Τα 3 πράγματα που πρέπει να ερευνήσετε στα DeFi πρέπει επενδύσετε

    Όταν το bull market βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η επένδυση σε projects στο DeFi ήταν κάτι πολύ κερδοφόρο και εύκολο, αλλά τώρα που οι εισροές στον κλάδο είναι ωχρές σε σύγκριση με την περίοδο ακμής της αγοράς, είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπίσεις καλές ευκαιρίες στο χώρο.

    Το DeFi έχει ένα πρόβλημα, είναι γεμάτο Pumps and Dumps

    Κατά τη διάρκεια του hype του DeFi, τα πρωτόκολλα μπόρεσαν να προσελκύσουν τους παρόχους ρευστότητας προσφέροντας αποδόσεις τριών έως και τετραψήφιων ψηφίων και μηχανισμούς όπως liquid staking, δανεισμός μέσω εγγυήσεων περιουσιακών στοιχείων και ανταμοιβές για staking. Το μεγάλο ζήτημα ήταν ότι πολλές από αυτές τις ανταμοιβές ήταν μη βιώσιμες και πολύ υψηλές και έτσι ορισμένα πρωτόκολλα οδήγησαν τους παρόχους ρευστότητας να πουλούν αυτόματα τις ανταμοιβές τους, δημιουργώντας συνεχή πίεση πώλησης στην τιμή ενός κρυπτονομίσματος.

    Οι πόλεμοι όσον αφορά την συνολική κλειδωμένη αξία (TVL) ήταν μια άλλη πρόκληση που αντιμετώπιζαν τα πρωτόκολλα DeFi, τα οποία έπρεπε να συναγωνίζονται συνεχώς για επενδυτικό κεφάλαιο προκειμένου να διατηρήσουν τον αριθμό των «χρηστών» που ήταν πρόθυμοι να κλειδώσουν τα κεφάλαιά τους εντός του πρωτοκόλλου. Αυτό δημιούργησε ένα σενάριο όπου μισθοφορικά κεφάλαια από φάλαινες και άλλους επενδυτές ουσιαστικά έριχναν κεφάλαια σε πλατφόρμες που προσφέραν τις υψηλότερες ανταμοιβές APY για σύντομο χρονικό διάστημα, προτού τελικά πουλήσουν τις ανταμοιβές αυτές στην ανοιχτή αγορά και μεταφέρουν τα επενδυτικά κεφάλαια στο επόμενο κερδοφόρο project.

    Για τις πλατφόρμες που εξασφάλιζαν σειρές χρηματοδότησης από επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, το ίδιο είδος δραστηριότητας έλαβε χώρα. Τα VC δεσμεύουν κεφάλαια σε αντάλλαγμα για tokens και αυτές οι οντότητες τελικά είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατόχους στα πιο προσοδοφόρα liquidity pools. Η διαφαινόμενη απειλή του ξεκλειδώματος των tokens από πρώιμους επενδυτές, οι υψηλές ανταμοιβές και η σταθερή αυτόματη πώληση των εν λόγω ανταμοιβών οδήγησαν σε συνεχή πίεση πώλησης και προφανώς στάθηκαν εμπόδιο σε οποιονδήποτε επενδυτή αποφάσισε να κάνει μια μακροχρόνια επένδυση με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση.

    Σε συνδυασμό, καθένα από αυτά τα σενάρια δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο όπου το TVL του πρωτοκόλλου και το εγγενές κρυπτονόμισμα της πλατφόρμας βασικά θα κυκλοφορούσε, θα ανέβαινε σε αξία (pump), θα έπεφτε σε αξία (dump) και στη συνέχεια θα παρέμενε στην αφάνεια.

    Λοιπόν, πώς μπορεί κανείς πραγματικά να κοιτάξει πέρα ​​από τα διαγράμματα για να δει αν αξίζει να «επενδύσεις» σε μια πλατφόρμα DeFi;

    Ας ρίξουμε μια ματιά.

    Υπάρχει κέρδος;

    Εδώ είναι 2 διαγράμματα.

    Κεφαλαιοποίηση του Algorand έναντι εσόδων (180 ημέρες). Πηγή: Token Terminal
    Κεφαλαιοποίηση του GMX έναντι εσόδων (180 ημέρες). Πηγή: Token Terminal

    Ναι, το ένα ανεβαίνει και το άλλο κατεβαίνει (LOL). Φυσικά, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αναζητούν οι επενδυτές, αλλά υπάρχουν περισσότερα από αυτό εδώ. Στο πρώτο διάγραμμα, θα παρατηρήσει κανείς ότι το Algorand έχει κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλήρης κεφαλαιοποίηση 3,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, τα έσοδα 30 ημερών και τα ετήσια έσοδα είναι 7.690$ και 93.600$, αντίστοιχα. Εντυπωσιακό, έτσι δεν είναι;

    Επιστρέφοντας στο πρώτο διάγραμμα, μπορούμε να δούμε ότι, ενώ διατηρούσε κεφαλαιοποίηση αγοράς 2,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστηρίζοντας ένα ευρύ οικοσύστημα από διάφορες αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps), το Algorand κατάφερε να παράγει έσοδα 336$ μόνο στις 19 Οκτωβρίου.

    Αν δεν υπάρχει κάτι λάθος με τα δεδομένα ή ορισμένες μετρήσεις που σχετίζονται με το Algorand και το οικοσύστημά του δεν καταγράφονται από το Token Terminal, αυτό είναι σοκαριστικό. Εξετάζοντας το υπόμνημα του διαγράμματος, θα σημειώσουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν συμβολικά κίνητρα ή προμήθειες που διανέμονται στους παρόχους ρευστότητας και σε αυτούς που κάνουν staking.

    Το GMX, από την άλλη, είναι μια διαφορετική ιστορία. Ενώ διατηρούν μια κεφαλαιοποιήση αγοράς 272 εκατομμυρίων δολαρίων και ετησίως εσόδων 28,92 εκατομμυρίων δολαρίων, οι σωρευτικές προμήθειες του GMX αυξάνονται σταθερά στα 33,9 εκατομμύρια δολάρια από τις 24 Απριλίου 2022. Οι προμήθειες αντιπροσωπεύουν το ποσοστό των τελών που πηγαίνουν σε παρόχους υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων ρευστότητας.

    Έκδοση νέων νομισμάτων και πληθωρισμός

    Πριν επενδύσετε σε ένα DeFi project, είναι συνετό να ρίξετε μια ματιά στη συνολική προσφορά (total supply), στο πόσα κρυπτονομίσματα από την συνολική προσφορά είναι σε κυκλοφορία (circulating supply), το ποσοστό πληθωρισμού και το ποσοστό έκδοσης του κρυπτονομίσματος. Αυτές οι μετρήσεις μετρούν πόσα κρυπτονομίσματα κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά και την προβλεπόμενη αύξηση (έκδοση) της κυκλοφορίας. Όταν πρόκειται για DeFi και altcoins, αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές, εξ ου και η γοητεία του Bitcoin που έχει ανώτατο όριο προσφοράς και χαμηλό πληθωρισμό.

    Στοιχεία έκδοσης νέων Bitcoin και πληθωρισμού. Πηγή: Messari

    Όπως φαίνεται παρακάτω, σε σύγκριση με το BTC, ο ρυθμός πληθωρισμού του ALGO και η προβλεπόμενη συνολική προσφορά είναι υψηλά. Η συνολική προσφορά του ALGO περιορίζεται στα 10 δισεκατομμύρια, με τα δεδομένα να δείχνουν 7 δισεκατομμύρια να είναι σε κυκλοφορία σήμερα, αλλά δεδομένων των τρεχόντων εσόδων που παράγονται από τα τέλη και του ποσού που μοιράζεται με αυτούς που κατέχουν το token, το ανώτατο όριο προσφοράς και ο ρυθμός πληθωρισμού δεν εμπνέουν μεγάλη εμπιστοσύνη.

    Προτού επενδύσει κάποιος στο ALGO, θα πρέπει να αναζητήσει περισσότερη ανάπτυξη και καθημερινούς ενεργούς χρήστες του οικοσυστήματος των DApps του Algorand, και προφανώς πρέπει να υπάρξει άνοδος στις χρεώσεις και στα έσοδα.

    Στοιχεία έκδοσης νέων ALGO και πληθωρισμού. Πηγή: Messari

    Ενεργές διευθύνσεις και καθημερινοί ενεργοί χρήστες

    Είτε τα έσοδα είναι υψηλά είτε χαμηλά, δύο άλλες σημαντικές μετρήσεις που πρέπει να ελέγξετε είναι οι ενεργές διευθύνσεις και οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες, εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα. To Algorand έχει κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μέγιστη προσφορά ALGO 10 δισεκατομμυρίων, αλλά τα χαμηλά ετήσια έσοδα και τα λίγα κίνητρα για την απόκτηση του token θέτουν το ερώτημα εάν η ανάπτυξη του οικοσυστήματος είναι αναιμική.

    Βλέποντας το παρακάτω διάγραμμα, μπορούμε να δούμε ότι οι ενεργές διευθύνσεις του ALGO αυξάνονται, αλλά γενικά, η ανάπτυξη είναι σταθερή και οι αυξήσεις των ενεργών διευθύνσεων φαίνεται να ακολουθούν τις αυξήσεις των τιμών και τις πτώσεις. Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, υπήρχαν 72.624 ενεργές διευθύνσεις στο Algorand.

    Πλήθος ενεργών διευθύνσεων στο Algorand. Πηγή: Messari

    Όπως τα περισσότερα πρωτόκολλα DeFi, το δίκτυο Polygon έχει επίσης μια σταθερή μείωση στους καθημερινούς ενεργούς χρήστες και στην τιμή του. Τα δεδομένα από το CryptoQuant δείχνουν 2.714 ενεργές διευθύνσεις, οι οποίες είναι ωχρές σε σύγκριση με τις 16.821 που εμφανίστηκαν στις 17 Μαΐου 2021.

    Πλήθος ενεργών διευθύνσεων στο Polygon. Πηγή: CryptoQuant

    Ωστόσο, παρά την πτώση, τα δεδομένα από το DappRadar δείχνουν μια καλή δραστηριότητα χρήστη και κατανεμημένο όγκο σε διάφορα Polygon DApps.

    Polygon DApps. Πηγή: DappRadar

    Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα DApps στο Algorand όμως.

    Algorand DApps. Πηγή: DappRadar

    Αυτήν τη στιγμή, η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε bear market και αυτό περιπλέκει τις συναλλαγές για τους περισσότερους επενδυτές. Προς το παρόν, οι επενδυτές θα πρέπει πιθανώς να κάνουν υπομονή αντί να ενθουσιάζονται σε κάθε μικρή άνοδο που αποδεικνύεται στο τέλος ότι είναι παγίδες για τους αγοραστές.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:



    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα