Μια σύντομη επισκόπηση των πληρωμών με Crypto σε 5 γραφήματα

    Η έναρξη του Bitcoin το 2009 ήταν γεμάτη με την ελπίδα να καταργηθούν τα αξιόπιστα τρίτα μέρη για διαδικτυακές συναλλαγές peer-to-peer. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πρώτη πρόταση στην περίληψη του whitepaper του (μπορείτε να το βρείτε στα Ελληνικά εδώ).

    Δεδομένης της εξέλιξης του Bitcoin τα τελευταία 13 χρόνια, κυρίως των αυξημένων τελών των συναλλαγών, διάφορα έργα και πρωτόκολλα κρυπτονομισμάτων έχουν εμφανιστεί ως μέσο αποστολής πληρωμών στο διαδίκτυο, τόσο στο Bitcoin όσο και σε άλλα blockchain. Είτε πρόκειται για την αυξημένη υιοθέτηση του Lightning Network του Bitcoin είτε για την τεράστια ανάπτυξη του πλήθους των stablecoins, τόσο με εγγυήσεις όσο και αλγοριθμικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κρυπτονομίσματα είναι υπερβολικά εστιασμένα στην επίλυση των πληρωμών.

    Αυτό που ακολουθεί είναι ένα στιγμιότυπο με διάφορα στοιχεία δεδομένων που περιγράφουν την κατάσταση των πληρωμών με κρυπτονομίσματα.

    Η χωρητικότητα του Lightning Network του Bitcoin

    Το Lightning Network είναι ένα δίκτυο επικάλυψης ή «δεύτερο επίπεδο» χτισμένο πάνω στο blockchain του Bitcoin που χρησιμοποιεί κανάλια μικροπληρωμών που δημιουργούνται από τους χρήστες για να πραγματοποιούνται συναλλαγές στιγμιαία. Για να δημιουργήσουν αυτά τα κανάλια, οι χρήστες δεσμεύουν τα Bitcoin (BTC) τους για μια χρονική περίοδο. Το άθροισμα των Βitcoin που δεσμεύονται στο Lightning είναι γνωστό ως η χωρητικότητά (capacity) του. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα, τόσο περισσότερος όγκος πληρωμών μπορεί να ρέει μέσω του δικτύου.

    Μετά τη σιωπηλή ανάπτυξη του μεταξύ του 2019 και μέχρι τα μέσα του 2021, η χωρητικότητα του Lightning αυξήθηκε ραγδαία τους τελευταίους 12 μήνες προσθέτοντας ~2.400 BTC, ένας ρυθμός ανάπτυξης 195%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα δεδομένα είναι αντιπροσωπευτικά μόνο της χωρητικότητας σε δημόσια ανακοινωθέντα κανάλια – υπάρχουν και ιδιωτικά κανάλια. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα δεδομένα είναι υποεκτίμηση της συνολικής χωρητικότητας του Lightning Network.

    Ανάπτυξη του Lightning Network

    Οι συναλλαγές μέσω του Lightning Network δεν ανακοινώνονται δημόσια, καθώς είναι στο κανονικό blockchain του Bitcoin. Επομένως, το πραγματικό ποσοστό χρήσης του Lightning Network είναι άγνωστο. Ωστόσο, τα δημόσια δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση του όγκου πληρωμών και του αριθμού πληρωμών.

    Σύμφωνα με δεδομένα από την Arcane Research, έχουμε δει τον όγκο πληρωμών και τον αριθμό των πληρωμών να αυξάνεται σταθερά από τις αρχές του 2020. Αυτή η συνεχής ανάπτυξη υπογραμμίζει πώς το Bitcoin κερδίζει έδαφος στην αρχική του δηλωμένη περίπτωση χρήσης ως βιώσιμα peer-to-peer ψηφιακά μετρητά μέσω τη χρήση του Lightning Network. Η πτώση του όγκου πληρωμών τον Νοέμβριο του 2021 συμπίπτει με την πτώση της τιμής του bitcoin από πάνω από τα 66.000$ στα 46.000$ τον Δεκέμβριο. Σε όλο το διάστημα, ο αριθμός πληρωμών στο Lightning αυξήθηκε ακόμη και όταν η τιμή του bitcoin έπεσε.

    Οι αξίες των συναλλαγών μεταξύ των νομισμάτων ποικίλλουν ευρέως

    Τα επτά νομίσματα που περιλαμβάνονται σε αυτό το γράφημα ορίζονται από το Πρότυπο ταξινόμησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του CoinDesk Indices ως μέρος του τομέα των νομισμάτων. Η κύρια λειτουργία τους είναι να λειτουργούν ως νόμισμα και να πραγματοποιούν πληρωμές.

    Εξετάζοντας την αξία των συναλλαγών (το ποσό σε δολάρια της αξίας του περουσιακού στοιχείου που μεταφέρθηκε) αυτών των νομισμάτων σε συνδυασμό με το συνολικό ποσό των μεταφορών ή των συναλλαγών, μας επιτρέπει να συλλέξουμε μια εικόνα για τη χρήση κάθε κρυπτονομίσματος.

    Ένα blockchain κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να έχει πολλές συναλλαγές, υποδηλώνοντας υψηλά επίπεδα δραστηριότητας, αλλά αν η αξία σε USD αυτής της δραστηριότητας είναι αρκετά μικρή, μπορεί να υποδηλώνει κάτι άλλο. Αυτό συμβαίνει με το bitcoin SV (BSV). Το BSV έχει αρκετά εκατομμύρια περισσότερες μεταφορές από άλλα κρυπτονομίσματα, ωστόσο η ατομική αξία αυτών των μεταφορών τείνει να είναι συγκριτικά μικρή. Κατά μέσο όρο, το BTC μεταφέρει 40.000$ ανά συναλλαγή ενώ το BSV μεταφέρει 25,95$ ανά συναλλαγή. Μετά το Bitcoin, η επόμενη χαμηλότερη αξία ανά συναλλαγή των νομισμάτων που περιλαμβάνονται στο σύνολο των δεδομένων είναι το Dash με 485$ αξίας που μεταφέρεται ανά συναλλαγή.

    Ωστόσο, οι μέσοι όροι παραμορφώνονται από τις μεγάλες συναλλαγές, επομένως η εξέταση των διάμεσων συναλλαγών σε δολάρια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τον προσδιορισμό της πραγματικής χρήσης αυτών των κρυπτονομισμάτων για πληρωμές.

    Ο τελικός μέσος όρος 30 ημερών για τη διάμεση αξία που μεταφέρεται με χρήση bitcoin είναι τα 94$ και 0,0005$ για το BSV. Και οι δύο αυτές τιμές κλίνουν προς την υψηλή και τη χαμηλή τιμή για το περιστασιακό εμπόριο, επομένως ενδέχεται να πραγματοποιούνται μικρότερες περιστασιακές πληρωμές κρυπτονομισμάτων με χρήση dogecoin (DOGE) ή litecoin (LTC), τα οποία έχουν διάμεση τιμή συναλλαγής 11$ και 16$, αντίστοιχα.

    Αξίζει επίσης μια σημείωση το zcash και η σχετικά χαμηλή μέση αξία συναλλαγής του. Το Zcash είναι ένα privacy coin, αλλά για να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες απορρήτου του, οι χρήστες πρέπει να το επιλέξουν. Μια κανονική συναλλαγή zcash είναι “μη θωρακισμένη” και ονομάζεται συναλλαγή “t”. Ένας χρήστης μπορεί να επιλέξει να «θωρακίσει» τις συναλλαγές του σε μια συναλλαγή «z», όπου όλες οι πληροφορίες δεν δημοσιοποιούνται. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα μας μπορούν να περιλαμβάνουν μόνο μη θωρακισμένες συναλλαγές. Δεδομένου ότι περίπου το ένα τρίτο των συναλλαγών zcash είναι θωρακισμένο, τα δεδομένα που προκύπτουν είναι πιθανώς παραμορφωμένα.

    Η προσφορά των stablecoins

    Τα stablecoins συνδέονται με την τιμή ενός παραδοσιακού νομίσματος, συνήθως το δολάριο. Τα stablecoin αυτά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις πληρωμές, δεδομένης της αντιληπτής σταθερότητας στην τιμή τους και της θέσης του δολαρίου ως παγκοσμίως αποδεκτή λογιστική μονάδα.

    Το Tether (USDT), το πρώτο stablecoin, είναι εδώ και πολύ καιρό το κυρίαρχο stablecoin από την αρχή και τώρα κυκλοφορούν περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια tether. Δεδομένης της δημοτικότητάς του, άλλα stablecoins όπως το USD coin (USDC) και το terraUSD (UST) έχουν εμφανιστεί. Συνολικά, τα συνδεδεμένα με το δολάριο stablecoins έχουν πλέον κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Αν και είναι εντυπωσιακό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των stablecoin χρησιμοποιείται στο trading των κρυπτονομισμάτων και στο DeFi αντί για πληρωμές για την αγορά πραγμάτων.

    Οι πληρωμές είναι μια πολύ σημαντική περίπτωση χρήσης για τα ιδρύματα

    Η βελτίωση των πληρωμών αντιπροσωπεύει μία από τις πολύ σημαντικές περιπτώσεις χρήσης για τα κρυπτονομίσματα, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά projects εκεί έξω που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές. Στην πραγματικότητα, το χρήμα είναι μια από τις παλαιότερες τεχνολογίες της ανθρωπότητας και η συναλλαγή με αυτά τα χρήματα είναι ένα κρίσιμο συστατικό ενός επιτυχημένου χρήματος. Είτε πρόκειται για τον περιορισμό των διαμεσολαβητών είτε για την εστίαση στην ταχύτητα, δεν υπάρχει κάποια έλλειψη επιλογών που έχουν οι καταναλωτές για να κάνουν ψηφιακές πληρωμές μέσω των κρυπτονομισμάτων.

    Όπως με κάθε δίκτυο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη χρήση και τις σχετικές μετρήσεις κατά τον προσδιορισμό του επιπέδου εμπιστοσύνης που θέλετε να δείξετε σε αυτά τα projects. Λόγω της διαφάνειας των blockchains, αυτό το είδος γνώσης μπορεί να συλλεχθεί αρκεί να έχει κάποιος σύνδεση στο διαδίκτυο. Τούτου λεχθέντος, το κύριο στοιχείο από τα τρέχοντα δεδομένα είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα