Έρευνα: Η εξόρυξη Bitcoin θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής

    Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε από τον Αναστάσιο Ψυχογιόπουλο τον οποίο ευχαριστούμε πολύ. Μπορείτε να τον βρείτε στο Twitter: @tasosfail


    Η χρήση μεθανίου που θα καεί ή θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε όχι μόνο να κάνει το Bitcoin ουδέτερο ως προς τον άνθρακα, αλλά και να το βοηθήσει να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές έως και 2%.

    Η κυρίαρχη αφήγηση των μέσων ενημέρωσης γύρω από το Bitcoin ήταν ότι είναι ένα ενεργοβόρο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που χρησιμοποιείται για κερδοσκοπία. Ιδρύματα από τοπικές κυβερνήσεις έως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) διαλαλούν τη χρήση ενέργειας του Bitcoin ως τεράστιο κινητήριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, εκδίδοντας αναφορές που συγκρίνουν την ενεργειακή του κατανάλωση με διάφορα έθνη-κράτη. 

    Αυτή η αφήγηση τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από την αμφιλεγόμενη απαγόρευση εξόρυξης στην Κίνα το 2021, η οποία είδε περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού ποσοστού hash rate του Bitcoin να απομακρύνεται από τη χώρα. Με άλλες χώρες και επαρχίες εντός της Κίνας να ακολουθούν το παράδειγμά της, το Bitcoin κατάφερε να αποκτήσει αρκετά άσχημη φήμη μεταξύ των περιβαλλοντολόγων. 

    Ωστόσο, η βιομηχανία εξόρυξης αντεπιτίθεται σε αυτούς ως επί το πλείστον αδικαιολόγητους ισχυρισμούς. Οι miners εργάζονται σκληρά για να μετατρέψουν το Bitcoin σε θετική δύναμη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής – μέσω του μεθανίου. 

    Bitcoin, μεθάνιο και κλιματική αλλαγή

    Ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων θεωρούνται οι μεγαλύτεροι ρυπαντές σήμερα, ένα υποπροϊόν της γεώτρησης πετρελαίου είναι στην πραγματικότητα αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον. 

    Όταν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πραγματοποιούν γεωτρήσεις για πετρέλαιο, συχνά συναντούν μεθάνιο σε αέριο στο έδαφος. Όντας ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, το μεθάνιο προκαλεί όλεθρο στο περιβάλλον όταν απελευθερώνεται στον αέρα. 

    Αν συναντήσουν μεθάνιο δίπλα σε γεωτρήσεις πετρελαίου, οι εταιρείες έχουν τρεις επιλογές – να επανεισάξουν το αέριο στο έδαφος, να το φέρουν σε έναν αγωγό για να το πουλήσουν ή να το ξεφορτωθούν. Η επανέγχυση του αερίου στο έδαφος διατηρεί την πίεση που διώχνει τα λάδια από τα πηγάδια, αλλά δεν είναι πάντα δυνατή. Η κατασκευή ενός νέου αγωγού δεν είναι σχεδόν ποτέ οικονομικά βιώσιμη και λίγες πετρελαιοπηγές καταλήγουν αρκετά κοντά σε έναν υπάρχοντα αγωγό για να τον χρησιμοποιήσουν. 

    Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του αερίου που βρίσκεται στα κοιτάσματα πετρελαίου είτε απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα είτε καίγεται. Η καύση του μεθανίου απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα. Αν και ελαφρώς καλύτερο από το καθαρό μεθάνιο, εξακολουθεί να είναι καταστροφικό για το περιβάλλον. 

    Το Bitcoin εδώ φαίνεται σα μία προφανής λύση.

    Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετές εταιρείες που προσφέρουν αυτό που είναι ουσιαστικά μια φάρμα εξόρυξης Bitcoin plug-and-play που μπορεί να δημιουργηθεί απευθείας σε κοιτάσματα πετρελαίου. Οποιοδήποτε μεθάνιο βρεθεί στο χωράφι στη συνέχεια διοχετεύεται σε έναν εξειδικευμένο κινητήρα ή γεννήτρια, όπου καίγεται για να δημιουργηθεί ηλεκτρική ενέργεια — η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των εξορυκτών Bitcoin. 

    Η εξόρυξη Bitcoin το καθιστά ουσιαστικά όχι μόνο οικονομικά βιώσιμο αλλά και δυνητικά εξαιρετικά κερδοφόρο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να καίνε το μεθάνιο τους. Και με ένα οικονομικό κίνητρο τόσο ελκυστικό όσο το Bitcoin, ο κλάδος αναμένει όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία. 

    Σύμφωνα με τον Adam Ortolf, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στην Upstream Data, αυτό δεν ίσχυε πάντα. Η Upstream είναι μια καναδική εταιρεία που κατασκευάζει και προμηθεύει φορητές λύσεις εξόρυξης για εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει δει την επιχείρησή της να εκτοξεύεται στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια. Σε μια συνέντευξη στο CNBC, ο Ortolf είπε ότι χρειάστηκαν χρόνια στην εταιρεία για να πείσει τους ανθρώπους ότι η χρήση περίσσειας μεθανίου για την εξόρυξη Bitcoin είναι μια οικονομικά καλή ιδέα. 

    Μια άλλη εταιρεία που προσφέρει παρόμοια λύση, η Giga, είπε στο CNBC ότι τα έσοδά της ήταν περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και ήταν σε καλό δρόμο να κερδίσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022. Η Crusoe Energy, η Vespene και η Norther Immersion εργάζονται επίσης για δημιουργία εσόδων από τα απόβλητα μεθανίου μέσω της εξόρυξης. 

    Η νέα ιδέα εξαπλώθηκε αστραπιαία, ωθώντας εταιρείες τόσο μεγάλες όπως η Exxon να ξεκινήσουν τα δικά τους πιλοτικά έργα για τη χρήση απορριμμάτων μεθανίου για την εξόρυξη Bitcoin. Η Exxon φέρεται να οδηγεί φυσικό αέριο για την εξόρυξη Bitcoin στη Βόρεια Ντακότα όλο το 2021, αλλά η εταιρεία παρέμεινε σιωπηλή για το θέμα. 

    Μια έκθεση από την Crusoe Energy υπολόγισε ότι η εξόρυξη Bitcoin σε κοιτάσματα πετρελαίου μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 63% σε σύγκριση με την καύση. Κάποιοι εκτιμούν ότι το μεθάνιο θερμαίνει 84 φορές περισσότερο το κλίμα μας από το διοξείδιο του άνθρακα σε μια περίοδο 20 ετών. Η καύση του μεθανίου που διαφορετικά θα είχε απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα θεωρείται αρνητική στον άνθρακα από μια μεγάλη ποικιλία ειδικών και ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Carbon Credits, EPA, Trillium Energy και του Λευκού Οίκου. 

    Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν δημοσίευσε μια έκθεση για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου σημείωσε ότι η χρήση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων για τη σύλληψη αεριζόμενου μεθανίου μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για το κλίμα. 

    Μια αναφορά από το BatCoinz δείχνει ότι το αποτύπωμα άνθρακα του μετριασμού του μεθανίου τόσο του φλεγόμενου όσο και του αεριζόμενου μεθανίου διαγράφει το αποτύπωμα άνθρακα σχεδόν όλων των άλλων πηγών ενέργειας. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι εάν όλο το αναφερόμενο μεθάνιο που αναφλέγεται και εξαερίζεται στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των εξορυκτών Bitcoin, το δίκτυο Bitcoin θα μπορούσε να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές κατά 2% σε μόλις 27 μήνες. 

    Στο Bitcoin Amsterdam, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια Bitcoin στην Ευρώπη που έλαβε χώρα αυτόν τον μήνα, ο Troy Cross, συνεργάτης στο Bitcoin Policy Institute, συζήτησε την επίδραση του Bitcoin στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια μιας κεντρικής ομιλίας. Ο Cross παρουσίασε βιώσιμες λύσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο η εξόρυξη Bitcoin θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ρύπανσης από μεθάνιο και αναγνώρισε τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει στη μείωση του παγκόσμιου αποτυπώματος άνθρακα. 

    Το γεγονός ότι το Bitcoin θα μπορούσε να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα μόλις το 2024 παρουσιάζεται ως ένα σταθερό αντεπιχείρημα σε όσους επικρίνουν την επίδρασή του στην κλιματική αλλαγή.


    Μετάφραση: Αναστάσιος Ψυχογιόπουλος https://twitter.com/tasosfail 


    Πηγή: Cryptoslate

    Δεν είμαι οικονομικός ή επενδυτικός σύμβουλος. Η μετάφραση των άρθρων γίνεται για ευκολία διαβάσματος από τους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπει την αγορά ή πώληση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος. Κάντε τη δική σας έρευνα πάντα ή/και απευθυνθείτε σε κάποιον πιστοποιημένο σύμβουλο.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Greepto
    Greepto
    Η ομάδα του Greepto.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα