής Kraken, Binance, Coinbase, Coinbase Pro, Gemini, Bittrex, KuCoin, FTX, Bitmex, Poloniex, Bitfinex, Binance US, Iconomi, Bitstamp, bitcoin.de.

    Decentralized Finance – DeFi

    Επίσης μπορείτε να δείτε μια επισκόπηση των περουσιακών σας στοιχείων σε διάφορα πρωτόκολλα και εφαρμογές DeFi (μπορείτε να δείτε τι είναι το DeFi εδώ), την δραστηριότητα σας στον χώρο αυτόν όπως και μια λειτουργία που δείχνει το κέρδος ή την ζημία που τυχόν έχετε. Μερικά από τα πρωτόκολλα αυτά που υποστηρίζονται είναι τα Uniswap, MakerDAO, Aave, Compound, Balancer, Yearn vaults κ.α.

    Αναφορά κερδών/ζημιών

    Μια αναφορά κερδών/ζημιών σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα πρωτόκολλα, τα ανταλλακτήρια και τα blockchains του χρήστη δημιουργείται για ένα συγκεκριμένο χρονικό εύρος που επιλέγει ο χρήστης. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να εξαχθούν σε ένα αρχείο CSV το οποίο μπορεί αργότερα να εισαχθεί σε ένα υπολογιστικό φύλλο (Excel) ή να το στείλετε απευθείας στον λογιστή σας για να το χρησιμοποιήσει για την φορολογική σας δήλωση.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυτή η αναφορά για τους δωρεάν χρήστες υπόκειται σε κάποια όρια.

    Οδηγός Χρήσης

    Σε αυτήν την ενότητα θα παρουσιάσουμε πως να χρησιμοποιήσετε το Rotki και διάφορες λειτουργίες του.

    Sign up – Sign in

    Στην αρχή, εμφανίζεται το κλασσικό παράθυρο που μπορείτε να κάνετε είτε Sign In αν έχετε ήδη λογαριασμό είτε να δημιουργήσετε έναν νέο.

    Creating a new account
    Sign In
    Creating a new account
    Δημιουργία νέου λογαριασμού

    Αλλαγή του νομίσματος ισοτιμίας

    Το rotki υπολογίζει τα πάντα βάση ενός παραδοσιακού νομίσματος που έχετε προσδιορίσει εσείς. Από προεπιλογή αυτό είναι το δολάριο. Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό εύκολα όμως με το να πατήστε το κουμπί του νομίσματος όταν βρίσκεστε στο Dashboard, το οποίο βρίσκεται πάνω δεξία όπως φαίνεται στην εικόνα.

    Changing the profit currency
    Dashboard και αλλαγή νομίσματος

    Αλλαγή ρυθμίσεων και προσαρμογή του Rotki

    Το Rotki έχει αρκετά πράγματα που μπορείτε να “πειράξετε” και να τα προσαρμόσετε όπως θέλετε εσείς. Επιγραμματικά οι πιο σημαντικές ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε είναι οι εξής:

    • Αν θα στέλνονται ανώνυμα στατιστικά για την βελτίωση του Rotki ή οχι
    • Κάθε πότε θα αποθηκεύονται τα δεδομένα σας
    • Τρόπος εμφάνισης της ημερομηνίας (π.χ. μέρας/μήνα/έτος)
    • Πόσες διευθύνσεις θα εξάγονται για ένα λογαριασμό Bitcoin
    • Η επιλογή να χρησιμοποιήσετε δικό σας API key σε κάποιες υπηρεσίες (π.χ. Etherscan)
    • Πόσα δεκαδικά ψηφία θα έχουν τα νούμερα
    • Το νόμισμα της ισοτιμίας όπως αναφέρθηκε παραπάνω
    • Θέση νομίσματος ($1.000 ή 1.000$)
    • Είδος στρογγυλοποιήσης
    • Ρύθμιση για τα local nodes
    • Αλλαγές και προσαρμογή του πως φαίνεται η εφαρμογή
    • Αλλαγή κωδικού
    • Αλλαγή του φακέλου αποθήκευσης των δεδομένων στον υπολογιστή
    • Αν τα crypto προς crypto trades θα λαμβάνονται υπόψη για την φορολογική δήλωση στην αναφορά κερδών/ζημίας
    • Αν οι χρεώσεις των συναλλαγών μετράνε σαν έξοδα στην αναφορά κερδών/ζημίας
    • Επιλογή κάποια νομίσματα να αγνοηθούν στην αναφορά
    • Επιλογή για το ποιες ενέργειες να συμπεριληφθούν στην αναφορά (π.χ. airdrop, income, loss, expense, gift, dividents κ.α.)

    Λογαριασμοί

    Μέσω του Rotki μπορείτε να κάνετε παραπάνω πράγματα από απλά να συνδέσετε το ανταλλακτήριο και να πάρετε όλες τις πληροφορίες από εκεί. Υπάρχει επίσης η επιλογή να προσθέσετε χειροκίνητα κάποιο υπόλοιπο λογαριασμού, να ελέγξετε τα υπόλοιπα σε κάθε ανταλλακτήριο που έχετε, να βάλετε tags (π.χ. mining) σε όποιον λογαριασμό θέλετε και να τον χρωματίσετε αντίστοιχα ώστε να τον ξεχωρίζετε. Υπάρχουν ακόμα οι επιλογές να βλέπετε τα NFTs που έχετε στους λογαριασμούς σας, στατιστικά αν κάνετε staking στο ETH2 (περισσότερα για το staking εδώ και για το ETH2 εδώ) και για τυχόν airdrops που έχετε λάβει.

    Επιπλέον μπορείτε να προσθέσετε εσείς κάποιο Ethereum Token (ERC20) που ίσως δεν υπάρχει. Μελλοντικά υπάρχει η δυνατότητα αυτή η λειτουργία να επεκταθεί σε οποιοδήποτε νόμισμα και όχι μόνο σε tokens.

    DeFi

    Όσον αφορά το DeFi, μπορείτε να ελέγξετε τις καταθέσεις σας καθώς και τα επιτόκια που παίρνετε από αυτές, τα περουσιακά στοιχεία που έχετε κλειδώσει στα Liquidity Pools, τις υποχρεώσεις σας σε περίπτωση που έχετε πάρει κάποιο δάνειο, τις συναλλαγές σας στα DEX (το τί είναι DEX μπορείτε να το δείτε εδώ) κ.α.

    Defi Overview

    Αναφορά κερδών/ζημίας

    Για να δημιουργήσετε μια τέτοια αναφορά, πάτε στο μενού αριστερά και επιλέγετε το “Profit and Loss Report”. Έπειτα επιλέγετε την περίοδο που θέλετε, και πατάτε το “Generate”, συνήθως αυτή η διαδικασία διαρκεί κάποια ώρα, ιδιαίτερα αν έχετε πάρα πολλές συναλλαγές τότε σίγουρα θα χρειαστεί λίγη υπομονή.

    Overview of the profit/loss report

    Όταν τελειώσει θα έχετε μια επισκόπηση της αναλογίας του κέρδους προς την ζημία για την συγκεκριμένη περίοδο, ποια ποσά πρέπει να φορολογηθούν και κάθε “φορολογητέα κατηγορία” τι ποσοστό πιάνει επί του τελικού φορολογητέου ποσού.

    Ακόμα θα έχετε έναν πίνακα που θα δείχνει όλες τις ενέργειες που έχετε κάνει που συμπεριλήφθηκαν και αντίστοιχα αν έχετε κέρδος η ζημία από αυτές. Υπάρχει τέλος και η επιλογή όλα αυτά να τα εξάγετε σε ένα αρχείο CSV όπου μπορείτε να το εισάγετε μετά στο Excel ή στο Google Sheets ή να το στείλετε στον λογιστή σας.

    Event list of the profit/loss report

    Προσωπική εμπειρία

    Έχοντας χρησιμοποιήσει το Rotki για πάνω από έναν χρόνο, προσωπικά μου έχει λύσει τα χέρια σε πολλά θέματα. Σε πολλές άλλες αντίστοιχες εφαρμογές κυρίως για Android που δοκίμασα, υπήρχαν θέματα όπως μη συγχρονισμός, διπλά στοιχεία, να μην λαμβάνονται υπόψη trades και άλλα. Η αλήθεια είναι οτι στο Rotki δεν αντιμετώπισα κανένα τέτοιο πρόβλημα, το μόνο θεματάκι που ίσως υπάρχει κάποιες φορές είναι ότι ενδέχεται ειδικά αν έχετε πολλές συναλλαγές ή πολλούς λογαριασμούς, να κάνει λίγη ώρα μέχρι να γίνει η ανανέωση των πληροφοριών, αλλά κατά τα άλλα λειτουργεί άψογα.

    Επίσης, για ένα μικρό θέμα στην εμφάνιση παλαιότερα σε ένα περουσιακό στοιχείο, που είχε σωστή τιμή αλλά λάθος όνομα και εικόνα, επικοινώνησα προσωπικά με τον Λευτέρη (τον ιδρυτή του Rotki) μέσω telegram και μου απάντησε απευθείας ότι το έχουν λύσει ήδη το πρόβλημα και θα είναι στην επόμενη ενημέρωση, πράγμα που μου έκανε θετική εντύπωση. Αξίζει να της ρίξετε έστω μια ματιά της εφαρμογής, δωρεάν είναι και μπορεί στο τέλος της ημέρας να σας φανεί χρήσιμη.


    Έρχεται τις επόμενες ημέρες η συνέντευξη με τον ιδρυτή του Rotki. Μείνετε συντονισμένοι!

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα