Ποια είναι η σχέση μεταξύ του Blockchain και του Web3;

    Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να γίνουν αναπόσπαστο μέρος του Web3 – ενός νέου Διαδικτύου που αναμένεται να θεραπεύσει τα δεινά του τρέχοντος Ιστού, όπως η συγκέντρωση ισχύος στα χέρια μερικών κεντρικοποιημένων (centralized) πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και η εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Η αποκεντρωμένη και permissionless φύση των blockchains είναι καθοριστική για τη διανομή της ισχύς της επικοινωνίας αντί για την παραχώρηση της σε κεντρικές αρχές.

    Ενώ τα ψηφιακά στοιχεία φέρνουν εγγενείς ψηφιακές πληρωμές στο Web3, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως tokens προγραμματισμένα να διαδραματίζουν ένα ευρύ φάσμα ρόλων σε ψηφιακά οικονομικά συστήματα. Το Blockchain και το crypto θα μπορούσαν επίσης να καταστήσουν το Web3 πιο επικεντρωμένο στην κοινότητα μέσω των αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανισμών (DAO).

    Πως το Web3 είναι διαφορετικό από το Web2;

    Τα κύρια εξελικτικά βήματα του Διαδικτύου συχνά αντιπροσωπεύονται ως οι ποιοτικά διαφορετικές φάσεις που ονομάζονται Web1, Web2 και Web3. Στην εποχή του Web1, οι χρήστες δεν μπορούσαν να αλλάξουν τα διαδικτυακά δεδομένα ή να ανεβάσουν το δικό τους περιεχόμενο στους ιστότοπους με τους οποίους αλληλεπιδρούσαν. Το Διαδίκτυο τότε αποτελούνταν από στατικές σελίδες HTML που επέτρεπαν απλές, μονόδρομες εμπειρίες, όπως η ανάγνωση πηγών πληροφοριών.

    Το Web2 επέτρεψε την κατανάλωση περιεχομένου και την απλή αλληλεπίδραση. Στη συνέχεια, το Web2 αναδείχθηκε σταδιακά ως ένα πιο διαδραστικό Διαδίκτυο όπου οι χρήστες συμμετείχαν περισσότερο στη δημιουργία του δικού τους περιεχομένου. Δεδομένου ότι αυτοί οι τρόποι διαδικτυακών αλληλεπιδράσεων διευκολύνθηκαν κυρίως από πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, το Web2 είδε την άνοδο νέων τύπων κεντρικοποιημένων (centralized) τεχνολογικών κολοσσών.

    Το τρέχον οικοσύστημα Web2 αλλάζει ξανά καθώς αποκαλύπτονται περισσότερες από τις αδυναμίες του. Για παράδειγμα, οι χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν περισσότερο για την παρακολούθηση και την ιδιοκτησία των δεδομένων, καθώς και για ζητήματα λογοκρισίας.

    Η δύναμη των εταιρειών έγινε ιδιαίτερα αισθητή όταν άρχισαν να την αξιοποιούν για να απαγορεύσουν συγκεκριμένους χρήστες και οργανισμούς από τις πλατφόρμες τους. Οι εταιρείες Web2 χρησιμοποιούν επίσης τα δεδομένα για να κρατούν τους χρήστες στους ιστότοπούς τους και να δημιουργούν στοχευμένες διαφημίσεις προς όφελος τρίτων. Τέτοια οικονομικά κίνητρα μπορούν να οδηγήσουν αυτές τις εταιρείες να ενεργούν όχι προς το συμφέρον των χρηστών.

    Το όραμα του Web3 είναι το επόμενο βήμα προς ένα καλύτερο Διαδίκτυο. Οι κεντρικές υποσχέσεις του περιλαμβάνουν το να κάνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες αποκεντρωμένες, permisionless και trustless. Θα μπορούσε επίσης να επιφέρει ψηφιακή ιδιοκτησία, ψηφιακές εγγενείς πληρωμές και αντίσταση στη λογοκρισία ως ένα νέο πρότυπο προϊόντων και υπηρεσιών του ιστού.

    Το Blockchain και τα crypto βρίσκονται σε τέλεια θέση για να γίνουν βασικές τεχνολογίες του Web3 επειδή είναι εγγενώς αποκεντρωμένες, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να καταγράφει πληροφορίες στην αλυσίδα, να κάνει μετατρέπει περιουσιακά στοιχεία σε tokens και να δημιουργεί ψηφιακές ταυτότητες.

    Πώς ταιριάζουν το blockchain και τα crypto στο ήθος του Web3;

    Αποκέντρωση: Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ένα από τα κεντρικά προβλήματα του Web2 είναι η συγκέντρωση ισχύος και δεδομένων στα χέρια μερικών σημαντικών παικτών. Το Blockchain και τα crypto μπορούν να αποκεντρώσουν το Web3 διευκολύνοντας μια ευρύτερη διανομή πληροφοριών και ισχύος. Το Web3 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί δημόσια κατανεμημένα ledgers που τροφοδοτούνται από blockchain για να επιτρέψει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποκέντρωση.

    Permissionlessness (χωρίς την ανάγκη άδειας): Τα έργα που βασίζονται σε blockchain αντικαθιστούν τα ιδιόκτητα συστήματα παραδοσιακών εταιρειών με εφαρμογές που είναι δημόσιες προς όλους. Η permissionless φύση των εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί στο blockchain επιτρέπει σε οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο να έχει πρόσβαση και να αλληλεπιδρά μαζί του χωρίς περιορισμούς.

    Trustlessness (χωρίς την ανάγκη υπάρξης εμπιστοσύνης): Το Blockchain και τα crypto εξαλείφουν την ανάγκη να εμπιστευόμαστε οποιοδήποτε τρίτο μέρος, όπως μια τράπεζα ή έναν μεμονωμένο μεσάζοντα. Οι χρήστες του Web3 μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται να εμπιστεύονται οποιαδήποτε οντότητα εκτός από το ίδιο το δίκτυο.

    Τρόποι πληρωμής: Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως η ψηφιακά εγγενής υποδομή πληρωμών του Web3. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν την ακριβή και ογκώδη υποδομή πληρωμών του Web2, επειδή είναι πραγματικά χωρίς σύνορα και δεν απαιτούν μεσάζοντες.

    Ιδιοκτησία: Τα Crypto προσφέρουν ήδη εργαλεία όπως πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύουν τα χρήματά τους χωρίς μεσάζοντες. Οι χρήστες μπορούν επίσης να συνδέσουν πορτοφόλια σε αποκεντρωμένες εφαρμογές για να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους με διάφορους τρόπους ή να επιδείξουν τα ψηφιακά τους στοιχεία. Οποιοσδήποτε μπορεί να επαληθεύσει την ιδιοκτησία αυτών των κεφαλαίων και στοιχείων χρησιμοποιώντας ένα διαφανές δημόσιο ledger.

    Αντίσταση στη λογοκρισία: Τα blockchains έχουν σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικά στη λογοκρισία, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα μέρος δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς το αρχείο των συναλλαγών. Μόλις προστεθεί η εγγραφή στο blockchain, είναι σχεδόν αδύνατο να την αφαιρέσετε. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση κάθε είδους ομιλίας από την κυβερνητική και εταιρική λογοκρισία.

    Είναι το blockchain και τα crypto απαραίτητα για το Web3;

    Το Web3 μπορεί κάλλιστα να βασίζεται σε τεχνολογίες που δεν σχετίζονται με το blockchain ή τα κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), η εικονική πραγματικότητα (VR), το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και το Metaverse μπορεί να γίνουν απαραίτητες και για τη νέα εποχή του διαδικτύου. Ενώ το blockchain θα μπορούσε να λειτουργεί περισσότερο στην πλευρά της υποδομής του Web3, αυτές οι τεχνολογίες και λύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνει το Διαδίκτυο πιο καθηλωτικό και συνδεδεμένο με τον πραγματικό κόσμο.

    Το IoT θα μπορούσε να συνδέσει διάφορες συσκευές μέσω του διαδικτύου, ενώ το AR θα μπορούσε να ενσωματώσει ψηφιακά οπτικά στοιχεία στον πραγματικό κόσμο και η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να κατασκευάσει περιβάλλοντα που δημιουργούνται από υπολογιστή με στοιχεία που αντιπροσωπεύονται ως ψηφιακά στοιχεία. Τέλος, η κλιμάκωση και η συγκέντρωση αυτών των τεχνολογιών θα μπορούσε να κάνει ένα ενοποιημένο Metaverse την πραγματικότητα του Web3.

    Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να παρέχουν ψηφιακούς εγγενείς τρόπους πληρωμής και πολλά άλλα. Τα utility tokens μπορούν να ξεκλειδώσουν ένα σύνολο περιπτώσεων χρήσης που είναι απαραίτητες για το Web3. Επίσης, τα NFTs θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επαλήθευση της ταυτότητας και της ιδιοκτησίας εντός της ψηφιακής σφαίρας με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων από τους χρήστες.

    Πώς θα μοιάζει το Web3 με τα κρυπτονομίσματα και το blockchain;

    Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να γίνει ένα από τα θεμέλια του Web3, αλλά οι χρήστες μπορεί να μην το προσέξουν καν. Εάν οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί σε blockchains είναι φιλικές προς το χρήστη και διαισθητικές, οι άνθρωποι δεν θα σκεφτούν την υποκείμενη υποδομή – όπως σπάνια έχουμε γνώση για τους διακομιστές δεδομένων και τα πρωτόκολλα του Διαδικτύου που είναι θεμελιώδεις για τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

    Τα NFT θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους χρήστες να εμφανίζουν ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα σε άλλους χρήστες και να βοηθήσουν στη δημιουργία και διατήρηση της μοναδικής ψηφιακής τους ταυτότητας. Θα μπορούσαν επίσης να εξυπηρετούν άλλους λειτουργικούς σκοπούς, όπως η υποστήριξη πολλών βασικών διαδικασιών σε ένα διαδικτυακό παιχνίδι.

    Το Blockchain και τα crypto μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες του Web3 συντονίζουν και επιβάλλουν την συλλογική δράση μέσω αποκεντρωμένων αυτόνομων οργανισμών (DAO). Τα DAO δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να οργανώνονται γύρω από ένα κοινό συμφέρον χωρίς μια κεντρική αρχή λήψης αποφάσεων. Αντίθετα, οι κάτοχοι των κρυπτονομισμάτων ψηφίζουν για να καθορίσουν από κοινού την καλύτερη πορεία δράσης. Επιπλέον, όλη η δραστηριότητα και οι ψήφοι είναι ορατά σε ένα blockchain. Επομένως, τα DAO μπορούν να οδηγήσουν το Web3 να είναι πιο αποκεντρωμένο, διαφανές και με επίκεντρο την κοινότητα.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Συμπέρασμα

    Το Web3 μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του σημερινού Διαδικτύου και να ελαχιστοποιήσει τη δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ένα φιλόδοξο όραμα παρά μια απτή πραγματικότητα. Ωστόσο, οι τεχνολογίες που πιθανότατα θα υποστηρίξουν την επόμενη επανάληψη του Ιστού είναι πράγματι ήδη υπό ανάπτυξη.

    Το blockchain και τα crypto συχνά θεωρούνται μεταξύ των τεχνολογιών που είναι πιο πιθανό να εισαγάγουν την επανάσταση του Web3, επειδή έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τις αποκεντρωμένες, χωρίς μεσάζοντας, χωρίς άδεια και χωρίς την ανάγκη υπάρξης εμπιστοσύνης αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, η τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν ανταγωνίζονται άλλα βασικά στοιχεία του Ιστού – όπως το AR, το VR και το διαδίκτυο των πραγμάτων – καθώς είναι πιθανό να αποδώσουν τις πιο υποσχόμενες λύσεις όταν όλα αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους.


    Πηγή: Binance Academy

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα