Τα 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Cosmos (ATOM)

    Το Cosmos (ΑΤΟΜ) Είναι ένα δίκτυο από δίκτυα blockchain. Οι προγραμματιστές του το αποκαλούν ως “Internet of Blockchains”. Ας δούμε 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε αυτό.

    Το Cosmos (ΑΤΟΜ) ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 έπειτα από ένα είδος fundraising (Initial Coin Offering – ICO) που έκανε το 2017. Είναι ένα δίκτυο από δίκτυα blockchain. Είναι ένα decentralized δικτυο που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ διαφορετικών blockchain. Οι προγραμματιστές το αποκαλούν ως “Internet of Blockchains”. Ο στόχος του project είναι να επιτρέψει σε ξεχωριστά blockchains να επικοινωνούν μεταξύ τους “αθόρυβα”. Επιτρέποντας σε οποιοδήποτε blockchain να επικοινωνεί, να μοιράζεται δεδομένα και να πραγματοποιεί συναλλαγές με οποιοδήποτε άλλο, χωρίς να χρειάζεται κάποια κεντρική αρχή, το Cosmos είναι σε θέση να μετατρέψει τις προστριβές στον χώρο σε μια θετική κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη.

    Tο Cosmos είναι κάτι περισσότερο από μια γέφυρα μεταξύ των blockchains. Η πλατφόρμα του διαθέτει επίσης μια πλήρη σειρά προϊόντων και χαρακτηριστικών που την καθιστούν μια εντυπωσιακή επιλογή στην αγορά. To Cosmos παρουσιάζει μια εξελιγμένες τεχνολογικές επιλογές και έτσι οι προγραμματιστές έχουν πρόσβαση σε ισχυρά εργαλεία που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα στην δημιουργία ενός blockchain. Ας αναλύσουμε εδώ λοιπόν τα πιο βασικά στοιχεία του Cosmos για όποιον σκέφτεται να επενδύσει σε αυτό.

    1) Τα οφέλη του Cosmos

    Το Cosmos έχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων στην αγορά. Πρώτον, η πλατφόρμα του είναι πλήρως προσαρμόσιμη. Οι προγραμματιστές μπορούν ελεύθερα να δημιουργήσουν και να εκδώσουν νέες εφαρμογές και πλατφόρμες blockchain με ευκολία. Το δίκτυο λειτουργεί χωρίς καμία κεντρική οντότητα να διευκολύνει τη δραστηριότητα ή να την ελέγχει. Με αυτόν τον τρόπο, το δίκτυο απλοποιεί τις συναλλαγές μεταξύ των blockchains και παρέχει στους προγραμματιστές την ευκαιρία να μοιράζονται τα δεδομένα και τα tokens αυτόματα με προγραμματιστικό τρόπο.

    2) Μηχανή Tendermint

    Το πιο ουσιαστικό στοιχείο σε αυτόν τον πολυεπίπεδο σχεδιασμό είναι η μηχανή Tendermint BFT (Tendermint Byzantine Fault Tolerance), δηλαδή, το τμήμα του δικτύου που επιτρέπει στους προγραμματιστές να κατασκευάζουν blockchains χωρίς να χρειάζεται να γράψουν τον κώδικα τους από την αρχή.

    Το Tendermint BFT είναι ένας αλγόριθμος που χρησιμοποιείται από το δίκτυο των υπολογιστών που τρέχουν το λογισμικό του Cosmos για να διασφαλιστεί το δίκτυο, να επικυρώθουν οι συναλλαγές και να δημιουργηθούν νέα blocks στο blockchain. Συνδέεται με τις εφαρμογές μέσω ενός πρωτοκόλλου που ονομάζεται Application Blockchain Interface.

    Κεντρικό στοιχείο του Tendermint είναι το Tendermint Core, ένας Proof-of-Stake (PoS) μηχανισμός διακυβέρνησης που διατηρεί το διανεμημένο δίκτυο των υπολογιστών που τρέχουν το Cosmos Hub σε συγχρονισμό.

    Προκειμένου οι συμμετέχοντες (“επικυρωτές”) να τροφοδοτούν το blockchain και να ψηφίζουν για τυχόν αλλαγές, πρέπει πρώτα να κάνουν stake τα ATOM τους. Για να γίνει κάποιος επικυρωτής, θα πρέπει να βρίσκεται στους πρώτους 100 επικυρωτές που θα κάνουν stake τα ATOM. Η ισχύς της ψήφου του καθενός καθορίζεται από την ποσότητα των ATOM που κάνει stake.

    Οι χρήστες μπορούν επίσης να εκχωρήσουν τα tokens τους σε άλλους επικυρωτές, εκχωρώντας ψήφους σε αυτούς ενώ ακόμα κερδίζουν ένα μέρος της ανταμοιβής των blocks.

    Οι επικυρωτές έχουν κίνητρο να λειτουργούν με ειλικρίνεια και εντιμότητα, επειδή οι χρήστες έχουν την ευελιξία να εναλλάσσουν εύκολα τους επικυρωτές στους οποίους αναθέτουν τα ATOM τους, ανάλογα με τις προτιμήσεις της ψήφου τους.

    3) Cosmos Hub and Zones

    Το Cosmos Hub ήταν το πρώτο blockchain που ξεκίνησε στο δίκτυο του Cosmos. Κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως ένας μεσολαβητής μεταξύ όλων των ανεξάρτητων blockchains που δημιουργήθηκαν στο δίκτυο Cosmos, που ονομάζονται zones (ζώνες).

    Στο Cosmos, κάθε zone είναι σε θέση να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες από μόνο του. Αυτό περιλαμβάνει την ταυτοποιήση των λογαριασμών και των συναλλαγών, την δημιουργία και την διανομή νέων tokens και την εκτέλεση αλλαγών στο δικό του blockchain.

    Το Cosmos Hub έχει το καθήκον να διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων των zones εντός του δικτύου παρακολουθώντας τις καταστάσεις τους.

    4) Inter-Blockchain πρωτόκολλο επικοινωνίας

    Τα zones συνδέονται με το Cosmos Hub μέσω του πρωτοκόλλου IBC (Inter-Blockchain Communication), που είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στις πληροφορίες να μεταφέρονται ελεύθερα και με ασφάλεια μεταξύ κάθε συνδεδεμένου zone.

    Μόλις ένα zone συνδεθεί με το Cosmos Hub, είναι διαλειτουργικό με κάθε άλλο zone που συνδέεται στο hub, πράγμα που σημαίνει ότι blockchains με πολύ διαφορετικές εφαρμογές, επικυρωτές και μηχανισμοί συναίνεσης μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους.

    5) Cosmos SDK

    Η ομάδα του Cosmos έχει επίσης δημιουργήσει το Cosmos SDK (Software Development Kit), επιτρέποντας στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν blockchains χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο συναίνεσης Tendermint.

    Το SDK ελαχιστοποιεί την πολυπλοκότητα προσφέροντας την πιο κοινή λειτουργικότητα που περιλαμβάνεται συνήθως στα blockchains (δηλαδή, staking, διακυβέρνηση, tokens). Οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν plugins για να προσθέσουν τυχόν νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που θέλουν να έχουν.

    6) Τα Tokens στο δίκτυο του Cosmos

    Το δίκτυο του Cosmos έχει υλοποιήσει δύο tokens:

    • Το ATOM είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται κυρίως για τη διακυβέρνηση (περισσότερα για τα governance tokens εδώ). Με το να κάνουν stake τα ATOM οι επικυρωτές των zones μπορούν να ενταχθούν στα hubs, με την επιλογή να μειωθεί το μερίδιό τους αν έχουν κακή συμπεριφορά στα zones τους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το staking γενικά εδώ.
    • Τα Photons είναι τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των χρεώσεων των συναλλαγών εντός του οικοσυστήματος της πλατφόρμας του Cosmos. Καθώς τα zones μπορούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους tokens, οι επικυρωτές στα hubgs μπορούν να πληρώσουν τις χρεώσεις των συναλλαγών τους με οποιονδήποτε συνδυασμό από tokens. To 2% των χρεώσεων προορίζονται για το reserve pool (ως αποθεματικό), ενώ το υπόλοιπο πηγαίνει στους επικυρωτές με βάση το ποσό που κάνουν staking.

    Το ICO για το Cosmos πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 17 εκατομμύρια δολάρια. Το total supply του ATOM φτάνει τα 236 εκατομμύρια. Μετά την κυκλοφορία του κεντρικού δικτύου του Cosmos στις 13 Μαρτίου το 2019, το ATOM μπήκε στα πιο γνωστά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

    Πηγές: CoinDesk, Kraken, Securities.io, Cryptonews

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Προηγούμενο Άρθρο
    Επόμενο Άρθρο

    Σχετικά Άρθρα