Είναι τα Crypto ένα αποκεντρωμένο σύστημα πυραμίδας;

    Ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν έχει εγγενή αξία και λειτουργεί με βάση μόνο την πίστη. Όχι, όχι το δολάριο! Εδώ μιλάμε για τα κρυπτονομίσματα. Είναι ένα σύστημα πυραμίδας; Διαβάστε περισσότερα!

    Αυτοί που ασκούν κριτική στα crypto μπορεί να το διατυπώσουν με διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας όρους όπως «Ponzi», «scam» και «greater fool theory» και φυσικά (αν ήσασταν εδώ στο bull market του 2017 και στο bear market του 2018), ήταν η σύγκριση με την «μανία της τουλίπας».

    Η πρόθεση είναι πάντα η ίδια: να απομυθοποιηθεί η άνοδος των crypto ως μια φούσκα στην καλύτερη περίπτωση, ή μια μακρά απάτη στη χειρότερη που απειλεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ηγεμονία του δολαρίου.

    Για όσο διάστημα το Bitcoin είχε κάποια σημαντική αξία, και πολύ περισσότερο σε περιόδους αναταραχής, όπου οι τιμές πέφτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν την αυτοκρατορία να μοιάζει με ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα αντί για μια αυτοκρατορία που κατακτά τα πάντα που χτίστηκε από μια σκληραγωγημένη κοινότητα που κυριαρχούν τα diamonds hands, η ίδια παλιά ερώτηση αναπόφευκτα σηκώνει ξανά το κεφάλι της:

    Είναι τα crypto μια πυραμίδα;

    Σίγουρα δεν λείπουν οι παραδοσιακοί επικριτές που είναι έτοιμοι να απαντήσουν με ένα κατηγορηματικό «Ναι!», παρά τις πρόσφατες ιδιόρρυθμες διαφημίσεις του Superbowl.

    Διάσημοι μη λάτρεις των crypto, όπως ο Warren Buffett και ο Charlie Munger, έχουν αποκαλέσει αντίστοιχα το Bitcoin και το crypto «ποντικοφάρμακο» και «αφροδίσια ασθένεια» τον τελευταίο καιρό (το τελευταίο, μόλις πριν λίγο καιρό).

    Εν τω μεταξύ, οι ανταγωνιστές των κρυπτονομισμάτων, όπως ο οικονομολόγος Nouriel Roubini και ο Peter Schiff εργάζονται συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έρχονται σε επαφή με τους Bitcoin maxis και τα crypto moonboys που διακηρύσσουν την εποχή του blockchain που ήρθε για να μας ελευθερώσει από τα δεσμά του δυσλειτουργικού και όλο και πιο δυστοπικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά όσο να απαντάς σε αυτούς τους επικριτές με ένα «OK Boomer» και να κατηγορείς τον Καναδά για τον τερματισμό της δημοκρατίας όπως την ξέρουμε.
    Αλλά παρεκκλίνω.

    Η ερώτηση των 69.000 δολαρίων χάνει το νόημα κατά κάποιο τρόπο, καθώς ο ορισμός ενός συστήματος πυραμίδας, εάν διευρυνθεί αρκετά, μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και το δολάριο, το οποίο επίσης δεν έχει καμία εγγενή αξία, που λειτουργεί με βάση μόνο την πίστη.

    Μια καλύτερη ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι εάν τα crypto θα είναι σε θέση να ανέλθουν σε αυτές τις πιο σπάνιες κατηγορίες – πράγματα ελάχιστα χρήσιμα που εξακολουθούν να διατηρούν αξία σε μεγάλες χρονικές κλίμακες, όπως τα παραδοσιακά νομίσματα ή τα πολύτιμα μέταλλα.

    Για να φτάσουμε όμως να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό, ας κάνουμε κάποιους υπολογισμούς, ας κάνουμε μερικές δοκιμές και ας κάνουμε μερικές δύσκολες ερωτήσεις. Για να υπάρξει τελικά μια δίκαιη αξιολόγηση, είναι καλύτερο να εξεταστεί πρώτα τόσο το σχήμα πυραμίδας όσο και το hard fork του, το Ponzi Scheme, καθώς και ποιες ιδιότητες μπορεί ή δεν μπορεί να μοιράζεται το crypto και με τα δύο.

    Ponzi Scheme

    Το Ponzi Scheme, ένας όρος που συχνά λανθασμένα αποδίδεται στα crypto, τείνει να δελεάζει επενδυτές με κάποια μέσα, παρασύροντάς τους με την υπόσχεση των εξαιρετικών αποδόσεων. Ο όρος προέρχεται από τον Ιταλοαμερικανό απατεώνα Charles Ponzi, ο οποίος τη δεκαετία του 1920 ξεγέλασε ασυνείδητους επενδυτές στη Βοστώνη με μια απάτη με γραμματόσημα που υποσχόταν κέρδος 50% μέσα σε 45 ημέρες.

    Αυτό το στυλ απάτης, το οποίο προηγουμένως ο Ponzi το ονόμαζε «ληστεύοντας τον Peter για να πληρωθεί ο Paul», βασίζεται στην πληρωμή των αποδόσεων των παλιών επενδυτών με τα κεφάλαια που προέρχονται από νεοφερμένους. Αν όλοι εξαργυρώσουν αμέσως, όλο το σύστημα καταρρέει, καθώς δεν υπάρχει ποτέ καμία πραγματική επένδυση σε ένα Ponzi Scheme. Ο πιο διάσημος επαγγελματίας αυτού στη σύγχρονη εποχή είναι, φυσικά, ο Bernie Madoff, οι μυθοπλασίες του οποίου ξετυλίχθηκαν μόνο μετά την οικονομική κρίση το 2008, καταστρέφοντας τις ζωές πολλών εξαπατημένων επενδυτών στη διαδικασία.

    Τα Ponzi Schemes έχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

    Μυστικοπάθεια

    Σε ένα τυπικό Ponzi Scheme, υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα φαίνονται στο μάτι. Στην περίπτωση του Madoff, για παράδειγμα, οι επενδυτές του πίστευαν ότι εμπλέκονταν σε μετοχές blue-chip μέσω μιας σειράς επενδυτικών τεχνικών, όπως futures συμβόλαια και put options. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο Madoff παραδέχτηκε στους ερευνητές ότι δεν είχε κάνει καμία σημαντική διαπραγμάτευση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ως εκ τούτου, αναγκάστηκε να κατασκευάσει ένα τεράστιο όγκο γραφειοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων δόλιων αναφορών για τους πάνω από 4.500 επενδυτές του, καθώς και φορολογικές δηλώσεις με επινοημένα κέρδη.

    Όταν πρόκειται για τα crypto, το ζήτημα της μυστικοπάθειας είναι σε μεγάλο βαθμό αμφισβητήσιμο, τουλάχιστον θεωρητικά. Όλες οι συναλλαγές που καταγράφονται στο blockchain είναι εύκολα προσβάσιμες σε όποιον ενδιαφέρεται να κοιτάξει, και αυτό συνέβη από την αρχή με τον Satoshi και το δίκτυό του Bitcoin. Ενώ υπάρχουν πολλά crypto projects που στερούνται διαφάνειας, η θεμελιώδης φύση της τεχνολογίας του blockchain διασφαλίζει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια διαφανής πορεία προς τα εμπρός για όσους λειτουργούν με καλή πίστη.

    Δυσκολία εξαργύρωσης

    Δεδομένου ότι τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε ένα Ponzi Scheme δεν έχουν τοποθετηθεί σε ένα περιουσιακό στοιχείο που δημιουργεί έσοδα, είναι υψίστης σημασίας για τον απατεώνα να μην υπάρχει το αντίστοιχο “bank run”. Διαφορετικά, το σύστημα θα καταρρεύσει και όλοι θα δουν ότι δεν υπάρχει τίποτα στο θησαυροφυλάκιο. Στην περίπτωση του άδοξου Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, καλλιεργήθηκε σκόπιμα η αντίληψη της αποκλειστικότητας, τόσο πολύ που οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι αν έβγαζαν τα χρήματά τους από την δόλια επιχείρησή του, δεν θα μπορούσαν να τα επιστρέψουν.

    Ο Madoff ήταν τόσο καλός σε αυτό που έκανε που αυτό το θέμα κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό μακριά κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών εγκληματικότητας του. Ωστόσο, στα περισσότερα Ponzi Schemes, το ζήτημα έρχεται στο φως πολύ νωρίτερα.

    Το Crypto δεν αντιμετωπίζει γενικά αυτό το πρόβλημα, εκτός εάν ένας επενδυτής έχει βάλει τα κεφάλαιά του σε ένα token με μια κλειδωμένη επένδυση, η οποία μπορεί να είναι νόμιμη σε πολλές περιπτώσεις, αν και μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι ενός rug pull. Όταν αγοράζετε ένα πραγματικό κρυπτονόμισμα, μπορείτε να το πουλήσετε ανά πάσα στιγμή με μερικά κλικ χωρίς να χρειάζεται να αλληλεπιδράσετε προσωπικά με κάποιον απατεώνα που σας παρακαλεί να κάνετε HODL για λίγο ακόμη. Φυσικά, είναι αλήθεια ότι αν όλοι έκαναν dump κάποιο συγκεκριμένο token ταυτόχρονα, η τιμή θα κατέρρεε, αλλά αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί για οποιαδήποτε επένδυση.

    Εγγυήμενες υψηλές αποδόσεις

    Ένα Ponzi Scheme θα κάνει συνήθως μεγάλους ισχυρισμούς για ασυναγώνιστες αποδόσεις, συχνά βάζοντας στο τραπέζι και τυχόν εγγυήσεις. Με τον Charles Ponzi, οι υποσχέσεις του για αύξηση του χαρτοφυλακίου κατά 50% σε 45 ημέρες ήρθαν σε καταφανή αντίθεση με το ετήσιο επιτόκιο 5% που πρόσφεραν τότε οι τράπεζες. Όσον αφορά τον Madoff, τα κατάφερε περισσότερο διατηρώντας τις αποδόσεις υψηλές αλλά όχι τεράστιες, με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 10%. Ωστόσο, αυτό περιελάμβανε άσχημα χρόνια όταν η αγορά έπεσε, όπως ακριβώς πριν τελειώσει το τυχερό του σερί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Εκείνη την εποχή, ένα από τα αμοιβαία κεφάλαια του Madoff ανέφερε κέρδη 5,6%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 38% από έτος μέχρι σήμερα.

    Στον κόσμο της νόμιμης επένδυσης στα crypto, αν και μπορούν να γίνουν περιουσίες από τη μια μέρα στην άλλη σε τεράστιες ανοδικές κινήσεις, είναι ευρέως κατανοητό ότι ο τομέας είναι εξαιρετικά ασταθής και αφθονούν επίσης ιστορίες περιουσιών που εξαφανίζονται. Δεν υπάρχει όμως αναλογία με έναν διεφθαρμένο διαχειριστή κεφαλαίων που προδίδει την εμπιστοσύνη των πελατών του αποτυγχάνοντας να επενδύσει το κεφάλαιο.

    Τα μετρητά απλώς μπαίνουν και βγαίνουν από τα token όπως εσείς θέλετε, όλα αυτά ορατά στο blockchain. Ενώ η ακμάζουσα βιομηχανία των crypto προσελκύει πολλούς κακόβουλους ιδρυτές tokens που μπορεί, για παράδειγμα, να διαφημίσουν προϊόντα υπό ανάπτυξη που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ, δεν υπάρχει τίποτα εγγενές στα crypto που να εγγυάται σε αυτούς τους ανθρώπους μια άνετη διαδρομή. Αντίθετα, απλώς εκμεταλλεύονται το χάος των πρώτων σταδίων που επικρατεί σε κάθε νέο και δυναμικό τομέα – και ιδιαίτερα σε έναν τομέα όπου δεν έχει ακόμη φτάσει η ουσιαστική ρύθμιση/νομοθεσία.

    Πυραμίδα

    Σε ένα κλασικό σύστημα πυραμίδας, ο αρχικός επενδυτής πείθει μια ομάδα άλλων να βγουν έξω και να στρατολογήσουν περισσότερους χρηματοδότες, με την υπόσχεση πληρωμής για κάθε νέο άτομο που φέρνουν. Συνήθως, τα λίγα τούβλα στην κορυφή της πυραμίδας θα πάρουν ένα κομμάτι όλων των εισερχόμενων μετρητών. Οι άνθρωποι στο στρώμα αμέσως κάτω από την κορυφή μπορεί να είναι σε θέση να βγάλουν κάτι και αυτοί, αλλά καθώς η πυραμίδα επεκτείνεται προς τα κάτω, οι απαιτήσεις της εκθετικής ανάπτυξης γρήγορα θα συγκρουστούν με την περιορισμένη ζήτηση. Εάν κάθε νέος επενδυτής πρέπει να φέρει, ας πούμε, έξι νέους επενδυτές για να αποφέρει κέρδος, δεν χρειάζεται να κατέβετε πέρα από το 13ο στρώμα για να ξεπεράσετε τον πληθυσμό του πλανήτη.

    Αυτό είναι όπου γίνεται λίγο δύσκολο για τα crypto. Εάν ο στόχος οποιουδήποτε συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος είναι να χρησιμεύσει καθαρά ως επενδυτικό όχημα χωρίς ουσιαστική παραγωγική χρήση του κεφαλαίου, τότε, ναι, πληροί τον αυστηρό ορισμό του συστήματος πυραμίδας. Ωστόσο, η ισχυρότερη περίπτωση χρήσης για τα crypto ήταν πάντα ότι είναι ακριβώς αυτό – ένα νόμισμα, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κρίνεται από τις μετρήσεις μιας επένδυσης υψηλής απόδοσης, ακόμα κι αν αυτό ήταν συχνό για πολλούς χρήστες μέχρι στιγμής.

    Είναι τα παραδοσιακά νομίσματα (fiat) μια πυραμίδα;

    Θα μπορούσε βεβαίως να προβληθεί το επιχείρημα ότι τα παραδοσιακά νόμισματα διαθέτουν πολλές από τις ιδιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω, εάν θεωρηθεί καθαρά ως επένδυση, αλλά αυτή θα ήταν η λάθος οπτική γωνία προσέγγισης. Τα παραδοσιακά νομίσματα πληρούν τα πρότυπα των χρημάτων και, επομένως, δεν πρέπει να κατηγορηθούν ότι είναι απάτες μόνο και μόνο επειδή ευθυγραμμίζονται αυθαίρετα με ένα σύνολο χαρακτηριστικών που σχετίζονται με μια διαφορετική ιδέα. Είναι επίσης ένα ανθεκτικό μέσο ανταλλαγής και μπορείτε να το βάλετε στην τσέπη σας. Δεν έχει περιορισμένη προσφορά, όπως μας υπενθυμίζει τόσο τρομακτικά η Federal Reserve τα τελευταία χρόνια, αλλά σε κανονικούς καιρούς, υπάρχει κάποια προβλεψιμότητα και σε αυτήν την πτυχή.

    Είναι τα crypto μια πυραμίδα;

    Ας πάρουμε ως παράδειγμά μας το αρχαιότερο και ακόμα το πιο κυρίαρχο κρυπτονόμισμα ανά κεφαλαιοποίηση – το Bitcoin. Ο παππούς του κόσμου των crypto φαίνεται να πληροί τα κριτήρια για να θεωρείται store of value, δεδομένου ότι η αξία του αυξάνεται σταθερά παρά τα dips για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε επίσης να το εξαργυρώσετε εύκολα, επομένως είναι σίγουρα τουλάχιστον συγκρίσιμο με κάτι σαν χρυσό. Είναι επίσης εξαιρετικά φορητό – δεν χρειάζεται καν να έχετε τσέπες για να το μεταφέρετε. Και στην περίπτωση της περιορισμένης προσφοράς, λοιπόν, έχουμε μια οριστική ιδέα για το πόσα BTC θα υπάρχουν το 2030 σε σύγκριση με τη θολή προσφορά δολαρίων ΗΠΑ που τροποποιείται συνεχώς.

    Ο κύριος τομέας πιστοποίησης νομισμάτων όπου το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι πολύ κοντά είναι ως μέσο ανταλλαγής. Ωστόσο, πιστεύει κανείς πραγματικά ότι με τη συνεχώς διευρυνόμενη crypto κοινότητα ιδιοφυών, ευαγγελιστών και καθημερινών ανθρώπων που απλώς προσπαθούν να προχωρήσουν, το πρόβλημα του πώς να ξοδεύετε τα ψηφιακά σας νομίσματα στο σούπερ μάρκετ δεν θα λυθεί τελικά;

    Λοιπόν, αρκετά με τις αναλογίες με το σύστημα της πυραμίδας. Η συνεχής άνοδος των crypto οφείλεται στη μαζική υιοθέτηση τόσο από τους απλούς χρήστες όσο και από τους τεράστιους θεσμικούς επενδυτές, οι τελευταίοι έχουν αφιερώσει προσεκτικά το χρόνο τους για να εισέλθουν στις αγορές.

    Ακόμα και ο Warren Buffett μπορεί να έρθει τελικά στον χώρο. Η εταιρεία του ένθερμου anti-crypto επενδυτή, επένδυσε πρόσφατα 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη NuBank της Βραζιλίας, μια πολύ γνωστή «τράπεζα Bitcoin, πουλώντας όλες τις μετοχές που είχαν στην Mastercard και στην Visa ταυτόχρονα.

    Με όλη αυτή τη δυναμική πίσω από αυτό, μόνο ένας ανόητος από την τρέχουσα γενιά των ολοένα και πιο μακροχρόνιων επικριτών θα συνεχίσει να ποντάρει μακροπρόθεσμα ενάντια στη συνεχιζόμενη άνοδο των crypto και θα πιστεύει ότι αποτελεί μια πυραμίδα ή ένα Ponzi Scheme.


    Πηγή: Coinmarketcap

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα