10 σκέψεις για το πώς το Blockchain θα αναδιαμορφώσει την κοινωνία

    Η τεχνολογία blockchain έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Αυτές είναι μόνο 10 σκέψεις για το πώς η τεχνολογία blockchain θα αναμορφώσει την κοινωνία μας. Το μέλλον θα είναι φοβερό!

    Φανταστείτε έναν κόσμο όπου έχετε τα κλειδιά των χρημάτων σας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη επαληθεύσει αγνώστους και όπου οι άνθρωποι μπορούν να δανείσουν ένα μικρό ποσό (μικροχρηματοδότηση) σε κάποιον που έχει ανάγκη! Αυτός είναι ένας κόσμος που ενεργοποιείται από την τεχνολογία blockchain.

    Η τεχνολογία Blockchain έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε ολόκληρο τον τρόπο ζωής μας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει ξεπεράσει τη φάση της κερδοσκοπίας και εισέρχεται στην κύρια υιοθέτηση. Κατά τη διαδικασία της εκλαΐκευσης, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο σημαντικό κύρος και σημασία έχει αυτή η τεχνολογία!

    Είμαι μεγάλος οπαδός της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων και του blockchain. Λατρεύω το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες να οικοδομήσουν το όραμά τους, ακόμη και αν ο στόχος τους ήταν να αποκεντρώσουν ή να διαταράξουν πλήρως έναν κλάδο. Έχει κάνει τις τραπεζικές εργασίες πιο διαφανείς. Και μας έχει δώσει την ευκαιρία να στέλνουμε χρήματα και να κάνουμε συναλλαγές με μηδενικό κόστος χρησιμοποιώντας tokens.

    Αυτό το άρθρο δεν τους περιέχει όλους, αλλά απαριθμεί 10 τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα Crypto θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε την καθημερινή μας ζωή.

    Τα Blockchain timestamps θα είναι πιο αξιόπιστα από τους συμβολαιογράφους

    Οι κυβερνήσεις απαιτούν έναν συμβολαιογράφο για να επισημοποιήσουν κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, αν αγοράσετε ένα σπίτι, πρέπει να επικυρώσετε το συμβόλαιο και να το καταθέσετε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση χρεώνει για την υπηρεσία αυτή και ο συμβολαιογράφος πληρώνεται από εσάς ή τον δικηγόρο σας. Αυτό αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων, επειδή ο συμβολαιογράφος θέλει να σας κρατήσει ως πελάτη και να βγάλει περισσότερα χρήματα, οπότε πιθανότατα (ως επί το πλείστον) δεν θα σας πει για φθηνότερες επιλογές.

    Η τεχνολογία Blockchain θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτό το δυσκίνητο σύστημα επειδή μπορεί να χρονοσημαίνει (να βάζει timestmap δηλαδή) οτιδήποτε χωρίς κόστος. Φυσικά, θα εξακολουθείτε να χρειάζεστε έναν δικηγόρο για να προετοιμάσει τα έγγραφα, αλλά ο δικηγόρος σας δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει για μια σφραγίδα συμβολαιογράφου.

    To Blockchain είναι ένα δημόσιο βιβλίο (public ledger) που δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρονοσήμανση εγγράφων και να αποδείξει ότι υπήρχαν σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτό πρόκειται να καταστήσει τους συμβολαιογράφους παρωχημένους, διότι αν έχετε ένα έγγραφο χρονοσφραγισμένο σε ένα δημόσιο βιβλίο, δεν χρειάζεστε πλέον έναν τρίτο μέρος ως μάρτυρα για να επαληθεύσει ότι υπήρχε. Τα έξυπνα συμβόλαια θα το κάνουν αυτό – χωρίς προβλήματα!

    To Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή των self-executing smart contracts. Πρόκειται για προγράμματα υπολογιστών που εκτελούνται αυτόματα όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σχεδόν κάθε κλάδο όπου απαιτούνται αξιόπιστα τρίτα μέρη. Για παράδειγμα, τα μητρώα τίτλων ιδιοκτησίας θα μπορούσαν να διαχειρίζονται από έξυπνα συμβόλαια, εξαλείφοντας την ανάγκη για δικηγόρους ακινήτων.

    Blockchain Διαθήκες που δεν μπορούν να αλλάξουν

    Πιθανόν να έχετε ακούσει για τις πολλές παρατεταμένες, συναισθηματικά φορτισμένες νομικές διαμάχες που προκύπτουν από πρόωρους θανάτους και οικογένειες που μάχονται για την κληρονομιά. Οι διαθήκες που βασίζονται στη τεχνολογία Blockchain θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτού του δράματος! Από τη στιγμή που θα οριστούν, δεν μπορούν να αλλάξουν.

    Η ίδια η τεχνολογία Blockchain είναι σχεδόν αδιάφθορη, οπότε όταν μια διαθήκη είναι εκεί, παραμένει μόνιμα εκεί και δεν μπορεί να αλλάξει από κανέναν – ούτε καν από το άτομο που την έγραψε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι όταν πεθάνετε, οι επιθυμίες σας θα πραγματοποιηθούν ακριβώς όπως τις δηλώσατε, χωρίς ερωτήσεις ή διαμάχες.

    Στο μέλλον, οι διαθήκες blockchain θα μπορούσαν να αποτελέσουν νομική απαίτηση για ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα, οι στρατιώτες που υπηρετούν στο στρατό μπορεί να χρειαστεί να έχουν μία ως απόδειξη για το ποιος παίρνει τα περιουσιακά τους στοιχεία σε περίπτωση θανάτου.

    Μια διαθήκη βασισμένη στo Blockchain θα εγγυάται ότι τα περιουσιακά στοιχεία διανέμονται σύμφωνα με τις πραγματικές επιθυμίες του αποβιώσαντος και όχι σύμφωνα με την ερμηνεία μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσίας. Τέτοιες διαθήκες θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στους ανθρώπους να συστήσουν καταπιστεύματα για τους απογόνους τους, για παράδειγμα, ή να δώσουν χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Τραπεζικές υπηρεσίες και δάνεια χωρίς διαφθορά

    Η επανάσταση του Blockchain θα επικεντρωθεί στην εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα, η οποία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, έχει υπονομευθεί περαιτέρω από μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά σκάνδαλα όπως το σκάνδαλο LIBOR (Ηνωμένο Βασίλειο), η απώλεια 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην JPMorgan Chase (ΗΠΑ) ή η απώλεια 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Société Générale (Γαλλία). Το κοινό έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο τραπεζικό σύστημα λόγω της έλλειψης διαφάνειας και λογοδοσίας.

    Ένα από τα κύρια οφέλη της τεχνολογίας blockchain είναι η δυνατότητα διεξαγωγής συναλλαγών με μεγαλύτερη ασφάλεια και διαφάνεια. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα που είναι γεμάτα διαφθορά και οικονομική απάτη, τα συστήματα blockchain μπορούν να σχεδιαστούν για να εξαλείψουν αυτές τις ανησυχίες.

    Η τεχνολογία Blockchain αφαιρεί την πιθανότητα διαφθοράς από τον τραπεζικό τομέα, επειδή δημιουργεί ένα μόνιμο βιβλίο (permanent ledger) που δεν μπορεί να αλλάξει ή να χειραγωγηθεί μόλις πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει απλώς λιγότερα σκάνδαλα – σημαίνει επίσης ταχύτερες και φθηνότερες συναλλαγές για τους πελάτες και λιγότερη δουλειά για τους υπαλλήλους σε όλες τις επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως οι τράπεζες και τα λογιστικά γραφεία.

    Για παράδειγμα, αξιοποιώντας τα peer-to-peer δίκτυα και τα δημόσια βιβλία (public ledgers), τα συστήματα blockchain διευκολύνουν μια πιο ειλικρινή διαδικασία για τη διεξαγωγή δανείων. Ακόμη και αν ο δανειστής βρίσκεται σε διαφορετική ήπειρο από τον δανειολήπτη, μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα χρήματα θα μεταφερθούν με ασφάλεια σύμφωνα με τους συμφωνημένους όρους της σύμβασης.

    Peer-to-Peer ενεργειακές συναλλαγές

    Η ενεργειακή βιομηχανία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο παγιωμένες βιομηχανίες στον κόσμο. Ιστορικά κυριαρχείται από ένα μικρό σύνολο μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Η παραγωγή, η διανομή και η κατανάλωση ενέργειας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες επί δεκαετίες.

    Μέχρι τώρα! Φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου να μεταμορφώσει το Blockchain τον ενεργειακό τομέα όπως τον ξέρουμε.

    Βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής όπου οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα μπορούν να παράγουν τη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για να ανταλλάσσουν καθαρή ενέργεια μεταξύ τους σε peer-to-peer βάση. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα πάρκο ηλιακών πάνελ που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεστε. Με την πλεονάζουσα ενέργειά σας, μπορείτε να την πουλήσετε απευθείας στον γείτονά σας, χωρίς να χρειάζεται να περάσετε από κάποιον τρίτο (στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να υπάρχει κάποιος μεσάζων, όπως η ηλεκτρική εταιρεία). Ένα τέτοιο σύστημα έξυπνου δικτύου θα πυροδοτούσε τον ανταγωνισμό στην αγορά και θα μείωνε τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

    Αυτό θα προκαλέσει τεράστια θετική αναστάτωση στην αγορά ενέργειας όπως την ξέρουμε σήμερα. Θα επιτρέψει στους ηλιακούς συλλέκτες και τα συστήματα μπαταριών να γίνουν πιο διαφανή και πιο προσιτά. Θα οδηγήσει σε μια μετάβαση προς πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.

    Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να εκδημοκρατίσουμε την παραγωγή ενέργειας με τρόπο που να δίνει τον έλεγχο στους καταναλωτές; Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία blockchain για να δημιουργήσουμε μια αγορά ενέργειας όπου όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν;

    Αυτό θα αποκέντριζε κυριολεκτικά την εξουσία μακριά από μονοπωλιακές εταιρείες που δεν δίνουν δεκάρα για τους ανθρώπους ή τον πλανήτη και αντ’ αυτού θα έδινε τη δυνατότητα σε άτομα με έναν εύκολο τρόπο να παράγουν καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια και να βγάζουν χρήματα παράλληλα.

    Μη παραποιήσιμα αρχεία ασφάλειας τροφίμων

    Φανταστείτε ότι θα μπορούσατε να μπείτε στο Διαδίκτυο, να μπείτε στο αγαπημένο σας εστιατόριο και να δείτε όλα τα αρχεία ασφάλειας τροφίμων για κάθε συστατικό σε κάθε πιάτο που παραγγείλατε ποτέ εκεί – συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το από ποια φάρμα προήλθε και πότε συγκομίστηκε.

    Στην Κίνα, η IBM συνεργάζεται με τη Walmart για τη χρήση blockchain για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων. Οι λιανοπωλητές λένε ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για την παρακολούθηση των προϊόντων από την αλυσίδα εφοδιασμού τους σε 2,2 δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain, από ημέρες ή και εβδομάδες που χρειαζόταν προηγουμένως.

    Η αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain θα επιτρέψει στους προμηθευτές τροφίμων να παρακολουθούν τα προϊόντα τους μέχρι το ακριβές αγρόκτημα όπου παράγονται. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει εστία τροφιμογενούς ασθένειας, θα μπορεί να εντοπιστεί ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, γεγονός που αποτελεί καλό νέο τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τη μείωση του μακροπρόθεσμου κόστους.

    Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας δεν περιορίζονται στη γεωργική βιομηχανία. Οποιαδήποτε αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων που χρειάζεται να παρακολουθεί πληροφορίες σχετικά με τον τόπο προέλευσης των προϊόντων και τον τρόπο χειρισμού τους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία.

    Καθολικό Βασικό Εισόδημα

    Σε ένα οικονομικό σύστημα όπου η αυτοματοποίηση εκτοπίζει με ταχείς ρυθμούς τους εργαζόμενους, μια ιδέα που έχει διατυπωθεί είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει και να παράσχει καθολικό βασικό εισόδημα (UBI) σε όλους τους πολίτες. Ωστόσο, το UBI ήταν πάντα μια αμφιλεγόμενη πρόταση, επειδή είναι δύσκολο να βρεθούν οι πόροι για μια τόσο μαζική μεταφορά πλούτου. Με την εμφάνιση των τεχνολογιών blockchain και κρυπτονομισμάτων, τώρα ίσως έχουμε έναν τρόπο να εφαρμόσουμε το UBI χωρίς να πάρουμε χρήματα από άλλους φορολογούμενους.

    Η ιδέα πίσω από το UBI είναι αρκετά απλή: ένα ορισμένο ποσό χρημάτων δίνεται σε όλους, χωρίς ερωτήσεις. Πρόκειται για μια πολιτική ιδέα όπου κάθε πολίτης λαμβάνει ένα χρηματικό ποσό άνευ όρων, χωρίς να χρειάζεται να περάσει κάποια τεστ ή να πληροί οποιεσδήποτε προϋποθέσεις εκτός από την ιδιότητα του πολίτη.

    Αλλά πώς θα το πληρώσουμε; Κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το UBI θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με την αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις ή στα πλουσιότερα άτομα της κοινωνίας. Άλλοι μπορεί να προτείνουν ότι ένας απλός τρόπος χρηματοδότησης θα ήταν να πάρουμε τα χρήματα από τα υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικής βοήθειας – τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη διοικητικό κόστος και γενικά έξοδα που συνδέονται με αυτά.

    Αλλά ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί από την αρχή ένα πραγματικό crypto token βασισμένο στην κοινότητα, διαθέσιμο στους πολίτες που το επιλέγουν. Θα πρέπει να είναι ένα κρυπτονόμισμα προσανατολισμένο στην ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων κοινοτήτων αντί για ένα μάτσο “κερδοσκόπων”.

    Τεχνικά, μπορούμε να το κάνουμε. Από ηθικής άποψης, πρέπει να το κάνουμε! Οπότε γιατί δεν εργαζόμαστε ήδη γι’ αυτό; Αυτό είναι ένα ερώτημα για μια άλλη ανάρτηση.

    Προστατευμένες Ψηφοφορίες

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των συστημάτων ψηφοφορίας είναι ότι μπορούν να παραβιαστούν. Και η παραβίαση δεν γίνεται πάντα μέσω μιας τεχνικής κερκόπορτας. Μερικές φορές, γίνεται με την αλλοίωση των χάρτινων ψηφοδελτίων στην κάλπη. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να εξαπατήσει κανείς το σύστημα.

    Η ψηφοφορία με blockchain θα είχε πολλά προφανή πλεονεκτήματα σε σχέση με τα σημερινά μας συστήματα ψηφοφορίας.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν μπορούν να αλλοιωθούν για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου λάθους. Τα μηχανήματα ψηφοφορίας και το λογισμικό τους μπορούν να ελεγχθούν για ελαττώματα ασφαλείας χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε την ημέρα των εκλογών. Τα αρχεία της ψηφοφορίας θα μπορούσαν θεωρητικά να δημοσιοποιηθούν, ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να επαληθεύσουν ότι οι ψήφοι τους καταμετρήθηκαν και μετρήθηκαν σωστά. Η καταμέτρηση των ψήφων δεν θα άλλαζε ακόμη και αν κάποιοι από τους υπολογιστές αποτύγχαναν.

    Η απάτη στις ψηφοφορίες και η κλοπή ταυτότητας δεν θα ήταν πλέον δυνατές, επειδή οι ψήφοι θα καταγράφονταν ως συναλλαγές blockchain, οι οποίες είναι ανώνυμες, ενώ εξακολουθούν να είναι απολύτως ασφαλείς και επαληθεύσιμες.

    Εκτός από τον μικρότερο κίνδυνο νόθευσης της ψήφου ή απόπειρας πειρατείας, η ψηφοφορία που βασίζεται στο blockchain θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα και υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων, καθώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο τηλέφωνό τους.

    Αποκεντρωμένα κοινωνικά δίκτυα

    Το Facebook, το Instagram, το Twitter, το TikTok και τα παρόμοια είναι όλες centralized πλατφόρμες που κατέχουν τα δεδομένα των χρηστών τους και είναι σε θέση να ελέγχουν τις πληροφορίες. Αυτό ισχύει για όλα σχεδόν τα κοινωνικά δίκτυα που υπάρχουν σήμερα.

    Αυτά τα δίκτυα κατέχουν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγουν οι χρήστες τους. Αυτό περιλαμβάνει τα μηνύματά μας, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα likes, τα σχόλια και πολλά άλλα. Εάν ένας χρήστης έφευγε από το Facebook, για παράδειγμα, δεν θα έπαιρνε μαζί του κανένα από αυτά τα δεδομένα. Ωστόσο, με τα αποκεντρωμένα κοινωνικά δίκτυα που τροφοδοτούνται από την τεχνολογία blockchain, κάθε κομμάτι περιεχομένου που ανεβαίνει ανήκει στον χρήστη που το δημιούργησε. Εάν ένας χρήστης θέλει να μεταφέρει τα δεδομένα του από ένα δίκτυο σε ένα άλλο, μπορεί να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Εκτός από την ιδιοκτησία των δικών τους δεδομένων, οι χρήστες μπορούν επίσης να αποζημιώνονται για τις συνεισφορές τους. Αυτό θα μπορούσε να έχει τη μορφή συμβολικών ανταμοιβών σε αντάλλαγμα για περιεχόμενο ή διαμοιρασμού διαφημιστικών εσόδων για τις προβολές των δημοσιεύσεων.

    Ο centralized χαρακτήρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει καταστήσει δυνατή τη λογοκρισία του περιεχομένου, την πώληση δεδομένων και τον αυξανόμενο έλεγχο του τι λέγεται από μεγάλες εταιρείες. Και όπως έχουμε δει, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα πολύ σοβαρά προβλήματα. Πέρα από τις αμφισβητήσιμες πρακτικές όσον αφορά το απόρρητο των χρηστών, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εταιρείες φιλτράρουν το περιεχόμενο για τους χρήστες.

    Το blockchain θα μπορούσε να μας προσφέρει έναν τρόπο να αποθηκεύουμε τις προσωπικές μας πληροφορίες σε έναν “προσωπικό λογαριασμό cloud” τον οποίο ελέγχουμε εμείς και όχι κάποια εταιρεία όπως το Facebook ή η Google.

    Εταιρείες όπως το Facebook και η Google θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν ως πελάτες για τα δεδομένα μας και θα ήταν σε θέση να δημιουργούν λειτουργίες πάνω σε αυτόν τον “προσωπικό λογαριασμό cloud” – κάτι σαν ένα επίπεδο API πάνω στα προσωπικά σας δεδομένα, στο οποίο μόνο εσείς ελέγχετε την πρόσβαση.

    Αυτό θα σήμαινε ότι οι εταιρείες Blockchain θα έπρεπε να ανταγωνίζονται με βάση την ικανότητά τους να παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας πάνω στα προσωπικά σας δεδομένα και όχι με βάση την αποκλειστική τους ικανότητα να τα εκμεταλλεύονται με χρήματα πουλώντας διαφημίσεις έναντι αυτών.

    Αντίσταση στην κυβερνητική λογοκρισία

    Μία από τις σημαντικότερες πτυχές της τεχνολογία Blockchain είναι η δυνατότητά της να δημιουργεί αποκεντρωμένα δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να ελέγχουν μια πλατφόρμα. Και αυτό έχει εξαιρετικά εκτεταμένες συνέπειες για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ιδίως κατά της κυβερνητικής λογοκρισίας με οποιονδήποτε τρόπο.

    Aν χρησιμοποιώ ένα σύστημα που βασίζεται στo Blockchain, τότε καμία οντότητα δεν ελέγχει το ιστολόγιό μου και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να με εμποδίσει να δημοσιεύω περιεχόμενο εκεί.

    Ακόμη και αν προσπαθήσουν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο domain name ή στον ιστότοπο όπου βρίσκεται το ιστολόγιο, ίσως να μην μπορέσουν να το κάνουν, επειδή η αποκεντρωμένη φύση του blockchain καθιστά αδύνατο να βρουν κάθε κόμβο που αποθηκεύει κομμάτια πληροφοριών σχετικά με το ιστολόγιο.

    Όσον αφορά την κυβερνητική λογοκρισία, η περίπτωση των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ ενάντια στην κινεζική λογοκρισία στο διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ένα διάσημο παράδειγμα είναι η ιστορία του Yue Xin, ο οποίος έγραψε μια επιστολή που δυσαρέστησε ορισμένους αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Όλα τα κεντρικά κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το WeChat, μπλόκαραν την επιστολή. Αλλά μόλις έφτασε στο blockchain του Ethereum, η κινεζική κυβέρνηση δεν είχε τίποτα να κάνει για να σταματήσει την κυκλοφορία της.

    Υπάρχουν πολλές άλλες τέτοιες ιστορίες που, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο των αντικυβερνητικών συγκεντρωτιστών, των αναζητητών της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

    Πιο έξυπνες και πιο αξιόπιστες συσκευές IoT

    Η υπόσχεση του IoT (Internet of Things) είναι ότι θα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη συνδέοντας τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, κάνοντάς τις πιο έξυπνες και επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν μεταξύ τους. Με το IoT, το αυτοκίνητό σας μπορεί να επικοινωνεί με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας ή με την κινητή συσκευή σας για να σας στείλει μια ειδοποίηση όταν είναι ώρα για αλλαγή λαδιού. Το ψυγείο σας θα μπορούσε να λέει στο τηλέφωνό σας πότε πρέπει να πετάξετε ληγμένα τρόφιμα ή να παραγγείλετε περισσότερο γάλα. Ο θερμοστάτης σας θα μπορούσε να παρακολουθεί τις συνθήκες στο σπίτι σας ακόμη και όταν δεν είστε εκεί και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία ανάλογα.

    Αλλά παρ’ όλα τα πιθανά οφέλη του, το IoT έχει και κάποια σοβαρά μειονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα, αν όλες αυτές οι συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους και συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για εμάς, πώς θα διατηρήσουμε αυτές τις πληροφορίες ασφαλείς; Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου από το να παραβιάσουν τα αυτοκίνητά μας ή να υποκλέψουν τον κωδικό πρόσβασης της έξυπνης κλειδαριάς μας;

    Το Blockchain μπορεί να προσφέρει μια λύση σε αυτά τα προβλήματα, βοηθώντας μας να αναπτύξουμε ένα ασφαλές, αποκεντρωμένο δίκτυο για συσκευές IoT.

    Ενώ το IoT φέρνει μια σειρά από μοναδικές ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι συσκευές με δυνατότητα Blockchain προσφέρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα ασφάλειας. Αντί να αποθηκεύετε τα δεδομένα σας σε μία μόνο συσκευή (όπως ένα smart watch), η τεχνολογία blockchain μπορεί να αποκεντρώσει την αποθήκευση των δεδομένων, έτσι ώστε να μην φυλάσσονται σε έναν κεντρικό διακομιστή αλλά σε πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα.

    Αυτό σημαίνει ότι αν το ρολόι σας παραβιαστεί, τα δεδομένα σας θα εξακολουθήσουν να είναι ασφαλή, επειδή δεν θα παραμείνουν αποθηκευμένα μόνο στο ρολόι σας, αλλά θα κρυπτογραφηθούν και θα αποθηκευτούν επίσης σε πολλαπλούς “κόμβους” σε ένα δίκτυο blockchain. Η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα απαιτούσε την ταυτόχρονη παραβίαση κάθε κόμβου, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο λόγω της αποκεντρωμένης φύσης της τεχνολογίας blockchain. Αυτό καθιστά τις συσκευές που λειτουργούν με blockchain πολύ πιο ασφαλείς από τη σημερινή τυπική τεχνολογία IoT.

    Τελικές σκέψεις

    Συνολικά, το blockchain είναι ένας από τους πιο καινοτόμους μηχανισμούς που έχουμε δει στην ιστορία. Για ορισμένους, φαίνεται ότι το blockchain μπορεί να αλλάξει τα πάντα, και όλοι είναι περίεργοι να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί τελικά αυτή η τεχνολογία. Καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται εφαρμογές για την τεχνολογία blockchain, οι μετασχηματιστικές δυνατότητές της θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιο θα είναι το επόμενο εξελικτικό βήμα. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που φαίνονται σίγουρα: η τεχνολογία blockchain πρόκειται να αναδιαμορφώσει τη βάση του τρόπου με τον οποίο δομούμε τη συμπεριφορά μας και έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει πολλά στοιχεία της κοινωνικής μας ζωής προς το καλύτερο!


    Πηγή : publish0x (1 και 2)


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα