Vitalik Buterin: 10 πράγματα που αποκαλύφθηκαν στη συνέντευξη του στο TIME

    Ο Vitalik Buterin φοβάται ότι η απληστία θα μπορούσε να επισκιάσει τις δυνατότητες του Ethereum, εκφράζει περιφρόνηση για τους Bored Apes και τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν τα DAO και λέει ότι το sharding πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό.

    Ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, βρίσκεται στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME της προηγούμενης εβδομάδας μετά από μια συνέντευξη όπου αποκάλυψε ότι ανησυχεί για το μέλλον της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων.

    Το άρθρο του Andrew R. Chow είναι καλά ερευνημένο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια συνέντευξη που δόθηκε με τον πολυεκατομμυριούχο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ETHDenver τον Φεβρουάριο.

    Εδώ είναι τα 10 πράγματα που μάθαμε.

    1. Τα Crypto έχουν μια «Δυστοπική Δυναμική»

    Ο Buterin περιγράφεται σαν να είχε «υπερήφανια αλλά και τρόμο» όταν σκέφτεται πως έχει γίνει η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων τα τελευταία χρόνια — και παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει το blockchain του Ethereum, οι ανησυχίες παραμένουν για τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον, και τις “συναρπαστικές απάτες” που έχουν προκύψει. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μερικές από τις κύριες ανησυχίες του επικεντρώθηκαν στις υπερβολικά υψηλές χρεώσεις συναλλαγών που συνεχίζουν να επισκιάζουν το δίκτυο, και κατά πόσο οι «υπερβολικοί επενδυτές» θα μπορούσαν να πληγωθούν από τις μεγάλες διακυμάνσεις του ETH. Ο Vitalik είπε:

    Το ίδιο το Crypto έχει πολλές δυστοπικές δυνατότητες αν εφαρμοστεί λανθασμένα, ο κίνδυνος είναι να έχεις αυτούς τους πιθήκους αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων και να γίνει ένα διαφορετικό είδος τζόγου, σίγουρα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγοράζουν γιοτ και Lambos.

    2. Υπάρχουν παραπάνω πράγματα στο Ethereum από τα χρήματα

    Ακριβώς πριν από δύο χρόνια, το 1 ETH διαπραγματευόταν στα 114$ — και σήμερα, έχει αυξηθεί σε αξία στα περίπου 3.110$. Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχει επίσης συχνές καλύτερες επιδόσεις από το Bitcoin σε ετήσια χρονικά πλαίσια. Αλλά ο Vitalik φοβάται ότι υπάρχει υπερβολική εστίαση στα χρήματα, και οι δυνατότητες του Ethereum «κινδυνεύουν να ξεπεραστούν από την απληστία». Διαφημίζοντας δικαιότερα συστήματα ψηφοφορίας και καθολικό βασικό εισόδημα ως μόνο μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους το δίκτυο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, είπε στο TIME:

    Αν δεν ασκήσουμε τη φωνή μας, τα μόνα πράγματα που χτίζονται είναι τα πράγματα που είναι άμεσα κερδοφόρα. Και αυτά συχνά απέχουν πολύ από αυτό που είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο για τον κόσμο.

    3. Ο Vitalik νιώθει ότι «φωνάζει στον άνεμο»

    Επειδή η αποκέντρωση είναι μια ιερή αρχή για τον Vitalik, είπε στο περιοδικό ότι κάνει πιο ήπιες κινήσεις για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες του Ethereum — γράφοντας αναρτήσεις ιστολογίου, διεξάγοντας έρευνα και (το TIME σημειώνει ειρωνικά) «μιλώντας σε συνέδρια όπου πολλοί συμμετέχοντες απλώς θέλουν να απολαύσουν τη λάμψη του πλούτου τους που ανακάλυψαν πρόσφατα».

    Αλλά σε ένδειξη ότι ο θρυλικός προγραμματιστής αισθάνεται ότι το μήνυμά του δεν περνάει, παραδέχτηκε:

    Έχω φωνάξει πολύ, και μερικές φορές αυτό μοιάζει σαν να ουρλιάζω στον άνεμο.

    Ο Vitalik προσθέτει ότι υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι «θα προσπαθήσει να είναι πιο ριψοκίνδυνος και λιγότερο ουδέτερος» το 2022, προσθέτοντας:

    Θα προτιμούσα το Ethereum να προσβάλει κάποιους ανθρώπους παρά να μετατραπεί σε κάτι που δεν σημαίνει τίποτα.

    4. Η Ουκρανική κρίση έχει δείξει τα θετικά των crypto

    Ενώ ο Buterin θρηνεί για την απληστία που έχει εισχωρήσει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων – ανησυχίες που συμμερίζονται και οι συνιδρυτές του Dogecoin από το παρελθόν – λέει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία λειτούργησαν ως ισχυρή υπενθύμιση στους επενδυτές:

    Ο στόχος των crypto δεν είναι να παίζουν παιχνίδια με εικόνες πιθήκων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, είναι να κάνουν πράγματα που επιτυγχάνουν ουσιαστικά αποτελέσματα στον πραγματικό κόσμο.

    Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα για τη στήριξη της Ουκρανίας — με κεφάλαια να πηγαίνουν απευθείας στους πολίτες και τις ένοπλες δυνάμεις. Η εισβολή είναι προσωπικό ζήτημα για τον Vitalik Buterin, όπως σημειώνει το άρθρο, λόγω της Ρωσικής και Ουκρανικής καταγωγής του.

    5. Το Ethereum θα μπορούσε να είχε καταλήξει πολύ διαφορετικά

    Η εις βάθος συνέντευξη στο TIME έθιξε επίσης τις ταραγμένες πρώτες μέρες του Ethereum — και ενώ ο Vitalik ήθελε να δημιουργήσει μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τα πάντα, ορισμένοι από τους συνιδρυτές του ήταν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν την απάντηση των crypto στην Google, συλλογή δεδομένων των πελατών για την πώληση στοχευμένων διαφημίσεων.

    Ο Vitalik αποκαλύπτει ότι «αναστάτωσε» μερικούς από τους συνιδρυτές που ήταν πιο πολύ εστιασμένοι στο επιχειρηματικό κομμάτι διαπραγματευόμενος το ποσό των ETH που θα λάμβαναν, προσθέτοντας:

    Το μεγαλύτερο χάσμα ήταν σίγουρα ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους νοιάζονταν να βγάλουν χρήματα. Για μένα, αυτός δεν ήταν καθόλου ο στόχος μου.

    6. Οι εκδιωγμένοι συνιδρυτές είναι ενοχλημένοι

    Ο Charles Hoskinson — ο οποίος στη συνέχεια ίδρυσε το Cardano — αναφέρεται στο άρθρο. Περιγράφεται ως κάποιος που διόρισε τον εαυτό του ως Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ethereum τις πρώτες μέρες, αλλά αργότερα εκδιώχθηκε από το έργο καθώς ο Vitalik μετακόμισε για να δημιουργήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται Ethereum Foundation.

    Με βάση μια συνέντευξη που έδωσε ο Hoskinson στο TIME σχετικά με αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία αγάπη μεταξύ των δύο. Αυτός είπε:

    Στη διχοτόμηση μεταξύ συγκεντρωτισμού και αναρχίας, το Ethereum φαίνεται να οδεύει προς την αναρχία. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μέση λύση για να δημιουργηθεί κάποιου είδους σύστημα διακυβέρνησης που βασίζεται σε blockchain.

    Αλλά άλλοι έσπευσαν στην υπεράσπισή του Vitalik, με τον συνιδρυτή του Reddit, Alexis Ohanian, να κάνει παραλληλισμούς μεταξύ του Buterin και του Tim Berners-Lee, του ανθρώπου που εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό:

    Είναι πολύ στοχαστικός και λιτός και δίνει στον κόσμο μερικά από τα πιο ισχυρά Lego που έχουν δει ποτέ.

    7. Οι χρεώσεις εξοργίζουν τον Vitalik

    Οι ιλιγγιώδεις χρεώσεις που χρεώνονται για τη χρήση του blockchain του Ethereum έχουν γίνει πρωτοσέλιδα εδώ και πολλούς μήνες – με ορισμένους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων να παραπονιούνται ότι το δίκτυο είναι πλέον απρόσιτο για καθημερινές συναλλαγές.

    Ο Vitalik συμφωνεί με αυτό και η κύρια ανησυχία του είναι ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη νέων συναρπαστικών περιπτώσεων χρήσης για το δίκτυο:

    Με τις προμήθειες να είναι όπως είναι σήμερα, φτάνει πραγματικά στο σημείο όπου τα χρηματοοικονομικά παράγωγα και τα τυχερά παιχνίδια αρχίζουν να βγάζουν εκτός παιχνιδιού μερικά από τα ωραία πράγματα.

    8. Δεν έχουν γίνει αρκετά για την ισότητα των φύλων

    Η αρχή του άρθρου του TIME σημειώνει πώς το Ethereum «έκανε μια χούφτα λευκών ανδρών απίστευτα πλούσιους» — και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Vitalik σηματοδοτεί μια ειλικρινή παραδοχή ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων και η φυλετική ποικιλομορφία στον χώρο. Σχετικά με το θέμα του τομέα των κρυπτονομισμάτων που κυριαρχείται από άνδρες, αναγνώρισε:

    Δεν είναι ανάμεσα στα πράγματα για τα οποία έχω καταβάλει πολλή πνευματική προσπάθεια.

    9. Στον Vitalik δεν αρέσει στο πως ψηφίζουν τα DAOs

    Το Ethereum υπήρξε εστία για μια σειρά από τρελά πράγματα στα κρυπτονομίσματα τα τελευταία επτά χρόνια. Υπήρξε η αρχική έκρηξη των ICOs το 2017, η άνοδος των πρωτοκόλλων αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi Protocols) το 2020 και η έκρηξη των NFTs το 2021. Τώρα, οι αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί (DAOs) βρίσκουν το χρόνο τους στο προσκήνιο, χρόνια αφότου το “The DAO” παραλίγο να σκοτώσει το έργο μια φορά και για όλους.

    Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του Vitalik με τα DAO αφορά την ψηφοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν ένα governance token μπορούν να έχουν λόγο για τη μελλοντική κατεύθυνση ενός έργου. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, όσοι έχουν τις μεγαλύτερες τσάντες καταλήγουν να έχουν πιο δυνατή φωνή και την μεγαλύτερη επιρροή. Ο προγραμματιστής το παρομοίασε αυτό με μια «νέα εκδοχή της πλουτοκρατίας» που θα ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες και διαχειριστές κεφαλαίων να «πάρουν ιδιοτελείς αποφάσεις με μικρή αντίσταση». Επίσης πρόσθεσε:

    Έχει γίνει ένα de facto πρότυπο, κάτι που είναι μια δυστοπία που βλέπω να εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια.

    10. Το Sharding πρέπει να συμβεί ΑΜΕΣΑ

    Το Ethereum βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση της μετεγκατάστασης του blockchain του από έναν μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Work, όπως αυτός που χρησιμοποιεί το Bitcoin, στο Proof-of-Stake. Εκτός από την τεράστια αύξηση της χωρητικότητας και της απόδοσης του δικτύου, ελπίζεται ότι αυτό θα μειώσει ριζικά και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Υπάρχει αυξανόμενη αγανάκτηση για το πόσο διαρκεί αυτή η διαδικασία – και φαίνεται ότι ο Vitalik είναι εξίσου ανυπόμονος:

    “Εάν δεν έχουμε αρκετά γρήγορα το Sharding, τότε οι άνθρωποι μπορεί απλώς να αρχίσουν να μεταναστεύουν σε πιο centralized λύσεις. Και αν συμβούν όλα αυτά και εξακολουθεί να είναι centralized η λύση, τότε ναι, υπάρχει ένα πολύ ισχυρότερο επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.”

    Ορισμένοι αναλυτές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι το Ethereum κινδυνεύει να χάσει μερίδιο αγοράς από ανταγωνιστικά blockchain, εκτός εάν το “merge” γίνει σύντομα.


    Πηγή: CoinMarketCap

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα