Τα 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Monero (XMR)

    Το κορυφαίο νόμισμα για όποιον θέλει να διατηρήσει την ιδιωτικότητά του στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, και τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό.

    Το Monero (XMR) κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014. Ήταν μια τίμια προαναγγελθείσα κυκλοφορία του κώδικα CryptoNote. Δεν υπήρχε pre-mine ή “insta”-mine και κανένα μερίδιο απο την ανταμοιβή του block δεν πηγαίνει στην ανάπτυξη του.

    Είναι ένα από τα πρώτα privacy coins στον κόσμο. Το Monero είναι η απάντηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων στην έλλειψη της ιδιωτικότητας που λείπει απο το Bitcoin. Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι συναλλαγές με το Bitcoin ήταν ανώνυμες. Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια πληθώρα εργαλείων και υπηρεσιών που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει για να αποκαλύψει το πρόσωπο πίσω από συγκεκριμένες συναλλαγές του Bitcoin. Για αυτό το Bitcoin λέμε ότι είναι ψευδώνυμο, και όχι ανώνυμο.

    Το Monero υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση στην αγορά. Καθιστά το απόρρητο και την ιδιωτικότητα ως τα κύρια συστατικά του. Αυτή η στρατηγική συνεχίζει να καθιστά το Monero το κορυφαίο νόμισμα για όποιον θέλει να διατηρήσει την ιδιωτικότητά του στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Στην πραγματικότητα, τα πρωτόκολλα ανωνυμοποίησης που υπάρχουν στο Monero είναι τόσο αποτελεσματικά που οι άνθρωποι θα τα χρησιμοποιούν συχνά για να κρύβουν την ιδιοκτησία τους και σε άλλα κρυπτονομίσματα. Ας δούμε λοιπόν τα πιο βασικά στοιχεία του.

    1) Η τεχνολογία του

    Το Monero είναι ένα open-source και permissionless blockchain. Η πλατφόρμα μπορεί να παραμείνει ιδιωτική λόγω της δυνατότητάς της να ενημερώνει συνεχώς την τεχνολογία της. Είναι ενδιαφέρον ότι το λογισμικό του Monero ενημερώνεται κάθε έξι μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, οι προγραμματιστές μπορούν να εισάγουν προηγμένες κρυπτογραφικές λειτουργίες και ενημερώσεις. Εδώ είναι μερικές από τις τεχνολογίες που το κάνουν τόσο υπέροχο:

    • Ring Signatures: Τα Ring Signatures είναι μια επαναστατική πρόοδος στην κρυπτογραφική ανωνυμία. Αυτό το πρωτόκολλο συνδυάζει την ψηφιακή υπογραφή του αποστολέα με τις υπογραφές άλλων χρηστών. Αυτό το σύστημα προσθέτει 10 υπογραφές σε κάθε ομάδα συναλλαγών. Στη συνέχεια, όλες οι υπογραφές αναμειγνύονται πριν από την επίσημη είσοδό τους στο blockchain.

      Αξίζει να σημειωθεί ότι η έννοια των Ring Signatures συνεχίζει να εξελίσσεται. Στο παρελθόν, οι προγραμματιστές πειραματίστηκαν με την αλλαγή του αριθμού των υπογραφών που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία ανάμειξης. Υπήρχε ακόμη και μια σύντομη χρονική περίοδος κατά την οποία οι χρήστες μπορούσαν να καθορίσουν πόσες υπογραφές θα αναμειχθούν όσον αφορά τις συναλλαγές.
    • Stealth Addresses: Μια άλλη βασική τεχνολογία πίσω από το Monero είναι τα Stealth Addresses. Αυτό το πρωτόκολλο χρησιμοποιεί μία διεύθυνση που δημιουργεί αυτόματα αρκετές one-time άλλες διευθύνσεις για κάθε συναλλαγή. Στη συνέχεια, το πορτοφόλι του χρήστη χρησιμοποιεί έναν κωδικό πρόσβασης γνωστό ως View Key για τη σάρωση του blockchain για τον εντοπισμό τυχόν συναλλαγών που σχετίζονται με την ύπαρξή του.
    • RingCT: Το 2017, η ομάδα ανάπτυξης του Monero παρουσίασε μια άλλη τεχνολογία που ονομάζεται RingCT (Ring Confidential Transactions). Αυτή η κωδικοποίηση κρύβει το ακριβές ποσό σε XMR των χρηστών που ανταλλάσσονται σε συναλλαγές πριν γίνουν διαθέσιμες για έλεγχο στο blockchain. Για να επιτευχθεί αυτό, το πρωτόκολλο εισάγει πολλαπλές εισόδους και εξόδους σε μια συναλλαγή. Όταν συνδυάζονται με Stealth Addresses και Ring Signatures, οι τρεις τεχνολογίες καθιστούν στο Monero σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί κάποιος χρήστης πίσω από αυτό.
    • Dynamic Scalability: Ένα άλλο τεράστιο πλεονέκτημα που φέρνει το Monero στην αγορά είναι το απεριόριστο Scalability. Είναι η ικανότητα ενός νομίσματος να χειρίζεται περισσότερους χρήστες στο μέλλον. Στο παρελθόν, το Bitcoin αντιμετώπιζε ζητήματα Scalability που προκάλεσαν καθυστέρηση στο δίκτυο και αύξηση των χρεώσεων. Το Bitcoin δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις απαιτήσεις όσον αφορά το scalability για πολλούς λόγους. Κατά κύριο λόγο, γιατί μπορεί να χειριστεί μόνο block συναλλαγών έως 1MB.

      Αντίστροφα, το Monero δεν έχει προκαθορισμένο μέγεθος block. Οι miners μπορούν να καθορίσουν το μέγεθος ενός block συναλλαγών που επιθυμούν να εγκρίνουν. Ωστόσο, πρόσφατα, οι προγραμματιστές εισήγαγαν ένα σύστημα επιβράβευσης-τιμωρίας block. Η ποινή λαμβάνει υπόψη το μέσο μέγεθος των τελευταίων 100 blocks. Εάν το επόμενο block είναι μεγαλύτερο από αυτό το σύνολο, μια ποινή μειώνει τις ανταμοιβές mining για αυτό το block. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει τους κόμβους από την είσοδο ανεπιθύμητων μηνυμάτων στο blockchain.
    • RandomX: Το Monero είχε ξεκινήσει με τον αλγόριθμο CryptoNight που είχε φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι miners συμμετείχαν στην αγορά. Σε αντίθεση με το Bitcoin, το ASIC (Ολοκληρωμένα Κυκλώματα Ειδικής Εφαρμογής) δεν είχαν μεγάλη χρησιμότητα και ένας χρήστης μπορούσε να κάνει mining χρησιμοποιώντας την CPU του ή την GPU του. Πλέον έχει μεταβεί στον αλγόριθμο RandomX στον οποίο οι GPU δεν έχουν επίσης μεγάλη απόδοση.
    • Multiple Keys: Το Monero χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό κλειδιών για να κάνει το δίκτυό του ανώνυμο. Συγκεκριμένα, το Monero εισάγει ένα κλειδί δημόσιας προβολής (public view key), ένα κλειδί ιδιωτικής προβολής (private view key) και κλειδιά δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών (public και private spend keys). Τα ιδιωτικά κλειδιά δαπανών χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των εξερχόμενων συναλλαγών. Ενώ, τα ιδιωτικά κλειδιά προβολής επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγξουν το blockchain για να επαληθεύσουν ότι έλαβαν τα χρήματά τους. Θα χρειαστείτε επίσης ένα δημόσιο κλειδί δαπανών για να επαληθεύσετε την υπογραφή και το δημόσιο κλειδί σας.

    2) Προηγμένη κρυπτογραφία

    Το Monero χρησιμοποιεί προηγμένες κρυπτογραφικές μεθόδους για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να σας συνδέσει με μια συναλλαγή. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στο blockchain του Monero να στέλνει και να λαμβάνει συναλλαγές με τρόπο που δεν αποκαλύπτει τα δεδομένα απευθείας σε άλλους χρήστες. Θυμηθείτε, το blockchain του Monero υπόκειται επίσης σε παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο παρόμοιο με το Bitcoin μέσω των block explorers.

    Οι προγραμματιστές του Monero μπόρεσαν να ολοκληρώσουν αυτό το μνημειώδες έργο μέσω της ενσωμάτωσης προηγμένων fungibility πρωτοκόλλων. Το fungibility είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό στα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Είναι η ικανότητα ενός αγαθού ή περιουσιακού στοιχείου να συναλλάσσεται με άλλα μεμονωμένα αγαθά ή περιουσιακά στοιχεία του ίδιου τύπου.

    Για παράδειγμα, τα περισσότερα προϊόντα όπως το λάδι, το σιτάρι ή ο χρυσός είναι ανταλλάξιμα. Εάν είχατε 1000 γαλόνια λάδι, δεν θα σήμαινε ότι έπρεπε να λάβετε το ακριβές γαλόνι που κρατούσατε αρχικά. Απλά πρέπει να λάβετε την ίδια ποσότητα λαδιού γιατί έχει την ίδια ακριβώς τιμή. Είναι σημαντικό ότι τα μετρητά είναι ανταλλάξιμα, αυτό είναι που καθιστά τόσο δύσκολο τον εντοπισμό των συναλλαγών τους στον πραγματικό κόσμο.

    3) Πραγματικό fungibility

    Το Monero πηγαίνει όμως το fungibility ένα βήμα παραπέρα. Τα νομίσματα Fiat, όπως το δολάριο, περιέχουν κάποια μορφή αναγνωριστικών σημείων, όπως σειριακούς αριθμούς. Αυτά τα δεδομένα επιτρέπουν στις κυβερνήσεις και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέσα να εντοπίσουν την ιστορία ενός συγκεκριμένου χαρτονομίσματος στην ουσία. Εφόσον ο οργανισμός σημειώνει τον σειριακό αριθμό πριν από μια συναλλαγή, μπορεί στη συνέχεια να επιβεβαιώσει ότι αυτά τα χαρτονομίσματα είναι τα ίδια σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

    Δεν υπάρχει τρόπος να προσδιοριστεί τι ποσό από Monero ήταν και σε ποιά συναλλαγή. Δεν υπάρχουν σειριακοί αριθμοί και όλες οι συναλλαγές υφίστανται έντονη ανωνυμοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο, το Monero παρέχει στον κόσμο ένα νέο επίπεδο ιδιωτικότητας που ήταν προηγουμένως αδιανόητο.

    4) Από το Bytecoin στο Monero

    Το Bytecoin ήταν επαναστατικό για πολλούς λόγους. Κυρίως, ήταν το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που γράφτηκε χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία που ονομάζεται CryptoNote. Το CryptoNote συνδύαζε πολλά κλειδιά σε μια συναλλαγή για να είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος έστειλε τι και πού. Η ιδέα της ομαδοποίησης των δημόσιων κλειδιών μαζί ήταν ανήκουστη εκείνη την εποχή. Σήμερα, η τεχνολογία CryptoNote είναι η ραχοκοκαλιά για τα περισσότερα κρυπτονομίσματα στην αγορά που βασίζονται στην ιδιωτικότητα. Ενώ το Monero έχει μεταβεί από το CryptoNote στο RandomX.

    Ενώ η ιδέα του Bytecoin σημείωσε μεγάλη επιτυχία, υπήρχαν και άλλες πτυχές της στρατηγικής της έναρξης του νομίσματος που δεν πήγαν εξίσου καλά. Συγκεκριμένα, υπήρξαν αποκλίσεις μεταξύ των προγραμματιστών όσον αφορά την αρχική διανομή του νομίσματος. Τελικά, το Bytecoin εξέδωσε το 80% των κερμάτων του κατά την έναρξη. Αυτή η απόφαση χώρισε το στρατόπεδο του Bytecoin και οδήγησε στη δημιουργία ενός άλλου privacy coin – του Bitmonero.

    Συνολικά, το project Bitmonero περιελάμβανε επτά blockchain προγραμματιστές υψηλού επιπέδου. Από αυτούς τους επτά, μόνο δύο είναι γνωστοί στο κοινό και δεν είναι ανώνυμοι. Ο κύριος προγραμματιστής πίσω από το project είναι ο Riccardo Spagni (FluffyPony). Η ομάδα ανάπτυξης συμπεριέλαβε επίσης τον λάτρη των κρυπτονομισμάτων David Latapie. Λίγο μετά την κυκλοφορία της νέας πλατφόρμας, οι προγραμματιστές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το “Bit” από τον τίτλο και να χρησιμοποιήσουν απλά το “Monero” ως όνομα του project. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Monero σημαίνει “νόμισμα” στα Εσπεράντο.

    5) Monero coin (XMR)

    Επί του παρόντος, κυκλοφορούν 18.009.615,32 XMR. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, δεν υπάρχει προκαθορισμένο total supply για το Monero. Αντ ‘αυτού, οι προγραμματιστές επέλεξαν να αυξήσουν το συνολικό ποσό των νομισμάτων κατά 0,87% το πρώτο έτος. Κάθε επόμενο έτος το ποσοστό αυτό μειώνεται. Με αυτόν τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν άλλα 115 χρόνια πριν το Monero διπλασιάσει το τρέχον supply του. Κατά τη στιγμή της γραφής το XMR κυμαίνεται στα 236.97€.

    6) Έυκολο και οικονομικό mining

    Το Monero τρέχει σε όλες τις κορυφαίες πλατφόρμες λειτουργικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS, Linux, Android και FreeBSD. Το νόμισμα υποστηρίζει μια διαδικασία mining (εξόρυξης) όπου τα άτομα ανταμείβονται για τις δραστηριότητές τους συμμετέχοντας σε ομάδες mining ή μπορούν να κάνουν mine τα νομίσματα μόνοι τους.

    Το mining του Monero μπορεί να εκτελεστεί σε έναν τυπικό υπολογιστή και δεν χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο υλικό, όπως τα ολοκληρωμένα κυκλώματα ειδικών εφαρμογών (ASIC). Το ASIC είναι μια δαπανηρή μορφή υλικού που χρησιμοποιείται συνήθως για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη CPU ή τη GPU του υπολογιστή σας για να κάνετε mine το νόμισμα αλλά η κάρτα γραφικών υστερεί πολύ στον αλγόριθμο που τρέχει το Monero, τον RandomX. Ένας πλήρης κατάλογος υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι διαθέσιμος στον ιστότοπο του Monero. Οι χρήστες μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο μπορεί να περιέχει μια χρέωση προς τον προγραμματιστή.

    Το Monero βασίζεται στο Proof-of-Work mining. Αυτός είναι ένας αλγόριθμος που παρέχει ασφάλεια σε ορισμένα κρυπτονομίσματα όπως το Monero. Αυτό το σύστημα αποτρέπει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διπλή δαπάνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τo supply, δείχνοντας ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα νομίσματα από ό,τι πραγματικά διατίθενται.

    7) Σύνδεση του Monero με το dark web

    Ενώ η ιδιωτικότητα είναι το κύριο στοιχείο που κάνει το Monero τόσο υιοθετήσιμο, φέρνει επίσης αρκετές προκλήσεις. Για παράδειγμα, τα χαρακτηριστικά μη ιχνηλασιμότητας και απορρήτου επιτρέπουν τη χρήση του για δυσφημιστικούς σκοπούς και σε αμφισβητήσιμες αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπως τα ναρκωτικά και τα τυχερά παιχνίδια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αγορές που ήταν δημοφιλείς στο dark web, όπως το AlphaBay και το Oasis, είχαν αυξημένη χρήση του Monero πριν τα κλείσουν.

    Αναφορές του CNBC αναφέρουν την περίπτωση χάκερ που δημιούργησε κακόβουλο λογισμικό που μολύνει υπολογιστές για να κάνει mine το Monero και να το στείλει στη Βόρεια Κορέα. Το Monero είναι ουσιαστικά ανοικτό για χρήση για παράνομες δραστηριότητες και για αποφυγή επιβολής του νόμου, καθώς παραμένει εκτός των κεφαλαιακών ελέγχων και δεν υπάρχει καμία ιχνηλασιμότητα.

    8) Αφαίρεση από κάποια ανταλλακτήρια

    Αυτή η χρησιμότητα του Monero στις παράνομες αγορές έχει επηρεάσει ορισμένα ανταλλακτήρια που είτε το έχουν αφαιρέσει από μόνα τους είτε έχουν δεχθεί τέτοια εντολή από την κυβέρνηση που υπάγονται. Αυτό έχει κάνει πιο δύσκολο για τους χρήστες να ανταλλάξουν Monero με νομίσματα fiat ή άλλα κρυπτονομίσματα. Τα ανταλλακτήρια στη Νότια Κορέα και την Αυστραλία διέγραψαν τα Μonero και άλλα privacy coins λόγω νομικών πιέσεων. Αντίστοιχα, φέτος το Bittrex διέγραψε το Monero όπως και κάποια άλλα privacy coins από την πλατφόρμα του. Όπως και ο CEO του Coinbase, ο Brian Armstrong, είχε δηλώσει το 2020 ότι το coinbase δεν θα βάλει στην πλατφόρμα του το Monero διότι διαφορετικά θα είχε νομικό πρόβλημα.

    Το 2018, η Europol και ο διευθυντής της Rob Wainwright έγραψαν ότι η χρονιά θα ήταν αυτή που οι εγκληματίες θα άλλαζαν από τη χρήση του Bitcoin στη χρήση του Monero. Το Bloomberg και το CNN ανέφεραν ότι αυτή η ζήτηση για το Monero ήταν επειδή οι αρχές έγιναν καλύτερες στην παρακολούθηση του blockchain του Bitcoin.


    Πηγές: monerooutreach.org, securities.io, investopedia.com, wikipedia.org

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα