Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πρίν επενδύσετε στο Tezos (XTZ)

    Το Tezos (XTZ) είναι ένα προγραμματιζόμενο blockchain που υπάρχει καιρό στον χώρο και παλαιότερα είχε αρκετό hype. Συνεχίζει να είναι ένα υποσχόμενο project. Ας δούμε μερικά πράγματα σχετικά με αυτό.

    Το Tezos (XTZ) είναι ένα από τα πολλά προγραμματιζόμενα blockchains που τρέχουν μικροσκοπικά κομμάτια αυτο-εκτελούμενου κώδικα, που ονομάζονται smart contracts. Τα smart contracts είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για αποκεντρωμένες υπηρεσίες χρηματοδότησης (DeFi) που αποκόπτουν τον μεσάζοντα από την παραδοσιακή τραπεζική οικονομία.

    Τo whitepaper του Tezos δημοσιεύτηκε το 2014. Το testnet του κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2018 και το δίκτυό του ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Ας αναλύσουμε λοιπόν τα πιο βασικά στοιχεία του Tezos για όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε αυτό.

    1) Πρόσφατα ανακοίνωσε μια συμφωνία για την παροχή tokenized περιουσιακών στοιχείων για τρεις ελβετικές εταιρείες

    Στα τέλη Αυγούστου, η Incore Bank, η Inacta και η Crypto Finance Group ανακοίνωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν το Tezos για την ανάπτυξη των κωδικών DAR-1. Αυτά τα νέα tokens θα χρησιμοποιούν τα smart contracts για να συμμορφώνονται με τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να βελτιωθεί η διακυβέρνηση. Η Incore Bank ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες staking (το τι είναι stake μπορείτε να το δείτε εδώ) για το δίκτυο του Tezos.

    Αυτή η συμφωνία υποστηρίζει το επιχείρημα του Tezos ότι η γλώσσα των smart contract του ταιριάζει ιδιαίτερα σε οικονομικές συμφωνίες. Πιο συγκεκριμένα το επιχείρημα του Tezos είναι ότι η γλώσσα Michelson (η γλώσσα προγραμματισμού που γράφονται τα smart contracts στο Tezos) διασφαλίζει ότι τα χρήματα δεν θα χαθούν ή θα παγώσουν λόγω σφαλμάτων στον κώδικα.

    2) Αυτοαποκαλείται ως self-amending blockchain

    Το Tezos λέει ότι η self-amending αλυσίδα του είναι ένα από τα πράγματα που το κάνουν μοναδικό, ότι το blockchain του «έχει σχεδιαστεί για να εξελίσσεται». Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι που κατέχουν το Tezos μπορούν να προτείνουν και να ψηφίσουν on-chain (δηλαδή πάνω/μέσα στην αλυσίδα) για να εγκρίνουν τυχόν αλλαγές, χωρίς να χρειάζονται κάποιες συζητήσεις. Οι εγκεκριμένες ενημερώσεις εφαρμόζονται αυτόματα. Είναι ένα ασυνήθιστο μοντέλο διακυβέρνησης που θεωρητικά μειώνει την πιθανότητα διχασμού μέσα στην κοινότητα.

    Αντίθετα, η off-chain διακυβέρνηση (δηλαδή εκτός αλυσίδας) συνεπάγεται περισσότερη συζήτηση σε τυχόν συνέδρια, ή σε διάφορα φόρουμ. Με αυτόν τον τρόπο η λήψη των αποφάσεων μπορεί να γίνει πιο αργή. Από την άλλη όμως μέσα από συζήτηση εξηγούνται καλύτερα και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς ώστε η ψήφος να είναι πιο συνειδητή.

    3) Το XTZ έχει ανέβει περίπου 170% από τις αρχές του τρέχοντος έτους

    Το Τezos σημείωσε ισχυρά κέρδη φέτος, αν και η τιμή δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ όσο αυτή των άλλων μεγάλων κρυπτονομισμάτων, σε αυτό το bull run (ανοδική τάση) της αγοράς. Για παράδειγμα, αν αγοράζατε XTZ αξίας 100$ την 1η μέρα του Ιανουαρίου, θα αξίζε περίπου 270$ σήμερα. Αντίστοιχα όμως, αν είχατε αγοράσει Ethereum αξίας 100$ (ETH), θα αξίζε τώρα περίπου 520$.

    Τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά ασταθείς επενδύσεις που μπορούν να δουν σημαντικά κέρδη καθώς και σημαντικές απώλειες, αυτό που συνήθως περιγράφεται ως τρενάκι roller coaster. Εάν επενδύετε με την ελπίδα ενός κέρδους της τάξεως του 170%, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να απογοητευτείτε.

    Αντ ‘αυτού, πρέπει να ερευνήσετε αν τυχόν πιστεύετε ότι το Tezos θα αποδώσει καλά μακροπρόθεσμα. Όπως συμβαίνει με κάθε επένδυση, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να ερευνήσετε τα βασικά και να καταλάβετε ποια προβλήματα θέλει να λύσει. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αλλά αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι μπορείτε να είστε πιο σίγουροι ότι θα πάει καλά με την πάροδο του χρόνου και δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε τόσο για τις καθημερινές διακυμάνσεις των τιμών.

    4) Προσπαθεί να αφήσει πίσω τα αρχικά προβλήματα/σκάνδαλα

    Μετά από ένα εξαιρετικά επιτυχημένο ICO (το ICO είναι ένα είδος fundraising) το 2017, μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ των δημιουργών του νομίσματος (Arthur και Kathleen Breitman) και του Tezos Foundation οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία της πλατφόρμας.

    Τα XTZ tokens που έπρεπε να λάβουν οι επενδυτές λόγω της συμμετοχής τους στο ICO, χρειάστηκαν σχεδόν ένα χρόνο για να υλοποιηθούν, ωθώντας τους να αναλάβουν νομική δράση. Και μόλις πέρυσι το Tezos Foundation έφτασε σε ένα διακανονισμό 25 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία τα 16,5 εκατομμύρια δολάρια πήγαν στους επενδυτές που έχασαν χρήματα.

    Ο διακανονισμός αυτός σημαίνει ότι το Tezos άφησε πίσω του το σκάνδαλο αυτό. Η πρόκληση όμως είναι ότι ενώ έλυνε τα εσωτερικά του προβλήματα, άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Cardano (ADA) – μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το Cardano εδώ όπως και τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε αυτό εδώ -, το Solana (SOL) – Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Solana – και το Polkadot (DOT) – Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Polkadot – ανέπτυσσαν τις τεχνολογίες τους, έπαιρναν μερίδιο της αγοράς και μεγάλωναν σαν projects. Ένας χρόνος είναι πολύ μεγάλος χρόνος στα crypto. Θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση το μοντέλο διακυβέρνησης του token, καθώς η αποτυχία στην πραγματική διακυβέρνηση του Tezos είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του νομίσματος.

    5) Μπορείτε να κάνετε stake τα XTZ και να κερδίσετε επιτόκιο

    Το Tezos είναι διαθέσιμο σε πολλά από τα κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο για τους επενδυτές και τους traders να αγοράσουν και να πουλήσουν το token με ασφάλεια. Επιπλέον, οι επενδυτές μπορούν να κάνουν stake τα tokens τους είτε μέσω του ανταλλακτηρίου ή ενός cryptocurrency wallet, είτε απευθείας με το δίκτυο Tezos, για να κερδίσουν επιτόκιο από αυτά.

    Σε αντίθεση με το Bitcoin (BTC), το Tezos χρησιμοποιεί το πιο φιλικό προς το περιβάλλον Proof-of-Stake μηχανισμό για να επικυρώσει τις συναλλαγές και να διατηρήσει το δίκτυο του ασφαλές. Εάν κάνετε stake τα XTZ σας, συνδέετε τα νομίσματά σας ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν το δίκτυο. Σύμφωνα με την Staking Rewards, έναν πάροχο δεδομένων, σχεδόν το 77% των XTZ έχουν γίνει stake κατά τη στιγμή αυτή που γράφεται αυτό το άρθρο, κερδίζοντας κατά μέσο όρο 4,66% επιτόκιο τον χρόνο.

    Πηγή: fool

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα