Τι είναι τα Perpetual Futures Contracts;

    Τι είναι ένα Futures Contract;

    Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures Contract) είναι μια συμφωνία αγοράς ή πώλησης ενός εμπορεύματος, νομίσματος ή άλλου μέσου σε προκαθορισμένη τιμή σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μέλλον.

    Σε αντίθεση με μια παραδοσιακή αγορά spot, σε μια αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι συναλλαγές δεν “διακανονίζονται” αμέσως. Αντ’ αυτού, δύο αντισυμβαλλόμενοι συναλλάσσονται με ένα συμβόλαιο, το οποίο ορίζει τον διακανονισμό σε μελλοντική ημερομηνία. Επίσης, μια τέτοια futures αγορά δεν επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν ή να πωλούν απευθείας το εμπόρευμα ή το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο. Αντ’ αυτού, διαπραγματεύονται ένα συμβόλαιο αναπαράστασης αυτών και η πραγματική διαπραγμάτευση των περιουσιακών στοιχείων (ή μετρητών) θα συμβεί στο μέλλον – όταν το συμβόλαιο ασκηθεί.

    Ως απλό παράδειγμα, ας θεωρήσουμε την περίπτωση ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης (futures contract) για ένα φυσικό εμπόρευμα, όπως το σιτάρι ή ο χρυσός. Σε ορισμένες παραδοσιακές αγορές προθεσμιακών συμβολαίων, τα συμβόλαια αυτά είναι σημειωμένα για παράδοση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει φυσική παράδοση του εμπορεύματος. Κατά συνέπεια, ο χρυσός ή το σιτάρι πρέπει να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο κόστος (γνωστό ως κόστος μεταφοράς). Ωστόσο, πολλές προθεσμιακές αγορές έχουν πλέον διακανονισμό σε μετρητά, πράγμα που σημαίνει ότι διακανονίζεται μόνο η ισοδύναμη αξία σε μετρητά (δεν υπάρχει φυσική ανταλλαγή αγαθών).

    Επιπλέον, η τιμή του χρυσού ή του σιταριού σε μια προθεσμιακή αγορά μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το πόσο μακριά είναι η ημερομηνία διακανονισμού του συμβολαίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική απόσταση, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος μεταφοράς, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνητική αβεβαιότητα των μελλοντικών τιμών και τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνητική διαφορά τιμών μεταξύ της αγοράς spot και της προθεσμιακής αγοράς.

    Γιατί οι χρήστες κάνουν trade συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης;

    • Αντιστάθμιση και διαχείριση κινδύνου: αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο εφευρέθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
    • Έκθεση σε shorting: οι traders μπορούν να στοιχηματίσουν κατά της απόδοσης ενός περιουσιακού στοιχείου ακόμη και αν δεν το έχουν (αυτό ονομάζεται short).
    • Μόχλευση: οι traders μπορούν να εισάγουν θέσεις που είναι μεγαλύτερες από το υπόλοιπο του λογαριασμού τους.

    Τι είναι ένα Perpetual Future Contract;

    Το συμβόλαιο αορίστου χρόνου (perpetual contract) είναι ένας ειδικός τύπος συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures Contract), αλλά σε αντίθεση με την παραδοσιακή μορφή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Έτσι, μπορεί κανείς να κρατήσει μια θέση για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί. Εκτός από αυτό, η διαπραγμάτευση αυτών συμβολαίων βασίζεται σε μια υποκείμενη τιμή δείκτη. Η τιμή δείκτη αποτελείται από τη μέση τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου, σύμφωνα με τις σημαντικότερες αγορές spot και τον σχετικό όγκο συναλλαγών τους.

    Έτσι, σε αντίθεση με τα συμβατικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα συμβόλαια αορίστου χρόνου συχνά διαπραγματεύονται σε τιμή που είναι ίση ή πολύ παρόμοια με τις αγορές spot. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ακραίων συνθηκών της αγοράς, το mark price (δείτε παρακάτω τι είναι αυτό) μπορεί να αποκλίνει από την τιμή της spot αγοράς. Όπως είπαμε όμως, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των παραδοσιακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και των συμβολαίων αορίστου χρόνου είναι η “ημερομηνία διακανονισμού” των πρώτων.

    Τι είναι το Initial Margin;

    Το Initial Margin είναι η ελάχιστη αξία που πρέπει να πληρώσετε για να ανοίξετε μια θέση με μόχλευση. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε 1.000 BNB με Initial Margin 100 BNB (με μόχλευση 10x). Έτσι, το Initial Margin θα είναι το 10% της συνολικής παραγγελίας. Είναι αυτό που καλύπτει τη μοχλευμένη σας θέση, λειτουργώντας ως εγγύηση.

    Τι είναι το Maintenance Margin;

    Το Maintenance Margin είναι το ελάχιστο ποσό ασφάλειας που πρέπει να έχετε για να διατηρήσετε τις θέσεις των συναλλαγών σας ανοιχτές. Εάν το υπόλοιπο του margin σας πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο, είτε θα λάβετε ένα margin call (που σας ζητά να προσθέσετε περισσότερα κεφάλαια στο λογαριασμό σας) είτε θα ρευστοποιηθεί (θα γίνει το λεγόμενο liquidation). Τα περισσότερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα κάνουν το τελευταίο.

    Με άλλα λόγια, το Initial Margin είναι η αξία που δεσμεύετε κατά το άνοιγμα μιας θέσης και το Maintenance Margin αναφέρεται στο ελάχιστο υπόλοιπο που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τις θέσεις αυτές ανοιχτές. Το Maintenance Margin είναι μια δυναμική τιμή που μεταβάλλεται ανάλογα με την τιμή της αγοράς και το υπόλοιπο του λογαριασμού σας (εγγύηση/collateral).

    Τι είναι το Liquidation;

    Εάν η αξία της εγγύησης σας πέσει κάτω από το Maintenance Margin, ο λογαριασμός προθεσμιακών συμβολαίων σας ενδέχεται να ρευστοποιηθεί (αυτό είναι το λεγόμενο liquidation). Ανάλογα με το ανταλλακτήριο που χρησιμοποιείτε, η ρευστοποίηση πραγματοποιείται με διαφορετικούς τρόπους. Σε γενικές γραμμές, η τιμή ρευστοποίησης αλλάζει ανάλογα με τον κίνδυνο και τη μόχλευση κάθε χρήστη (με βάση τις εγγυήσεις και την καθαρή έκθεσή του). Όσο μεγαλύτερη είναι η συνολική θέση, τόσο υψηλότερο είναι το απαιτούμενο margin.

    Για να αποφύγετε τη ρευστοποίηση, μπορείτε είτε να κλείσετε τις θέσεις σας πριν από την επίτευξη της τιμής ρευστοποίησης είτε να προσθέσετε περισσότερα κεφάλαια στο υπόλοιπο της εγγύησης σας – με αποτέλεσμα η τιμή ρευστοποίησης να απομακρυνθεί περισσότερο από την τρέχουσα τιμή της αγοράς.

    Τι είναι τα Funding Rates;

    Τι είναι τo Mark Price;

    Η τιμή σήμανσης (Mark Price) είναι μια εκτίμηση της πραγματικής αξίας ενός συμβολαίου σε σύγκριση με την πραγματική τιμή διαπραγμάτευσής του (η τελευταία τιμή). Ο υπολογισμός της τιμής σήμανσης αποτρέπει τις αθέμιτες ρευστοποιήσεις που μπορεί να συμβούν όταν η αγορά είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη. Έτσι, ενώ η τιμή δείκτη σχετίζεται με την τιμή των spot αγορών, η τιμή σήμανσης αντιπροσωπεύει την εύλογη αξία ενός συμβολαίου προθεσμιακών συμβολαίων αορίστου χρόνου. Συνήθως, η τιμή σήμανσης βασίζεται στην τιμή του δείκτη και το επιτόκιο χρηματοδότησης – και αποτελεί επίσης βασικό μέρος του υπολογισμού του “μη πραγματοποιηθέντος PnL”.

    Τι είναι το PnL;

    Το PnL (Profit and Loss) σημαίνει κέρδη και ζημίες και μπορεί να είναι είτε πραγματοποιημένα είτε μη πραγματοποιημένα. Όταν έχετε ανοιχτές θέσεις σε μια αορίστου χρόνου αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, το PnL σας είναι μη πραγματοποιημένο, που σημαίνει ότι εξακολουθεί να μεταβάλλεται ως απάντηση στις κινήσεις της αγοράς. Όταν κλείνετε τις θέσεις σας, το μη πραγματοποιημένο PnL μετατρέπεται σε πραγματοποιημένο PnL (είτε μερικώς είτε εξ ολοκλήρου).

    Επειδή το πραγματοποιηθέν PnL αναφέρεται στο κέρδος ή τη ζημία που προέρχεται από κλειστές θέσεις, δεν έχει άμεση σχέση με την τιμή σήμανσης, αλλά μόνο με την εκτελεσθείσα τιμή των εντολών. Το μη πραγματοποιηθέν PnL, από την άλλη πλευρά, μεταβάλλεται συνεχώς και αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τις ρευστοποιήσεις. Συνεπώς, η τιμή σήμανσης χρησιμοποιείται για να διασφαλιστεί ότι ο υπολογισμός του μη πραγματοποιηθέν PnL είναι ακριβής και δίκαιος.

    Τι είναι το Insurance Fund;

    Με απλά λόγια, το Ασφαλιστικό Ταμείο (Insurance Fund) είναι αυτό που εμποδίζει το υπόλοιπο των traders που χάνουν να πέσει κάτω από το μηδέν, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι οι κερδισμένοι traders λαμβάνουν τα κέρδη τους.

    Για να γίνει κατανοητό, ας υποθέσουμε ότι η Alice έχει 2.000 δολάρια στον προθεσμιακό της λογαριασμό, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ανοίξει μια θέση αγοράς 10x BNB στα 20 δολάρια ανά νόμισμα. Σημειώστε ότι η Alice αγοράζει συμβόλαια από άλλον trader και όχι από το ανταλλακτήριο. Έτσι, στην άλλη πλευρά της συναλλαγής, έχουμε τον Bob, με μια θέση short του ίδιου μεγέθους.

    Λόγω της μόχλευσης 10x, η Alice κατέχει τώρα μια θέση 1.000 BNB (αξίας 20.000 δολαρίων), με εγγύηση 2.000 δολαρίων. Ωστόσο, εάν η τιμή του BNB πέσει από τα 20 δολάρια στα 18 δολάρια, η Alice θα μπορούσε να κλείσει αυτόματα τη θέση της. Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά της στοιχεία θα ρευστοποιηθούν και η εγγύηση των 2.000 δολαρίων θα χαθεί εντελώς.

    Εάν για οποιονδήποτε λόγο, το σύστημα δεν είναι σε θέση να κλείσει τις θέσεις του εγκαίρως και η τιμή της αγοράς πέσει περισσότερο, το Ασφαλιστικό Ταμείο θα ενεργοποιηθεί για να καλύψει τις απώλειες αυτές μέχρι να κλείσει η θέση. Αυτό δεν θα άλλαζε πολλά για την Alice, καθώς ρευστοποιήθηκε και το υπόλοιπό της είναι μηδέν, αλλά διασφαλίζει ότι ο Bob είναι σε θέση να πάρει το κέρδος του. Χωρίς το Ασφαλιστικό Ταμείο, το υπόλοιπο της Alice όχι μόνο θα έπεφτε από τα 2.000 δολάρια στο μηδέν, αλλά θα μπορούσε να γίνει και αρνητικό.

    Στην πράξη, ωστόσο, η θέση αγοράς της θα έκλεινε πιθανώς πριν από αυτό, επειδή το Maintenance Margin θα ήταν χαμηλότερο από το ελάχιστο απαιτούμενο. Τα τέλη της ρευστοποίησης πηγαίνουν απευθείας στο Ασφαλιστικό Ταμείο και τυχόν εναπομείναντα κεφάλαια επιστρέφονται στους χρήστες. Έτσι, το Ασφαλιστικό Ταμείο είναι ένας μηχανισμός που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί τις εγγυήσεις που λαμβάνονται από τους ρευστοποιημένους συναλλασσόμενους για να καλύπτει τις απώλειες των πτωχευμένων λογαριασμών. Σε κανονικές συνθήκες αγοράς, το Ασφαλιστικό Ταμείο αναμένεται να αυξάνεται συνεχώς καθώς οι χρήστες ρευστοποιούνται.

    Συνοψίζοντας, το Ασφαλιστικό Ταμείο μεγαλώνει όταν οι χρήστες ρευστοποιούνται πριν οι θέσεις τους φτάσουν σε νεκρό σημείο ή σε αρνητική αξία. Αλλά σε πιο ακραίες περιπτώσεις, το σύστημα μπορεί να μην είναι σε θέση να κλείσει όλες τις θέσεις και το Ασφαλιστικό Ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη πιθανών ζημιών. Αν και ασυνήθιστο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας ή χαμηλής ρευστότητας της αγοράς.


    Πηγή : academy.binance

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα