Δύο χρόνια από το crash λόγω του COVID-19: Τα 5 πράγματα του Bitcoin για αυτήν την εβδομάδα

    Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που το BTC/USD έπεσε στα 3.600$ και πλέον διαπραγματεύεται πάνω από δέκα φορές υψηλότερα - αλλά τα σύννεφα, όπως πάντα, φαίνονται μεγάλα.

    Το Bitcoin (BTC) ξεκινά μια νέα εβδομάδα αγωνιζόμενο να διατηρήσει την υποστήριξη καθώς εμφανίζονται στον ορίζοντα βασικές μακροοικονομικές αλλαγές.

    Σε μια κρίσιμη εβδομάδα για τη σχέση του Bitcoin και των altcoins με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, η Federal Reserve των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να είναι από τα κύρια σημεία συζήτησης.

    Εν μέσω μιας ατμόσφαιρας ακόμη ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ποσοτικής χαλάρωσης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και γεωπολιτικής αναταραχής που επικεντρώνεται στην Ευρώπη, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα στον αέρα.

    Προσθέστε σε αυτό μια αποτυχία του Bitcoin να επωφεληθεί από το χάος και το αποτέλεσμα είναι κάπως ανησυχητικό – τι θα χρειαζόταν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη;

    Ενώ όπως φαίνεται ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να σπάσει το εδώ και μήνες status quo στις αγορές Bitcoin, οι οποίες έχουν κολλήσει σε ένα εύρος συναλλαγών για όλο το 2022 μέχρι στιγμής, τα επερχόμενα γεγονότα θα μπορούσαν ωστόσο να προσφέρουν αυτόν τον καταλύτη για μια ριζική αλλαγή τόσο στην ψυχολογία της αγοράς όσο και στη δράση των τιμών .

    Θα ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες που θα βοηθήσουν στην κίνηση των αγορών τις επόμενες ημέρες.

    Ρωσία, Κίνα, πληθωρισμός και Fed

    Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Fed είναι ο πιθανός απόλυτος καταλύτης όσον αφορά την απόδοση των κρυπτονομισμάτων αυτή την εβδομάδα.

    Στις 16 Μαρτίου, οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν ή όχι σε μια αύξηση των βασικών επιτοκίων που αναμένεται από πέρυσι.

    Η Fed έχει ένα πρόβλημα – ο πληθωρισμός ανεβαίνει πολύ. Αλλά η επιθυμία να μειώσει τον ισολογισμό που έχει κάνει ρεκόρ από τα δύο χρόνια υπερβολών του κορωνοϊού επίσης.

    Μια αύξηση των επιτοκίων θεωρείται επομένως μόνο μέτρια – ίσως το ένα τέταρτο της μονάδας βάσης – αλλά οι επιπτώσεις θα μπορούσαν ωστόσο να είναι σημαντικές για τους Bitcoiners.

    Το Bitcoin έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι σταθερά συνδεδεμένο με τις μετοχές των ΗΠΑ και οποιεσδήποτε σπασμωδικές αντιδράσεις στη Fed πιθανότατα θα αντιγραφούν.

    Οι μετοχές δεν είναι φίλοι των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς η περίοδος του εύκολου χρήματος που συνόδευε τις αντιδράσεις λόγω του COVID-19 ήταν κάτι σαν μια χρυσή εποχή που τελείωσε μόλις στα τέλη του 2021. Αυτό έρχεται καθώς η πραγματικότητα των κινήσεων της Fed έφτασε. Το Bitcoin, επίσης, σημείωσε υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο και στη συνέχεια άρχισε μια ταχεία πτώση.

    «Αυτή η εβδομάδα θα είναι μεγάλη για τους traders των κρυπτονομισμάτων και των μετοχών, καθώς η Fed αναμένεται να αποφασίσει για αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτή την εβδομάδα. Το Bitcoin και το Ethereum έχουν συνδεθεί με το SP500 το 2022 και αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τα κρυπτονομίσματα», συνόψισε η εταιρεία αναλύσεων Santiment στις 14 Μαρτίου.

    Η Fed, ωστόσο, απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος παίκτης όσον αφορά τις μακροοικονομικές αλλαγές για τους Bitcoiners που πρέπει να ανησυχούν.

    Στην Ευρώπη, οι νομοθέτες πρόκειται να ψηφίσουν τη νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα, με ορισμένους να προσπαθούν να υποκινήσουν την απαγόρευση του Proof-of-Work καθώς που επικαλούνται περιβαλλοντικές ανησυχίες.

    Ενώ οι κριτικοί έχουν ήδη απορρίψει την ιδέα αυτή ως γελοία, η απειλή για την ψυχολογία της αγοράς από μια πιθανή νίκη παραμένει.

    «Μια απαγόρευση του PoW θα ήταν απαγόρευση της μαντείας ενός αριθμού», προειδοποίησε ο Knut Svanholm, συγγραφέας του Bitcoin: Sovereignty Through Mathematics.

    Λίγο παραδίπλα, η Ρωσο-Ουκρανική σύγκρουση συνεχίζει να εξελίσσεται μαζί με τις οικονομικές της επιπτώσεις.

    Στην Κίνα, εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο COVID-19 επανέρχεται στο ραντάρ με έναν αυξανόμενο αριθμό κατοίκων να είναι αποκλεισμένοι.

    Η τιμή «γιορτάζει» δύο χρόνια από τη συντριβή λόγω του COVID-19

    Ως εκ τούτου, τα πράγματα είναι στην καλύτερη περίπτωση επισφαλή για τους βραχυπρόθεσμους traders του Bitcoin.

    Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε από τους παραπάνω μακροοικονομικούς παράγοντες θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα καταστροφή στις μετοχές, για πολλούς, το Bitcoin ένιωθε στάσιμο καθώς ξεκίνησε η εβδομάδα.

    «Δεν έχουμε δει ακόμη την πτώση του capitulation σύμφωνα με κάθε άλλη πτώση macro πτώση που έχουμε δει», υποστήριξε ο δημοφιλής λογαριασμός στο Twitter, Crypto Tony.

    Μια τέτοια κίνηση έχει ήδη εκφραστεί ως έντονη πιθανότητα και η χρονική στιγμή θα ήταν ζοφερή, σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα που το BTC/USD έπεσε στα 3.600$ στον πρώτο γύρο του χάους λόγω του COVID-19.

    Το εβδομαδιαίο κλείσιμο σημείωσε πτώση της τελευταίας στιγμής προς τα 37.000$, καταφέρνοντας ωστόσο να διεκδικήσει μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους για να ανέβει περίπου στα 38.800$ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

    Αναλύοντας τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, ο λογαριασμός στο Twitter, Plan C, στράφηκε στο μοντέλο Confluence Floor για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να σημειωθεί η λεγόμενη macro πτώση της τιμής τον επόμενο μήνα.

    Ωστόσο, ένα τέτοιο χαμηλό θα μπορούσε να είναι στα 27.000$ περίπου. Αυτό θα έφερνε το Bitcoin κάτω από την τιμή έναρξης του 2021 και για λίγο εκτός του εύρους που έχει κάνει consolidate από τότε.

    Το accumulation προσθέτει μια νότα αισιοδοξίας

    Όσον αφορά το θέμα του accumulation, φαίνεται ότι δεν είναι όλα άσχημα όσον αφορά τη ζήτηση για το Bitcoin στις τρέχουσες τιμές.

    Όπως ανέφερε η Cointelegraph, οι φάλαινες είναι ενεργές τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ποσοστό της συνολικής προσφοράς του Bitcoin που ελέγχεται από μικρότερους επενδυτές έχει φτάσει σε ένα νέο υψηλό ενός έτους.

    Τώρα, αυτά τα νέα αντανακλώνται στα συνεχιζόμενα νέα χαμηλά στην προσφορά που υπάρχει στα ανταλλακτήρια.

    Ξεχωριστά δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης on-chain, CryptoQuant, επιβεβαιώνουν την τάση και δείχνουν ότι από τα 21 μεγάλα ανταλλακτήρια που καλύπτει, τα υπόλοιπα των Bitcoin βρίσκονται στο χαμηλότερο συνδυασμένο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου 2018 — με μόλις 2,32 εκατομμύρια διαθέσιμα.

    Η ιστορία με τα συναλλαγματικά υπόλοιπα είναι στην πραγματικότητα αρκετά περίπλοκη, καθώς διαφορετικά ανταλλακτήρια παρουσιάζουν διαφορετικές τάσεις.

    Στην τελευταία έκδοση του εβδομαδιαίου ενημερωτικού του δελτίου, The Week On-Chain, που κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου, η Glassnode αφιέρωσε μεγάλη προσοχή στο φαινόμενο, σημειώνοντας ότι η προσφορά από την πλευρά των πωλήσεων παραμένει «αρκετά μέτρια» δεδομένων των μακροοικονομικών συνθηκών.

    Οι ερευνητές τότε σημείωσαν ότι «Κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά ασταθών μακροοικονομικών και γεωπολιτικών γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων, οι όγκοι των καθαρών συναλλαγματικών ροών είναι επίσης εύλογα σταθεροί, παρά τη μικρή μεροληψία προς τις εισροές αυτή την εβδομάδα».

    Τα τελευταία στοιχεία της Glassnode δείχνουν ότι τα ανταλλακτήρια έχασαν έκτοτε άλλα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin την περασμένη εβδομάδα.

    Η ψυχολογία της αγοράς

    Δεν αποτελεί έκπληξη, ίσως, αλλά το Bitcoin και η ευρύτερη ψυχολογία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι σταθερά χαμηλή αυτή την εβδομάδα.

    Μετά από δύο μήνες ranging και fakeouts, οι bulls (αυτοί που ποντάρουν στην άνοδο δηλαδή) είναι κουρασμένοι και η απειλή ενός μακρο-προκαλούμενου capitulation υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα.

    «Η ψυχολογία της αγοράς του Bitcoin είναι χειρότερη τώρα κατά την άποψη μου από του Ιουλίου και η τιμή τώρα είναι πάνω από 8.000$ υψηλότερη τώρα έναντι του χαμηλού της 21ης Ιουλίου», συνοψίζει ο λογαριασμός ανάλυσης στο Twitter, On-Chain College.

    Εξετάζοντας την πραγματικότητα στην αλυσίδα αυτή την εβδομάδα, ο ερευνητικός και εκπαιδευτικός πόρος, Cane Island Digital Research, τόνισε τον όγκο ως ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι ότι το μομέντουμ έχει φύγει από το Bitcoin.

    «Ο όγκος του Bitcoin είναι ένας φρικτός δείκτης τιμής, αλλά είναι ένας αξιοπρεπής δείκτης της ψυχολογίας της αγοράς», σχολίασε.

    Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης ενός εισερχόμενου capitulation και αντιστροφής της τάσης, ο φόβος ήταν ακόμα αισθητός.

    Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Crypto Fear & Greed Index παραμένει στην περιοχή «ακραίου φόβου», κοντά στο όριο 20/100.

    Τα ομόλογα του ηφαιστείου

    Αναζητάτε κάτι θετικό στα φαινομενικά ατελείωτα κακά νέα από τις μακροοικονομικές πηγές;

    Θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει αυτή την εβδομάδα με τη μορφή του Ελ Σαλβαδόρ και την έκδοση των πολύκροτων δεκαετών ομολόγων του Bitcoin, γνωστά και ανεπίσημα ως ομόλογα του ηφαιστείου.

    Η χώρα που έγινε η πρώτη που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα πέρυσι, στράφηκε από τότε στη γεωθερμική ενέργεια από ένα ηφαίστειο για το Bitcoin mining.

    Για το σκοπό αυτό, τώρα αναζητά μακροπρόθεσμες επενδυτικές συνεργασίες εκδίδοντας ομόλογα που συνδέονται άμεσα με το mining – μια κίνηση που έχει ενθουσιάσει τους σχολιαστές για τα σοβαρά χρήματα που δυνητικά εισρέουν στο οικοσύστημα.

    Ενώ η ακριβής ημερομηνία έκδοσης των ομολόγων, που αναμένεται να προσελκύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, παραμένει άγνωστη, εντείνονται οι υποψίες ότι θα μπορούσε να έρθει αυτή την εβδομάδα.

    Εκτός από τα οφέλη από τη χρήση μετρητών για την επένδυση σε Bitcoin, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του σχεδίου του Ελ Σαλβαδόρ, εάν είναι επιτυχές, θα πρέπει να παρατηρηθούν ως μια αλλαγή στο παγκόσμιο οικονομικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής στρατηγικής της Blockstream, Samson Mow.

    Σε μια συνέντευξη με τον Saifedean Ammous στο Bitcoin Standard Podcast αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Mow ήταν τόσο αισιόδοξος όσο οποιοσδήποτε άλλος στις προοπτικές αυτές.

    Ενώ είπε «Επομένως, εάν το Ελ Σαλβαδόρ καταφέρει να δημιουργήσει και να επιτυχεί αυτό το ομόλογο, τότε δείχνει στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να βασιστείτε στο ΔΝΤ ή σε οποιοδήποτε κεντρικό δανειστικό ίδρυμα που δεν έχει απαραιτήτως ως γνώμονα το συμφέρον σας, αλλά μπορείτε απλώς να χρηματοδοτήσετε τα πάντα με ομόλογα υποστηριζόμενα από το Bitcoin».


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα