Blockchain Γέφυρες: Μερικές μη τετριμμένες έννοιες

    Οι γέφυρες (bridges) είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα στο τρέχον οικοσύστημα του blockchain. Η δημοτικότητα των γεφυρών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον αριθμό των ευπάθειων που αποκαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, μέχρι τώρα οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι το μέλλον των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι πολλαπλών αλυσίδων και κατανοούν ότι οι γέφυρες πρόκειται να αποτελέσουν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος. Θα παρουσιάσω μερικές βασικές ιδέες/έννοιες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη φύση των blockchain γεφυρών και μερικές από τις θεμελιώδεις προκλήσεις που υπάρχουν.

    Ο απλούστερος τρόπος να σκεφτείς τις blockchain γέφυρες είναι ως κατασκευές υποδομής που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών blockchain. Η κύρια περίπτωση χρήσης για τις γέφυρες σήμερα είναι η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων μεταξύ διαφορετικών blockchains, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε ότι όλο αυτό θα επεκταθεί για να επιτρέψει για παράδειγμα την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ εφαρμογών του web3.

    Οι Διαφορετικοί Τύποι των Blockchain Γεφυρών

    Σε αυτό το πρώιμο στάδιο του χώρου του web3, η αγορά έχει κατακλυστεί από πολλές υλοποιήσεις γεφυρών, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να συμβαδίσει κανείς. Μια απλή ταξινόμηση που έχει δουλέψει είναι να ταξινομώ τις γέφυρες με βάση την αρχιτεκτονική τους και τους μηχανισμούς μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων τους. Υπάρχουν και άλλες διαστάσεις που είναι επίσης χρήσιμες, αλλά αυτά τα δύο είναι απίστευτα αποτελεσματικά για να διαφοροποιήσουν τους διαφορετικούς τύπους γεφυρών στο σημερινό οικοσύστημα.

    Το κριτήριο του μοντέλου εμπιστοσύνης

    Οι γέφυρες επιτρέπουν τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων μεταξύ διαφορετικών blockchains, η οποία, εξ ορισμού, συνεπάγεται ένα μοντέλο εμπιστοσύνης μεταξύ της γέφυρας και των endpoints των blockchains. Αυτά τα μοντέλα είναι, μακράν, τα πιο σημαντικά κριτήρια για την ταξινόμηση γεφυρών. Σε υψηλό επίπεδο, οι γέφυρες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο κύριες ομάδες με βάση την αρχιτεκτονική της εμπιστοσύνης τους:

    I. Trusted Γέφυρες: Αυτός ο τύπος γεφυρών βασίζεται σε μια κεντρική αρχή για τη διατήρηση και τη μετακίνηση των κεφαλαίων. Αυτός ο τύπος γεφυρών ενσωματώνει εγγενείς υποθέσεις εμπιστοσύνης σε σχέση με τη φύλαξη των κεφαλαίων.

    II. Trustless Γέφυρες: Αυτός ο τύπος γεφυρών αφαιρεί την εξάρτηση από τις κεντρικές (centralized) αρχές και, αντ’ αυτού, βασίζεται σε αλγόριθμους και έξυπνα συμβόλαια για τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων.

    Ουσιαστικά, οι trustless γέφυρες δημιούργησαν την εμπιστοσύνη σε επίπεδο υποδομής, ενώ οι trusted γέφυρες εισάγουν τρίτους, όπως επαληθευτές, για να επιβάλουν την εμπιστοσύνη.

    Το κριτήριο της μεταφοράς των περουσιακών στοιχείων

    Η άλλη διάσταση που θεωρώ απίστευτα σημαντική για την ταξινόμηση των γεφυρών είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία. Γενικά, υπάρχουν τρεις μηχανισμοί που αξίζει να επισημανθούν:

    I. Atomic Swaps: Αυτός είναι ένας κοινός μηχανισμός σε trustless γέφυρες που ανταλλάσσουν στοιχεία ενός blockchain με περιουσιακά στοιχεία ενός άλλου. Η ατομικότητα αυτού του μηχανισμού βασίζεται στην έξυπνη εκτέλεση του συμβολαίου.

    II. Lock & Mint: Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιείται συνήθως από trusted γέφυρες κλειδώνοντας στοιχεία στο blockchain προέλευσης και δημιουργώντας (minting) άλλα στο blockchain προορισμού.

    III. Burn & Mint: Αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιείται επίσης από trusted γέφυρες, δημιουργώντας (minting) περουσιακά στοιχεία στην αλυσίδα προορισμού και καίγοντας/καταστρέφοντας (burning) περουσιακά στοιχεία στην αλυσίδα προέλευσης.

    Ταχύτητα εναντίον Ασφάλειας

    Διαισθητικά, μας αρέσει οι γέφυρες να είναι γρήγορες και ασφαλείς, αλλά, τουλάχιστον στη σημερινή αγορά, αυτά τα δύο στοιχεία βρίσκονται σε τριβή μεταξύ τους. Οι αργές, trusted γέφυρες είναι πιο αξιόπιστες και λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις με τις σημερινές τεχνολογίες. Οι γρήγορες, trustless γέφυρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ εκκολαπτόμενη κατάσταση και παραμένουν πιο εύθραυστες. Θα πρέπει να περιμένουμε ότι αυτή η τριβή θα εξαφανιστεί στο μέλλον αλλά δεν πρέπει επ’ουδενί να θεωρηθεί ασήμαντη.


    Πηγή: IntoTheBlock

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα