Τα δέκα (10) σημάδια ενός Crypto Rug Pull Scam

    Σημάδια που πρέπει να προσέξουμε ώστε να αποφύγουμε ένα Crypto Rug Pull

    Οι παράνομες ενέργειες που σχετίζονται με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων έσπασαν νέα ρεκόρ πέρυσι με μια ραγδαία αύξηση 79% και ζημιές ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. Τα λεγόμενα Rug Pulls αναδείχθηκαν ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους απάτης με πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν κλαπεί από τα θύματα των πρωτοκόλλων DeFi.

    Ένα Rug Pull μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί αλλά υπάρχουν επίσης κόλπα για τον εντοπισμό και την αναγνώριση τέτοιων κακόβουλων προθέσεων.

    Τι είναι ένα Crypto Rug Pull

    Το “rug pull” είναι ένα είδος απάτης όπου οι προγραμματιστές ή οι δημιουργοί του token ουσιαστικά το σκάνε με τα κεφάλαια των επενδυτών.

    Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν οι απατεώνες δημιουργούν ένα νόμιμο project, κυκλοφορούν ένα token που βασίζεται σε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα και το καταχωρούν σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX). Όταν η αξία του token αυξάνεται, οι απατεώνες απλά αποσύρουν όλα τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί και εγκαταλείπουν γρήγορα το project.

    Με απλά λόγια, το “rug pull” είναι απλώς μια νεότερη εκδοχή των exit scams, τα οποία υπάρχουν στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από την αρχή και αυξήθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της έκρηξης των ICOs. Οι απατεώνες συνήθιζαν επίσης να εξαφανίζονται με τα κεφάλαια των επενδυτών τότε, κατά τη διάρκεια ή μετά το ψεύτικο ICO, με βάση μια πολλά υποσχόμενη ιδέα.

    Πώς συμβαίνει ένα Crypto Rug Pull

    Το δημοφιλές μέρος για τους απατεώνες είναι τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX) και οι δεξαμενές ρευστότητας, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο DeFi.

    Τα DEX δεν απαιτούν αυστηρούς ελέγχους για τα νέα εισηγμένα tokens. Οποιοσδήποτε μπορεί να καταχωρίσει τα token του και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποτελούν εύκολο στόχο για τους απατεώνες.

    Ένας άλλος λόγος είναι η αποκεντρωμένη φύση των πρωτοκόλλων ρευστότητας που λειτουργούν ως market maker για το DeFi. Δεν διαθέτουν κεντρικό φορέα για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, όλες οι εντολές αγοράς και πώλησης καθορίζονται και εκτελούνται με έξυπνα συμβόλαια.

    Αλλά για να είναι δυνατές οι συναλλαγές, πρέπει πρώτα να υπάρχει ρευστότητα. Η ρευστότητα παρέχεται από ένα σωρό επενδυτές, οι οποίοι κλειδώνουν τα κεφάλαιά τους σε διάφορα ζεύγη κρυπτονομισμάτων.

    Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μια δεξαμενή ρευστότητας για τα νέα ζεύγη συναλλαγών, δεσμεύοντας ένα συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίου.

    Όταν δημιουργείται μια δεξαμενή ρευστότητας, ο απατεώνας προσελκύει τους επενδυτές να αγοράσουν τα tokens τους και τα κλειδώνει στη δεξαμενή ρευστότητας για να δημιουργήσει αποδόσεις. Εξαρτάται από τη φαντασία των απατεώνων ποιες τακτικές χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν τα θύματα. Οι εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις είναι ένα από τα συνήθη τεχνάσματά τους.

    Εικόνα από secnews

    Έτσι, κάθε φορά που η τιμή του token αυξάνεται, οι απατεώνες βγάζουν όλο το ποσό που είναι κλειδωμένο στη δεξαμενή ρευστότητας.

    Συνήθως, εφαρμόζουν ειδικό κώδικα που απενεργοποιεί τη δυνατότητα των επενδυτών να πουλήσουν τα tokens τους πίσω στο ανταλλακτήριο. Εν τω μεταξύ, ο απατεώνας είναι πλήρως ικανός να κάνει ότι θέλει και να ανταλλάσσει αυτά τα token για κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα.

    Πως να αναγνωρίσουμε ένα Crypto Rug Pull

    Αν και συνηθισμένα, τα Rug Pulls μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Το καλό είναι ότι οι επενδυτές πλέον έχουν γίνει πιο έξυπνοι και πιο εκπαιδευμένοι για να εντοπίζουν ύποπτα σημάδια, πάλι όμως πολλοί στο χώρό δεν κατανοούν τον κίνδυνο.

    Μερικά σημάδια ώστε να μπορέσουμε να απόφυγουμε ένα Rug Pull είναι:

    Hype από το πουθενά

    Θα πρέπει να αποτελεί κόκκινο πανί για τους επενδυτές εάν ένα σχετικά νέο token εμφανίζεται ξαφνικά σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργεί τεράστιο hype γύρω του. Ο θόρυβος βασίζεται συνήθως στις δυνατότητες ενός token ή στις εντυπωσιακές αποδόσεις που φαίνονται “πολύ καλές για να είναι αληθινές”. Το hype είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να διογκώσουν την αξία του token τους, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ψεύτικο και φάρσα στην καλύτερη, ή μια απάτη στην χειρότερη.

    Υποσχέσεις που κόβουν την ανάσα

    Οι απατεώνες χρειάζονται κάποιο δόλωμα για να προσελκύσουν γρήγορα τα θύματα τους. Το τυπικό τους δόλωμα περιλαμβάνει υποσχέσεις στις οποίες είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς. Η επαναστατική αφήγηση, οι εξαιρετικά γενναιόδωρες προβλέψεις απόδοσης και τα εγγυημένα κέρδη είναι τα σταθερά χαρακτηριστικά ενός Rug Pull. Έτσι, αν οι υποσχέσεις ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, είναι ασφαλέστερο να μείνετε μακριά.

    Δεν υπάρχει έλεγχος του κώδικα

    Τα tokens θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους έξυπνων συμβολαίων για να διασφαλιστεί ότι είναι έτοιμα να λειτουργήσουν ως κατάλληλο επενδυτικό εργαλείο. Ένας έλεγχος αποσκοπεί στην αποκάλυψη τυχόν σφαλμάτων ή άλλων αδυναμιών ασφαλείας στον κώδικα. Τα project που έχουν πραγματοποιήσει κάποιο security audit δημοσιεύουν πάντα τις εκθέσεις ελέγχου στα κανάλια των μέσων ενημέρωσης και παρέχουν έναν σύνδεσμο προς την εταιρεία που πραγματοποιήσε τον έλεγχο. Τα projects κρυπτονομισμάτων που δεν μοιράζονται τους κώδικες τους και αγνοούν τις σχετικές με τον κώδικα προειδοποιήσεις ασφαλείας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ προσοχή.

    Ανώνυμοι ιδρυτές

    Η ομάδα πίσω από κάθε νέο έργο project είναι εξαιρετικά σημαντική. Εάν το project είναι σωστό και πραγματικό και δεν έχει κακόβουλα σχέδια στο πλάνο του, δεν υπάρχει λόγος οι ιδρυτές να κρύβουν τις ταυτότητές τους. Ανώνυμη ομάδα σημαίνει αδυναμία εντοπισμού της σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Υποδηλώνει έλλειψη ευθύνης και θεωρείται ένα σημαντικό red flag (δηλαδή σημάδι ότι χρειάζεται προσοχή το project).

    Ασαφές Whitepaper

    Τα απατηλά έργα δεν είναι μακροπρόθεσμα, επομένως οι απατεώνες δεν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτά. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε από το ασαφές whitepaper, το βασικό έγγραφο κάθε project που περιλαμβάνει τη στρατηγική του, τους στόχους του και μια ανάλυση της αγοράς που στοχεύει. Εάν το έργο δεν μοιράζεται το whitepaper του ή παρέχει ένα πολύ αφηρημένο που μοιάζει με διαφημιστικό υλικό, θέλει αντίστοιχα πολύ προσοχή.

    Mη ρεαλιστικός χάρτης πορείας (roadmap)

    Ένα σωστό project πρέπει να αποδείξει στους επενδυτές τις σοβαρές προθέσεις και τις ικανότητές του να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Το roadmap ενός project επιτρέπει την αξιολόγηση των σημερινών επιτευγμάτων του, αλλά και των μελλοντικών σχεδίων ανάπτυξής του. Εάν το roadmap είναι αφηρημένο ή δεν υπάρχει καθόλου, το λεγόμενο Rug Pull μπορεί να είναι το μοναδικό σχέδιο της ομάδας για το μέλλον. Επίσης, εάν το roadmap δηλώνει μη ρεαλιστικά μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης, αλλά το έργο δεν έχει επιτύχει ακόμη τίποτα σημαντικό, θεωρήστε το ως έναν ακόμη συναγερμό.

    Υπάρχει μόνο σε DEX

    Τα centralized ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων συνήθως εφαρμόζουν αυστηρές πολιτικές εισαγωγής και απαιτούν από τα νέα tokens να πληρούν τις απαιτήσεις τους. Πρόκειται επίσης για μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, επομένως οι απατεώνες δεν επενδύουν το χρόνο ή το κεφάλαιό τους και έτσι ως επί το πλείστον εισάγουν tokens μόνο σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX).

    Διαβάστε παρακάτω :

    ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ DECENTRALIZED EXCHANGE (DEX);

    Ξεκλείδωτη ρευστότητα

    Οι περισσότερες δεξαμενές ρευστότητας κλειδώνουν τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την παροχή εμπιστοσύνης στους παρόχους ρευστότητας και την προστασία τους από ένα πιθανό Rug Pull. Εάν η δεξαμενή παραμένει ξεκλείδωτη, κακόβουλοι προγραμματιστές ενδέχεται να αποστραγγίσουν τα περιουσιακά στοιχεία και να αφήσουν τους επενδυτές χωρίς τα περουσιακά τους στοιχεία.

    Κατανομή του Token

    Οι απατεώνες τείνουν να κρατούν ένα τεράστιο μέρος της προσφοράς των tokens για τον εαυτό τους. Εάν ένα μεγάλο ποσοστό των token βρίσκεται στα πορτοφόλια λίγων κατόχων, υπάρχει τουλάχιστον η πιθανότητα ενός rug pull ή μιας χειραγώγησης των τιμών. Ελέγξτε την κατανομή των token σε ιστότοπους όπως το Etherescan ή το BSCScan. Εάν υπάρχουν λίγοι κάτοχοι αλλά με τεράστια ποσά token στα πορτοφόλια τους, λάβετε το ως προειδοποιητικό σημάδι.

    Χαμηλή ρευστότητα και όγκος συναλλαγών

    Ένας υγιής όγκος συναλλαγών θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 40% της κεφαλαιοποίησης του περιουσιακού στοιχείου. Ένας χαμηλός 24ωρος όγκος συναλλαγών υποδηλώνει χαμηλή ρευστότητα. Εάν ο όγκος συναλλαγών είναι κάτω από το όριο του 10%, αυτό πιθανώς σηματοδοτεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία κλειδωμένα στη δεξαμενή ρευστότητας. Κάντε την έρευνά σας σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό: ίσως το έργο είναι πολύ νέο ή η ρευστότητα δεν έχει κλειδώσει. Οι πληροφορίες σχετικά με τη ρευστότητα των δεξαμενών είναι συνήθως διαθέσιμες στα μεγάλα και αξιόλογα DEX.

    Τελικές σκέψεις

    Συνοψίζοντας, η μελέτη των θεμελιωδών στοιχείων και η διεξαγωγή της δικής σας έρευνας πριν από την επένδυση είναι ζωτικής σημασίας. Είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνετε κριτικοί και να μην πέσετε θύματα απατεώνων.

    Ένας κανόνας λέει ότι όταν έχετε αμφιβολίες ακολουθήστε το ένστικτό σας. Αν αισθάνεστε μια επείγουσα παρόρμηση να αγοράσετε, μόνο και μόνο επειδή ο αγαπημένος σας YouTuber προώθησε ένα token, είναι πάντα καλύτερο να περιμένετε. Δώστε στον εαυτό σας τουλάχιστον μερικές ημέρες ή μια εβδομάδα για να ερευνήσετε και να παρατηρήσετε τις κινήσεις των τιμών του.

    Τα ψηφιακά νομίσματα ρυθμίζονται λιγότερο από άλλα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές, τα ακίνητα ή τα εμπορεύματα. Αυτό σημαίνει, ότι οι απατεώνες θα παραμείνουν επίσης μέρος αυτού του χώρου. Επιπλέον, με την αυξανόμενη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων, ενδέχεται να δούμε μια αύξηση των κλοπών κρυπτονομισμάτων τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να παραμείνουμε επιμελείς.


    Πηγή : dailycoin


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα